domácí cottage sýr a syrovátka

Už jste zkoušeli, co vše jde vyrobit z poctivého čerstvého mléka? Věřím tomu, že mnozí z Vás už takové "pokusy" mají za sebou, mě to popadlo až teď. Takže jsem koupila litr plnotučného čerstvého farmářského mléka a rozhodla se vyrobit domácí cottage sýr. Na něm mám neutuchající závislost, opravdu mi nedělá sebemenší problém snídat jej každý den místo jogurtu. Po výrobě cottage mi zbyla syrovátka. Z ní jsem původně měla na plánu rovnou udělat riccota sýr, ale usoudila jsem, že bych ho měla tak malinko, že to nechám na příště. To koukáte, co? Z mléka cottage sýr, ze zbylé syrovátky ricottu... Aspoň teda já jsem koukala. A nedá mi to, abych se nepochlubila - nejvíc ze všech cottagů mi chutná ten můj vlastní :).

Ingredience: 1 litr čerstvého plnotučného farmářského mléka, 3 lžíce octu, 3 špetky soli, kuchyňský teploměr, síto, utěrku, potažmo pár lžic kefíru.

Nejprve v rendlíku ohřívejte mléko za stálého míchání až k 90 °C. Jakmile se tak stane, přilijte do něj po lžících ocet a promíchejte ho. Rendlík záhy odstavte z plotny a po dobu cca 15 minut nechte oddělovat se cottage sýr od syrovátky. Pak si dejte utěrku přes síto a vše přes ni přelijte. V utěrce Vám zůstane cottage sýr, v nádobě pod sítem syrovátka. Sýr jsem ještě pomocí utěrky "vyždímala", vysypala ho přímo do síta a pořádně prolila studenou vodou, abych se zbavila octového aroma. Poté, co jsem sýr nechala okapat, osolila jsem ho podle chuti a aby nebyl na sucho, vmíchala jsem do něj pár lžic kefíru, což však není za každou cenu třeba. Takto když jej dáte do uzaviratelné nádoby do lednice, měl by Vám vydržet cca 2 dny. Ač ten můj neměl šanci...

V případě, že ze syrovátky nebudete dále dělat ricottu, nerada bych, abyste měli názor, že se Vám vyplatí cottage koupit a toto je zbytečný recept, když z celého litru mléka máte jen jedno běžné balení cottage, což vyjde dráž. Ona totiž taková syrovátka je hotový bílkovinový a vitamínový poklad. Obsahuje dobrých 70 % bílkovin, díky čemuž Vás velice dobře zasytí. Už se Vám začíná vybavovat slovo "dieta"? Ano, při dietách je hojně využívaná, najdete ji i v prášku v mnohých lékárnách. Zlepšuje také zažívání. Kromě samotného vypití ji můžete využít následovně:

- využít ji v pečení místo vody nebo mléka

- uvařit v ní brambory, těstoviny, zeleninu, rýži a jiné obilniny

- přidat do polévek

- udělat smoothie, koktejl, či limonádu

- můžete ji dát svému psímu mazlíčkovi

- dát ji do kompostu

- udělat z ní výše uvedenou ricottu

- zužitkovat ji při výrobě mozzarelly

- zamrazit ji k pozdějšímu využití

- a někdo z ní prý dělá domácí vlasovou kosmetiku...

 

A mimochodem, kdo má to štěstí kupovat si mléko v kravíně za nějakých 10 - 12 korun/litr, ten to s cottage sýrem ve smyslu "poměr - cena - výkon" vyhrál úplně. :)

Posted on January 8, 2016 .

bagels okoukané v New Yorku

S náhle příchozím podzimem na mě pojednou přišly chmury, tak jsem vzpomínkama bloumala po našich dovolených. To je poměrně sázka na jistotu, jak si spravit náladu. Při té jsem si vzpomněla na snídani v Londýně a taky v USA, který měly jedno společný - bagel (čti bejgl). Je to takový donát naslano. Hodila jsem tedy oko po různých receptech a pustila se do díla. Mimochodem takové bagely kynou, pak se vaří ve vodě a v závěru se ještě pečou v troubě. Nudit se nebudete, ale nijak závratná námaha Vás taky nečeká. Za pár hodin už jsem se cpala čerstvě upečeným křupavým baglem. Což, vezmu-li v potaz, že pečivo jím jen svátečně, tomuhle jsem neodolala. Z původního plánu, že je jen upeču Kocourovi ke snídani, aniž bych je byť jen ochutnala, tímto sešlo. Když se tedy zadařilo, utíkala jsem ještě do obchodu pro philadelpii, uzeného lososa a na trzích jsem vzala čerstvý kopr, aby byly ke snídani v nejtradičnějším podání. Tenhle počin se mi podařilo ututlat, takže se následující den konala parádní snídaně do postele, abych záhy mohla upéct (asi po padesáté :D) cantuccini. Jo, holt vzpomínání na dovolenou je věčnou ispirací... :) A k obědu už jsem pro změnu dělala telecí ossibuchi... Tak tedy k těm bagelům:

