Konečně jsem se dostala do Koreje i já, nejen Kocour. Strávila jsem kvůli tomu Silvestra v letadle, což je oproti očekávání naprosto nijaká záležitost, ale pak jsem si to náležitě vynahradila. Ač jsem tam jela s nepřeberným množstvím informací, moje očekávání bylo spíše skeptické. O to větší pak bylo překvapení, že jsem z ní byla naprosto nadšená! Konkrétně z hlavního města Soulu (Seoul), kde jsem celou dobu byla. Prostě milí lidé, skvělé jídlo, snad nejlepší kosmetika, co jsem kdy zkusila, nejexkluzívnější green chai latté ever, jednoduchá doprava po 10milionovém městě, komfortní hotely, skvělé bary, nepopsatelné zážitky... Superlativy bych mohla chrlit do alelůja... Ale tenhle blog je o jídle, takže k němu. 

kimchi, supermarkety

Jedno vím jistě, bez kimchi (fermentované zelí) žádný Korejec neudělá ani krok. O tom už ale víte z postu "jižní Korea 2014". S kimchi se vstává, prožívá den, usíná. A zvyknete si na něj poměrně brzy i přes charakteristický zápach. Vlastně přiznávám, že mi po návratu poměrně chybí.

Další věc, co je třeba zmínit, je fakt, že Korejci doma jen spí, jinak celý den tráví venku. To vám asi nejvíc docvakne v momentě, kdy zjistíte, že pro celý Soul je tu jen pár velkých nákupních hypermarketů (dle mého je spočítáte na prstech jedné ruky) a ještě ke všemu nejsou vůbec přeplněné a o nedělích mají zavřeno. Nedovolila bych si vás ochudit o informaci, že těchto pár hypermarketů je přeplněných ochutnávkami. Jsou snad co deset metrů!!! Smaží se, griluje, vaří, peče, krájí, maže, nalévá... Sushi, vafle, mořské plody, nápoje, rolky, čokolády, ovoce, zmrzlina.... K neuvěření! Stačí prvních pár uliček a jste naprosto přejezení. Jen se podivíte nad nějakým, pro vás neznámým, ovocem a už vám jej obsluha necpe div do pusy, aniž by bylo předmětem ochutnávek. Prostě jste v pasti. Není to jako u nás, kde čekáte na vybídnutí. Korejci se zastaví u ochutnávkového pultu, nechají si několikrát přilít, ochutnají třeba i 8x a přesunou se k dalšímu. Prostě pohodička.

kimchi - miska vlevo dole

kimchi - miska vlevo dole

běžné překrmy

běžné překrmy

restaurace

Co se samotného jídla týká, vše dostáváte naprosto čerstvé. Mořské plody se ještě před servírováním proháněly v akváriu před restaurací, či na trhu. Maso si připravujete sami na grilu či hořáku, který je součástí stolu snad v každé restauraci, to vše obklopeno velkým množstvím rozmanité zeleniny. Žádné brambory, těstoviny, minimum rýže, jen zelenina. Zdejší kuchyně je velice zdravá. To, k čemu se v Čechách nutíme při dietách, zde je nejběžnější. A k tomu nutno přičíst, že v každé restarauraci máte automaticky vodu zdarma a v mnohým i kávu, kolik se Vám zlíbí.

za pár minut je máte na talíři

za pár minut je máte na talíři

Nejoblíbenější maso v Koreji je bůček. Vážně! Jak jsem zmiňovala, restaurací je všude plno a skoro všechny vás lákají na bůček. A nezapomeňte, že se jí hůlkami. K dispozici je ještě lžíce, ale tím to končí. Po týdnu v Koreji jsem si byla jistá, že bych hůlkami udržela i kartáček při čištění zubů. Prostě příbor je nuda :))

Ještě zpět ke stolnímu grilu. V první restauraci jsme to podcenili, ale maso z grilu občas prskne trochu mastného, tak se nebojte připomenout se o zástěry. Jsou tu běžné a pak si druhý den jako my nemusíte nést oblečení do čistírny. A protože z grilu se samozřejmě občas zadýmí, pořádně se porozhlédněte. Je možné, že sedíte na otevírací lavici, na otevírací židli, či je kolem nějaký uzavíratelný pytel - to pro vaše oblečení, tak ho tam narvěte :). Ale žádné drama, i bez těchto rad si to v restauraci užijete bez nejmenších skorpulí. Jen byste takhle vypadali jako naprostí profíci znalí Koreje. Jinak gril si obsluhujete sami a můžete si na něj naskládat vše, co máte na stole, anebo poprosíte obsluhu, která vám masíčko ogriluje se zkušeným grifem. Což mi připomíná, že v některých restauracích Vám obluha jídlo i nastříhá. Kupříkladu máte-li v talíři větší mořské plody, vezmou nůžky a usnadní vám práci.

