pečené kuře na citronech s dýňovou kaší

Od února se vyhýbám alkoholu. Fajn, cítím se svěže, lehce, kocovina mi nekazí plány, myslí mi to jako za studenských let... Jenže co s těma železnýma zásobama výtečnýho vína? Myslím, že alkohol v jídle se nepočítá. :)) A tak tu máme kuře na citronech, přičemž omastek jsem svařila právě s vínem. Hmmmmmm, mňam!

Ingredience na kuře: malé kuřátko, či půlka většího, 2 citrony, 2 palice česneku (přepůlené napříč), 1 větší červená cibule, 2 lžíce másla, sůl, čerstvě namletý pepř, hrst tymiánu, 1/2 hrnku bílého vína, 1/2 hrnku vývaru, alobal.

Ingredience na kaši: půl hokkaido dýně, větší bramboru (anebo půl na půl, záleží na Vás), sůl, pepř, máslo.

Předehřejte troubu na 220 C. Kuře dobře omyjte, zbavte nečistot a tučných částí. Vložte jej do pečící mísy, osolte, popepřete a do něj, či pod něj vložte jeden na měsíčky nakrájený citron, většinu tymiánu a česnek z půl palice zbavené slupek. Poklaďte na kuře plátky másla, podlijte jej vodou a kolem něj rozložte zbylé přepůlené palice česneku, na čtvrtky nakrájenou červenou cibuli, čtvrtky citronu, posypte tymiánem, případně ještě pepřem a solí. Dejte péct přikryté alobalem min. na 1,5 hodiny.

Cca po hodině pečení si připravte kaši. Nakrájejde dýni na kostičky, brambo na ještě menší kostičky, dejte vařit do osolené vody. Jakmile bude vše měkké (dýně bude zřejmě dříve, nevadí), slijte, přidejte máslo a rozmačkejte na kaši. Ochuťte solí, pepřem dle chuti a máte hotovo. Žádné mléko není třeba.

Poté zpět ke kuřeti - v rendlíku svařte vývar od kuřete a víno a při varu zredukujte toto množství na polovinu (cca 5 minut). Podlévali-li jste málo a šťávy není ji dostatek, můžete přidat trochu vývaru z kostky. Šťávou pak polijte jak kuře, tak i kaši. Dobrou chuť!

Posted on April 14, 2015 .

houbové krupoto

Možná jste si všimli, že jsem pekla vepřová žebra, která jsem posléze servírovala s houbovým krupotem. Pro některé nezvyklá kombinace, pro jiné vítaná změna. Nicméně takové houbové krupoto bylo velice dobré i samo o sobě, proto Vám sem na něj dávám recept. Můžete jej vlastně jíst jen jako rizoto.

Ingredience: 200 g krup, 100 ml bílého vína, 750 ml kuřecího vývaru, 300 sušených/mrazených hub, 50 g másla, 1 cibule, 25g parmezánu, sůl, pepř.

V hrnci si rozehřejte máslo, orestujte na něm polovinu najemno nakrájené cibule a přidejte kroupy. Posléze přilijte víno a nechte ho pěkně odvařit. Jakmile se tak stane, přilijte cca necelou polovinu vývaru a vařte. Kroupy průběžně promíchněte a dle potřeby dolévejte vývar, dokud nebudou měkké. Počítejte s tím, že to jen tak nebude. Záleží na kroupách, 30 minut, 50 minut... Co takhle papiňák? Aspoň si v klidu můžete osmahnout na pánvi houby na cibulce s kmínem a solí, také nastouhat sýr.

Po změknutí krup přidejte osmažené houby, máslo, nastrouhaný sýr, osolte a opepřete dle chuti, promíchejte a máte hotovo. Nejlíp uděláte, když se do krupota nepustíte hned, ale dáte mu chvilinku na prolnutí chutí.

Gurmáni mohou krupoto ještě "vytunit" prolisovaným česnekem, majoránkou, tymiánem, či bazalkou... Kuchaři jste tu Vy! :)

 

 

Posted on February 20, 2015 .

spaghetti/špagety carbonara

Když jsem poprvé vařila doma těstoviny, za pár minutek jsem slyšela následující: "Kotě, já tě miluju, ale při vší úctě k tobě, těstovinám vůbec nerozumíš." A bylo vymalováno. Co naplat? Záhy se ukázalo, že on je prostě umí!

Při těch posledních jsem se snažila fotit, seč to šlo (a jakože v tom fofru spíš nešlo :), abyste si mohli tuhle dobrotu uvařit taky. Tak tedy carbonara, pokrm za pár minutek hotový.

A chraň Vás ruka páně ty těstoviny udělat jinak, než AL DENTE. Nepřipouští se ani "AFTER AL DENTE", ani "BEFORE AL DENTE, jak s oblibou říkám. To se mi to kecá, když já tomu přece nerozumím, co? :)

Připravte si: špagety pro dva, 3 vejce, 100 g pančety (italský špek/slanina), 50 g parmazánu/pecorino, sůl, pepř a kdo chce, pár kapek olivového oleje.

Nejprve dejte vařit osolenou vodu na těstoviny, pak si nakrájejte pančetu na malé kousky a dejte ji smažit na pánev. Bez oleje, tučná je dost. Průběžně ji promíchněte a také hlídejte; má být zlatavá, ne černá.

Mezitím si oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do větší mísy, přidejte špetku soli a pepř dle chuti a vyšlehejte je vidličkou.

Jakmile je pančeta hotová, vyndejte ji z pánve na ubrousek, abyste odsáli přebytečný tuk.

Parmazán si nastrouhejte najemno.

Jestliže špagety máte vařit 10 minut, ukončete to již po 8 minutách. Z hrnce je pomocí naběračky na špagety přendejte rovnou do mísy se žloutky a pořádně vše promíchejte vidličkou. Vodu od špaget nevylévejte!

