pečená dýně s ořechy a javorovým sirupem

Už jste se na blogu mohli párkrát dočíst, že běžně nejím rýži, brambory, těstoviny... Takže zatímco si nejspíš říkáte, že jsem "fakt divná" :), tak pravda je taková, že bez příloh nezůstávám. Jen zkouším ty méně obvyklé. Věčně se cpu cizrnou, různýma zeleninovýma pyré, červenou čočkou, fazolovýma luskama, špaldou (miluju ji s kysaným zelím), zeleninou připravovanou na desítky způsobů, nedávno jsem velice přišla na chuť pohance... Ovšem nedávno jsem vyrukovala s něčím, co mě chuťově zase vyneslo o pár příček výš. Když jsem upekla dýni spolu s červenou cibulí, ořechy, sýrem a javorovým sirupem a pak poslouchala to spokojený mlaskání u stolu, nezbylo mi, než se za tuto novinku v našem jídelníčku pochválit. Marně jsem si myslela, že dýňová příloha vydrží na dva dny, padla hnedle k obědu. K ní jsme udělali grilované kuřecí plátky a nutno říct, že i bez masa, jen tak, si pochutnáte. Takže se jdu o tuhle dobrotu s Váma podělit...

Ingredience: 600 g dýně, 1 větší červená cibule, 100 g sýru (feta, nebo nějaký čerstvý výraznější), hrstka ořechů (raději víc, jsou v tom fakt super), hrstka koriandru, trochu chilli, 3 lžíce javorového sirupu, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř.

Předehřejte si troubu na 200 °C a připravte si všechny suroviny. Dýni rozpulte a vyberte vnitřek i se semínky. Pak ji i se slupkou, pokud máte hokkaido/máslovou/muškátovou..., pořádně omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli si nakrájejte na proužky, sýr na kostičky, ořechy lehce nasekejte nožem, koriandr také nasekejte, chilli (pokud jej nemáte mletý) nadrťte a vlastně máte hotovo. Do zapékací mísy vyskládejte kostičky dýně, posypte ji cibulí, ořechy, to vše zalijte olivovým olejem, osolte a opepřete podle chuti/oka/odhadu, určitě nic nezkazíte. Směs na plechu srovnejte třeba obracečkou nebo lžící a zalijte sirupem. Takto dejte péct na cca 45 minut, přičemž směs občas, třeba tou obracečkou, "prohrábněte". Jakmile je dýně měkká, ještě za tepla ji posypte sýrem, koriandrem a kdo má v plánu nevynechat chilli, tak i chilli. Toť vše, dobrou chuť!

Posted on October 2, 2017 .

pikantní dýňová polévka

Že máte rádi dýňovou polévku? No jasně, já taky! Obzvlášť podzim si bez ní neumím představit. Jakmile končí léto, i bych z toho měla depku. Jenže pak je venku sychravo, do toho voní dýňová polívka a já si říkám, jak jsem jen mohla zapomenout, že jsou ty podzimy takhle super? Jenže... Kolik druhů dýňových polívek vaříte? Přiznám se bez mučení, že já jen jednu, leč s lehkýma obměnama. Takže jsem první letošní dýňovku vzala pěkně z gruntu. Přidala jsem chilli a kokosový mlíko, stejně jako hafol koriandru a pro sichr i kokosový olej. Už když jsem ji vařila, bylo mi jasný, že tohle bude něco úplně jinýho. Kokosový olej mi krásně voněl pod nosem už od začátku vaření a když jsem pak počas vaření ochutnávala, bylo to překvápko - tyhle vůně a chutě si fakt sedly. Díky kokosovýmu oleji a mlíku spolu s koriandrem a zázvorem Vám bude tato polévka asociovat chutě Asie, a přesto nepřebijí vyváženou chuť dýně, která polévce dominuje. O tom, že tohle se podařilo, svědčilo i to, že jsem ani neměla dovařeno a Kocour mi stál ke konci za zády a domáhl se pravidelných ochutnávek. Taky si pak přidal... Takže, dámy, na tuhle polívku nalákáte i chlapy, ani nemrknete. :)

A víte co ještě? Suroviny na tuhle polívku jsem Vám nafotila s bujónem, abych se pak během vaření začetla do jejich složení. Já SLIBUJU, že na tomhle blogu se už žádná "zvýrazňovací kostka" neobjeví!!! Předně si upřesněme, že běžný masox, bujón a tyhle ty kostky nejsou substitut za vývar, ale ZVÝRAZŇOVAČ chuti. Mrkněte na složení, to budete koukat, co se podařilo do takovéto kostičky nacpat. Koukali jsme na to oba jako u vytržení - látky zvýrazňující chuť a vůni (E621, E631, E627), škrob, cukr, karamelový sirup a barvivo, palmový tuk, pšeničná mouka, kyselina citronová, maltodextrin a k tomu totální minimum čehosi z masa a zeleniny. Vlastně s těmahle dvěma položkama v kostce moc nepočítejte. Takže jsem mazala pro zeleninu a tuhle polívku dělala z vývaru, který kostku neviděl ani z dálky - protože už byly v koši :). Popřemýšlejte nad tím a když už, kupte si hotový vývar, ale opravdu vývar! :)) A pokud nepůjde jinak, vlastně jsem během přehrabování se v kostkách, narazila na kostky EDEN Wurzl, který jsou ještě akceptovatelný. Dobře, je tam palmový olej, ale tentokrát volíme menší zlo... Tak jdeme na to! :)

Ingredience: 600 g dýně (jakékoli), 1 střední cibule (bílá nebo červená), 3 stroužky česneku, 800 ml vývaru, cca 1,5 cm kousek zázvoru, snítku čerstvého koriandru, 2 lžíce kokosového oleje, 4 lžíce kokosového mléka, chilli, citron.

Nejprve si připravte zeleninový nebo kuřecí vývar. Pokud máte kupovaný, není co řešit, pokud si děláte svůj, asi Vám to nějakou tu chvíli zabere. Já jsem ho udělala víc, takže jeden den byla zaleninová polívka, druhý den tenhle krém. Následovně se můžete pustit do dýně. Máte-li kupříkladu dýni hokkaido, nemusíte ji zbavovat slupky. Jen ji pořádně omyjte, třeba za pomocí kartáče na zeleninu a nakrájejte na malé kostičky. Posléze si připravte další ingredience - cibuli nakrájejte najemno, česnek nalisujte, zázvor nakrájejte na tenké plátky, koriandr také nasekejte a chilli jakbysmet, na co nejjemněji to půjde. Jo, s tím chilli - podle Vaší chuti, tolerance pálivého anebo vůbec - je to Vaše polívka! :)

V hrnci rozehřejte kokosový olej a na něm nechte zesklovatět cibuli. Posléze přidejte vše ostatní - česnek, zázvor, koriandr a chilli. Takto duste pár minut za občasného promíchání. Jakmile uvidíte, že i kolečka zázvoru jsou měkká, přidejte dýni a zase jí dopřejte cca 5 minutek za občasného míchání. Závěrem přilijte všechen vývar a vařte dobrých 25 minut. Zkrátka, aby byla dýně úplně měkoučká. Dochucovat v této fázi nebude třeba, to až závěrem. Jakmile dýně změkne, odstavte hrnec z plotny a ručním mixérem (či jak jste zvyklí), udělejte z polévky hustý krém. Přidejte ještě kokosové mléko (nemusí to být nutně 4 lžíce, prostě podle chuti) a dochuťte polévku pomocí soli taktéž dle chuti. Servírujte ji s čerstvým koriandrem a rozhodně se nebojte tuto polévku zakápnout pár kapkami citronu nebo limetky, její chuť tím jedině zdokonalíte. :)

Málem bych zapomněla - semínka z dýně nemusíte vyhazovat. Oberte je od dužiny, rozprostřete na pečící papír, posolte a dejte do trouby při 150 °C. Jakmile zezlátnou a na zkus budou křupavá, máte parádní mlsání třeba na večer.

