New York! New York! New York! Multikulturní město, jehož každá část je úplně jiná. Jeden den trávíte mezi mrakodrapy, druhý den ostražitě procházíte Harlemem a další stojíte na Ellis Island a vstřebáváte příběhy tisíce lidí, co tudy museli projít, když emigrovaly za lepším životem do Ameriky. Miliony lidí, přesto běžně vstřícnější, než lidé čeští. Desítky kultur, každá nabízející to "své".

Přesně tohle bylo to, co mi vnutklo myšlenku vyhledávat ty nejnetradičnější restaurace, které bych v Čechách mnohdy jen marně hledala. Tak se stalo, že kromě amerických evergreenů, kam jsme samozřejmě museli zajít, jsme navštívili i libanonskou, etiopskou, karibskou a mnoho dalších restaurací. Samozřejmě je holý nesmysl radit Vám, kam máte v NY zajít do restaurace. To by bylo jako hledat jehlu v kupce sena. Ovšem jedno vím jistě, jestli do nich zavítáte, Vaše gastronomická duše zaplesá. Stejně jako ta moje. To prostě bylo něco!!! 

Snažila jsem se tu o výběr restaurací, kde nás buď dostali úžasným jídlem anebo svojí netradiční atmosférou. Někde jsme ani nedutali z té many, co nám naservírovali, jindy jsme si pochutnali průměrně, ale za to jsme se na tom daném místě cítili jako v jiném světě.

Hlavně, na každém rohu na Vás dýchá kterýkoli americký film, na který si jen vzpomenete. Je jedno, že je třeba 30 let starý, tady se nic nezměnilo. Kmotr, Vlk z Wall Street, Sex ve městě, Lepší už to nebude, Snídaně u Tiffanyho, Osudová přitažlivost, Sám doma, Tenkrát v Americe... Anebo pamatuje na Když Harry potkal Sally? Jak Sally, tedy Meg Rayan, předstírá v bistru orgasmus? Tady to bistro máte - Katz's Delicatessen. Určitě ho poznáte... 

restaurace

katz's Delicatessen

Nezajít v NY do tohoto podniku a neochutnat jejich pastrami, obávám se, že jste vlastně v NY nebyli. Tohle proklatě dobré rodinné bistro si zdařile buduje svoji reputaci již od roku 1888, samozřejmě ruku v ruce s výtečnými pochoutkami. Chápu, že položit na pult dvacetidolarovku za sendvič leckomu ubere na elánu, ale po prvním zakousnutí zjistíte, že čert vem tu dvacku. Navíc při cenách v NY si brzy zvyknete, že může být hůř.

Ovšem, tohle masíčko naložené v tajné směsi koření, po několik dní uzené, poté vařené, následovně ještě dušené, aby se Vám pak na tenké plátky rozpadalo na jazyku... tomu nelze říct ne. Hořčice, okurky... A vůbec, já tu Sally naprosto chápu :) Jídelní lístek je samozřejmě rozmanitý a já věřím, že žádným výběrem nemůžete udělat chybu. Více se o tomto podniku dočtete přímo na jejich stránkách: http://katzsdelicatessen.com.

Mimochodem, pastrami není "vynález" Katze, nýbrž je to metoda úpravy masa pocházející původem z Rumunska. Jen upozorňuji, že pastrami dostupné v Čechách je tomu americkému na hony vzdálené - alespoň co jsem mohla porovnat.

pastrami - nejklasičtější klasika

pastrami - nejklasičtější klasika

prostě filmová Amerika! 

prostě filmová Amerika! 

v plné kráse

v plné kráse

Russ & Daughters

Russ & Daughters shop

Russ & Daughters shop

bread pudding cake, neboli žemlovka :)

bread pudding cake, neboli žemlovka :)

A máme tu další americkou klasiku - Russ & Daughters. Tento rodinný podnik se také těší dlouhodobé tradici, byť se již převlékl do moderního designu. Historie sahá do roku 1914, kdy se o tento podnik zasloužili polští imigranti, kteří jej oproti zvyku nepojmenovali Russ & Sons, nýbrž s ohledem na své tři dcery Russ & Daughters.

