podyjí

Tentokrát jsme v rámci cesty na jižní Moravu zavítali do Podyjí (Vranov nad Dyjí, Znojmo a okolí). Opět kus kraje, který Vás nezklame. Naopak jsme místy stáli a žasli, že je tařka na škodu jezdit do Toskánska, když se mu tato oblast naprosto vyrovná. Byl začátek července, tedy vinice, meruňky, třešně, hrách...

Chápu, že po Thajsku a Paříži pro Vás asi nebude taková exotika číst si o jižní Moravě, ale ať jsme byli, kde jsme byli, nikde mě to přes všechen úžas a nadšení nechytlo za srdce tak, jako právě ten jih Moravy. To je prostě doma, a to se počítá.

"Co příroda dává, to LuLu bere", a to nekompromisně! :) V Praze běhám po všemožných obchodech, abych sehnala poctivé suroviny a když si je na Moravě můžu natrhat sama, neznám bratra. Tady je pár foteček, jak se na Moravě daří.

hrachové pole

hrachové pole

třešňové aleje

třešňové aleje

sad meruněk

sad meruněk

levandule rostla snad všude!

levandule rostla snad všude!

vinice

Budete-li projíždět oblastí Šatova přes vinice, určitě nesmíte minout v kopci nad Dyjí údajně jednu z nejkrásnějších vinic Evropy Šobes. Potkáte tam také tuto nenápadnou boudu. Zakoupit v ní můžete lahvová vína stejně jako sklenku lahodného moku dle Vašeho výběru. Atmosféra je tu velmi přátelská. Zastavují se tu nejčastěji cyklisté a my jsme tam s nimi za zpěvu, humoru a seznamování seděli několik hodin. Zde je jedno, jste-li z Prahy, nebo z Horních Kotěhůlek.

vinice

vinice

vínečko už zraje

vínečko už zraje

šobeská bouda

šobeská bouda

restaurace

Co musím bohužel zmínit je, že najít dobrou restauraci, kde se ještě lépe najíte, není lehká mise. Jídelní lístky jsou plné smaženého. Tady se mi podařilo vyfotit jeden, kam se aspoň dostala nesmažená brokolice.

Obešli jsme velké množství restaurací s odhodláním, že i přes velký hlad najdeme takovou, která budu stát za to. A podařilo se, dokonce dvakrát! Jedna v Šatově, druhá ve Znojmě.

V Šatově to byla restaurace Moravský sklípek, Šatov 337. Připravte se, že jídlo a pití Vám bude servírováno takovým fofrem, že ani nemrknete. A ty taštičky, to se zalknete blahem!

Ve Znojmě pak vegetariánská restaurace/galerie/kavárna Na Věčnosti. Více informací o ní najdete zde na blogu v sekci "v restauraci", protože jsme si tam tak pochutnali, že nešlo jinak. A ve Znojmě ji najdete v ulici Velká Mikulášská 463/11. 

Restaruace Moravský sklípek

zelňačka

zelňačka

játra

játra

halušky

halušky

povidlové taštičky naprosto exkluzivní

povidlové taštičky naprosto exkluzivní

Restaurace Na Věčnosti

tzatziki

tzatziki

pad thai

pad thai

gratinovaný kozí sýr se salátem

gratinovaný kozí sýr se salátem

domácí čoko-řepový koláč

domácí čoko-řepový koláč

ve vesničce Pavlice to s jídlem umí!

Žít bych rozhodně nemohla ve vesničce Pavlice! Tam bych se ujedla! Jen jsme jí projížděli a nešlo se vyhnout Klobásovému ráji a malému nenápadnému domečku, kde však na hony voněl domácí chléb a koláče. Vůbec nevím, čím začít... Tak asi klobáskárnou. Fotky mluví za vše. Seženete tam klobásky všeho druhu a když bude pikantní, tak opravdu počítejte s tím, že Vám div neshoří ústa. Každopádně v tom nepřeberném množství je opravdu dilema vybrat jich jen pár ke koupi.

Jestli tady šel Kocour do kolen, mně to potkalo v pekařství Karel Pigl. Již z dálky mne lákala klasická vůně pekárny. Za těch 100 metrů jsem potkala takhle při nedělním odpoledni tři lidi s koláčema. To byla hotová reklama! Uvnitř najdete malé okýnko, kterým můžete koukat přímo na šrumec při pečení a rovnou si u něj nakoupit. Dočtete se také, že se peče v kamenné peci (z roku 1938, pokud si dobře pamatuju) a z kváskového žitného těsta dle receptu dědečka. Takže chléb, koláče, rohlíky, housky a mohlo se pokračovat v cestě.

Pavlice 97, okr. Znojmo

Pavlice 97, okr. Znojmo

Pavlice 161, okr. Znojmo

Pavlice 161, okr. Znojmo

http://www.mistruzenar.cz/index.php

http://www.mistruzenar.cz/index.php

dary Moravy

V čem si dost libuju je, že podél silnic jsou různé sady a zahrady, kde místní prodávají, co vypěstovali, zavařili, naložili apod. Čili si s nimi můžete popovídat, jaká byla sklizeň, co se podařilo a co méně, že letos zavařili jinak, než loni... A když něco na stánku už došlo, počkáte, zajdou Vám to natrhat. To není jako v Praze na farmářkách, kde řešíte, zda je to opravdu ze sadu, či ze supermarketu. Tohle prostě miluju!

Snídaně z místních surovin. I bylinky jsme si natrhali.

Snídaně z místních surovin. I bylinky jsme si natrhali.

Místní víno, zelenina (obzvlášť dobré nakládačky) a mohlo se jít grilovat.

Místní víno, zelenina (obzvlášť dobré nakládačky) a mohlo se jít grilovat.

Naše úlovky, a to jsme ještě netušili, že jsme v autě zapomněli meloun a klobásky z Pavlic...

Naše úlovky, a to jsme ještě netušili, že jsme v autě zapomněli meloun a klobásky z Pavlic...

Jestli Vás tato oblast podyjí přesvědčila k tomu, abyste zde strávili minimálně víkend, doporučuji půjčit si kola (např. u Vranovské přehrady). A na elektrokolech toho projedete samozřejmě více. Pak jste za chvíli jak ve Znojmě, tak v Šatově a na kraj Rakouska to máte jakbysmet. Nezapomeňte však na přilbu, ať si po zastávce ve vinicích neoboucháte šišku... jako já :).