Posted on October 4, 2016 .

špenátový krém s tuňákem

image.jpg

Polévkový krémy mám nejraději. Nikde to neříkejte, ale leccos se v nich schová. Tam poslední brambora, tu zase zbytek smetany na vaření, nebo kousek kuřete... A moc se u toho nenadřete :D. Takový řepový nebo brokolicový krém, to je u nás poměrně častá záležitost. Tak častá, že mě to samotnou začalo nudit. Usmyslela jsem si špenátový krém s rybou. Jenže jakou? Opětovně jsem skončila u tuňáka, protože jak omletí říkám, toho mám v komoře vždycky a je to zcela nenáročná záležitost. Čerstvý špenát se u nás v poslední době objevuje často jako velice žádaná příloha k masu, takže kolem a kolem, nebylo ani třeba vyrážet na nákup. Nicméně sešlo se, že když jsem tenhle krém vařila, Kocour se vypotácel z ložnice s kocovinou a v tu ránu jsem fakt neměla dojem, že by mi nad ním jakkoli zaplesal. Nakonec se ale stalo, že snědl i moji porci, takže asi jo, asi to byl fakt dobrej krém :). Takhle, kdybych neměla v merku záhy vařit další chod, určitě bych tohle nedovolila a abych nepřeháněla, samozřejmě jsem tuhle polívku ochutnala. Byla jsem mile překvapená, že je to fakt změna. Příjemná... Mňam! :)

Ingredience: 1 větší brambora, 100 g čerstvého špenátu, 1/2 cibule, 2 kostky bujónu/1 litr vývaru, 100 g tuňáka ve vlastní šťávě CALVO, 1 malý stroužek česneku, cca 1 litr vody, sůl, pepř, případně petržel.

V lednici jsem našla batát, neboli sladkou bramboru. Tím se ale nenechte zmást a klidně vezměte obyčejnou bramboru. Tu nakrájejte na malé kousky a dejte vařít do vývaru, případně s bujóny do vody. Hnedle nalisujte stoužek česneku a přidejte ho k bramboře. Nakrájejte si pak na jemno cibuli a omytý čestvý špenát zbavte stonků. Cibuli osmažte na oleji na pánvi do zesklovatění, abyste na ni mohli záhy přidat špenát a podusit jej. Jak mnozí víte, smrskne se Vám takovým fofrem, že jej na té pánvi nebudete div hledat :). Směs z pánve přidejte do polévky a k ní dejte i tuňáka, cca půlku. Nechte polévku ještě chvíli povařit, abyste měli brambor měkký, přičemž ji pomoci soli a pepře dochuťte, jak se Vám zlíbí. Posléze vemte ruční mixér a bez kompromisu ji rozšlehejte do posledního kousíčku. Bude krásně zelená. A teď ještě k tomu tuňáku - pokud chcete krém "rybovější" přidejte ještě více tuňáka, klidně postupně a vždy ho mixněte, abyste docílili krému podle gusta - přesně jako jsem to udělala já. Jestli Vám nějaký zbude, můžete jím krém ozdobit. Máte-li petržel, tu si také nechte na ozdobu, anebo jestli je tak dobrá, jako ta moje, tak ji klidně vmixujte už do krému. :) Doufám, že tuto malou změnu v jídelníčku uvítáte. Hm.... Myslím, že až ochutnáte, tak určitě! :))

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
polévka před rozmixováním

polévka před rozmixováním

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on March 3, 2016 .

ribollita, tradiční toskánská polévka

image.jpg
image.jpg

Ribollitu jsem měla v merku už delší dobu. Pokaždé, když se koukám na fotky ze svatební cesty po Toskánsku, tak si říkám, že přesně tohle je to, co by nás na chvíli vrátilo zpátky - aspoň chuťově. Z nějakého důvodu nám právě večeře, kdy jsme měli tuhle polévku, utkvěla v paměti nejvíc. Konečně jsem si ji naplánovala, ale ten fenykl prostě nikde nebyl! Jenže tahle tradiční toskánská zeleninová polévka s chlebem si nezasluhovala žádný kompromis. Čtete to, jo? S chlebem! Ano, i ten jsem tam, přes všechny svoje zásady, opravdu dala. :D Čistě celozrnný, ale stejně... Tak jsem přes týden sehnala, co bylo potřeba a minulý víkend jsem se pustila do díla. Vážení, já ji vařila 3 hodiny! Neděste se, že by Vám to zabralo tolik času, ale měla jsem dobrou náladu, línou sobotu, trochu melancholie, tak jsem si to užila - a hlavně se při tom děsně přejedla! Tahle polívka mi fakt moc chutnala už počas jejího vaření, takže z původní várky na 10 porcí mi při servírování zbyla sotva polovina. Jasně, že jsem si naplánovala, že jí udělám na 2 porce, ostatně jako u každé polívky. Podařilo se mi to snad někdy? Nikdy! Tady bych ráda podotkla, že pro tohle nemám vysvětlení :). Zní to fakt blbě, ale celej den jsem se chválila, že jsem lepší polívku nejedla. :D Miluju luštěniny, fenykl, zeleniny jím kvanta a tady se mi to krásně sešlo.

Ingredience na cca 5 porcí - všechno je cca: 180 g mrkve, 200 g fenyklu, 3 hrnky nasekané kapusty, 100 g celeru, 100 g pancetty (neuzené slaniny), 1 větší cibule, 1 větší stroužek česněku, 400 g krájených rajčat z plechovky, 240 g bílých fazolek v plechovce, 50 g parmezánu, 2 kostky bujónu/2 litry vývaru, krajíc chleba, olivový olej, sůl, pepř, případně čerstvou bazalku.

Asi nejlepší bude, když si prvně všechno nachystáte - cibuli a pancettu nakrájejte na jemno, česnek nalisujte, mrkev nastrouhejte, celer nakrájejte na drobné kostičky, fenykl na proužky, kapustu ořezte o tvrdé prostředky listů a nasekejte na drobno, chléb nakrájejte na kostičky. Pokud nemáte vývar, dejte si vařit bujónové kostky do cca 2 litrů vody.

