svatomartinské menu

Co takhle upéct svatomartinskou husu, pozvat pár přátel a zavést to jako každoroční zvyk? Nebo překvapit rodinu? Není nad domácí pohodu a každý může přiložit ruku k dílu.

Polévku jsem zvolila dýňovou. Myslím, že víc podzimní bych už nenašla. Kdybyste se chtěli pustit do celého svatomartinského menu, doporučuji udělat polévku a dezert den předem, ať pak těsně před příchodem hostů nepanikaříte, že nestíháme a máte pohodičku. O tom bych Vám mohla povídat.

Budete potřebovat: 1 malou dýni hokkaido, 1 bramboru, 1 l kuřecího vývaru, 50 ml smetany na vaření, 1 lžičku balsamika, cibuli, 1/2 muškátového oříšku, sůl, pepř, kmín, petržel a vodu.

Dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a odstraňte semínka. Ty však nevyhazujte. Bramboru také zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, na něj přidejte na jemno nakrájenou cibuli a osmahněte ji. Přidejte do hrnce dýni s bramborem, podlijte vývarem, přidejte sůl, kmín a pepř dle chuti. Vařte do změknutí. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem, vmixujte  česnek, můžete i trochu petrželky a pak už jen vmíchávejte smetanu do požadované hustoty. Kdo to přepískne, nechť si poradí mlékem. Polévku samozřejmě ještě dochuťte kořením a přistrouhejte muškátový oříšek. Bez něj by neměla šmrnc. A na závěr jsem polévku trochu dokyselila balsamikem, nicméně i za sladka chutná výborně.

A co s těmi dýňovými semínky? Ty oberte od zbytků dýně, rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, posolte, pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby na cca 150 °C. Občas semínka v troubě "prohrábněte". Budete mít parádní pochoutku třeba k televizi.

A teď ta husa. Seženete-li ji od farmářů, či ještě lépe od sousedů, pořídíte nejlépe. Pak ji stačí jen pořádně omýt, osolit, okmínovat, dovnitř můžete nacpat nakrájená jablka a hrušky bez jadřinců. Na plechu ji malinko podlijete (gurmáni mohou nejen vodou, ale i červeným vínem) a dejte ji péct při 200 °C na 4 hodiny. Chcete-li však mít nejchutnější husu v širokém okolí, osolte ji a opepřete den až dva předem a pak ji pečte při 100 - 150 °C klidně i 8 hodin. Teplotu jsme si měnili v tomto rozsahu dle toho, jak jsme usoudili, že se huse v troubě daří a také, aby byla hotová do příchodu hostů. Nezapomeňte ji občas podlít a po 1. hodině v troubě otočit. Jen pro přehled, husa o váze 4,5 kg stačí pro cca 6 lidí. Jinak počítejte s tím, že ji budete druhý den dojídat.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg

Zatímco bude v troubě, můžete se pustit do zelí, knedlíků, či dokonce lokší. Zelí jsem jako obvykle volila jak bílé, tak i červené. Jsme-li stále u 6 porcí, bude Vám stačit od každého po sklenici, kupujete-li to v sáčcích, tak raději od každého dva. Čili: zelí, sůl, cukr, kmín, voda, bílé a červené víno, olej, hladká mouka.

Nakrájejte si na jemno dvě velké cibule. Zelí v sítu zbavte nálevu a propláchněte jej vodou, nechcete-li jej mít moc kyselé. Ve dvou hrncích rozehřejte olej a cibuli do nich rozdělte. Po chvilce smažení cibuli zasypte moukou a pořádně promíchejte. Do jednoho hrnce dejte bílé zelí, do druhého červené. Okmínujte je pár špetkami, podlijte vodou tak do 2/3, přikryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí. V průběhu zamíchejte a dle potřeby podlívejte, nyní už vínem. Bílé bílým, červené červeným. Kdo servíruje dětěm, tak tedy opět vodou. Až je zelí měkké, tak červené doporučuji na sladko. Slaďte, slaďte, slaďte, bude to potřebovat víc cukru. Nakonec přidejte špetku a více soli, dle chuti. Neoctovala jsem, více jsem nezahušťovala a zelí bylo výborné. Bílé zelí jsem osladila poněkud méně, nechala jsem jej kyselé. Opět nezapomeňte na sůl. A máte hotovo!

Lokše už budou trochu náročnější, ale zase nic, co byste nezvládli. Loni jsem se dělala s knedlíky, letos jsem byla ušetřena, Kocour se pustil do výroby lokší. Tato slovenská specialita se nakonec ukázala jako velice oblíbenou variantou a můj zakoupený knedlík tentokrát přišel vniveč.

Budete potřebovat: 1 kg brambor, 300 - 400g hladké mouky, sůl, případně tuk z husy.

Nejprve uvařte brambory i se slupkou a nechte vychladnout. Optimální by bylo nechat je odležet i několik hodin. Poté je oloupejte, nastrouhejte a smíchávejte s moukou tak dlouho, dokud nebudou mít konzistenci, ze které vyválíte váleček. V průběhu dochucujte solí. Váleček nakrájejte na kolečka a z těch pak vyválejte placky. Čím tenčí se Vám podaří, tím lépe. Pokud se těsto lepí, po(d)sypejte jej při válení ještě moukou. Placky smažte na pánvi na sucho, případně lehce pomazávejte při smažení tukem z husy. My jsme jej odebírali od husy, která se mezitím pěkně pekla.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg

A nakonec dezert, a to bábovka, kterou tentokrát upekla Linda. A nejen tak ledajaká - s mrkví, limoncellem a se sýrovým krémem. Jak jsem říkala, každý může přiložit ruku k dílu :). Tady je recept.

300 g nastrouhané mrkve, 100 g mletých oříšků, 300 g polohrubé mouky, 2 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička sody, 2 vejce, 300 g jogurtu, 220 ml agávového sirupu, 4 lžíce oleje, lžička zázvoru, lžička skořice, limoncello dle chuti, zbyl-li Vám muškátový oříšek, tak klidně i ten. Dále balení sýru philadelphie a vanilkový cukr, případně vanilkový lusk na krém.

Předehřejte si troubu na 180 °C, vymažte si formu. Smíchejte vše suché, v druhé míse vše ostatní. Poté obojí promíchejte v jednotné těsto. Pečte přibližně hodinu a zda je hotovo, zkoušejte špejlí.

A nezapomeňte, že v troubě budete mít husu, tak si bábovku opravdu upečte den předem, anebo pak husu ošiďte o hodinku v troubě. To by ale byla škoda.

Před podáváním bábovky smíchejte sýr s celým vanilkovým cukrem, případně vanilkou a uvidíte, jak rychle tahle výtečná bábovka zmizí ze stolu :).

Pustíte-li se do díla příští víkend, máte to na rozdíl od nás i se svatomartinským vínem!

image.jpg
Posted on November 9, 2014 .