Přisypte ke špagetám nastrouhaný parmazán (ne všechen), opět promíchejte a následovně přidejte trochu vody od špaget (cca 5 lžic). Nakonec přidejte pančetu (opět ne všechnu) a míchejte, míchejte, až umícháte. Jo, a kdo bude chtít, nechť si to klidně zakápne trochou olivového oleje.

Nandejte na talíř, posypte zbylou pančetou a parmazánem a buon appetito! :)

A co s bílky? Tak to už tu bylo při výrobě vaječného likéru... Že by zase ty výtečný kokosový fofr kuličky? Tak mrkněte do sladkého :).

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on February 14, 2015 .

česká klasika

České kuchyni se maličko bráním, ale když jsem dostala nabídku sestavit český jídelníček pro zahraniční restauraci, byla to výzva, nad kterou jsem ani chvilinku nepřemýšlela a pustila se do díla. V závěru se ukázalo, že ta naše kuchyně má přece jen své kouzlo...

Dávám Vám sem pouze fotky, protože určitě budete mít od svých maminek a babiček rodinné recepty, na které jste zvyklí. Spíše jde o to, abyste mrkli, že není třeba držet se klasického "kydnutí" na talíř, ale lze to i lákavěji a lépe. Stejně tak, abyste věděli, na čem pracuju. O tom, jak jsem měla obavy, zda vůbec zvládnu smažený sýr a raději jsem nakoupila div ne kilo eidamu, si povíme jindy... :D

Doufám, že dostanete chuť třeba na pořádné knedlo-vepřo-zelo a nedělní oběd bude jasný. :)

olomoucké tvarůžky s domácím chlebem, farmářským máslem, červenou/jarní cibulí a mletou paprikou

olomoucké tvarůžky s domácím chlebem, farmářským máslem, červenou/jarní cibulí a mletou paprikou

pražská šunka od kosti, mochyně a balsamico

pražská šunka od kosti, mochyně a balsamico

zvěřinová klobása s kuličkami pepře a kapary, k tomu horčice, křen a pálivá omáčka

zvěřinová klobása s kuličkami pepře a kapary, k tomu horčice, křen a pálivá omáčka

zvěrinová paštika s brusinkami a balsamicem

zvěrinová paštika s brusinkami a balsamicem

česneková polévka k opékanou bagetou a bylinkovým máslem

česneková polévka k opékanou bagetou a bylinkovým máslem

zelňačka se zvěřinovou klobásou a zakysanou smetanou

zelňačka se zvěřinovou klobásou a zakysanou smetanou

knedlo-vepřo-zelo (opékaný bramborový knedlík na pánvi z obou stran)

knedlo-vepřo-zelo (opékaný bramborový knedlík na pánvi z obou stran)

pomalu pečený bůček s bramborovou kaší

pomalu pečený bůček s bramborovou kaší

pečené vepřové žebro s houbovým krupotem

pečené vepřové žebro s houbovým krupotem

smažený sýr s hranolkami a domácí tatarskou omáčkou

smažený sýr s hranolkami a domácí tatarskou omáčkou

pečené vepřové koleno s domácím chlebem

pečené vepřové koleno s domácím chlebem

pečená zvěřinová kotleta s batátovými fondány (recept:   http://www.spoluustolu.cz/k-obedu/2014/12/5/bataty-jako-priloha )

pečená zvěřinová kotleta s batátovými fondány (recept: http://www.spoluustolu.cz/k-obedu/2014/12/5/bataty-jako-priloha)

salát k grilovaným kuřecím prsem, cizrnou, rukolou... a vším, co vidíte :)

salát k grilovaným kuřecím prsem, cizrnou, rukolou... a vším, co vidíte :)

jablečný závin se šlehačkou, plátky mandlí, posypaný čokoládou

jablečný závin se šlehačkou, plátky mandlí, posypaný čokoládou

fotky z příprav

pořádná dávka jablek

pořádná dávka jablek

na česnekovou polévku

na česnekovou polévku

takhle jsem si hrála s kaší...

takhle jsem si hrála s kaší...

opékání knedlíku

opékání knedlíku

čerstvě upečený bůček

čerstvě upečený bůček

masité žebro od poctivého řezníka

masité žebro od poctivého řezníka

Posted on February 4, 2015 .

řecký quiche

Po návratu z Koreje se stále nemůžu časově srovnat, 8 hodinový posun už je holt dost znát. Díky tomu se však můžete inspirovat tímto řeckým quichem (kyšem), který jsem pekla dnes o půl páté ráno. V županu a s ručníkem na hlavě, ale plná energie. Věřím, že po svátcích slanou chuť uvítáte.

Dokonce se mi podařilo najít korpus, který je na přípravu snadnější, než snadný a přitom chutný. Tenhle recept hravě zvládne každý quiche-beginner!

Korpus: 1 hrníček hladké mouky, 1/4 hrníčku olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/4 hrníčku studené vody.

Náplň: 1 lžíce olivového oleje, 1 středně velká červená cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 hrníčku sešených rajčat (klidně i ze sklenice v nálevu), 1/4 hrníčku černých oliv bez pecek, 2 lžíce kapary (neplatí pro ty, kterým nechutnají), 1/2 hrníčku feta sýru, 1 hrníček mléka, 4 vejce, 3 lžíce oregána, 1/4 lžíce soli a 1/2 lžíce pepře. (Vcelku mě mrzelo, že jsem doma nenašla ančovičky. Kdo je má rád, nechť jich klidně pár přidá).

Začněte tím, že si vše nakrájíte na malé kousky. Cibuli a rajčata na proužky, česnek na plátky, olivy jak se Vám zlíbí, kapary krájet nemusíte a feta sýr nadrolte prsty. A předehřejte si troubu na 190 °C.