Ze slanečků dělají přímo zázraky a k tomu jejich bloody marry - s krutony a nakládanou okurkou, s pepřem, celerem, či koprem. Dále ryby na všemožné způsoby, saláty, polévky, kaviáry, snídaňová meníčka, bagely, dezerty... K pití vína, piva, šampaňské, koktely, tvrdé alko i nealko. Ovšem pozor, rezervace nejsou možné, může se Vám stát, že si postojíte ve frontě.

Doporučuju si pak pomaloučku vychutnávat jejich degustační meníčko assorted herring plate, usrkávat k tomu koktejl bez ohledu na denní dobu a pozorovat personál v bílých pláštích. Ano, přesně jako v laboratoři.

Budete-li v NY na dovolené, chápu, že nakupovat syrové ryby nebude úplně na programu, ale určitě si zajděte obhlídnout i Russ & Daughters shop, mají tam i jiné speciality a věřím, že bez nějaké pochoutky jen tak neodejdete. Co třeba takhle newyorská žemlovka? :) Více na http://www.russanddaughters.com

bloody marry drinky

bloody marry drinky

westville, americká moderní

A teď Vás pro změnu "zavedu" do něčeho mladšího, můžu-li to tak říct - do restaurace Westville. Tento pomalu, ale jistě se rozvíjející řetězec restaurací vychází z filozofie, že život (alespoň v okolí těchto restaurací) je jednoduchý a jednoduchá a přímočará by měla být i strava. Za sebe můžu říct, že tento postoj se jim opravdu podařil promítnout do menu. Zatímco jsme čekali na salát a hamburger, pozorovali jsme, co se přináší na okolní stoly a zalapali jsme po dechu u každého talíře - sendviče, hamburgry, hotdogy, polévky, dezerty, brunche, piva... Jednoduché, lehké, hodně zeleniny a ještě více kreativity na talíři. V momentě, kdy se přinesly naše talíře, už si pamatuju jen to, že jsme měli boule za ušima a nepopsatelný pocit slasti. Prostě tady totálně palec nahoru!

A čekání si určitě zkraťte popíjením jejich blended mint lemonade, kterou bych bez okolků srkala klidně furt. Ne nadarmo se řadí mezi nejlepší newyorské limonády. Vlastně se tu i velice příjemně sedí. Prostor je vzdušný, prosvětlený a jak už jsem říkala, pozorovat, co se kolem servíruje a jak se to chystá, není věru zlá činnost. 

blended mint lemonade

blended mint lemonade

kellogg's diner, pořádný retro

Kolem této restaurace nešlo jen tak projít. Jakmile jsme ji viděli, hned nám bylo jasné, že přesně tohle známe z těch všech amerických filmů. Naprostá senzace pro nás bylo, že to přesně takhle fungovalo i uvnitř. Tady se za ta leta snad nic nezměnilo! Interiér, zástěry obsluhy, jídlo... Pecka, totální pecka!

V každé restauraci, kam jsme si to namířili, jsme vždy požádali o to nejčastěji objednávané jídlo z lístku. Nejinak tomu bylo i tady a za chvíli jsme koukali na cheeseburger. Normálně bych ho nejedla, ani kdyby mi vyhrožovali, že mi vezmou kreditku (pro mě nejvyšší stupeň hrozby), tady jsem se do něj pustila s plnou vervou. Ač mi to tak na pohled nepřišlo, byla to úplná lahoda! Ať už se kolem nosily ještě snídaně nebo už obědy, všechno vypadalo fakt lákavě, přitom cenově přijatelně. Samozřejmě tu seděly celé americké rodiny a cpaly do sebe hordy jídla. 

