Konečně je zde článek o korejské kuchyni. Slibovala jsem ho svému blogu už dlouho, protože Kocour jezdí do Koreje poměrně často - respektive na průměrného Středoevropana poměrně často. Nejen z toho důvodu jsem přesvědčena, že tento článek párkrát do roka povyroste.

Pár foteček bylo pořízeno už před hodnou dobou, proto jsou méně kvalitní. Věřím však, že to jim na požitku neubere. Navíc, jsou to ryze vlastní fotky, nic převzatého.

A aby bylo jasno, tohle vše je z Jižní Koreje, nikoli z té Severní, kde končí veškerá sranda. Tak se pojďte namlsat.

 

korejská kuchyně

Korejská kuchyně je jedna z nejstarších a nejbohatších kuchyní světa. Je úplně jiná, než třeba čínská nebo japonská, i když některá jídla a postupy jsou si samozřejmě podobné. Je velice zdravá - zejména pro spoustu zeleniny a rýže jako nejfrekventovanější přílohu. V korejské kuchyni se také jen výjimečně něco smaží na oleji. Při přípravě teplých jídel se preferuje vaření nebo grilování. Mnohá jídla se servírují taktéž syrová. 

Díky své poloze a neuvěřitelně dlouhé délce pobřeží (delší než Itálie) se v jídelníčcích vyskytuje hojné množství mořských plodů a ryb. Dále se v kuchyni využívá vepřové a hovězí maso. 

mušle

mušle

trh se sušenými rybami

trh se sušenými rybami

z rybího trhu...

z rybího trhu...

jedovatá ryba fugu

jedovatá ryba fugu

vaření krabi

vaření krabi

sashimi

sashimi

grilovaný mořský úhoř

grilovaný mořský úhoř

Prakticky se v zde nejí sladké. Maximálně tzv. rice cake, což je velice málo sladká rulička z rýžové mouky bez jakékoli náplně. Po jídle následuje většinou kousek ovoce místo dezertu.

kaki

kaki

Korejská kuchyně poměrně vyniká svojí pikantností – chilli, či chilli pasta se nachází snad v každém jídle. Dost možná je to jedna z nejpálivějších kuchyní na světě.

chilli políčko

chilli políčko

tohle je asi měsíční zásoba chilli běžné korejské rodiny - aspoň v mých očích :))

tohle je asi měsíční zásoba chilli běžné korejské rodiny - aspoň v mých očích :))

nakládané kimchi

nakládané kimchi

 

Korejci považují svoji kuchyni za jedno z největších národních bohatství, a tak k jídlu a jeho přípravě také přistupují. Jídlo tu berou jako obřad, nikoli jako ryze konzumní záležitost. Takřka každé korejské jídlo prý působí blahodárně vůči různým  onemocněním. Například prospěšnost kimchi prokazují mnohé vědecké práce.

kimchi

Jedná se o nakládané a fermentované čínské zelí, a je to nejdůležitější součást korejské stravy. Korejci jej jedí ke snídani, obědu, i k večeři. Považují jej za velmi zdravé a je to součást národní identity jako například u nás pivo. Buď jej přikusují jako přílohu/salát, případně je z něj udělána polévka nebo je součástí hlavního chodu.

sushi

Velice oblíbené je sushi, především sashimi, to jest jen nakrájená syrová ryba. Korejec by také v zásadě nejedl sushi přes léto, kdy je voda i vzduch teplý a kvalita sushi tím může být výrazně ovlivněna. Sushi konzumují tedy v zimě.

nápoje

Mezi nápoji převládá zelený čaj, voda, pšeničný vývar a soju (sodžu), což je nejvíce konzumovaná značka destilátu na světě a mimichodem také spolehlivý bolehlav :).

stravovací zvyky

Základem snídaně je rýže, zelenina a ryby; oběd většinou tvoří vývar, či nějaká hustší polévka (např. kimchi soup); večeře je nejbohatším jídlem dne a sestává velmi často z grilovaného masa nebo ryb.

U jídla zapomeňte na příbory, těmi Korejci prakticky jíst neumí, kdežto hůlkami tu šermuje sebemenší dítě. Dále je pro ně typické, že velice často jí na ulicích/v restauracích.

pouliční špízy

pouliční špízy

tzv. fish cake (rozemletá ryba na máčená v chilli omáčce)

tzv. fish cake (rozemletá ryba na máčená v chilli omáčce)

klasická zapadlá asijská ulička

klasická zapadlá asijská ulička

mořský hlemýžď

mořský hlemýžď

v korejské restauraci

V restauraci dostanete spoustu mističek s nakládanou zeleninou, kimchi, rybami atd. jako předkrm. Až poté dostanete jídlo, které jste si objednali. A kdykoli některou z mističek dojíte, ihned se vám servíruje nová. Tento předkrm je však započítán v ceně Vámi vybraného jídla, tak se neděste.

Neboť Korejci nejsou zvyklí jíst sami, velice těžko si v Koreji objednáte večeři pro jednoho. Automaticky se počítá minimálně se dvěmi porcemi i za předpokladu, že jste sami. Za sebe můžu říct, že když jsem se procházela ulice Seoulu, hlavním městě Koreje, velice ztěžkajsem hledala, kde bych dostala porci pro jednoho.

Hlavní jídlo pořídíte v přepočtu na Kč za 100 – 250 Kč. V Koreji je nepřeberné množství restaurací. Skoro by se dalo říct, že jedna vedle druhé. To vše je doplněno o pouliční stánky s různými pokrmy. 

misky jako předkrm a kimchi soup

misky jako předkrm a kimchi soup

vepřrové maso v chilli omáčce

vepřrové maso v chilli omáčce

jídlo je často stále na ohřevu

jídlo je často stále na ohřevu

vařené tofu v pálivé omáčce

vařené tofu v pálivé omáčce

Tento pokrm spočívá v tom, že si porůznu ochutíte stále ohřívaný vývar, zbaštíte žebra (viz miska s kostma :), do zbylého vývaru nasypete rýži a až je hotová, můžete pokračovat v konzumaci.

Tento pokrm spočívá v tom, že si porůznu ochutíte stále ohřívaný vývar, zbaštíte žebra (viz miska s kostma :), do zbylého vývaru nasypete rýži a až je hotová, můžete pokračovat v konzumaci.

mušle, prý šíleně dobré :)

mušle, prý šíleně dobré :)

grilovaná "silver fish"

grilovaná "silver fish"

tohle je pouze předkrm

tohle je pouze předkrm

fast food a la Korea

fast food a la Korea

pouliční prodej zeleniny

pouliční prodej zeleniny

plněné knedlíčky mandu

plněné knedlíčky mandu

"mořský okurek", mimořádně zdravý a mimořádně... no, prostě pro odvážné

"mořský okurek", mimořádně zdravý a mimořádně... no, prostě pro odvážné

z rybího trhu

z rybího trhu

rybí trh

rybí trh

sashimi stánky na rybím trhu

sashimi stánky na rybím trhu