Poté si udělejte těsto na korpus. Mouku smíchejte se solí, olivový olej zase s vodou. Obě směsi pak společně propracujte v těsto. Je to opravdu lehučké. Pak jej prsty vpracujte do formy na koláče. Nemusíte ji nijak vymazávat, díky olivovému oleji v těstu.

A můžete se pustit do směsi. Rozehřejte na pánvi olej a orestujte na něm cibuli. Posléze přidejte rajčata, česnek a ještě chvíli restujte. Nakonec přidejte olivy a kapary. Jakmile bude hotovo, pánev odstavte bokem a v misce smíchejte celá vejce s mlékem, solí, pepřem a oregánem.

Směs z pánve rozprostřete na korpus, posypte feta sýrem, zalijte mléčnou směsí a dejte péct. Za cca 45 minut už hlídejte, za není quiche hotový. Já měla upečeno za 50 minut. Dobrou chuť!


Posted on January 15, 2015 .

lehký bramborový salát

image.jpg

 

Ať držíte dietu jakoukoli, Vánoce bez bramborového salátu mi nepřijdou komletní. Představím Vám tedy svoji verzi salátu, která se od běžného nijak výrazně neliší, je však mnohem lehčí a svěžejší.

Ingredience: 250 g brambor, 1 bílý jogurt, 2 vejce, čerstvá salátová okurka, červená cibule, větší mrkev, 1 petržel, kousek celeru, sůl, pepř, čerstvé bylinky.

Žádná věda - brambory uvařte i ve slupce v osolené vodě do změknutí. Mezitím si nakrájejte na maličké kousky salátovou okurku, kořenovou zeleninu i cibuli. Zeleninu dejte osolenou a opepřenou vařit do změknutí (kdo usoudí, že jí uvařil moc, nechť si ze zbytku dodělá zeleninový vývar, třeba s nudlemi). Stejně tak uvařte vejce natvrdo. Uvařené brambory dejte vychladnout, oloupejte a prožeňte přes vykrajovátko. To samé udělejte s vejci. Bylinky nasekejte na drobno.

Nyní všechno smíchejte dohromady - brambory, uvařenou zeleninu (bez vody), cibuli, okurku, vejce, bylinky a přidávejte po lžících bílý jogurt tak dlouho, dokud budete spokojeni s konzistencí salátu. Pak jej dochuťte solí a pepřem dle svého uvážení. Vzhledem k jogurtu je dobré salát dělat v den spotřeby, nikoli předem jako klasický s majonézou.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on December 23, 2014 .

bramborové fondány

Slíbila jsem Vám několik receptíků, jak si poradit s batáty. Po batátové polévce a salátu s chorizem (sakra dobrým) je tu poslední tečka, aneb tipy na batátové přílohy. Jak jsem říkala, s batáty nakládejte jako s obyčejnými bramborami, akorát jsou prostě sladší. Takže je normálně uvařte, udělejte kaši, případně opečte v troubě. S pořádnou flákotou vepřového/hovězího a zeleninou si fakt pošmáknete (případně s dresinkem). Ovšem ráda bych Vám představila bramborový fondán, případně fondant. Z batátů není moc uvyklý, ale my jsem si na něm právě tak pochutnali, že o to nemůžete přijít! 

Budete potřebovat: 1 kg batátů, 2 litry vývaru, 2 lžíce másla, několik snítek rozmarýnu, sůl a pepř.

Batáty nejprve zbavte slupky, poté je nakrájejte/seřízněte na malé hranoly. Prostě tak, aby stály na obou stranách. Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi rozpusťte máslo a postavte do něj batáty, které na horní hraně posolte, popepřete a posypejte rozmarýnem. Po chvilce je otočte i z druhé strany a postup zopakujte. Jakmile jsou osmažené, zalijte je vývarem, nejlépe kousek pod jejich okraj a na každý dejte trošku másla. Celou pánev s batáty dejte do trouby a pečte cca 20 - 30 minut, až změknou. Fondanty jsou opravdu chuťově výborné a jako příloha mile překvapí.

A že Vám zbyly odřezky? Tak je uvařte a použijte na kaši (žádné mléko, pouze sůl a pepř) anebo udělejte opečené brambory, viz níže.

Opečené batáty

Úplně si nejsem jista, zda je zde nečeho třeba dodávat. Prostě batáty zbavte slupky, nakrájejte na malé kostičky, rozprostře na plech vyložený pečícím papírem, popepřete, posolte, klidně posypte Vašemi oblíbenými bylinkami, pokapejte olivovým olejem a dejte péct při 160 °C až do změknutí, přičemž je občas na plechu "prohrábněte". Mňam!

Posted on December 16, 2014 .

batáty s chorizem

Další variantou, jak připravit batáty, je směs s chorizem. Zprvu se zdálo, že mě tento pokrm nemůže nijak nadchnout, ale opak byl pravdou. Kombinace chutí spolu s dresinkem byla překvapující. Nehledě na snadnou přípravu.

Ingredience pro 4 porce: 2 batáty, 2 červené papriky, 100 g choriza, špetka drceného kmínu, špetka pepře, 2 špetky (sušeného) rozmarýnu, 2 lžíce čerstvého nasekaného koriandru (ten na foto není), olivový olej, sůl.

Dresink: 10 ml červeného vinného oleje, 1/2 lžíce tmavého balsamika, sůl, 50 ml olivového oleje.

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a připravte dresink. Do misky dejte vše vyjma olivového oleje a umíchejte to v ucelenou směs. To se přiznám, že byla trochu prekérka, tak vypomohla Ikea a její šlehač mléka, viz foto. Nakonec pečlivě vmíchejte i ten olivový olej a dresink nechte odstát.