Ingredience: 450 g hladké mouky, 7 g instatního droždí, 1 lžička soli, 4 lžičky cukru, 300 ml teplé vody, olej na smažení, bílek na potření, posýpka (slunečnicová semínka, sezamová, mák...)

V misce si smíchejte droždí, lžičku cukru a 100 ml teplé vody. Opravdu jen teplé z kohoutku, nikoli vroucí. Prošlehejte a nechte odstát cca 10 minut, droždí by mělo napěnit. Já jsem jej prošlehala šlehačem na mléko z Ikei. Ten jsem vlastně na to mléko nikdy nepoužila, když si tak uvědomím, přesto je v kuchyni mým nezbytným pomocníkem. Po uplynutí doby přilijte k droždí dalších 200 ml teplé vody a opět promíchejte.

Droždí přelijte do větší mísy, smíchejte si mouku se solí a tu po částech přimíchávejte k droždí. Směs vypracujte do hladkého, uceleného těsta. To Vám zabere dobrých 5 minut, tak to nevzdávejte. Misku promažte olejem, usaďte do něj těsto, přikryjte ho čistou utěrkou a dejte na cca hodinu nakynout do teplého místa. Nám právě začala topná sezóna, takže na topení se těstíčko mělo jedna radost. Mělo by Vám nakynout minimálně jednou tolik a více.

Jakmile se tak stane, dejte vařit vodu se 3 lžičkami cukru a zapněte si troubu na 210 °C. Těsto opatrně vyjměte na pomoučený vál a rozdělte na cca 10 dílů, pokud možno stejných. Tyto dílky pořádně a poctivě vypracujte do bochánků (malá všetečná: moje těsto bylo zezhora malinko oschlé, tak jsem horní stranu při vypracovávání bochánku zabalila dovnitřku) a přikryjte ještě na cca 30 minut toutéž čistou utěrkou, aby Vám ještě trochu nakynuly, a tím získaly krásný tvar.

A teď přichází ta pravá bagelovská zábava. Je třeba udělat uprostřed bagelu otvor. Někdo jej dělá tak, že bagely vypracuje do válečků, které spojí. To je fajn, ale poněkud kreativnější je uprostřed bagelu udělat prstem nebo koncem vařečky otvor a pak točit bagelem kolem prstu, či té vařečky. Jde to snadno, uvidíte. Stačí pár otoček a máte hotovo. Otvory udělejte trochu větší (no, dobře, dobře, ne zase tak velké, jako mám já, to už je zbytečné), neboť jakmile bagely dáte do vroucí vody, nabobtnají Vám, tak abyste z nich bak neměli briošky. Každopádně určitě se snažte docílit vyšších bagelů s menším otvorem, než mám já, považuju to za praktičtější při mazání. Prostě máte výhodu, že se to na mně otestuje a k Vám už recept přichází vyladěn do poslední mouchy. :))

Takto připravené bagely dávejte postupně do vroucí vody, cca na 1 minutu z každé strany. Není to nic náročného. U tohoto kroku jsem si říkala, že jsem teda zvědavá, jak to dopadne a naprosto samo a snadno. Připravte si onu čistou utěrku z kynutí těsta na to, abyste na ni nyní dávali uschnout bagely. Takže, minutka z každé strany a šup na utěrku. Na ni je po chvilince otočte, ať se Vám nepřilepí.