Tohle byla atmosféra k nezaplacení!!! Mimochodem, přesně tahle restaurace se nachází ve Williamsburg, které je známé množstvím klubů a večerní zábavy. Kdybyste se rozhodli do této části NY zavítat, zde je dle mého nejvhodnější místo, kde se předtím vydatně najíst. Anebo až se budete s pár pivy v sobě vracet, "obávám se", že tu budou mít stále otevřeno :D. Odkaz na restauraci najdete pod fotkou.

mama Ghanoush, libanonská restaurace

falafel

falafel

shawarma

shawarma

kardamomová libanonská káva

kardamomová libanonská káva

Šmik, a jsme v libanonské. Ve škole v Anglii mi můj spolužák z Libanonu do omletí povídal, že libanonská kuchyně je ta nejlepší a že ji musím zkusit. Navnadil mne natolik, že mi bylo jasné, že takovou musím v NY najít, i kdyby mě to mělo roztrhat. Tak jsem googlila a vygooglila a když jsem mu psala, co mi doporučuje si objednat, tak prý BBQ. Chápete to? To je všechno? BBQ? Trošku zklamaná jsem si tedy dle jeho rady objednala tohle pomalu opékané/grilované maso.

Pane bože! Pa-ne bože! To se nedá popsat. Přísahám, že z tohoto jsem slastí nemluvila! Pominu-li, že z interiéru restaurace jsem byla tak nadšená, že jsem si tam fotila každý kout, z jídla jsem byla úplně vyřízená. To jsme teda koukali s Kocourem oba. Jak někdo může z obyčejného masa udělat něco tak neuvěřitelně dobrého? Jedno vím jistě, na libanonskou kuchyni nedám dopustit.

Dle vyprávění spolužáka Shariffa je tradiční libanonská kuchyně velice náročná na uvaření. Ženy prý chystají oběd po celé dopoledne a vše, co k vaření použijí, si vypěstují samy. Tak to má můj obrovský respekt. Chápu, že tohle v NY proveditelné není, obzvlášť v restauraci, ale po tomto zážitku si ani nechci představit, jak by nás pohostili přímo v Libanonu. O tom bych pak taky mohla snít do konce života.

Po jídle jsme si dali "jejich" kardamomovou kávu a už je mi fakt trapné psát, že byla výborná. Prostě byla. A ještě všetečná na závěr. Asi Vám to bude znít divně, ale já jsem vážně nikdy a nikde neviděla tak hezký interiér toalet jako v této restauraci. Více na http://www.mamaghanoush.com

abyssinia, etiopská restaurace

meat sambusa

meat sambusa

doro wat

doro wat

A tady prosím pozor. V této zapadlé, ušmudlané restauraci jsem zažila totální gastro revoluci. Tohle bylo spíše o zážitku, než o jídle. Ono samo o sobě "etiopská" zní dost exoticky. Opět jsme si objednali to, co se těší největší oblibě.

Nejprve jsme vyfasovali tašticky plněné hovězím masem, cibulí a papričkami chalapeňos. Ty byly dobré, nicméně nikoli zlomové. To přišlo spolu s druhým chodem. Majitel před nás položil obrovskou palačinku z chlebového těsta, tzv. injeru, a vedle tu samou, ale smotanou a přepůlenou. Posléze nám na rozloženou palačinku nakladl masovou směs s kuřecí paličkou, vejcem na tvrdo a dušenou kapustu. A odešel...

Jen tak, bez jakéhokoli vysvětlení, bez příborů. Rychlým pohledem kolem jsem zjistila, že bez příborů i zůstaneme, zde se jedlo rukama. Ne jen tak, ale tou smotanou a překrojenou palačinky. Tak jsme si ji po kouscích utrhovali a s její pomocí si nabírali jídlo. A přesně to bylo ta revoluce, o které jsem na záčátku mluvila. Bylo to tak nečekané, neobvyklé a vlastně zábavné, že jsme z toho byli přímo nadšení!

S dezertem po jídle tu nepočítejte, prostě žádný není. Místo toho jsme popíjeli lahodné medové víno a broukali spokojeností. Já jsem nakoukla i do kuchyně, kde jsem spatřila manželku majitele, jak dělá jednu injeru za druhou a můžu říct jen jedno - hosté by se měli držet na určených místech a nestrkat nos, kam nemají :D. Tolik k podmínkám v kuchyni.

Ovšem tuto restauraci najdete v části Harlem. Nerada bych se do tohoto tématu pouštěla obšírněji, jen bych Vám ráda řekla, že zde budete pravděpodobně jediní běloši a je dobré tak cca kolem 5. hod odpolední tuto část opustit. Tolik k našim pocitům na místě, ale do té doby se tam určitě vydejte.