Batáty zbavte slupky, nakrájejte na kostičky. Rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem a posypte pepřem, solí a sušeným/nasekaným rozmarýnem. Jemně je polijte olivovým olejem a dejte péct na cca 30 minut s tím, že je občas "prohrábnete".

Mezitím si nakrájejte chorizo na tenké proužky, stejně tak červené papriky. Jakmile jsou batáty měkké, rozehřejte na pánvi olej, osmahněte papriku, i chorizo, posléze přidejte batáty a koriandr. Jakmile je i červená paprika měkká, máte hotovo. Ochuťte solí, pepřem. A pak nezapomeňte ještě promíchat dresink a polít jím před servírováním batátovou směs.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on November 27, 2014 .

batátová polévka

Rozhodla jsem se Vám zpestřit jídelníček batáty, tedy sladkými brambory (sweet potatoes). U nás už se tak stalo, ale sleduji v okolí, že moc známé nejsou. Můžete je využít jako běžné brambory anebo experimentovat. Vařené, opékané, kaše (pouze se solí a pepřem), pomazánka, polévka, plněné, placky, zapečené s vajíčkem, dokonce do různých koláčů, quichů... A pro začátek se třeba nechte inspirovat. Začneme polévkou a záhy ještě pár batátových tipů přibude.

Ingredience: větší batát, dvě středně velké mrkve, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, olej, 1,5 litru kuřecího vývaru, sůl, smetana na vaření, cibule, případně pepř, či kari koření.

Nejprve batát zbavený slupky nakrájejte na kostičky a mrkev se zázvorem nastrouhejte. Na oleji orestujte cibuli a do hrnce přidejte batát, mrkev, zázvor, lžíci soli. Poduste a poté zalijte vývarem a vařte do změknutí. Po uvaření polévku rozmixujte ručním mixérem a dochuťte. Mně tam "zahučely" 3 lžíce soli, přidala jsem ještě trochu pepře a smetany na vaření, aby se polévka zjemnila. Víc už nebylo třeba, byla výborná. A toho zázvoru se nebojte, batáty jsou poměrně sladké, tak to jejich chuť jedině vyváží. Stejně tak ji můžete dochutit i kari kořením.

Posted on November 25, 2014 .

svatomartinské menu

Co takhle upéct svatomartinskou husu, pozvat pár přátel a zavést to jako každoroční zvyk? Nebo překvapit rodinu? Není nad domácí pohodu a každý může přiložit ruku k dílu.

Polévku jsem zvolila dýňovou. Myslím, že víc podzimní bych už nenašla. Kdybyste se chtěli pustit do celého svatomartinského menu, doporučuji udělat polévku a dezert den předem, ať pak těsně před příchodem hostů nepanikaříte, že nestíháme a máte pohodičku. O tom bych Vám mohla povídat.

Budete potřebovat: 1 malou dýni hokkaido, 1 bramboru, 1 l kuřecího vývaru, 50 ml smetany na vaření, 1 lžičku balsamika, cibuli, 1/2 muškátového oříšku, sůl, pepř, kmín, petržel a vodu.

Dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a odstraňte semínka. Ty však nevyhazujte. Bramboru také zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, na něj přidejte na jemno nakrájenou cibuli a osmahněte ji. Přidejte do hrnce dýni s bramborem, podlijte vývarem, přidejte sůl, kmín a pepř dle chuti. Vařte do změknutí. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem, vmixujte  česnek, můžete i trochu petrželky a pak už jen vmíchávejte smetanu do požadované hustoty. Kdo to přepískne, nechť si poradí mlékem. Polévku samozřejmě ještě dochuťte kořením a přistrouhejte muškátový oříšek. Bez něj by neměla šmrnc. A na závěr jsem polévku trochu dokyselila balsamikem, nicméně i za sladka chutná výborně.

A co s těmi dýňovými semínky? Ty oberte od zbytků dýně, rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, posolte, pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby na cca 150 °C. Občas semínka v troubě "prohrábněte". Budete mít parádní pochoutku třeba k televizi.

A teď ta husa. Seženete-li ji od farmářů, či ještě lépe od sousedů, pořídíte nejlépe. Pak ji stačí jen pořádně omýt, osolit, okmínovat, dovnitř můžete nacpat nakrájená jablka a hrušky bez jadřinců. Na plechu ji malinko podlijete (gurmáni mohou nejen vodou, ale i červeným vínem) a dejte ji péct při 200 °C na 4 hodiny. Chcete-li však mít nejchutnější husu v širokém okolí, osolte ji a opepřete den až dva předem a pak ji pečte při 100 - 150 °C klidně i 8 hodin. Teplotu jsme si měnili v tomto rozsahu dle toho, jak jsme usoudili, že se huse v troubě daří a také, aby byla hotová do příchodu hostů. Nezapomeňte ji občas podlít a po 1. hodině v troubě otočit. Jen pro přehled, husa o váze 4,5 kg stačí pro cca 6 lidí. Jinak počítejte s tím, že ji budete druhý den dojídat.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg

Zatímco bude v troubě, můžete se pustit do zelí, knedlíků, či dokonce lokší. Zelí jsem jako obvykle volila jak bílé, tak i červené. Jsme-li stále u 6 porcí, bude Vám stačit od každého po sklenici, kupujete-li to v sáčcích, tak raději od každého dva. Čili: zelí, sůl, cukr, kmín, voda, bílé a červené víno, olej, hladká mouka.