Na plech si připravte pečící papír, naskládejte na něj bagely, potřete je rozšlehaným bílkem a posypte posýpkou. Budete je péct cca 20 minut. Občas na ně ale mrkněte, čas je to orientační. Důležité je, aby byly krásně zlatavé a křupavé. Vychládnout je pak nechte na mřížce a vůbec nejlepší je sníst je po upečení. To jen takový malý dodatek, abyste se předem připravili, že jim stejně neodoláte a tu philadelphii a lososa jste už měli nakoupený. :) 

Posted on November 25, 2015 .

tuňáková pomazánka s avokádem a jablkem

Je to pár dní, co jsem k sobě domů sezvala pořádný babinec a hnedle jsem to pojala jako příležitost otestovat na těch mých holkách "něco nového a zdravého", ať mi moc neremcají, že mají dietu a podobně. Taky jsem už pojala přesvědčení, že Kocour si na tu moji kuchyni (mnohdy nevšedních zážitků :) zvyknul a už mu nic nerozhodí sandál. Tohle však byla jiná... 

Pohostila jsem je řepovou pomazánkou s křenem, která měla dost úspěch a kterou již znáte, ovšem většího ohlasu se mi dostalo s tuňákovou pomazánkou s avokádem a jablkem. Ta zmizela šmahem a s notnou dávkou chvály. To bychom měli :))). Přiznávám, že jsem více spoléhala na tu řepovou, protože ač jsem jablka máčela ve vodě s citronem, avokádo jsem taktéž obdařila pár kapkami citronu, stejně se mi nepodařilo docílit parádně zelenkavé barvičky. Holt kde bylo ubráno na barvě, tam bylo přidáno na chuti, takže za mě dobrý. Normálně bych tento receptík zveřejnila s notným skluzem, jak se tak znám, ale holky mi jdou po krku, takže tady ho máte:

Ingredience: 2 plechovky tuňáku, 1 avokádo, 1 menší červené jablko, 1 menší červená cibule, 1/2 hrníčku na krájeného celeru, 2 lžíce vlašských ořechů, šťáva z okurek, 1/2 lžičky plnotučné hořčice, špetka drceného kmínu, sůl, pepř a čerstvý kopr na ozdobu, případně rovnou do pomazánky. 

Nejprve jsem si připravila vše vyjma jablka a avokáda. Nakrájela jsem si cibuli na drobno, stejně tak celer, nasekala ořísky. Pak jsem si napustila misku s vodou a pár kapkami citronu, do které jsem dávala připravené kousky jablka, aby mi nezhnědlo. Jablko jsem odstavila a pustila se do avokáda. To jsem oloupala a v misce spolu s pár kapkami citronu rozmačkala vidličkou. K avokádu jsem přidala tuňáka, jablko, cibuli, celer, oříšky, hořčici, kmín a vše jsem ochutila. Vlastně ještě i pro sichr trošku zakápla citronem. Pomazánku jsem pak trochu povolila šťávou z okurek, ať se dobře maže. Jasná ukázka "co dům dal". :D Leč spoléhám na to, že okurky máte doma každý. Tak, a můžete začít mazat chlebíčky. S takovou čerstvou francouzskou bagetou se pak u Vás tato pomazánka dlouho neohřeje.

Posted on October 25, 2015 .

bruschetta s rajčaty

Skvělé víno, výtečné doutníky z Toskánska a co k tomu? Nic!!! Takhle to nešlo nechat, ale doma se toho zrovinka moc nenabízelo. Rychle jsem ale zmerčila, že by mohlo přijít na bruschettu s rajčaty. Jednak na ní stačí pár surovin, hotová je za chvíli a pochutnáte si parádně. Obzvlášť takhle k vínku. Byly jsme po návratu z Toskánska, takže tenhle klasický italský předkrm byl jasnou inspirací.

Ingredience: francouzská bageta, 200 g cherry rajčat, hrstku bazalky, 2 stroužky česneku, sůl a olivový olej.

Rajčata nakrájejte na malé kousíčky, bazalku nasekejte, 1 stroužek česneku nalisujte. Toto všechno smíchejte v misce, přilijte trochu olivového oleje a osolte. Sami poznáte, že bez soli to nebude ono, tak ji určitě nevynechávejte.

Bagetu si nakrájejte na krajíčky a dejte ji grilovat. Ať už do mikrovlny nebo do trouby, či na domácí gril. Poté ogrilované krajíčky potřete olivovým olejem, očesnekujte zbylým stroužkem a můžete na ně servírovat rajčatovou směs.

Bruschetty jsou dobré jak teplé, tak i za studena. Tak doufám, že až si otevřete lahev a s div ne s hrůzou jako já zjistíte, že k ní nemáte nic na zub, tehle rychlý receptík Vám vytáhne trn z paty. Stejně tak je to dobrá párty pochoutka a můžete sami vidět, že se opravdu nenadřete :).