Více na http://www.harlemethiopianfood.com/#!HOME/mainPage

la Taza de Oro, karibská restaurace

Zcela upřímně Vám řeknu, že tady si na zadek z jídla nesednete. Leč dobře se tu najíte, to zase ano. Z čeho byste však nejspíš zaplesali, je zdejší atmosféra. Jakože sedět v Karibské restauraci? Už se Vám to někdy stalo? Mně teda do této doby ne. Po chvilce koukání kolem vlastně zjistíte, že sedíte na vyjímečném místě... Nepotrvá dlouho a latinský temperament na Vás dýchne, ať chcete, nebo ne. Stejně jako přátelská atmosféra, kterou dotvářejí pravidelní hosté. Podíváte-li se na interiér a obsluhu, i tady se zastavil čas. Prostě jakoby jste najednou a na chvíli seděli v úplně jiném světě, a to je důvod, proč Vám tuto restauraci doporučuju. Každý den v týdnu nabízejí jiné menu. Je tedy možné, že při troše štěstí bychom byli paf i z jídla. Ale i tak to bylo fajn.

Najdete ji v Chelsea. Ano, přesně tam, kde je ten věhlasný market plný jídla (viz níže), a přesto jsme tam odolali všem lákadlům, abychom nepřišli právě o tento zážitek. Prostě Karibská. Webové stránky nemá, najdete ji však na facebooku a na adrese: 8th Ave 96, Chelsea, NY. Chelsea jako taková je čtvrtí galerií, stovek galerií. Myslím, že budete-li v NY, nenecháte si ji ujít, takže co se této restaurace týká, kdo ví... :)))

dršťková polévka

dršťková polévka

směs fazolí a rýže na naše přání

směs fazolí a rýže na naše přání

bread cake, aneb výtečný dezert z chlebu

bread cake, aneb výtečný dezert z chlebu

dos toros, mexická restaurace

Mexická, no... Co k tomu říct? Třeba to, že tahle je výjimečně skvělá. Sice je to spíše fast food, ale nějak se stalo, že velice kvalitní a chutnýBurrito, taco, quesadilla... Co si jen vzpomenete. Tento názor jsem si udělala i přes to, že mexické kuchyni moc neholduji, přijde mi těžká. Tady jsem si jídlo ani neobjednala s tím, že se najím jinde a pak jsem to samozřejmě snědla ostatním.

Navíc ve čtvrti Williamsburg, kde se tato restaurace nachází, to dost žije. Ulice jsou plné davů mladých lidí, je tu rušno. Ne nadarmo je tu také tolik klubů, barů a restaurací. Z toho důvodu je zde množství restaurací, které Vás nakrmí při nočním tahu, při ranní kocovině... A trochu pikantního jídla v takovém případě není od věci. Konec konců, je ve stejné části jako výše uvedená Kellogg's, tak už asi víte, o čem je řeč.

Restaurace má pobočku také v Upper East Side, Union Square a West Village a fakt se mi ještě nestalo, abych si v mexické takto pochutnala - za bílého dne a bez kocoviny, prosím. Rozhodně to není jen tím, že z talíře druhých chutná lépe.

noodles Town, čínská restaurace

Dotáhnout mě do této restaurace byl opravdu husarský kousek a kdybych nebyla totálně vyčerpaná po celodenním chození po NY, s úspěchem by se to jistě nesetkalo. Ač jsem před vstupem při pohledu do otevřeného "sklepa" na visící kachny ještě znejistěla, bylo mi sděleno, že tato restaurace byla vyhlášena jako jedna z nejlepších v NY.

Na místě jsem, pravda, nebyla ve své kůži. Na první pohled jsem si nebyla jistá hygienou v provozu, ani při provozu. Ovšem sil k protestu jsem opravdu neměla.