Nejprve na pánvi opražte pancettu. Jakmile Vám z ní vzniknou chipsy, dejte je usušit na ubrousek. Vemte pak větší hrnec, přilijte olivový olej a osmažte na něm cibuli (tady jsem si ještě mylně myslela, že původní pánev mi bude stačit). Nejspíš Vám po té pancettě trochu zhnědne. Jakmile zesklovatí, přidejte na pánev česnek, smažte cca po 1 minutu. Pak na pánev přidejte mrkev, fenykl, celer a zpátky i pancettové chipsy. Od "oka" přidejte i sůl a pepř, stejně ještě budete dochucovat. Takto směs za občasného promíchání duste cca 15 minut. Posléze přidejte rajčata z plechovky a kapustu - vařte za občasného míchání cca 10 minut. Mezitím si můžete půlku fazolí z plechovky namačkat vidličkou na následovné zahuštění polévky. Následovně přidejte fazolky, jak celé, tak rozmačkané a postupně přilijte vývar. Neměla by Vám vzniknout řídká polévka, to ani omylem. Ribollita je dost hustá a hutná polévka, díky které už nebudete k obědu potřebovat další chod. 

Polévku přiveďte k varu a vařte, dokud nebude všechna zelenina téměř měkká. Jako poslední mi změknul fenykl, tak si ho pohlídejte :). Nakonec přidejte do polévky chléb a nechte jej rozvařit. Trochou mu pomozte tím, že jej do polévky dobře zamícháte a polévku pomocí soli a pepře ještě dochuťte. Jestli je už všechna zelenina opravdu měkká, tak máte hotovo. Hned bych si dala s Váma! Nezapomeňte polévku ozdobit parmezánem, který tomu dodá ten pravý šmrnc, případně i lístky bazalky. A snad Vás nepřekvapí, že tahle polívka je prostě nej druhý den - pokud vydrží. :)))

image.jpg
image.jpg
image.jpg
pancettové chipsy nechte oschnout na ubrousku

pancettové chipsy nechte oschnout na ubrousku

image.jpg
přidejte česnek

přidejte česnek

image.jpg
v téhle fázi už použijte větší hrnec

v téhle fázi už použijte větší hrnec

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
rozmačkejte polovinu fazolek

rozmačkejte polovinu fazolek

image.jpg
na závěr zahustěte chlebem

na závěr zahustěte chlebem

image.jpg
Posted on February 25, 2016 .

telecí kližka alá ossobuco

DSC_1044.JPG

Ten náš řezník! Jdete tam pro trochu kvalitní šunky a stejně se vždycky vrátíte s toliko masa, že máte o zábavu na několik dní postaráno... :D Tentokrát jsem si mimojiné odnesla telecí kližku bez kosti. Před náma víkend, takže to stejně chtělo k obědu něco vydatnějšího, než ty moje zeleninový obědy z týdne. Těch si užívám, pokud vařím jen pro sebe, ale o víkendu bych bez masa doma nepochodila. Vlastně ani u sebe..

Měla jsem jasno, že bych se ráda inspirovala v italské kuchyni, která nás po letošní svatební cestě po Toskánsku ještě nepřešla. Respektive v oblibě jsme ji měli vždycky, ale rozhodně jsme z ní nebyli tak šílení jako teď. Myšlenkama jsem skončila u ossobuco, takže mě vcelku zamrzelo, že tohle telecí je bez kosti, protože to pravý ossobuco se dělá z telecí kližky s morkovou kostí, aby se morek krásně vyvařil. Nenechala jsem se ale odradit a stejně se pustila do díla. Kost nekost, představa tohodle jídla už mě nepustila. V poslední době taky dost ujíždíme na dušeným špenátu, takže toho je v lednici povětšinou až až. Kde jsme k tomu jen přišli? Ajóóó, v Toskánsku. Takže tolik k naší posedlosti. :D A znáte to, dáte půl kila špenátu na pánev a za chvíli kde nic, tu nic, zatímco v lednici zabíral celou polici. Příloha byla tedy jasná. Dokonce jsem pak ještě ve víru vášně utíkala pro bagetu. Obecně vzato, když přinesu domů pečivo, vzbudí to dojem, že jsem se něčeho dopustila a tímhle to hodlám odčinit. Prostě jako chlapi s kytkama. :) Jo, tak takhle jsem to doma dopracovala... :)

Ingredience pro dva: 300 g telecí kližky, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 200 g rajčat z plechovky, 2 l telecího/hovězího vývaru, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 dcl červeného vína, 2 bobkové listy, špetka citronové kúry, cukr, sůl, pepř, olivový olej.

Cibuli a mrkev nakrájejte na kolečka, stroužky česneku si překrojte na půlky. Na pánvi si rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli s česnekem. Omyté maso připravené na plátky si poprašte moukou ze všech stran. Jakmile cibuli a česnek osmažíte, vyjměte je z pánve a na zbylém oleji zprudka orestujte namoučené plátky masa, cca po 1 minutu z každé strany (anebo si to udělejte naopak, záleží na Vás - prvně orestujte maso, pak jej vyjměte a orestujte cibuli s česnekem). Cibuli s česnekem vraťte na pánev, přidejte mrkev a víno. Po přibližně 5 minutách, kdy se víno zredukuje, přidejte rajčata, krátce je poduste a posléze přilijte na pánev polovinu vývaru, přidejte bobkové listy, citronovou kůru, cukr a sůl dle chuti.

Takto duste pod pokličkou po cca 2 hodiny (aby se masíčko rozpadalo) za občasného míchání a přilévání vývaru dle potřeby. Zkrátka, aby se Vám ossobuco nepřipalovalo. Průběžně ossobuco dochucujte solí a pepřem, bude-li třeba. Ke konci jen nezapomeňte vylovit bobkový list. Samozřejmě, že směs na pánvi můžete rozmixovat (po vyjmutí masa :), jestli jste tak zvyklí, ale proč byste to dělali? Šup na talíře a ke stolu! :) Jako přílohu můžete použít brambory, kaši, dušený špenát, polentu, bagetu...

Posted on November 1, 2015 .

těstoviny s avokádem

O avokádu jsem už psala, že je velice prospěšné a byť plné tuku, ten se neukládá do těch tělesných. Kolem a kolem tedy můžu říct, že tato směs na těstoviny je velice zdravá. Máte-li spiralizér, můžete ji mít ještě zdravější, uděláte-li si k tomu cuketové nebo jakékoli jiné zeleninové "špagety". Nicméně já jsem zvolila čerstvé těstoviny a byla to pochoutka!

Ingredience: cca 10 ks cherry rajčat, 2 avokáda, 1 čerstvé těstoviny pro 2 jedlíky, 1 stroužek česneku, cca 10 lžic sterilované kukuřice, citronová šťáva, 5 lžic olivového oleje, hrst bazalky, sůl a pepř.

Nejprve dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Pak dejte do mixéru nakrájená avokáda, česnek, bazalku a pár kapek citornové šťávy, aby Vám avokádo nezhnědlo, ale zůstalo krásně zelené. Toto vše promixujte a posléze přilijte olej, opět promixněte a ochuťte solí a pepřem dle libosti. 

Máte-li čestvé těstoviny, budou uvařeny vmžiku. Dejte tedy pozor, abyste je měli krásně al dente. Slijte vodu, neprolévejte je pak však už studenou vodou, to Vám budu opakovat do omletí. :) Těstoviny přece chceme krásně teplé.

Uvařené těstoviny smíchejte s avokádovou směsí, vmíchejte kukuřici, ozdobte cherry rajčaty, případně ještě bylinkami a máte hotovo. Dobrou chuť!