Posted on October 22, 2015 .

zapečené toasty s tuňákem

Tyhle zapečené toastíky byl vyloženě nápad z hladu. Ukázalo se však, že kombinace křupavého chlebíku, bazalkového pesta, filetu tuňáka, rajčat a plátku sýru je vyjímečně dobrá. Oproti minimálnímu úsilí se Vám dostane opravdová lahoda, kterou dokonce ocenili i chlapi :). Opět se ukázalo, že mít ve spíži zásobu plechovek, či sklenic s tuňákem je moudrá věc. Sami určitě víte, že když je hlad, sníte i to, čemu se jinak obloukem vyhýbáte, kdežto takhle vznikla zdravá svačinka.

Jednoduše namažte toasty pestem, položte na ně plátek rajčete, na to filet tuňáka, přikryjte toast plátkem sýru a takto je dejte zapéct do trouby při 180 °C na pár minutek, respektive, než se Vám sýr krásně rozteče po toastíku. Mňam, to budete koukat!

Posted on July 16, 2015 .

hrášková pomazánka

A zase ty pomazánky... Nemůžu si pomoct, ale prostě se mi osvědčilo, že míří-li k nám nečekaně návštěva, rychle nahážu do mixéru pár dobrůtek, přidám bylinky a můžu servírovat parádní chlebíčky. Prostě takové rychlé nenáročné pohoštění... Tentokráté to ale musel být opravdu fofr, protože koukám, že k celému receptu mám jen dvě fotky. Nu což, ani já nejsem superžena. :)

Ingredience: kelímek ricotty, hrníček hrášku, jarní cibulka, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř, petržel a Vaše oblíbené pečivo.

Trochu hrachu, ať už z konzervy nebo čerstvý vyloupaný, si prvně dejte bokem na ozdobu, zbytek rozsekejte v mixéru. Posléze k němu přidejte ricottu, citronovou šťávu, osolte, opepřete a ještě to trochu promixněte, ať se vše hezky zcelí v pomazánku. Samozřejmě ji dochuťte kořením dle chuti. A to je všechno! Tedy skoro. Namažte ji na pečivo a ozdobte jarní cibulkou, odloženým hrachem a bylinkou. Já říkala, že to musel být fofr... )))

DSC_0325.JPG
Posted on May 29, 2015 .

grilované grepy

Dost lidí se mě teď ptá, co snídám, když jsem přestala jíst pečivo. Tak třeba ovesné kaše, granola parfait (musli s jogurtem, oříšky a ovocem ve skleničce), cottage sýr s jablkem, avokáda, vejce na měkko se zeleninou, avokádovou-vajíčkovou pomazánku s krekry, bílý jogurt s oříšky, jablka, čerstvé citrusové šťávy... a nově také grilované grepy. Jsou totiž hned hotové, dobré a teplé vždy zasytí více, než studené.

Ingredience: 1 velký grep, 2 lžíce medu, 2 špetky mleté skořice, muškátový oříšek, 2 špetky koriandru.

Zapněte si troubu na gril (pokud nemáte rovnou gril), přeřízněte grep na půlky a napasujte je do zapékací mísy. Posypte skořicí, koriandrem, nastrouhejte na něj trochu muškátového oříšku a na každou půlku grepu dejte lžíci tekutého medu. Kdo má pastovaný nebo starší netekutý med, je možné jej dát na pár sekund do mikrovlnky. Takto dejte grepy na cca 10 minut grilovat.

Můžete je pak sníst lžičkou, dužina Vám půjde dobře oddělit od slupky. A jsou fakt výborné! Když jsem je dělala prvně, myslela jsem, že mi postačí půlka grepu a podělím se o snídani, ale ukázalo se, že je to nemožné. :)

A ženy, Vy určitě víte, že zejména přes léto jsou pro nás grepy velice prospěšné...

Posted on May 19, 2015 .

quinoa s jablky

Venku prší a já s hrnkem teplého čaje koukám z okna, jak jsou nedělní plány ta tam. Na druhou stranu mám čas udělat parádní snídani. Tak proč ne? Na quinou s jablky a skořicí stejně pomýšlím už dlouho... 

