dnes vaříme kávu, vážně!

Po článku o mamacoffee jsem dostala poměrně dost dotazů, co je to ten moka kávovar a jak se s ním pracuje. Stejně tak návštěvy k nám chodí se slovy "my chceme tu vaši kávu", načež jim pak vysvětlujeme, co stojí za její chutí. Ale psát kvůli tomu článek o moka kávovaru?! Byste si mysleli, že jsem padlá, když učím vařit kávu. Ale pak jsem si to uvědomila - to, že bez něj neudělám ani ránu, ještě neznamená, že je to věc známá, obzvláště mojí generaci (tj. lidé do třicítky, co toho už vcelku dost zažili, ale rozhodně to nebylo v kuchyni :). Přemluvila jsem tedy sebe samu a tady máte návod, jak udělat tu nejlepší kávu, co jste si kdy uvařili. Pokud jste tedy správní kafaři a neholdujete latté a podobným kávám s notnou dávkou mléka.

Tento italský vynález pořídíte nejčastěji hliníkový, ale doporučuji zapátrat po nerezovém. Z čistě zdravotních důvodů (už na základce nám vzali hliníkový příbory, tak na tom něco musí být :). Zakoupíte jej za pár set korun, záleží na tom, kde jej koupíte a v jaké velikosti. Při koupi hlavně berte v potaz, jaký máte sporák. Obzvlášť, máte-li indukci.

Tak fajn, máte moka kávovar, ale co teď? Nejprve do spodní nádobky napusťte vodu zhruba po ventil, který je na vnější straně (viz foto). Poté naplňte trychtýř kvalitní mletou kávou (já na to mamacoffee prostě nedám dopustit), zasaďte do nádoby s vodou a přiklopte jej sítkem. Zbylou čast s gumovým kroužkem vespod na to vše pevně přimontujte. Kávu vařte na mírném plameni. Ve spodní časti se vytvoří pára, která vytlačí vodu přes mletou kávu do horní nádoby. A to už se můžete začít těšit. Že je hotovo poznáte v momentě, kdy kávovar ztichne, respektive se káva přestane nalévat do horní nádoby.

Moka kávovar se skládá z pěti častí a dbejte na to, aby tomu tak vždy bylo, jinak Vaše kuchyň zažije nemilé rošambo. Zapomenete-li na sítko, ucpe se Vám píst a kávovar začne poskakovat po plotně, upouštět páru, případně "vybouchne". To pak můžete vesele uklízet kávu po celé kuchyni. Zapomenete-li na gumový kroužek, bude Vám z kávovaru vytékat voda a káva bude v nedohlednu. Oba případy už máme za sebou.

Až budete kupovat kávu, mějte na paměti, že velmi jemně mletá může kávovar ucpat. V lepším případě se Vám do nápoje dostane lógr, v horším se Vám stane to samé, jako když zapomenete na sítko. Každopádně ventilem by měla odcházet přebytečná pára, což Vám napoví, že je něco špatně.

Této kávě jsem sice holdovali už dříve, ale plně jsme jí propadli až loni při návštěvě Říma. Tam moka kávovar nechybí v žádné domácnosti. A ještě jedna věc - kávu uchovávají ve skleněné uzavíratelné nádobě v lednici. Hm, tak my teda taky! Chcete-li pít kávu zcela po italsku, pořiďte si malé šálky (káva je silná), zapomeňte na mléko a naopak nezapomeňte na trochu cukru.

Na tento obraz jsem narazila před dvěma týdny v muzeu D'Orsay v Paříži a krk na to, že je na něm moka kávovar. Jedná se o Woman with coffee pot od Cezanna z roku 1895. Čili jak říkám, není to žádná novinka. zdroj: http://www.museumsyndicate.com/item.php?item=3395

Na tento obraz jsem narazila před dvěma týdny v muzeu D'Orsay v Paříži a krk na to, že je na něm moka kávovar. Jedná se o Woman with coffee pot od Cezanna z roku 1895. Čili jak říkám, není to žádná novinka.

zdroj: http://www.museumsyndicate.com/item.php?item=3395

Posted on May 30, 2014 .