Běžný způsob stravování je, že si na dlaň vezmete list (salátový, jiný) a na něj si hůlkami naskládáte zeleninu, posléze tenunký plátek masa, který "po cestě" omočíte v omáčce a nakonec posolíte. List poté srolujete, či jakkoli složíte a můžete začít okusovat tento "sendvič". Je to poměrně zábava a oceňuji na tom, že tímto způsobem jíte pomalu a nehltáte, což je zlozvykem mnohých z nás.

Ovšem rada, bez které se moc neobejdete je fakt, že jakmile prohledáte židle a lavice, prohledejte i stůl, ať se pak nedivíte, že nemáte čím jíst. Pod každým stolem je maličká zásuvka plná lžic, hůlek a ubrousků. Někdy je malá uzavřená krabička s hůlkami na stole. Tak, a teď už budete fakt profi! :)

uložte si oblečení...

uložte si oblečení...

... přivolejte obsluhu...

... přivolejte obsluhu...

... najděte hůlky...

... najděte hůlky...

... grilujte v zástěře. Pak si jen nechte chutnat, tedy "mas-issge deuseyo".

... grilujte v zástěře. Pak si jen nechte chutnat, tedy "mas-issge deuseyo".

Pro mě je tu ještě jedna skutečnost, která stojí za zmínku - ať si kdekoli objednáte cokoli, jídlo je Vám přinášeno takovým fofrem, že si snad ani pořádně nestihnete svléct bundu. V tom momentě už se vám na stůl sází předkrmy a voda a sotva nahlásíte svůj výběr, do pár minutek je též na stole. A kdyby se stalo, že budete po obsluze chtít ještě něčeho, ve většině restaurací najdete na stole zvonek. Mnohde Vás obsluha nechá si v klidu vybrat a přijde až po zazvonění. 

Nicméně očekává se, že stejným fofrem po jídle odejdete, protože žádný stůl zde nezůstává nevyužit. S tím už jsem měla trochu potíž, protože bych upřednostnila v klidu si vypít kávu a ne tak činit po cestě z restaurace, kde si ji u východu můžete vzít. Ale pozdržíte-li se, hlavu vám neutrhnou :).

syrová játra a dršťky jako předkrm. To jsem si na rozdíl od jiných odpustila :)

syrová játra a dršťky jako předkrm. To jsem si na rozdíl od jiných odpustila :)

nudlová polévka

nudlová polévka

raději jsme nechtěli vědět, co je přesně tohle, mlhavá představa stačila. Určeno ke grilování, uf...

raději jsme nechtěli vědět, co je přesně tohle, mlhavá představa stačila. Určeno ke grilování, uf...

polévka z mořských plodů

polévka z mořských plodů

prostě vám natříhají oběd, častá to záležitost. Nůžky jsou v kuchyni běžnější snad více, než nože.

prostě vám natříhají oběd, častá to záležitost. Nůžky jsou v kuchyni běžnější snad více, než nože.

hovězí nasladko, o to jsme se málem poprali

hovězí nasladko, o to jsme se málem poprali

pohanková omeleta

pohanková omeleta

dušené kuřecí maso se zeleninou. Na stolním grilu pro všechny, nabíráte si do misek (viz vedle)

dušené kuřecí maso se zeleninou. Na stolním grilu pro všechny, nabíráte si do misek (viz vedle)

restaurace WaraWara v Gangnam street, velice oblíbená

restaurace WaraWara v Gangnam street, velice oblíbená

vaječno-sýrová roláda

vaječno-sýrová roláda

tahle omeleta plněná rýží a zeleninou na kostičky spolu s párkem si zaslouží velkou foto. Mé oblíbené jídlo už z korejských restaurací v Čechách. Našla jsem ji tam!

tahle omeleta plněná rýží a zeleninou na kostičky spolu s párkem si zaslouží velkou foto. Mé oblíbené jídlo už z korejských restaurací v Čechách. Našla jsem ji tam!

teplé ústřice? Nejlepší!!!

teplé ústřice? Nejlepší!!!

mandu (plněné knedlíčky masem) polévka. Mňam!

mandu (plněné knedlíčky masem) polévka. Mňam!

IMG_7648.JPG

Zde na fotkách pokrm SCHADOLBAKI.

Pokrm SHABU SHABU spočívá v tom, že dostanete vývar, vyberete si maso nakrájené na neskutečně tenké plátky (jako prosciutto), které si v něm pomocí kleští uvaříte; jakmile dojíte maso, do vývaru dáte zeleninu a nudle a uvaříte si polévku. Bězně se konzumuje prvně hlavní jídlo, pak teprve polévka. Stejný postup je zachyceni  na fotkách výše.

hovězí a jehněčí...

hovězí a jehněčí...

... vývar japonský a korejský...

... vývar japonský a korejský...

...uvaříte si masíčko...

...uvaříte si masíčko...

... přidáte nudle a zeleninu...

... přidáte nudle a zeleninu...

... a uděláte si polévku.