Objednali jsme si tedy jen předkrmy s tím, že se případně posuneme. Výsledkem bylo, že jsme dostali tak obrovské a chutné porce, že jsme se už ani nehnuli. Doslova. Mé poznámky ohledně hygieny byly ta tam jako mávnutím kouzelného proutku. Vždyť jsem byla v Thajsku, nééé? :D

Bohužel Vám nemůžu říct o jiných jídlech, než jejich výtečné kachně, kterou jsou proslulí, ale všude kolem nás seděli Číňani, a jsou-li v restauraci "domácí", vždy je to pro nás velký ukazatel kvality. A kde tuto restauraci najdete? Samozřejmě v chinatownu :). Níže najdete odkaz.

jejich legendární kachna jako předkrm

jejich legendární kachna jako předkrm

Více na: http://greatnynoodletown.com

A pro Vaše ujištění - na stránkách můžete najít, že podnik podléhá pravidelným inspekcím a vždy s více, než uspokojivým výsledkem.

tipy pro mlsouny

magnolia, cukrářské nebe

Až budete mít cestu do/z Central Parku, rozhodně nezapomeňte na cukrárnu Magnolia. Do ní jsme neměli cíleně namířeno, ale když jsme si ji všimli na druhé straně silnice, ihned jsme změnili směr. Prostě nás čímsi přitáhla již zveční - linula se z ní těžko popsatelná atmosféra, kvůli které jsem se neváhala vrátit.

Uvnitř jsem však pochopila. Jeden hezčí dezert než druhý, krásně jste viděli do výroby, kolem se rozpínala příjemná vůně a dveře se netrhly. Najednou jste stáli uprostřed všeho toho dění, oči jen přecházely.

Dalo mi to fušku, ale vybrala jsem borůvkové jamboree a tolik slasti jsem nemusela ustát. Zatímco jsem si pochutnávala, pozorovala jsem výrobu dortíků a nejeden fígl jsem okoukala.

Chápu, že jeden dezert recenzi nedělá, ale jak říkám, fronta byla neustálá a obsluha tak přátelská, že jsme div nenabyli pocit, že Vám tyhle dobroty servíruje vlastní teta, a to už o něčem svědčí. No prostě tohle nemůžete minout... Více na: http://www.magnoliabakery.com

momofuku milk bar

Na tento milk bar jsem také dostala doporučení, a protože to bylo od mé známé z Ameriky, bylo to na seznamu must

Popravdě najít tento maličký podnik nebylo nejsnažší a když už jsme konečně vystáli frontu, která se táhla ještě přes chodník venku, docela jsem užasla nad tím nepořádkem, který se před námi rozkryl. Ovšem jak říkám, referenci jsme měli zaručenou, tak jsme to nemohli vzdát. A vyplatilo se! Opět jsme požádali o to nejoblíbenější z nabíky, viz foto. Zmrzka byla neobyčejně dobrá a posýpka z již zmiňovaných cornflaků. Ano, obyčejných drceným cornflaků, a přesto jsme se mohli utlouct. O čokoládě ani nemluvě. Tenhle se zrovna nacházel v East Village, ale poboček mají v NYC rovnou 6. Mrkněte na http://milkbarstore.com, přičemž upozorňuju, že zmrzlina a shaky nejsou vše, tak během stání ve frontě můžete posilovat svoji vůli.

rice to riches, rýže všeho druhu

Tohle sem dávám jen pro zajímavost. V NY totiž můžete narazit na shop jen s rýžovou kaší, konkrétně s mnoha rýžovými kašemi a snad ještě více toppingy. Sama jsem si zde nic nekoupila, protože figura je figura, ale samotný koncept mne zaujal a věřím, že jsou tací, co by se po rýžových kaších utloukli, tak se s Vámi o tuto info podělím. Dokonce je možné si kaše objednat si internet a v teple domova (tedy hotelu) si počkat třeba na snídani. Více na: https://www.ricetoriches.com.

řeznictví Harlem Shambles

Dobře, dobře, chápu, že nejedete do NYC kupovat maso, ale stejně. Do tohoto řeznictví v Harlemu jsme jeli cíleně nakouknout, protože jestli existuje bůh gastronomie, tady má kancelář. Na holý pupek! Nejen hovězí :).