Nechci Vás honit po všech čertech, abyste sháněli quinou, chia semínka a podobné specifické suroviny, protože vím, že ne všichni jste z Prahy se dvěma bio obchody vedle domu, ale tento recept mě přesvědčil, že to za to stojí. Tak snad budete souhlasit. :)

Ingredience: 2 velká jablka, 3/4 hrníčku quinoi, 2 lžičky třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce másla a 1/4 hrníčku mléka

Nejprve dejte vařit quinou dle návodu. Mezitím okrájejte slupku z jablek a ty pak nakrájejte bez jadřinců na malé kousky. A nezapomeňte občas promíchnout quinu a okusit, jak je na tom (nemusí být zcela dovařená, na pánvi to doženete). Rozehřejte na pánvi půlku připraveného másla a mírně na něm osmahněte jablka. Ty posléze zasypte cukrem a skořicí a míchejte tak, aby se v tom jablka zcela obalila. Jakmile se tak stane a jablka jsou poloměkká (ať z nich v závěru nemáte přesnídávku), přilijte mléko, již uvařenou quinou a zbytek másla. Ještě chvíli tuto směs vařte, než se máslo a mléko absorbuje a můžete servírovat. Mezitím zcela změknou i jablka. Porce je to minimálně pro 4, ale nejspíš se Vám stane, stejně jako nám, že si s tím hravě poradíte dva :)).

A teď mě ještě napadá, že klidně můžete na pánev přihodit i rozinky, jestli je máte rádi.

DSC_0225.JPG
quinoa

quinoa

Posted on May 10, 2015 .

vajíčková pomazánka s avokádem

Jsou věci, kterými bych se mohla cpát pořád, a to klidně do úmoru! Avokáda, vajíčka, cottage sýry, tuňák... A taková vajíčková pomazánka, to je pro mě jeden z největších testů sebekontroly. Ovšem teď jsem přišla na řešení, které není věru zlé. Prostě si dělám vajíčkovo avokádovou pomazánku a nejsem líná činit tak i několikrát týdně. :)

Ingredience: 1 měkké avokádo, 2 vejce uvařená na tvrdo, sůl, pepř.

To je vše. Avokádo a vejce nakrájejte na malé kousky, rozmačkejte vidličkou, ochuťte solí a pepřem a máte hotovo. Přidejte své oblíbené pečivo, či krekr, potažmo ředkvičky jako já a máte snídani k pohledání.

O avokádech už jsem Vám říkala, že obsahuje tuky, které se Vám neukládají do těch tělesných, čili je velice "přátelské". Co se vajíček a cholesterolu týká, říkám jedno - pokud jich nejíte deset denně, jste v bezpečí. Ono to tak horké s nimi totiž není... Tak dobrou beztrestnou chuť :)).

Posted on April 16, 2015 .

granola sušenky

Možná je to i Váš zvyk koupit si balení müsli s co nejvyšším obsahem ovoce a oříšků a ty vyjíst do posledního lupínku kokosu. Teď doufám, že nejsem sama, kdo to dělá :D. Pak řeším, co s tím množstvím suchého müsli. Naučila jsem se jej však smíchat s rozmačkaným banánem a upéct si granola* sušenky. Takže je tu další rychlá a extra jednoduchá svačinka! 

Že jste to Vy, utíkala jsem (převelice ráda :) pro speciální várku ovoce a oříšků, jinak mixuji jen banán a čisté musli. Ovšem, tak či onak, nepočítejte s tím, že granola sušenky jsou příliš sladké. Toto je však dobrá zpráva, zejména pro dietáře. Kdo je zvyklý na sladké, nechť přidá javorový/avokádový sirup, med...

Ingredience: hrníček müsli, dva větší banány, sušené ovoce a oříšky dle chuti, sirup/med.

Nejprve předehřejte troubu na 190 C. Vše smíchejte a prolněte pomocí vidličky v jednotnou směs. Pomocí lžičky vytvarujte granoly na plech, či zapékací mísu. Klidně pod ně použijte pečící papír, bude to lepší. Dejte péct na cca 15 - 20 minut, přičemž je nechte zchládnout na plechu, než se do nich pustíte. Taktéž jedna všetečná - zkonzumujte je nejpozději druhý den.

* GRANOLA je název pro snídani či svačinu sestávající z müsli, potažmo oříšků, sušeného ovoce, medu... Může být i zapečené. Pro tyto sušenky by byl příhodnější název "granola bar", než "sušenky", ale to už bych Vás mátla moc...

Posted on March 2, 2015 .

zapečená avokáda

S tvrdými avokády toho moc nenaděláte. Ale když si je nakoupím s tím, že mi doma "dojdou", je těžké jim odolat. Takže co s nimi? Na vajíčka nedám nutričně dopustit, stejně jako na ta avokáda, a tak vznikla zapečená avokáda s vejci. Nic víc, nic míň. Dobře, tak tedy ještě koření...