Nakrájejte si na jemno dvě velké cibule. Zelí v sítu zbavte nálevu a propláchněte jej vodou, nechcete-li jej mít moc kyselé. Ve dvou hrncích rozehřejte olej a cibuli do nich rozdělte. Po chvilce smažení cibuli zasypte moukou a pořádně promíchejte. Do jednoho hrnce dejte bílé zelí, do druhého červené. Okmínujte je pár špetkami, podlijte vodou tak do 2/3, přikryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí. V průběhu zamíchejte a dle potřeby podlívejte, nyní už vínem. Bílé bílým, červené červeným. Kdo servíruje dětěm, tak tedy opět vodou. Až je zelí měkké, tak červené doporučuji na sladko. Slaďte, slaďte, slaďte, bude to potřebovat víc cukru. Nakonec přidejte špetku a více soli, dle chuti. Neoctovala jsem, více jsem nezahušťovala a zelí bylo výborné. Bílé zelí jsem osladila poněkud méně, nechala jsem jej kyselé. Opět nezapomeňte na sůl. A máte hotovo!

Lokše už budou trochu náročnější, ale zase nic, co byste nezvládli. Loni jsem se dělala s knedlíky, letos jsem byla ušetřena, Kocour se pustil do výroby lokší. Tato slovenská specialita se nakonec ukázala jako velice oblíbenou variantou a můj zakoupený knedlík tentokrát přišel vniveč.

Budete potřebovat: 1 kg brambor, 300 - 400g hladké mouky, sůl, případně tuk z husy.

Nejprve uvařte brambory i se slupkou a nechte vychladnout. Optimální by bylo nechat je odležet i několik hodin. Poté je oloupejte, nastrouhejte a smíchávejte s moukou tak dlouho, dokud nebudou mít konzistenci, ze které vyválíte váleček. V průběhu dochucujte solí. Váleček nakrájejte na kolečka a z těch pak vyválejte placky. Čím tenčí se Vám podaří, tím lépe. Pokud se těsto lepí, po(d)sypejte jej při válení ještě moukou. Placky smažte na pánvi na sucho, případně lehce pomazávejte při smažení tukem z husy. My jsme jej odebírali od husy, která se mezitím pěkně pekla.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg

A nakonec dezert, a to bábovka, kterou tentokrát upekla Linda. A nejen tak ledajaká - s mrkví, limoncellem a se sýrovým krémem. Jak jsem říkala, každý může přiložit ruku k dílu :). Tady je recept.

300 g nastrouhané mrkve, 100 g mletých oříšků, 300 g polohrubé mouky, 2 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička sody, 2 vejce, 300 g jogurtu, 220 ml agávového sirupu, 4 lžíce oleje, lžička zázvoru, lžička skořice, limoncello dle chuti, zbyl-li Vám muškátový oříšek, tak klidně i ten. Dále balení sýru philadelphie a vanilkový cukr, případně vanilkový lusk na krém.

Předehřejte si troubu na 180 °C, vymažte si formu. Smíchejte vše suché, v druhé míse vše ostatní. Poté obojí promíchejte v jednotné těsto. Pečte přibližně hodinu a zda je hotovo, zkoušejte špejlí.

A nezapomeňte, že v troubě budete mít husu, tak si bábovku opravdu upečte den předem, anebo pak husu ošiďte o hodinku v troubě. To by ale byla škoda.

Před podáváním bábovky smíchejte sýr s celým vanilkovým cukrem, případně vanilkou a uvidíte, jak rychle tahle výtečná bábovka zmizí ze stolu :).

Pustíte-li se do díla příští víkend, máte to na rozdíl od nás i se svatomartinským vínem!

image.jpg
Posted on November 9, 2014 .

dnes vaří Antonio

Antonio

Antonio

 

Čas od času u nás pořádáme italský večírek, což je záminka pro to, aby nám uvařil Antonio. Vždy dorazí s italskou přesností, tj. + hodina a na stůl vyskládá velice poskromnu surovin. To už nás nerozhodí, protože víme, že z toho zase udělá takovou manu, že při jídle ani nedutáme. Tentokrát to byla vřetena s kuřecím masem a citronem. Že to zní nudně? To byste koukali! V tomhle Italy nikdy nepodceňujte :). Všeobecně nechápu, proč zrovna u nás se děláme s nějakou svíčkovou, knedlo-vepřo-zelo apod., zatímco italská kuchyně je typická svou jednoduchostí s minimem surovin, avšak lepší kuchyni bych těžko pohledala.

U nás se vařilo pro 8 osob, pokusím se to upravit pro dvě.

Suroviny: 250 g těstovin (vřetena), 1 - 2 stroužky česneku, 1 kuřecí prso, kůra z 1 citronu, větvička rozmarýnu (+ sušený), 50 ml smetany na vaření, 20 g parmazánu, sůl, pepř.

Nejprve si nakrájejte kuřecí maso na kousky, pak na pánvi rozehřejte větší množství oleje. Přidejte do něj celé stroužky česneku a kuřecí maso. Maso nechte zatáhnout a nastrouhejte na něj kůru z citronu, přimíchejte nasekaný rozmarýn. My jsme přidali i sušený. Chvíli to nechte vařit, zatímco se pusťte do přípravy těstovin. Masitou směs poté zasypte nastrouhaným parmezánem a zalijte smetanou. Osolte a opepřete dle chuti. Až budou těstoviny hotové, smíchejte je se směsí a na závěr ještě dochuťte solí/pepřem/olejem a můžete servírovat.

A nezapomeňte dělat těstoviny al dente, tedy pouze do poloměka. Udrží si více živin a navíc český zlozvyk vařit je do měkka je v italské kuchyni zapovězen!

image.jpg
olejem opravdu nešetřete

olejem opravdu nešetřete

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
mňam!

mňam!

Posted on October 27, 2014 .

kuskus s mangem

image.jpg

Měla jsem doma krásné červené mango, které jsem nechtěla jen tak nakrájet. To by byla nuda, prostě si zasloužilo něco lepšího. Stalo se nakonec součástí kuskusového salátu, který můžete jíst jak za studena, tak i za tepla.

Budete potřebovat: 110 g kuskusu (nebo jiné množství pro dvě porce dle Vašeho uvážení), 1 mango, čerstvou mátu, 1 jarní cibulku, 2 lžíce koriandru, 2 lžíce olivového oleje a šťávu z půlky citronu.