Z Čech jsme zvyklí, že všechno má striktní předpisy, obzvlášť, co se potravinářství týká. A najednou stojíte v řeznictví, kde je dřevěná podlaha, maso se válí (ale hezky) na pultech, kolem jsou dřevěná vědra plná zeleniny, všechno krásně čisté, k tomu to lákavě a zdravě vypadající maso, které je odebírané ze čtyř vybraných farem... Už jen ta volnost v provozu, která na Vás dýchne, a nadšení z obsluhy "zapálené pro věc", stojí za to pokochání. Jako za starých časů (který jsem nezažila, ale máma říkala :D).

K tomu ta atmosféra Harlemu... Pekelně dobrá kombinace! Mít s tím masem co dělat, nakupuju tam jako divá. Koukněte alespoň na jejich stránky na: http://www.harlemshambles.com/index.html.

trhy

chelsea market

Chelsea Market je jedním z největších krytých trhů na světě. To však píší oni, já si myslím, že jsem viděla mnohem větší. Asi nepočítají ty v Asii :).

Pod jednou střechou tu každopádně najdete ku padesáti prodejců jídla všeho druhu. Nejen to, i kuchyňských potřeb, koření, doplňků... Kupříkladu jsem zde zakoupila parádní silikonové formičky na zastřená vejce a od té doby se dělají samy. Cha, to závidíte, co? 

Tak či onak, oči Vám zde budou jenom přecházet. Restaurace, bistra, bary, kavárny, vinárny, polévky, masa, ryby, koření, sladkosti a zákusky, pekařství, ovoce, zelenina, různé obchody s potravinami... Hladoví sem raději nechoďte, slupněte před vstupem alespoň jablko, nebo se přejíte už na začátku a dost si tím omezíte výběr, který se Vám tam nachází.

Čím mě tento trh odradil, bylo, že byl takový nový, vyumělkovaný, prostě moc profi. Přec jen my, co teď v Praze hltáme jedny farmářské trhy za druhýma, potřebujeme vidět zemědělce, špinavou zeleninu, trochu slámy. Tady byste mohli jíst ze země a všechno je na centimetr přesně. Na druhou stranu, Chelsea je místem galerií, kde umění a design můžete jedině přijmout, ne odsoudit, takže to platí i pro tento market. Navíc stojí v místech, které bylo centrem gastro obchodu (vlaky tu dříve po blízké High Line přivážely mnohé suroviny), takže ano, určitě stojí za vidění. Více se o Chelsea Market můžete dočíst zde: http://chelseamarket.com.

essex farmers' markets

Dalšími trhy, které se v NY těší oblibě, je Essex Farmers' Markets. Jedná se o 4 druhy trhů (farmářské, maloobchodní, vánoční, craftové), které se pořádají na různých místech NY a jejich cílem je návrat k jednoduchému, nekomplikovanému a přímému prodeji potravin od pěstitele ke spotřebiteli, právě v reakci na nárůst supermarketů. Leč nedá mi to a opakovaně se musím pozastavit nad pojmem "farmáři z New Yorku"... Nicméně věhlas je obrovský, takže za návštěvu určitě stojí. 

Trhy se konají nejčastěji v pátek, sobotu a neděli. My jsme je zastihli bohužel ve všední den, proto mám z místa pouze tuto foto. Více informací najdete na http://www.essexfarmersmarkets.co.uk

chinatown, trochu divočejší zážitek

Naprosto jinou atmosféru však zažijete na trzích v čínské čtvrti Chinatown. Je jich tam několikero a je vyloučeno na alespoň některý z nich nenarazit. Neuvěřitelné množství ovoce a zeleniny, které ani v Čechách běžně nepotkáte. Co více, v barvách, o kterých si tu můžeme nechat zdát. Čínské kachny, různé ryby, zajímavé speciality... Ale hlavně atmosféra trhu - hodně lidí, šrumec, různé vůně, pokřikující prodejci, trocha toho nepořádku a zmatku... Prostě kus Číny v NY. Rozhodně stojí za to koupit si zde alespoň krásně žlutá manga a samozřejmě nějaký ten neznámý kousek ovoce na vyzkoušení. Mimochodem, kdo nezná durian (neboli chlebovník), nenechte si ho ujít. Mějte však na paměti, že nic smradlavějšího a zároveň chuťově zajímavého a specifického jste ještě nikdy nejedli. A to myslím vážně, rozhodně si nenoste durian domů, ale snězte ho/ochutnejte na ulici. 