Posted on October 1, 2015 .

těstoviny se slávkami

Koupila jsem plechovku slávek a pak jsem se tvářila děsně profi, jak servíruju středomořskou krmi. Jo, to by mi šlo. :D Považuju však za správné přiznat se, že jsem se kvůli tomu v kuchyni opravdu dlouho nepozdržela. Těstoviny se dělaly samy a ostatní suroviny jsem nakrájela a dala na pánev. Takže asi tolik k mému středomořskému umu. Ovšem stejně tak ráda bych ještě dodala, že v horkách, která teď panují, to byl naprosto skvělý oběd. Lehký, svěží, chutný, čili za minimum práce maximum nadšení.

Ingredience: špagety pro 2 osoby, 2 plechovky slávek CALVO á 80 g (ty mám ověřené), rajčatové pesto, 2 stroužky česneku, cca 10 cherry rajčat, 1 dcl bílého vína, 1 chilli paprička, cca 10 lístků bazalky, olivový olej, sůl, pepř.

Nejdříve jsem si vše připravila - nakrájela česnek na plátky, rajčata na čtvrtky, nasekala lístky bazalky a chilli papričku. Zatímco se mi rozehříval olej na pánvi, dala jsem vařit osolenou vodu na těstoviny a slila si šťávu ze slávek. Na pánvi jsem posléze osmažila česnek spolu s chilli a pak k nim přidala rajčata. Jakmile trochu změkla, přidala jsem ještě slávky, párkrát promíchala a směs jsem zalila vínem. Těstoviny už se krásně vařily, takže bylo-li třeba, občas jsem na pánev přilila vodu od těstovin. 

Směs na pánvi nevyžadovala moc. V momentě, kdy rajčata byla krásně měkká, bylo dokonáno. Ještě ji můžete osolit a opepřit dle chuti, já tak nakonec neudělala - ať si každý dochutí na talíři po svém. Těstoviny jsem uvařila al dente, čili jsem je slila o cca 2 minuty dříve, než se uvádělo na příbalu a rozhodně jsem je neprolévala studenou vodou - chtěla jsem je servírovat krásně teplé. A vůbec, prolévat právě uvařené těstoviny studenou vodou je poměrně hřích, za který by nás Italové nejspíš vypleskali :D.

Uvařené těstoviny jsem smíchala s pestem, přičemž nemáte-li rajčatové, bazalkové bude stejně dobré a domácí samozřejmě nejlepší. Pak už jsem mohla servírovat. Na těstoviny dát směs z pánve, trochu ještě posypat nasekanou bazalkou a hlavně se nezapomenout tvářit profi :). 

Tak si tento snadný receptík užijte a doufám, že Vám bude chutnat. 

ingredience

ingredience

2. česnek a chilli

2. česnek a chilli

1. příprava před vařením

1. příprava před vařením

3. přidejte rajčata, pak ještě slávky a víno

3. přidejte rajčata, pak ještě slávky a víno

4. uvařte špagety al dente, tj. vařte o 2 minuty méně

4. uvařte špagety al dente, tj. vařte o 2 minuty méně

5. promíchejte špagety s pestem

5. promíchejte špagety s pestem

Posted on August 27, 2015 .

italské kuře na rajčatech

Možná už jste si toho všimli, ale aby bylo naprosto jasno: jedná-li se o italské recepty, nejsem to já, kdo vaří. Maximálně tak asistuju, přičemž nezastírám, že upřednostňuju, když můžu zasednout až ke stolu. Takže vaří ten můj Kocour anebo Antonio (zde), náš italský kamarád. Jednoduše proto, že když někomu něco fakt jde, ráda mu to přenechám :)). Zrovna tento recept je dílem Kocoura. Rozumějte, přece si nemůžu stále uzurpovat kuchyň pro sebe a pak ty jeho italský dobroty bych klidně jedla každý den; vlastně cokoli, co uvaří. Nejinak tomu bylo i tentokrát, prostě totální mana. Což mě opět přivádí na myšlenku, že v září budu cestovat po Toskánsku a Umbrii a jen si cpát bříško. Už aby! Jo, já a italská kuchyně, to je doživotní láska! Ale to ta ke Kocourovi taky :)

Jak můžete vidět, zase jen pár jednoduchých surovin a za chvíli je na talíři totální dobrota. Bílé víno samozřejmě nechybí :)

Ingredience: 1 kg kuřecích stehen (paliček, jiných kousků), 6 - 8 rajčat, 150 ml bílého vína, 50 g rýru pecorino, 30 g másla, 30 ml olivového oleje, 1 větší cibule, 1 pálivá chilli paprička, hrst bazalky a petržele, sůl.

Začněte tím, že z kuřete odstraníte kůži. Malinko ji nařízněte od masa a pak ji sundáte snadno; nám šla stáhnout lehce pomocí prstů. Kuřecí části jsme pak nastříhali na menší kousky. Neboť jsme věděli, že máme chvilku, než si vše připravíme, naložili jsme mezitím maso se solí, olejem, bylinkami a trouchou vína. Opět jsme použili marinovačku, ale pokud ji nemáte, bude stačit, když maso necháte takto alespoň odležet.

Posléze dobře omytá rajčata nařízněte na špičce slabě do křížku a dejte je do vroucí vody. Jakmile projdou varem (že to již stačilo poznáte, když se slupka začne oddělovat od rajských sama), slijte je a stáhněte z rajčat zbývající slupky.

Nakrájejte si mezitím cibuli na kroužky, nasekejte chilli papričku s bylinkami, sýr doslova nadrolte na drobno a nakrájejte uvařená rajčata na osminky. Rozehřejte na pánvi máslo, osmažte na něm cibulové kroužky a přidejte naložené kuře. Jakmile se kuře zatáhne (tj. nebude syrové), přidejte víno a nasekanou papričku. V momentě, kdy se víno zredukuje, můžete také přidat rajčata, bylinky a sýr. Pánev přikryjte pokličkou a za občasného míchání a podlití takto duste cca hodinu. Až se bude masíčko úplně rozpadat... V průběhu jej můžete dochutit solí a pepřem. Mňam. Jako přílohu doporučuji rýži. 

Posted on August 17, 2015 .

salát s cizrnou a tuňákem

Rovnu na Vás vybalím, že tyhle teploty kolem 40 stupňů opravdu zbožňuju. Vím, že nás takových mnoho není, ale aktuálně jsem nejšťastnější člověk v širokém okolí. Má to však za následek, že poslední pomyšlení mám na vydatnější jídlo. Vymýšlím tedy alespoň lehká jídla, která jsou chutná a také nezastírám, že dietní. Stejně takto vzniknul i tento salátek. V komoře jako obvykle byla plechovka tuňáka, pak sklenice parádní cizrny zakoupená ve španělském obchůdku, v lednici sýr z farmy a už se to rýsovalo. Vzniknul salát, který byl velice chutný, poměrně kreativní a hlavně lehký. Tak hurá na něj.

Ingredience pro 1: 150 g cizrny, plechovka tuňáka (cca 60 g), 1 rajče, 1/2 menší červené cibule, 30 g oblíbeného tvrdého sýru (eidam, kozí, ovčí...), bazalkové pesto a pepř.