Kuskus uvařte dle návodu na krabici, mango oloupejte a nakrájejte na malinké kousky. K tomu jsem vzala sekáček a udělala mangový masakr. Nasekejte i jarní cibulku s několika lístky máty. A pak vše, včetně koření, oleje a citronové šťávy smíchejte dohromady. A to je všechno, prostě máte hotovo.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on September 27, 2014 .

gazpacho

Konečně polévka, kterou můžete jíst do alelůja bez výčitek a ještě Vás příjemně zchladí - gazpacho (gazpáčo)! Její další výhoda je, že ji zvládne připravit každý.

Na tento španělský pokrm budete potřebovat kolem 0,6 kg rajčat, jednu větší papriku, salátovou okurku, 2 stroužky česneku, menší cibuli/šalotku, sůl, pepř, cca 5 lžic olivového oleje, 3 lžíce vinného octu (třeba balsamico), bylinky (petržel, bazalku, cokoli).

Nejprve si svařte rajčata. Nařízněte je slabě do křížku, viz foto, a dejte na 5 minut do vroucí vody. Díky tomu naříznutí se Vám pak budou lépe loupat; v lepším případě se Vám oloupou samy už při vaření. Mezitím si nakrájejte vše ostatní, včetně bylinek. Pak dejte vše i s rajčaty do mixéru a rozmixujte na co nejjemněji to půjde. Mimochodem, jsou-li opravdu horká vedra, klidně do mixéru přihoďte pár kostek ledu. Dochucujte olejem, octem, solí a pepřem. Já jsem solila a pepřila poměrně dost, než jsem byla spokojená. Stejně tak s olejem a octem.

image.jpg

Toto polévku můžete být určitě řidší, než je na obrázku. Co víc, dokonce by měla být. U nás se však osvědčila hustější. Řídší polévky docílíte přidáním více rajčat. Naopak je možné ji zahustit chlebem, či přidat citronovou šťávu, chilli, cukr, ozdobit bylinkami, olivami, zeleninou na drobné kostičky, přidat krutonky... Jak vidno, tady jakoukoli změnou, či kreativitou nic nezkazíte. Papriku jsem použila světlou, ač bych jinak preferovala červenou, ale holt jsem ji neměla. Až budete mít hotovo, dejte polévku do lednice. Nejchutnější bude druhý den, ale klidně se do ní pusťte už v den výroby. 

image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on August 16, 2014 .

pohádka o řepě

Informace ze zákulisí: řepa je velice kvalitním barvivem, při zpracování použijte nejlépe rukavice.    Z toho samého důvodu následující den po konzumaci určitě nevolejte lékaře, že je s Vaší stolicí něco v nepořádku :)

Informace ze zákulisí: řepa je velice kvalitním barvivem, při zpracování použijte nejlépe rukavice.

Z toho samého důvodu následující den po konzumaci určitě nevolejte lékaře, že je s Vaší stolicí něco v nepořádku :)

V hlavních rolích: řepa, olivový olej, mořská sůl, pečící papír.    Stručný děj: řepu okrájet, nakrájet na plátky/proužky, vyskládat na pečící papír, posypat solí, pocákat olejem, dát grilovat (čím měkčí, tím lepší).    Místo děje: gril, případně hostování v troubě s grilem.    Závěrečné děkovačky se mnohdy účastní i cottage sýr a rukola, případně jen bílý jogurt. V této sestavě je soubor nejlepší!

V hlavních rolích: řepa, olivový olej, mořská sůl, pečící papír.

Stručný děj: řepu okrájet, nakrájet na plátky/proužky, vyskládat na pečící papír, posypat solí, pocákat olejem, dát grilovat (čím měkčí, tím lepší).

Místo děje: gril, případně hostování v troubě s grilem.

Závěrečné děkovačky se mnohdy účastní i cottage sýr a rukola, případně jen bílý jogurt. V této sestavě je soubor nejlepší!

Posted on July 6, 2014 .

bude se grilovat, burgery plněné sýrem!

Tyhle burgery plněné sýrem mají neuvěřitelný úspěch. Každá návštěva, kterou jsme pozvali na grilování a pohostili je jimi, již nechce na našem grilu akceptovat cokoli jiného. Prostě jsme se my a naše burgery stali legendárními. Až tedy od někoho uslyšíte, že měli u známých boží burgery, tutově jsme to my :D :D :D. Rozhodli jsme se proto ve spolupráci se SKLIZENO v Dejvicích (a tam také chutnaly :), že jim dáme nový kabátek a Vy si na ně můžete krásně nakoupit ty nejkvalitnější suroviny kupříkladu přímo ve SKLIZENO Dejvice.

Ingredience: 1 kg mletého hovězího, 3 lžíce olivového oleje, 1 - 2 vejce, 35 g parmazánu, 3 stroužky česneku, 1 střední cibule, 2 pálivé chilli papričky, sůl, pepř, rozmarýn a bazalka (případně jiné bylinky), 150 g kozího/ovčího sýru typu feta.

Den předem si připravte masitou směs, aby se dobře uležela a vůně a chutě se spojily. Nestíháte-li, pár hodin předem je pořád lepší, než nic. Namleté maso si připravte do větší mísy. Pak si na velice jemno nasekejte česnek, cibuli, papričky, veškeré bylinky a parmezán, který jemně nastrouhejte. Všechno posléze přimíchejte do masa. Osolte (spíše více, tato masitá směs pojme poměrně dost soli), opepřete, zalijte olejem, dobře promíchejte. Chápu, že v případě syrového masa radit "dle chuti" není tak úplně pro každého, ale nechcete-li jej chutnat, tak se aspoň nebojte dát všeho dostatek, ať jsou burgery pořádně výrazné. Směs přikrytou potravinářskou fólií uložte do lednice.