A když k tomu ke svačině přidáte krekr s nízkým obsahem sacharidů a cottage sýr, můžete si místo posilovny dát nohy na stůl :).

Ingredience: avokádo, 2 vejce, sůl, pepř, rozmarýn (či jaké koření chcete).

Avokáda rozkrojte na půl, vyjměte pecku a pomocí lžíce zvětšete prostor pro vejce. Avokáda zakliňte do těsné nádoby, do každé půlky vyklepněte po vajíčku, osolte, opepřete, okořeňte a dejte péct na 220 C po dobu cca 20 minut. Dost také záleží na tom, jak moc chcete mít vajíčka hotová, takže na to občas mrkněte, ať jsou upečena dle Vaší libosti. A máte hotovo!

A jak poznáte, že je avokádo zralé akorát tak k snědku a ne přezrálé? Po hmatu to mnohdy nestačí... Odloubněte zbytek stopky a je-li pod ním žlutá barva, je zralé. Čím tmavší barva, tím přezrálejší avokádo (kupříkladu barva totožná se slupkou). Chcete-li ho použít místo másla, dobře, dobře, ale jinak Vám příliš přezrálé avokádo bude akorát tak k vyhození do koše. Mimochodem toto akovádo není totožné s tím výše, to bylo naopak nedozrálé, proto jsem jej zapékala.

IMG_7353.JPG
Posted on February 23, 2015 .

strapatsada, aneb vajíčka na řecký způsob

Dnes ráno se servírovala míchaná vajíčka na mé přání. Docela jsem koukala, že vypadala jinak, než obvykle, ale hlavně i chutnala. Vypáčila jsem z Kocoura hnedle, že si při té příležitosti našel recept na míchaná vajíčka na řecký způsob. Jak se ukázalo, změna v přípravě malá, v chuti obrovská. Mňam! Tak tady je máte.

Budete potřebovat 5 vajec, 1 velké rajče, stoužek česneku, oregáno (bazalka, libeček), olivový olej, sůl, 100 g feta sýru (cottage sýr), pepř.

Nejprve si překrojte rajče na půlky a nastrouhejte ho na struhadle tak, aby Vám zůstala slupka, tu vyhoďte. V misce si rozšlehejte vajíčka, česnek nasekejte nadrobno. Dejte na pánev trochu olivového oleje, česnek a přidejte rajčatový džus, který jste si poctivě nastrouhali. Rajčata Vám díky oleji pustí více vitamínů a také nebudou tak vodnatá. Osolte dvěma špetkama soli a začněte vařit.

Přiveďte směs k varu a přidejte oregáno, zhruba 3 špetky. My jsme přidali i bazalku a libeček, když už jsme je poctivě vypěstovali na balkoně (ale to už není po řecku). Směs promíchejte a přilijte do ní rozšlehaná vajíčka a míchejte, míchejte, míchejte, vždyť to znáte :). Ku konci ještě přidejte špetku soli, kdo chce, může přidat pepř, zamíchejte a můžete servírovat.

Na talíři ještě na řeckou míchanici patří přidat feta sýr. Ten jsme zrovna neměli, tak jsme si poradili cottagem sýrem.

Posted on October 4, 2014 .

bez snídaně ani ránu!

Hodlám na svém blogu lobbovat za snídaně, houk! Vlastně už se tak děje... Přes týden jsou trochu uspěchané, dobře, ale o víkendu z nich může být skvělá záležitost, tak proč toho nevyužít? Klidně pozvěte návštěvu a přeměňte snídani v brunch (branč = dopolední velice vydatné, teplé i studené jídlo nahrazující snídani a oběd). Nebo zkuste piknik! Také je vcelku příjemná změna popíjet se známými místo vína zeleninový fresh nebo ovocný koktejl. Nechte se třeba inspirovat níže. Anebo si troufáte na vejce benedikt, které je na blogu z dřívějška? :)

Navíc, večer se snižuje možnost, že se všichni pravidelně sejdeme u jednoho stolu a příjemně si popovídáme. Tak jsme to přesunuli k ránu - aspoň jsme krásně čilí, odpočatí a neřeší se například pracovní splíny, ale třeba dovolená - a to se počítá! Tak si utíkejte něco máznout :)

Co se starším nesladkým pečivem? Osmažit ve vajíčku na másle! A rozhodně nejen chléb, ale i rohlíky, housky atd. (překrojit, prosím) a čím více zrníček to obsahuje, tím je tahle snídaně chutnější. 