Začnu jednou radou: nemám-li doma bazalkové pesto, v rychlosti si umíchám své pomocí směsi pesto presto od koření od Antonína. Tento fígl používám už déle, než rok a půl, takže si sypu popel na hlavu, že jsem Vám to neřekla dříve. Ač lepší pozdě, než nikdy :).

A teď zpět k salátu. Jak vidíte, opět to není žádná věda. Naservírujete na talíř slitou cizrnu, na ni kousky tuňáku, stejně jako sýru, cibuli nakrájenou na kroužky. To vše pokapete připraveným pestem, přidáte rajčata nakrájená na lodičky a popepříte. Tím máte hotovo. Já jsem jej ještě přizdobila bazalakovými listy. Tak dobrou chuť!

Mimochodem výraz "rajčata či jablka nakrájená na lodičky" jsem pochytila poměrně nedávno při konverzaci o jídle, takže teď si tohoto výrazu zřejmě dost užijete :).

Posted on August 10, 2015 .

marinovaný losos se zázvorem

Jak jste si mohli všimnout, nedávno jsem se snažila ozvláštnit chuť lososa, čistě pro zpestření jídelníčku, kterého jsem karamelizovala. Nyní přicházím se stejnou misí podruhé - marinovala jsem jej v česneku a zázvoru. Mňam! Ne, že by mi losos jako takový moc nechutnal, právě naopak. Nicméně chci-li ho jíst častěji, musím to doma nějak zamaskovat, aby nevypadalo, že mi došla kreativita :D.

Marinování jsem dřív moc neholdovala, protože jsem si chtěla vychutnat co nejpřirozenější chuť suroviny, jistil to leda tak pepř a sůl. Nicméně se začíná ukazovat (no dobře, vy už to nejspíš dávno víte :), že ono na tom marinování něco bude. Kor, máte-li čerstvé bylinky a ne nějakou kořenící směs z obchodu, ve které ani nevíte, co je přidáno. Zatím se tedy potýkám s tím, že na marinování nejsem zvyklá a vzpomenu si na něj samozřejmě až v momentě, kdy začnu chystat jídlo. Toto se mi teď však zdárně podařilo vyřešit - koupila jsem si marinovačku, která tuto zapeklitou situaci vyřeší do pár desítek minut. Tak to jen na okraj pro ty, kteří jsou na tom stejně. Prostě mi dovolila tvářit se profi a ne zmateně, a to se počítá. Snad Vás ani tentokrát nepřekvapí, že je to zase recept lehký a rychlý - má pouze 7 přísad. Jak už jsem říkala, přece v tom horku nebudeme zavření v kuchyni...

Ingrediece: 250 g filetu lososa, 2 stroužky česneku, lžíce sójové omáčky, vrchovatá lžíce nastrouhaného zázvoru, lžíce medu, sůl, pepř.

Začala jsem tím, že jsem odstranila kůži. Šla snadno stáhnout, takže to nebyla žádná věda. Zaseknete-li se, maličko ji odřízněte nožem od filetu a půjde to snadno. Filet jsem také rozřízla na dvě porce. Posléze jsem si nastrouhala zázvor a nalisovala česnek. Jak zázvor, tak česnek jsem vetřela do lososa. Filety jsem ještě osolila, opepřila a polila sójovkou a medem.

Takto lososa dejte minimálně na 2 hodiny marinovat přikrytého potravinářskou fólií do lednice anebo na 20 minut do marinovačky.  To se mi to machruje, co? :) Jsem Vám totiž neřekla, že funguje na principu vakua, v čemž tkví úspěch procesu. Díky vakuu se roztáhnou vlákna masa, a to pak lépe a rychleji nasaje marinádu.

Mezitím si rozehřejte troubu na 190 °C. Lososa pak dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte jej cca 20 minut. Servírovat jej můžete s rýží, se špaldou jako já (nééé, že bych si to opět předem rozvrhla a dala ji namočit třeba přes noc, takže mě zachránil papiňák, ve kterém se stejně dělala dobrou hodinu), dobrý by byl též s nějakým zeleninovým salátkem... Vaší fantazii se však meze nekladou. Já jsem přílohu ještě posypala nasekaným rozmarýnem a díky špaldě takto vznikla lehká a chutná večeře.

toť vše, co je potřeba

toť vše, co je potřeba

česnek a zázvor dobře vetřete do lososa

česnek a zázvor dobře vetřete do lososa

moje marinovačka v plné kráse

moje marinovačka v plné kráse

Ať se rovnou ušetřím dotazům, tak poradím, že tuhle marinovačku můžete koupit kupříkladu na www.bavimevarit.cz. Já jsem s ní fakt spokojená a potažmo by nebylo třeba marinovat ani těch 20 minut. Stejně tak v ní marinuju maso a zeleninu - třeba na gril.

Posted on August 6, 2015 .

řepová polévka s kokosovým mlékem

Zelináři už nás krásně zásobují řepou, na zahrádkách jakbysmet, tak konečně přichází období, kdy si můžeme pochutnávat na jedné z nejpřínosnějších potravin. Možná jste si už loni dle receptů všimli, že řepu můžu pořád a na všemožné způsoby. To že mi tak chutná, je vlastně můj bonus. Řepa je bohatá na živiny a vlákninu, pročišťuje organismus, obsahuje velké množství kyseliny listové, což ocení zejména těhotné ženy; říká se, že upravuje krevní tlak a ze svého okolí vím, že nápoje z ní pijí lidé bojující s rakovinou. Abych však nekončila úvod takto pošmourně, přidávám ještě upozornění, že také dobře barví, tak se pak neděste, že s Vámi něco není v pořádku. Vy už určitě víte, o čem mluvím :D. .. To jsem si tedy pomohla s tím ukončením úvodu :DDD.

Letošní sezónu řepy zahájím polévkou. Sice s méně tradičními surovinami, ale i to má své opodstatnění. Zkusili jste třeba někdy použít kokosové mléko místo smetany? Ne, tak to můžete zkusit právě v tomto receptu jako dietnější verzi. Ano, kokosové mléko také obsahuje tuk, ale mnohem tělu přínosnější, než taková smetana a chuťově je velmi zajímavé. Koupíte-li celou plechovku, zbyde Vám. Tak jej zkuste použít do smoothie, do kari, omáček, domácí zmrzliny... A o zázvoru ani nemluvě, ten prostě přínosný je. :)

Ingredience: 2 větší řepy, 500 ml zeleninového vývaru, střední cibule, 2 stroužky česneku, 15 lžic kokosového mléka, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, sůl, petržel na ozdobu, případně pepř. 

Připravte si vývar, i z kostky, nemáte-li jiný. Cibuli nakrájejte najemno, česnek nalisujte a nastrouhejte si zázvor. V hrnci rozehřejte olej a na něm po pár minut restujte cibuli. Mezitím zbavte řepu slupky (ano, používám rukavice, přiznám se :) a nakrájejte ji na malé kousky, přičemž občas mrkněte na tu cibuli, ať ji nespálíte. K ní pak přidejte připravený česnek a zázvor, opět pár minutek restujte. Posléze přidejte i řepu, promíchejte a přilijte vývar. Takto vařte do změknutí řepy. Pomocí vidličky poznáte, kdy je opravdu měkká. Zabere to tak cca 30 minut, ale záleží na velikosti kousků.