Následující den do směsi přidejte celé vejce a směs opět promíchejte. Není-li celistvá, přidejte ještě další vejce. Nemusí však držet zcela pohromadě jako hrouda, burgry se vydaří i tak. Hlavně, aby se Vám podařily "uplácat" a na grilu pak díky vejcím budou držet jedna radost.

Vytvořte si sudý počet tenkých placek. Jak budou velké je na Vás, my třeba upřednostňujeme menší burgříky, cca 5 - 7 cm v průměru. Doprostřed z poloviny z nich pak položte trochu sýru a přikryjte je zbylými plackami. Pomocí prstů slepte burgery po okrajích, v dlaních trochu vytvarujte a uplácněte tak, aby burgery byly max. do 2,5 cm vysoké, ne koule, viz foto. Při grilování pak už jen mějte na paměti, že burgery jsou rychle hotové, tak si tuhle dobrotu raději pohlídejte.

Doufám, že z nich budete stejně nadšení jako my. Ještě závěrem přiznám, že my se nebojíme dát až 4 chilli papričky, ale to už je opravdu pro odvážné.

Posted on July 3, 2014 .

hovězí závitky se slaninou

Potřebné suroviny

Potřebné suroviny

Konečně zavázány

Konečně zavázány

Konečně pořádná flákota masa a ještě ke všemu svíčková! Protože trpím přespřílišnou nedůvěrou v český trh masa, tak jediný způsob, jak se do naší domácnosti dostane maso, je podpultovka z jatek, kde pracuje náš známý. Paradoxně neúčastním-li se přípravy, už tolik na kvalitě masa nebazíruju. Ehm, každý máme něco...

Každopádně zde je jednoduchý recept na hovězí maso se slaninou opět s mottem, že v jednoduchosti je chuť! Potřebujete k němu především to hovězí, cca půl kila, anglickou slaninu v množství dle Vašeho uvážení, dále olivový olej, (nejlépe čerstvý) rozmarýn, tříbarevný pepř, sůl (sice jsem nafotila obyč, ale pak jsem ji vyměnila za mořskou a doporučuji), pečící papír, provázky a potažmo obyčejné vlasové gumičky, a to jako fakt.

Neprve jsem pečlivě omyté maso nakrájela napříč vlákny na plátky cca 2 cm silné (dost záleží na tom, jakou máte flákotu a aby se Vám dobře rolovaly, takže 2 cm nejsou nutnost). Osolené a opepřené jsem je každý zvlášť zamotala do závitků, které jsem obalila ve slanině. Zjištění, že ovázat tento "váleček" nebude brnkačka, přišlo záhy. Koneckonců už obalení masa ve slanině tak, aby drželo, dalo fušku. Poradila jsem si pomocí obyčejných vlasových gumiček. Závitek zdárně obalený slaninou jsem zagumičkovala, pak ovázala provázkem a gumičku posléze odstřihla. To bychom měli, uf...

Rozpálila jsem olej a závitek z každé strany zprudka smažila zhruba po tři minuty. Obě strany závitku jsem na pánvi ještě průběžně posypala solí, pepřem i rozmarýnem. Spolu se závitky jsem na pánev ještě přidala na malé proužky nakrájenou slaninu, která mi zbyla. Trouba se mezitím rozehřívala na 150 stupňů.

Osmažené závitky, opět posypané rozmarýnem, pak putovaly na plech vyložený pečícím papírem a do trouby. Dopékala jsem je zhruba 15 minut. Šťávou z pávne spolu se zbylou slaninou jsem pak polila přílohu. Chápu, že to bylo z velké části kvalitním masem, ale závitky to byly pekelně dobré!

A do trouby s nimi!

A do trouby s nimi!

Jen se po nich zaprášilo.

Jen se po nich zaprášilo.

Jako přílohu jsme volili špaldu a fazolové lusky.

Jako přílohu jsme volili špaldu a fazolové lusky.

Posted on June 9, 2014 .

zapečený fenykl s bramborem

A opět mně tolik známá situace - pro něco se nadchnu, nakoupím toho až až a pak teprve řeším, co s tím. A tak tentokrát vznikl zapečený fenykl vhodný jako příloha k jídlu. Dobrá zpráva je, že takovýchto nákupů nikdy nelituju :). Fenykl je v Čechách poměrně opomíjená zelenina. Nejen z toho důvodu bude třeba vynaložit větší úsilí k jeho sehnání. Sezóna fenyklu je od srpna do podzimu, to už by to mělo být snažší. Když se zadaří, vybírejte menší bulvy bez oděrek a fleků, budou šťavňatější.

Budete potřebovat: 5 ks fenyklu, 5 stroužků česneku, 0,75 l vývaru, olivový olej, pár lžic bazalkového pesta, 2 - 3 malé (malinkaté) brambory (ty však nemusí být vůbec), cca 100 g tvrdého sýru, pár lžic smetany na vaření.

Nejprve zbavte fenykl horní vrstvy slupky a kadeře, pak jej nakrájejte na silnější proužky. Je složením podobný cibuli, ale v tomto případě můžete krájet, jak se Vám zachce. Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky. Oloupejte také stroužky česneku a pouze je přepulte.

Do předem nachystaného vývaru nasypte fenykl, česnek, 3 lžíce oleje a brambory. Vařte do změknutí. Mezitím si nachystejte zapékací mísu, kterou není třeba vymazávat, protože máte olej ve vývaru a dále použijete pesto, které Vám také pustí olej. Zapněte si troubu na gril střední hřejivosti.