Co se starším nesladkým pečivem? Osmažit ve vajíčku na másle! A rozhodně nejen chléb, ale i rohlíky, housky atd. (překrojit, prosím) a čím více zrníček to obsahuje, tím je tahle snídaně chutnější. 

Domácí vajíčková pomazánka - s cottage sýrem.

Domácí vajíčková pomazánka - s cottage sýrem.

Caprese jednohubky.

Caprese jednohubky.

Zjistili jsme, že olomócký tvarůžky jsou dost dobré se zralým mangem. No vážně! )) 

Zjistili jsme, že olomócký tvarůžky jsou dost dobré se zralým mangem. No vážně! )) 

Caprese opět jinak.

Caprese opět jinak.

Snídaně z darů jižní Moravy.

Snídaně z darů jižní Moravy.

Ke snídani klidně mandarinky a meloun (srdíčka), tentokrát s mortadellou.

Ke snídani klidně mandarinky a meloun (srdíčka), tentokrát s mortadellou.

vejce benedikt

vejce benedikt

Palačinka s kozím sýrem, kaviárem a vlašškými ořechy.

Palačinka s kozím sýrem, kaviárem a vlašškými ořechy.

Bylinek nikdy není dost.

Bylinek nikdy není dost.

knäckebrot žitný se sezamem od Racio, cottage sýr a salátová okurka v první variantě; v druhé s plátkem sýru, chorizem, rajčetem a nasekanou bazalkou

knäckebrot žitný se sezamem od Racio, cottage sýr a salátová okurka v první variantě; v druhé s plátkem sýru, chorizem, rajčetem a nasekanou bazalkou

Posted on August 11, 2014 .

dnes vaříme kávu, vážně!

Po článku o mamacoffee jsem dostala poměrně dost dotazů, co je to ten moka kávovar a jak se s ním pracuje. Stejně tak návštěvy k nám chodí se slovy "my chceme tu vaši kávu", načež jim pak vysvětlujeme, co stojí za její chutí. Ale psát kvůli tomu článek o moka kávovaru?! Byste si mysleli, že jsem padlá, když učím vařit kávu. Ale pak jsem si to uvědomila - to, že bez něj neudělám ani ránu, ještě neznamená, že je to věc známá, obzvláště mojí generaci (tj. lidé do třicítky, co toho už vcelku dost zažili, ale rozhodně to nebylo v kuchyni :). Přemluvila jsem tedy sebe samu a tady máte návod, jak udělat tu nejlepší kávu, co jste si kdy uvařili. Pokud jste tedy správní kafaři a neholdujete latté a podobným kávám s notnou dávkou mléka.

Tento italský vynález pořídíte nejčastěji hliníkový, ale doporučuji zapátrat po nerezovém. Z čistě zdravotních důvodů (už na základce nám vzali hliníkový příbory, tak na tom něco musí být :). Zakoupíte jej za pár set korun, záleží na tom, kde jej koupíte a v jaké velikosti. Při koupi hlavně berte v potaz, jaký máte sporák. Obzvlášť, máte-li indukci.

Tak fajn, máte moka kávovar, ale co teď? Nejprve do spodní nádobky napusťte vodu zhruba po ventil, který je na vnější straně (viz foto). Poté naplňte trychtýř kvalitní mletou kávou (já na to mamacoffee prostě nedám dopustit), zasaďte do nádoby s vodou a přiklopte jej sítkem. Zbylou čast s gumovým kroužkem vespod na to vše pevně přimontujte. Kávu vařte na mírném plameni. Ve spodní časti se vytvoří pára, která vytlačí vodu přes mletou kávu do horní nádoby. A to už se můžete začít těšit. Že je hotovo poznáte v momentě, kdy kávovar ztichne, respektive se káva přestane nalévat do horní nádoby.

Moka kávovar se skládá z pěti častí a dbejte na to, aby tomu tak vždy bylo, jinak Vaše kuchyň zažije nemilé rošambo. Zapomenete-li na sítko, ucpe se Vám píst a kávovar začne poskakovat po plotně, upouštět páru, případně "vybouchne". To pak můžete vesele uklízet kávu po celé kuchyni. Zapomenete-li na gumový kroužek, bude Vám z kávovaru vytékat voda a káva bude v nedohlednu. Oba případy už máme za sebou.