Jakmile je řepa uvařená, všechno v hrnci rozmixujte v pyré. Tyčovým mixérem, či stolním, na tom nesejte. Přidejte kokosové mléko, osolte, opepřete dle chuti a můžete servírovat - nejlépe ozdobené petrželkou. Nejvíce mi tato polévka chutnala, když jsem si petrželku nasekala a zamíchala do polévky. Však posuďte sami :). Dobrou chuť!

Posted on July 28, 2015 .

kuřecí plátek s těstovinami

DSC_0938.JPG

Nic ve mě nevzbuzuje větší hrůzu, než kuřecí maso. Kupuju jej tak výjimečně, že zatímco v jiných domácnostech je sváteční například jehněčí, u nás kuřecí. Vlastně kolik jsme měli kuřecího za poslední rok, spočítáte na blogu, protože jsem Vás o žádné neošidila. Je tomu tak proto, že si o kuřatech dostupných v běžných obchodech myslím své. A tím bych to utla, než se vytočím. :))) O to větší radost mám, když narazím na kuřecí maso s prokazatelným původem od poctivého farmáře, či kupuju-li jej od někoho, kdo nějakou farmu navštěvuje, tedy ji zná a můžu se na takovou referenci spolehnout. 

Výtečné kuřecí masíčko jsem posledně zakoupila ve Sklizeno v Dejvicích. Jako přílohu jsem volila čerstvé těstoviny s rajčaty, houbami a parmezánem a mohli jsme se utlouct. Tohle bylo totiž kuřecí maso z farmy, které mělo naprosto vyjímečnou chuť. Jestli máte kuřata od souseda, z farmy, z obchodu, z trhů, nechám na Vás, každopádně tento recept by Vám neměl uniknout.

Ingredience pro 4 osoby: 500 g kuřecích prsou z farmy, 300 g čerstvých těstovin, 500 ml (hotového) kuřecího vývaru, 1/2 hrníčku nastrouhaného parmezánu, 1/2 hrníčku plnotučné smetany, 25 g hub (sušených, mrazených či čerstvých), cca 12 ks cherry rajčátek, 3 stroužky česneku, sů, pepř, olej (bazalka).

Pokud nepoužíváte hotový vývar, připravte si svůj. Dále si dejte vařit osolenou vodu na těstoviny, nachystejte houby a nakrájejte česnek na tenké plátky. Jestliže máte houby sušené, nepotřebujete je namáčet, použijte je tak, jak jsou. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm česnek s houbami, zhruba po 3 minuty a posléze na pánev přilijte vývar. Nechce vařit na opravdu mírném plameni. Dále si nakrájejte rajčátka na půlky, natrouhejte si sýr. 

Jakmile Vám začne vřít voda na těstoviny, postupujte dle návodu. Pokud však s čerstvými těstovinami nemáte zkušenost, upozorňuju, že jsou hotové takřka ihned, obzvlášť vaříte-li je správně al dente. Tyto těstoviny se Vám ještě ke všemu dodělají na pánvi, takže je ve vroucí vodě nechte opravdu jen chvilinku. Pamatujte tedy během vaření na to, že jakmile dáte těstoviny do vroucí vody, ničím dalším se nerozptylujte, po chvíli ji slijte a nechte přikryté, než dovaříte ostatní součásti tohoto výtečného obědu/večeře.

*NIKDY uvařené těstoviny neprolévejte vodou. Proč byste to dělali? Chcete je mít přece krásně teplé, nikoli studené a pokud je neprolijete, rozhodně jim nic špatného není, naopak :))).

Až vývar na pánvi přijde k varu, přilijte k němu smetanu a zamíchejte jej. Posléze přidejte nakrájená rajčata, směs osolte a opepřete. Směs na pánvi se Vám tedy vaří, těstoviny jsou přikryté v hrnci a ještě je třeba připravit kuřecí maso. Nasolené a opepřené jej osmažte na rozpáleném oleji zhruba 4 - 6 minut z každé strany dle tloušťky plátku a opět nechce maso přikryté, aby vydrželo krásně teplé. V momentě, kdy směs na pánvi opět přijde k varu, přidejte do ní sýr a nechte jej rozpustit. Směs vařte tak dlouho, dokud jsou rajčata měkká.

Ke konci ještě přidejte těstoviny do směsi na pánev, chvíli provařte a míchejte, než se krásně spojí se směsí a můžete servírovat!

Když se teď na tento receptík koukám, vypadá poněkud hekticky, ale opravdu tomu tak není. A kdyby se náááhodou stalo, že toho na Vás bude v jednu chvíli dost, tak si třeba maso udělejte až na konec, zatímco vše ostatní budete držet teplé pod pokličkou. Vždyť vaříte Vy, takže no stress :)))

Tak dobrou chuť!

Posted on July 20, 2015 .

květákový krém s čedarem

Zeleninové krémy k obědu jsou to nejvděčnější, co nejen přes léto může být. Do mixéru dáte, co dům dal a za vmžiku máte hotové teplé jídlo. Zelenina, kuřecí maso, vývar, bylinky, smetana... Dle mé zásady, že přes léto budu (a tím i Vy) v kuchyni co nejkratší čas, vznikl i tento květákový krém s čedarem. Sýr jsem do zeleninového krému ještě nedala a ono ejhle, olizovali jsme se až za ušima. Rozhodně nepřeháním, když Vám tuto polévku doporučím s tím, že je "must", tedy nutno zkusit.

Ingredience: 500 g květáku, 120 g čedar sýru, 250 ml plnotučné smetany, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 500 ml (hotového) vývaru, špetka tymiánu, sůl, pepř, olivový olej.

Květák si rozdělte na malé hlavičky a ty dejte vařit do osolené vody. Mezitím si nakrájejte cibuli, nalisujte česnek, připravte tymián. Cibuli osmažte na pánvi na troše oleje, posléze přidejte jak česnek, tak tymián a vše zalijte vývarem. Směs na pánvi vařte na mírném plameni, než se Vám ve vedlejším hrnci uvaří květák.

Jakmile se tak stane, měkký květák slijte a do hrnce k němu přidejte vše z pánve. Polévku přiveďte k varu, osolte a opepřete dle chuti, je-li to třeba. Nic se neděje, když se Vám květák trochu rozvaří, stejně jej budete mixovat. Jakmile polévka projde varem, přidejte k ní čedar nalámaný na kousky a buď ji rovnou rozmixujte v hrnci ručním mixérem, anebo ji přelijte do stolního mixéru. Jakmile je vše rozmixováno, přidejte smetanu. Buď jen smetanu, anebo to napůl "řízněte" s mlékem, jak se Vám zlíbí. Mlékem můžete polévku případně naředit, kdyby na Vás byla moc hustá. Přilívejte však opatrně, je snažší polévku naředit, než zahustit. Před dokončením ji ještě ochutnejte a případně dochuťte kořením.

Věřím, že z polévky budete nadšení jako my. Tohle je přesně ten recept, co řadíme mezi TOP. A samozřejmě všechny suroviny si můžete mimojiné zakoupit ve SKLIZENO v Dejvicích. Dobrou chuť!