Až je zelenina měkká, přendejte ji do zapékačky (bez toho vývaru). Přidejte pár lžic pesta, trochu sýru a promíchejte. Směs polijte pár lžícemi smetany (3 - 6) a na závěr zasypte zbylým sýrem. Dejte zapékat cca na 20 minut. Jakmile povrch zezlátne, zatímco směs si bude pobublávat, máte hotovo :)

My jsme si dali fenykl s domácí sekanou.

My jsme si dali fenykl s domácí sekanou.

fenykl

fenykl

Teď už jen ugrilovat.

Teď už jen ugrilovat.

A je hotovo.

A je hotovo.

Posted on June 6, 2014 .

plněné papriky, zn. vege a rychle

Dostal se mi tip na plněné papriky, které jsou prý výborné a dobré i jen jako taková "návštěvová" rychlovka pro zpestření. Jednoduché k přípravě, což je optimální. Takže jsem je zkusila a tady jsou. Tentokráté to není, že mi zbyla v lednici ricotta, ale musela jsem pro ni poctivě utíkat.

Už jen polít šťávou ze zapékačky a mňam!

Už jen polít šťávou ze zapékačky a mňam!

Budete potřebovat 4 papriky kapie, 250 g ricotty, 100 g (polo)sušených rajčat, chilli papričku, olivový olej na podlití, sůl a pepř. Já jich dělala více, tím se ale nenechte zmást. 

Ricottu smícháte s rajčaty, přidáte nakrájenou chilli papričku na malinkaté kousíčky (já tam dala 3, protože máme rádi pálivé, ale to opravdu nedoporučuju, bylo to pro odvážnější :). Směs osolíte a opepříte dle chuti. Odříznete okraje paprik, vydlabete semínka a můžete začít plnit. 

Zapékací mísu plnou plněných paprik lehce podlitých olivovým olejem jsem dala do vyhřáté trouby na 180 stupňů a nechala je péct cca 45 minut. A protože mi zbylo trochu náplně a doma jsem měla právě koupené čerstvé Antonínovy rohlíky (a také tu návštěvu), vmžiku jsem vyrobila jednohubky, po kterých se jen zaprášilo. Hm, tak to bychom měli. Jo, a ty papriky, tak ty byly exkluzivní. Příště mám na plánu do náplně ještě nasekat bylinky. Třeba bazalku. Tak good luck!

 

Posted on May 5, 2014 .

italské houbové rizoto

Chápu, že upéct kuře, jehož zbytky pak ještě použijete do polévky a další den do rizota, je děsně cool, ale tady je řeč o italském rizotu, ne českém. O takovém, které budou chtít všichni ochutnat. Bude Vám stačit jen pár ingrediencí. Italská kuchyně je kuchyně chudých. Ovšem byli to koumáci a za pár korun byli schopní uvařit božskou manu. Takže andiamo

200 g rýže (na italské rizoto, kterou již běžně zakoupíte, např. carnaroli. S "naší" rýží parády moc nebude), 50 g másla a 40 g parmazánu (to kupujeme v Gran Moravii), sůl, pepř, cibuli, 2 l vývaru, houby (kvůli sezónnosti jsme volili 0,3 kg žampionů, ale nasbíráte-li si v lese svoje houby, padnete pak blahem a stačí Vám menší množství).

Nejprve si nakrájejte houby i s nožičkama na kousky a cibuli na kroužky, připravte si 2 l vývaru. Samozřejmě domácí je tutovka, ale 2 kostičky kuřecího či zeleninového bujónu Vás zachrání. Pak si rozpusťte na hlubší pánvi 25 g másla, na kterém orestujte cibuli spolu s houbami. Až houby krásně pustí šťávu a vše na pánvi změkne, přijde chvíle na solení. Zde Vám ponechám volnou ruku, takže solte dle chuti.

DSC_0966.JPG

Po osolení nasypte přímo do pánve rýži, kterou nechte trochu osmahnout. Naběračkou poté přilévejte vývar tak, aby rýže byla akorát ponořená a spokojeně si pobublávala. Vývar budete postupně za občasného míchání přilévat až do úplného změknutí rýže. To zabere cca 30 - 40 minut. Přesný čas však závisí na druhu rýže. Takže nekoukejte na telku, ale občas i do pánve, sich je sichr.

Mezitím si nastrouhejte parmazán. Až rýže změkne dle Vašich představ (my preferujeme al dente, čili poloměkou), zamíchtejte do ní nastrouhaný parmazán spolu se zbytkem másla. Teď už jen chybí dochutit rizoto pepřem (nejlépe z mlýnku), opět dle Vašeho gusta. Na konec vše už jen pořádně promíchejte a máte hotovo.

K dobru přidávám ještě jedno info - tohle rizoto má nejlepší chuť následující den, kdy se spojí chutě. A použijete-li při vaření více rýže, může posloužit i jako příloha. Mňam!

Probůh, a to české už fakt nedělejte. Ač po tomhle už ani nebudete chtít :)

Posted on May 1, 2014 .

plněné žampiony

Nedávno se mi podařilo šalamounsky nakombinovat "zbytky" z lednice. Zůstaly tam žampiony, rozjezená ricotta, balení mascarpone, červená cibule, cherry rajčata a mandarinka tařka na odchodu.

Potřebovat budete ještě sůl, pepř a jestli chcete, tak i kmín.

Nejprve jsem si očistila žampiony a nožičky jsem nakrájela nadrobno. Pak jsem na oleji osmahla cibuli nakrájenou na jemné proužky, přidala nakrájené nožičky a cherry rajčata, též nakrájená. Směs jsem ochutila pepřem a solí dle chuti. Jakmile jsem smíchala ricottu a mascarpone, promíchala jsem jí se směsí a naplnila jí žampionové kloboučky. Ty jsem ozdobila měsíčky mandarinky a řeřichou. V zapíkací míse jsem je malinko podkápla olejem a mohly jít do trouby na 170 stupňů, cca půl hodinky.

Posted on April 13, 2014 .