... a uděláte si polévku.

fast foody

Na fast foody narazíte většinou v obchodních centrech. Až jsem měla pocit, že Korejci nejsou schopní v kuse nakoupit, aniž by pojedli. Představte si třeba malé potraviny jako je Marks & Spencer a kolem něj několik fast foodů. V o něco větších potravinách jsou pro jistotu přímo v nich. Zaparkujete košík, nadlábnete se a pokračujete v nákupu. Nicméně mít takový fast food plný lahodných mořských plodů tady v Čechách, sedím v něm co chvíli.

krevety v green tea těstíčku 

krevety v green tea těstíčku 

dýně plněné rýží

dýně plněné rýží

plněná oliheň rýžovou směsí

plněná oliheň rýžovou směsí

salát z malých krabíků

salát z malých krabíků

vepřové

vepřové

kalamáry

kalamáry

takhle vypadá running sushi!

takhle vypadá running sushi!

dezerty

A sladké? Bída! V restauracích není k dostání. Nějaký ten dezert po jídle v restauraci zapomeňte. Seženete je v kavárně, případně v nějakém pouličním stánku. Ale nenechte se zmást. To, co vypadá jako lahodné tiramisu, výtečná roláda, exkluzívní dort je jen takové nesladké nic. Stačí Vám dva dezerty, abyste pochopili, že nemá cenu toužit po nich i nadále. Marně bych hledala dezert, který nám opravdu chutnal a splnil očekávání.

na pohled lahodné dezerty, ovšem zdání klame

na pohled lahodné dezerty, ovšem zdání klame

roláda plněná zmrzlinou, častý dezert

roláda plněná zmrzlinou, častý dezert

netradiční dezert, vedle nakrájený

netradiční dezert, vedle nakrájený

muffiny

muffiny

trhy

Kromě restaurací a pouličních stánků se můžete dobře najíst i na trzích. Velice známý je Gwangjang Market, poblíž kterého jsme bydleli (když se daří, tak se daří!). Dostanete se k němu metrem Jongno-5-Ga Station, které je přímo u něj. Nejlépe je jej navštívít o víkendu. Připravte se však na takové množství všerůzných jídel, že s největší pravděpodobností budete bloudit jako já v zoufalství, že si nemůžete vybrat. Vlastně jsem si pak uvědomila, že jsem ani nefotila pro blog, jak jsem byla vyřízená, kolik tam toho je. 

A co mě nejvíc z gastronomického hlediska v Koreji zaujalo? Rybí trh Noryangjin u metra Noryangjin Station! Z něj jsem paf ještě dnes. Je to druhý největší rybí trh na světě (po Tokiu) fungující 24 hodin denně. Každý den ve 3 hodiny ráno sem navážejí vylovené ryby a další mořské plody - ve většině živé. Trh je plný akvárií, ve kterých se prohání ryby, které jste dosud jaktěživ neviděli, z dalších se sápají neuvěřitelně velcí krabi a ústřice je zde to nejlevnější, co můžete sehnat. Pro představu, znáte sashimi? To proklatě drahé sushi sestávající z plátku ryby? U nás stojí takových 130 Kč/kus. Zde v průměru pořídíte celé plato (!) ze 4 a více druhů ryb za 350 Kč. A co s ním? Okolo tržiště jsou restaurace, kde si jej můžete sníst. Za cca 60 Kč v přepočtu Vám k němu dají zeleninu, wasabi, hůlky, pití, omáčku... Vězte, že jsem ještě nikdy nejedla nic tak čerstvého jako sashimi z ryb, které na mě ještě pár minut před tím mrkaly z akvária. Naprosto nová chuť! Už nemá cenu kamkoli jinam chodit na sushi... :)

Přidávám jednu všetečnou - nemohla jsem uvěřit, jak jsou prodavačky na tomto trhu upraveny. Perfektní vlasy, make-up, nehty... Takhle chodíme na plesy, ne prodávat na rybí trh. Radost nakupovat!

místní prodavačka

místní prodavačka

naše sashimi za cca 300 Kč, tuhle chuť už asi nic nepřekoná...

naše sashimi za cca 300 Kč, tuhle chuť už asi nic nepřekoná...

čtvrti

Nedá mi to, abych přece jen maličko neodbočila od jídla. Dost mne zaujalo, že v Soulu jsou různé čtvrti - s kosmetikou, s elektronikou, s auty, se sanitárními potřebami, s lustry a lampami, s kutilskými potřebami, s butiky, s botami, se zlatem... Prostě když něco z toho potřebujete, nejedete do obchodního domu/stavebnin, ale jedete do té dané čtvrti. Výsledkem je, že přijedete a vedle sebe máte jeden obchod/obchůdek za druhým s tím samým druhem zboží. Nakonec jsem zjistila, že to obnáší jistou výhodu. Projdete si vše, neunikne Vám nic, co by bylo jinde různě po městě a vyberete si s klidným svědomím to, co vám nejvíce vyhovuje.

Když jsem zjistila, že máme hotel ve čtvrti kosmetiky, byla jsem v sedmém nebi. Zhruba do doby, než jsme jej změnili a bydleli jsme ve čtvrti lustrů. Ach jo :(