Posted on July 14, 2015 .

karamelizovaný losos s polentou

Další jednoduchý recept, který jistě osvěží Váš jídelníček, pokud jej ještě neznáte. A aby byl Váš oběd zcela vyjímečný, jako přílohu jsem zvolila polentu - a s tou můžete dělat divy.

Ingredience: 2 filety lososa (s kůží, či bez), 1/2 hrníčku cukru, 2 lžičky soli, pepř, sůl, olej, 100 g kukuřičné instantní polenty (k tomu 375 ml vody).

Rozehřejte si troubu na 230 ºC a začněte s polentou. Připravte ji dle návodu s tím, že s polentou si můžete dělat takřka cokoli chcete. Připravit ji s vodou, s mlékem, s vývarem, smíchat ji se zeleninou, s kořením, udělat z ní kaši, nechat ji ztuhnout v lednici a vykrojit pak do různých tvarů, osmažit, za studena, za tepla, nasladko, naslano... Vlastně si ji k tomu lososu udělejte, jak chcete. Já jsem volila tu variantu, že jsem ji připravila obyčejně, dala na nízko do formy, nechala ji ztuhnout v lednici během přípravy lososa a pak jsem ji nakrájenou na trojúhelníčky lehce osmažila. Na porci pro 2 mi bohatě stačilo 100 g polenty (tj. 375 ml osolené vody k přípravě).

Co se samotného lososu týká, v hlubokém talíři si smíchejte cukr se solí a pepřem. V této sypké směsi si bohatě obalte filety a osmažte je takto na oleji, cca 3 minuty z každé strany při středním plameni. Máte-li lososa s kůží, tuto stranu nechte smažit klidně i 5 minut. Dávejte při tom pozor, ať se Vám směs nepřipaluje. Osmažené je opatrně vyjměte z pánve (filety bez kůže drží méně pohromadě) a dejte do zapékací mísy. Nasypte na ně zbytek sypké směsi, kterou jste neupotřebili a dejte je péct na 15 minut.

Během této doby si můžete připravit ztuhlou polentu. Jak jsem již psala, třeba ji v různých tvarech, které si vykrojíte, usmažit. Pak už jen třeba plátky citronu, bylinky a můžete servírovat :).

usmažené před zapečením

usmažené před zapečením

Posted on June 29, 2015 .

chřestová polévka se slaninou

A tak tedy do třetice ještě ten chřest, ať tu jeho sezónu hezky zakončíme. Najdete tu zelený chřest obalený ve slanině, pak salát z bílého chřestu s vajíčkem, teď ještě dávám k dobru polévku, ať je to kompletní. Asi jste si už všimli, že nedokážu oddělit chřest od anglické slaniny. Jako takhle, slanina je uznávaná v paleo dietě, tak to přece nemůže být tak hrozný prohřešek, néééé? :)

Ingredience: svazek chřestu, kelímek smetany na vaření, 2 kostky zeleninového bujónu, 50 g kvalitní anglické slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, olej.

Bílý chřest není třeba zbavovat horní vrstvy, leda by byl nějaký postarší, což doufám, že mít nebudete. Opětovně: máte-li však zelený chřest, oloupejte jej od hlavičky směřem dolů. Každopádně bílý chřest omyjte, odkrojte konce a nakrájejte na kousky, viz foto 2. Dejte jej vařit do osolené vody až do poloměkka. Kdo chce polévku zdobit chřestovými hlavičkami, ty nechá bokem, v opačném případě je dejte vařit spolu s ostatním chřestem.

Cibuli a česnek si nakrájejte najemno. V hrnci pak na troše oleje osmahněte jak cibuli, tak česnek a po osmažení do hrnce přidejte uvařený chřest. Po cca minutě přilijte 1,5 l vody (klidně od chřestu, pokud jste ji neslili), přidejte bujón a vařte. Mezitím si na suché pánvi osmažte slaninu. Klidně nechte plátky v celku a udělejte si z ní chipsy anebo ji nakrájete na menší kousky, aby se v polévce dobře jedla. Slaninu dejte bokem, ještě nebude potřeba.

Co se přípravy hlaviček na zdobení týká, ty dejte do vroucí vody, po 2 minutách ve varu je slijte a okamžitě zchlaďte studenou vodou. Též je dejte bokem :).

Jakmile je chřest již zcela měkký, polévku pomocí soli a pepře ochuťte. Máte-li tyčový mixér, rovnou v hrnci ji rozmixujte, v opačném případě ji přelijte do stolního mixéru a udělejte totéž. O tom, jak se těším, až mi vrátí ruční mixér z opravny si povíme později ))), každopádně chybí mi citelně.

Do rozmixované polévky přilijte smetanu dle potřeby. Někdo třeba méně, než celý kelímek, jiný ještě může k rozředění přilít trochu mléka - až dosáhnete požadované konzistence. Po přidání smetany ještě nezapomeňte "doladit" chuť. Při servírování polévku ozdobte slaninovými chipsy a chřestovými hlavičkami.

Posted on June 26, 2015 .

tuňákové placky

A zase ten tuňák... Asi je na čase přiznat Vám svoji letní lenost. Prostě otevřu plechovku, udělám z této rybky něco rychlého a jednoduchého a můžu utíkat užívat si sluníčka. Nehledě na to, že když je takové teplo, žádná těžká jídla se mi jíst nechce. A o tuňáku a jeho dietnímu a nutričnímu přínosu jsme si už povídali. :) Tentokrát jsem si na oběd udělala tuňákové placky. Zvolila jsem variantu "tuňák v oleji s oregánem" a hnedle bylo o bylinku navíc a na čem smažit.

Ingredience: 3 plechovky tuňáka (á 80 g), 1 malý stroužek česneku, 1/2 menší cibule, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky chia semínek, 2 bílky, snítky bylinek (např. petržel), sůl a pepř dle chuti. Použijete-li tuňáka bez oleje, budete potřebovat ještě trochu oleje na osmažení.

Nakrájejte si cibuli na drobno, česnek prolisujte, slijte z tuňáka vodu/olej (ten uchovejte) a pak všechny ingredience smíchejte v míse dohromady. Nic nejde dřív, nic nejde později, prostě vyhrňte rukávy, zpracujte suroviny v ucelenou hmotu a uplácejte si placky. Jsem Vám říkala, že v tom horku nehodlám v kuchyni trávit víc, než je třeba :D. (Slitý) olej rozpalte na pánvi a tuňáka opatrně osmažte z obou stran - opatrně, ze začátku budou tuňákové placky křehčí. Placky smažte tak cca 7 minut z každé strany. Usmažené je dejte na papírový ubrousek, ať odsajete přebytečný olej a máte hotovo.

Jako přílohu si můžete dát pečivo, rukolový/polníčkový salát, brambory; servírovat můžete s jarní cibulkou, ředkvičkami nebo rajčaty. Cokoli máte rádi.

Posted on June 15, 2015 .

citronové telecí kotlety

Sice to bývá svátečně, ale občas se do kuchyně připlete Kocour. Tentokrát se vycajchnoval s telecím masem naloženým v citronové omáčce. Boha, já bych se těch jeho výtvorů ujedla! Nejinak tomu bylo i v tomto případě.