greenmarket

A pak je tu také GreenMarket - koncept, který vzniknul v roce 1970. Za tu dobu se rozrostl na 12 trhů po NY a pak také za brány NY. My jsme navštívili trh na Union Square, viz fota. Tyto trhy jsou všeobecně specifické tím, že se rozprostírají na frekventovaných náměstích NY a dále, že vzdělávají. V tom smyslu, že tato nezisková organizace šíří osvětu o recyklování, zahradničení a učí (zejména děti), jak šetrně přistupovat k přírodě. 

Přičtete-li k tomu, že trhy poctivě překypují ovocem, zeleninou, domácími produkty, bylinkami, různými šťávami, cidery, pekařskými výtvory, sýry atd., shledávám v tomto konceptu úžasnou všestrannost. Kde všude tyto trhy najdete, se dozvíte na http://www.grownyc.org/about.

já jsem třeba neodolala jablkům, posléze i tekutým - cideru :)

já jsem třeba neodolala jablkům, posléze i tekutým - cideru :)

z chleba tu umí věci!

z chleba tu umí věci!

na whoopie pies najdete recept na blogu

na whoopie pies najdete recept na blogu

 

newyorské zajímavosti

whole food market

Ráda bych vám představila ještě jeden obchod, ze kterého jsem byla paf. Zaměřuje se na čerstvé, poctivé, bio produkty a kdejaký přívrženec zdravé a kvalitní stravy tu pukne blahem. Prostě tu mají vše, naproto vše, o čem se Vám ani nesnilo, řadíte-li se mezi gastronomické bio nadšence. Doteď si vzpomínám, že zeleninu a ovoce tu mají vykládané tak, že tomuto umění nabídnout a prodat prostě neodoláte. I tu s jistotou zakoupíte mnou zmiňovatnou kombuchu v několika příchutích. Prostě a dobře, i kdybyste se sem měli jen podívat bez nákupu, stojí to za to.

kombucha

Můj nejoblíbenější nápoj v NY. Co jsem se vrátila, pátrám po něm i v Čechách. Jde to sice s obtížemi, ale jde. Vám však doporučuji minimálně jej zkusit.

Kombucha je houba, či spíše živá hmota, složená z kvasinek a bakterií - neděste se, je zdraví prospěšná. Tento kvasný nápoj, kdy základem je černý, či zelený čaj, v závěru díky kvašení chutná zcela specificky. Při tomto procesu se i mimojiné cukr promění na alkohol. Dávejte si však pozor na vypité množství, hned po alkoholovém "benefitu", je tu velký přínos pro trávení. Tak ať potom neprosedíte půl dne na záchodě :D.

automat na cupcaky

To jsem teda koukala! :) Navolíte si, na jaký cupcake máte chuť a hurá, už míří k Vám. K tomu není co dodat :D

 

newyorské bary

A nakonec newyorské bary. Kupříkladu do tohoto v Chelsea jsme vešli kolem třetí odpoledne. Sotva jsme vstoupili, naprosto všichni v baru obrátili svoji pozornost na nás a tak bouřlivě nás uvítali, že jsme chvíli zůstali stát jako přikovaní, než jsme se zmátořili, oč tu běží. Po chvilce pozornosti, kterou jsme si zde zasloužili, jsme se už prokazovali pasy, abychom si mohli dopřát drink. Nepopíjeli jsme dlouho a barmanky vyskočily na bar a spustily svoji taneční choreografii. To, jak to známe z filmů, dobrý, ale rozumějte - na místě je to tisíckrát lepší! :)))

Holky za barem byly tak "akční", že po celou dobu bavily celý bar. Za mě fakt super zážitek. Určitě něco takového navštivte.

Mimochodem pokud se v NY barech a podobných zařízeních neprokážete kupříkladu pasem, či dokladem s fotkou a identifikací Vašeho věku, nedostanete tu nikde drink, i kdyby Vám bylo očividně kupříkladu přes 40 let. 

Tak, a teď hurá do New Yorku, od června 2015 to máte přímým letem :)