Až budete kupovat kávu, mějte na paměti, že velmi jemně mletá může kávovar ucpat. V lepším případě se Vám do nápoje dostane lógr, v horším se Vám stane to samé, jako když zapomenete na sítko. Každopádně ventilem by měla odcházet přebytečná pára, což Vám napoví, že je něco špatně.

Této kávě jsem sice holdovali už dříve, ale plně jsme jí propadli až loni při návštěvě Říma. Tam moka kávovar nechybí v žádné domácnosti. A ještě jedna věc - kávu uchovávají ve skleněné uzavíratelné nádobě v lednici. Hm, tak my teda taky! Chcete-li pít kávu zcela po italsku, pořiďte si malé šálky (káva je silná), zapomeňte na mléko a naopak nezapomeňte na trochu cukru.

Na tento obraz jsem narazila před dvěma týdny v muzeu D'Orsay v Paříži a krk na to, že je na něm moka kávovar. Jedná se o Woman with coffee pot od Cezanna z roku 1895. Čili jak říkám, není to žádná novinka. zdroj: http://www.museumsyndicate.com/item.php?item=3395

Na tento obraz jsem narazila před dvěma týdny v muzeu D'Orsay v Paříži a krk na to, že je na něm moka kávovar. Jedná se o Woman with coffee pot od Cezanna z roku 1895. Čili jak říkám, není to žádná novinka.

zdroj: http://www.museumsyndicate.com/item.php?item=3395

Posted on May 30, 2014 .

zdravá snídaně

IMG_0904.JPG

Celozrnný žitný chléb, kozí roztiratelný sýr, moje milovaná řepička od farmářů z Jířáku a rukola.

Knäckebrot Wasa Fibre, máslo z Gran Moravie, losos a avokádo.

Rukola u nás všeobecně dost "frčí". Chléb Bona Vita fitness, prosciutto crudo, mandarinky a rukola.

Opět Wasa Fibre, kozí sýr Dora, mortadella z Gran Moravie a hruška.

Posted on April 13, 2014 .

vejce benedikt

Pak jsem se pustila do holandské omáčky. Ve vodní lázni jsem vyšlehala dva žloutky spolu se špetkou soli, přidala jsem předem připravených 50 ml vývaru (nechápu, jak se to mohlo stát, ale bílé víno jsem doma nenašla, jinak jej doporučuji jako vhodnou alternativu). Až jsem směs vyšlehala do pěny,  přimíchala jsem opatrně cca 70 g rozpuštěného a vychladlého másla (ne, tohle opravdu není snídaně pro každý den :), dochutila jsem ji citronovou šťávou a bylo hotovo. Její množství už si regulujete sami.

A nakonec přišel "hřeb rána" - udělat zastřená vejce. Teorie dobrá, ale praxe pokulhávala. Věděla jsem, že nejlépe toho docílím, když si vejce vyklepnu do naběračky a pak jej opatrně vložím do vody těsně před varem. Vařící voda už by mi s nima dělala neplechu. Jenže, kdo mi tu naběračku jako přidrží?! Řešení se však našlo :). Do vody, cca půl litru, jsem nalila 60 ml octa a mohla jsem začít dle původního plánu. Pak jsem jen po chvilce zkontrolovala (poté, co jsem vejce v lázni opatrně nabrala opět do naběračky), zda je bílek na dloubnutí prstem tuhý a žloutek se tam přelévá a vejce mohlo jít na toast. Byly to tak ty 4 minutky.

Pánskou verzi jsem udělala s masem. Kocour si den předem koupil bůček na tenké plátky, který jsem mu však okrájela o tučné, osmažila jej na pánvi a dala mezi vejce a toast. Stejně tak můžete učinit s angickou slaninou nebo lepší šunkou.

Pak už jsem jen malinko prohřála a promíchala holandskou omáčku, polila jí vejce, přidala trochu zeleniny, posypala petrželkou a mohla jít budit ke snídani :)

Aktuálně jsem na rukou nošena za exkluzivní sobotní snídani alá vejce benedikt, tak se s Vámi hned podělím.

Jako základ jsem zvolila toastový chléb, jiná možnost to ráno nebyla, ale příště se polepším. Opekla jsem jej na másle. Pouze z jedné strany, tu druhou jsem na nejnižší level pouze "dosušila". Ten s dírou je dietní pro mě :)

DSC_0426.jpg
Posted on April 13, 2014 .