Ingredience: 4 naklepané telecí kotlety (nebo povícero medailonků), 2 citrony, 6 lžic olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř, tymián, případně pažitku. 

Ostrouhejte si kůru z citronů a z nich pak z jednoho vymačkejte šťávu. Tuto citronovou šťávu smíchejte se 4 lžícemi olivového oleje, pepřem a posléze i s nastrouhanou kůrou. Maso si naskládejte do pečící mísy, posypte bylinkami a polijte jej připravenou marinádou. Přikryté potravinářskou fólií jej nechte alespoň hodinu marinovat v lednici, přičemž v průběhu maso jednou otočte, ať poctivě nasaje ze všech stran.

Posléze si rozehřejte 2 lžíce oleje na pánvi a osmažte v něm naložené maso z obou stran po cca 2 minuty. Osmažené maso vyjměte a nechte opět přikryté, zatímco slijete zbytek marinády na tu samou pánev. Vymačkejte k ní druhý citron. Zprudka přiveďte k varu, přidejte máslo a opět sůl a pepř. Jakmile šťávu provaříte, vraťte na pánev kotlety, pěkně je v této šťávě ještě trochu povařte a hurá na talíř. Nejlépe na teplý talíř. Dáte-li jej před tím na chvilinku do mikrovlny, úplně si tím toto jídlo "vymazlíte" :). Nezapomeňte maso polít zbylou šťávou. Jako přílohu jsme zvolili bramborovou kaši a dušenou mrkev. A ta pažitka je samozřejmě na ozdobu. Dobrou chuť!

marináda

marináda

ještě zalít citronovou omáčkou a dát uležet

ještě zalít citronovou omáčkou a dát uležet

Posted on May 21, 2015 .

italské rizoto s fenyklem

Zbyla mi citronovo-vínová šťáva od kuřete (recept zde: http://www.spoluustolu.cz/k-obedu/2015/4/14/pecene-kure-na-citronech-s-dynovou-kasi), která mi fakt chutnala, což mne navedlo na myšlenku "co s tím?". Rychlou obhlídkou lednice už začínalo být jasno a při pohledu do komory na ty zásoby italské rýže, už vlastně nebylo vyhnutí. Na italské kuchyni je fajn, že si vystačí s málem a nežene Vás do obchodu :)).

Ingredience: 1 velký fenykl, 1 lžíce másla, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 100 g italské rýže na rizoto, 150 ml bílého vína, 450 ml vývaru (zde jsem použila zmiňovanou šťávu), kůra z 1 citronu, 20 g parmezánu. 

Nejprve odstraňte listy fenyklu, omyjte jej, očistěte a nakrájejte na kolečka. Ty jsem pak ještě přepůlila, ať nejsou tak velká. Stejně tak si nakrájejte najemno cibuli a na plátky česnek.

Rozehřejte na pánvi máslo a orestujte na něm cibuli, česnek i fenykl do změknutí. Posléze přisypte syrovou rýži a po 1 minutu ji smažte. Přilijte víno a nechte jej svařit. Následovně přilijte část vývaru tak, aby byla rýže potopená. Občasně míchejte a dle potřeby dolévejte zbytek vývaru. Třeba jej ani nevypotřebujete celý, záleží na rýži. Každopádně ji vařte tak dlouho, dokud nebude al dente, tedy poloměkká. A mějte na paměti, že tato rýže Vám pořádně nabere na objemu, takže 100 g syrové stačí.

Zatímco se bude rýže vařit, ostrouhejte si kůru z citronu a nastrouhejte si parmezán (tvrdý sýr Gran Moravia stačí). Myslete na to, že tento sýr je sám o sobě slaný a výrazněji se Vám promítne do chuti jídla. Spolu s vývarem, který je též slaný, Vám rizoto dochutí tak, že solení v tomto případě není třeba. Takže ne, na sůl jsem ve výčtu nezapomněla, prostě v tomto receptu není třeba. :))

Jakmle je rýže al dente, vmíchejte do rizota kůru a sýr. Odstavte z plotny, přikryté nechte pár minutek odležet a pak hurá do servírování. Jo, a to víno k tomu samozřejmě dopijte, ať se nezkazí :D.

rýži lehce osmahněte...

rýži lehce osmahněte...

... a přilijte víno

... a přilijte víno

průběžně dolévejte vývar

průběžně dolévejte vývar

vmíchejte kúru

vmíchejte kúru

vmíchejte sýr a máte hotovo :)

vmíchejte sýr a máte hotovo :)

Posted on April 30, 2015 .

pečené klobásky na zelenině

Tip na tento recept jsem okoukala v posilovně, když jsem běhala na pásu. Není to moje běžná praktika dívat se při cvičení na program o jídle, takže pak stačilo málo a za tatranku, kterou normálně nejím, bych zvýšila své tempo i dvojnásobně, jen aby byla moje!

Trochu překvápko bylo, že když jsem sháněla ke koupi malé masité klobásky, naběhala jsem se ještě více a stejně nesehnala. Takže jsem v závěru použila jiné, ač taky jim nešlo říct "ne". Tak si pište...

Ingredience: větší červená paprika, větší červená cibule, česnek, 5 - 6 malých klobásek, 3 a více malých raných brambor, lžička tymiánu, deci bílého vína, lžíce olivového oleje, sůl a pepř.

Předehřejte si troubu na 220 °C. Papriku nakrájejte na proužky, cibuli na čtvrtky, česnek na plátky, brambory stačí na půlky. Zeleninu dejte spolu s klobáskami do pekáče, posolte, popepřete, posypte bylinkami, polijte lžící oleje a pořádně v něm promíchejte, abyste všechnu zeleninu omastili a prokořenili. Klobásky pak uložte tak, aby je nepřekrývala zelenina, případně propíchněte vidličkou, ať se jim v troubě lépe daří. Dejte péct, na víno přijde později.

Po půl hodině pečení obraťte klobásky na druhou stranu a přilijte do pekáče víno. Pečte dalších 20 minut s tím, že budete mít hotovo. Díky zelenině a bramborám již není třeba ničeho, ani chleba. Ovšem proti gustu... :)

připravená zelenina

připravená zelenina

a s chutí do toho!

a s chutí do toho!

Posted on April 21, 2015 .

chřest v prosciuttu

Mám tu pro Vás další variantu přílohy anebo jen tak párty pochoutky. Chřest obalovaný v prosciuttu, případně slanině. Zkoušela jsem obě varianty a zatímco prosciutto drželo jako přilepené, se slaninou byly maličko trable. To však proto, že jsem měla silnější masité plátky, které byly krátké a nešly kolem chřestu tak dobře omotat. Kupte raději tenké a delší plátky, rozhodnete-li se pro slaninu.

Ingredience: svazek chřestu, 20 dkg slaniny, 10 dkg prosciutta, olivový olej.

Chřest pořádně omyjte, osušte a zamotejte do plátku prosciutta nebo slaniny. Rozehřejte si na pánvi olej a postupně jej ze dvou stran osmažte. Obojí pustí tuk, tak se nebojte dát oleje méně. Případně jej přilijete. Smažení Vám zabere 3 - 5 minut, v průběhu chřest pomocí kuchyňských kleští otočte.

ingredience

ingredience

anebo jako příloha

anebo jako příloha

Posted on April 18, 2015 .