domácí přepuštěné máslo, GHÍ

image.jpg

Používáte přepuštěné máslo? A kolik za něj platíte? Doufám, že ne víc, než za běžnou "kostku", kterou si pak doma přepustíte. Ne, samozřejmě přeháním... Abych se přiznala, nejsem kdejaký konzument přepuštěného másla. Vlastně ani toho obyčejného, protože když nejíte pečivo, dost si tím používání másla eliminujete. Co mi však nedalo, byla cena přepuštěného másla. Jak je možný, že stojí tolik, když je to taková "brnkačka"? Protože se jmenuje "GHÍ"? Ale! Za marketing utrácím fakt dost, ale zrovna tohle je přespříliš.

Pro ty z Vás, kteří o přepuštěném másle nevědí, bych ráda uvedla, že je jedná o máslo, které je více odolné při smažení vůči přepálení (přepuštěním se z něj odpaří voda), nemusí být uloženo v lednici, protože se tak nějak konzervuje samo, případně je déle trvanlivé a má poněkud příznivější vliv na cholesterol, než běžné máslo. Taky, ač se může zdát, že přepuštěné máslo, neboli GHÍ (původem z Indie), prožívá boom právě nyní, pravdou je, že takto ho zpracovávaly naše (pra)babičky. Nejspíš věděly, že se na něm opravdu lépe smaží, a to až ku 250 °C a nežlukne. Taky se o něm traduje, že čím je uleželejší, tím je kvalitnější (ale zase vocaď pocaď, ty zelený ostrůvky, co na něm pak naskáčou, se do toho už nepočítaj :D). K tomu přičtu, že má výbornou chuť, což mnozí z Vás ocení nejspíš už i při pouhém namáznutí na chleba, ty ostatní čeká nápor blaha, až si na tomto másle osmaží řízek nebo sýr. Konkrétně tohle už je v lepších restauracích samozřejmostí.

A ještě k těm Indům. Pro ty je jejich GHÍ totální nedotknutelnost sama. Prý pomáhá při zažívání, zvyšuje imunitu, posiluje nervovou soustavu, mysl, je zdrojem životní energie, přispívá tělesné a duševní stabilitě... No můžete ještě bez přepuštěného másla žít??? Oukej, můžete, ale tolik k tomu, abyste o něm věděli aspoň trochu informací.

Ingredience: nesolené máslo jakéhokoli množství

Záměrně neuvádím množství, protože kolik si přepustíte, tolik budete mít. Musíte však počítat se ztrátou odpařením vody/pěny. Konkrétně já jsem odkrojila nějakých 170 g, jestli Vám to dle fotky úplně vlevo dole něčemu napoví :). Upozorňuju, že s největší pravděpodobností nepochybíte, když si přepustíte mnohem víc másla, ať tuto "akci" nemusíte opakovat často.

Postup je velice jednoduchý - máslo rozpustěte v kastrůlku na mírném plaměni, a vařte jej tak dlouho, dokud se Vám bude stále tvořit pěna a bude si spokojeně pobublávat. Pěnu můžete průběžně odebírat lžící a jakmile uvidíte, že už máte krásně žluté máslo, které už nepobublává, máte skoro hotovo (hlídat, nepřepálit :). Mně toto zabralo při daném množství cca 15 minut. Čím více másla však máte, tím déle tento proces trvá. Dávejte však bedivý pozor, abyste i na dně nezapomněli odebrat bílé usazeniny. Pak jej přelijte přes čistou utěrku a teď už máte opravdu hotovo. Úplně nejlépe by se toto máslo mělo přelévat přes několik vrstev gázy. Totální fajnšmekři to samé máslo přepouštějí klidně i 2x a ještě ke všemu déle při nižští teplotě. Na druhé straně jsou tací, co pěnu jen vyberou lžíci, pak chvíli počkají, až si zbytek sedne, máslo opatrně slijí a mají hotovo. Tak nevím... Vědět byste o tom ale měli. Pořád však tvrdím, že Vám nechci komplikovat život, tedy ten v kuchyni, takže s přehledem Vám stačí utěrka. :)

Co se týká odchycené pěny z másla, ta má taky svoje využití jako takový bílkovinový benefit - kupříkladu při pečení, vaření těstovin, obilovin, polévek... Takže žádné vyhazování! 

máslová pěna

máslová pěna

průběžně ji odebírejte lžící

průběžně ji odebírejte lžící

tohle je všechno - ze 170 g másla

tohle je všechno - ze 170 g másla

větší množství z jiné várky

větší množství z jiné várky

Posted on January 16, 2016 .

zeleninový koláč s tuňákem a ricottou

DSC_0011.JPG

Otevřu komoru a koukám, co jsem to zase nasyslila. Artyčoky v plechovce, fazolové lusky v plechovce, olivy, kapary, tuňák... Tohle je moje večerní mlsání. Někdo má holt dózu sušenek, já se cpu tímhle. Běžně si tyto věci střežím, protože když přijde mlsná a není co by, jsem dost nepříčetná, ale opět jsem dostala domácí listové těsto, a tak vzniknul výýýýborný slaný koláč. Za těchto okolností jsem ochotná vyjednávat.... :)

Ingredience: 1 listové těsto, 2 plechovky tuňáku (á 80 g), 300 g ricotty, 2 vejce, 15 ks černých oliv, 50 g fazolových lusků, 2 artyčoková srdíčka ve slaném nálevu, 15 ks kapary, 5 cherry rajčat, 1/4 červené cibule, máslo na vymazání formy, sůl, pepř, mouka na podsypání válu.

Nejprve si rozehřejte troubu na 180 °C a pak se pusťte do díla. Na podmoučené ploše vyválejte listové těsto do většího rozměru, než je koláčová forma. Tu vyložte na dně pečícím papírem, okraje vymažte máslem. Plát těsta opatrně přeneste na formu, na dně ji vytvarujte a okraje nechte přes ni. Následovně smíchejte ricottu s jedním celým vejcem, rozetřete ji po dně koláče a opepřete. Pak už může začít na koláč sázet vše, co jste si připravili - slitého tuňáka bez oleje, lístky artyčokových srdíček, fazolové lusky, přepůlené olivy, kapary, cibulové kroužky, nakonec na něj "usaďte" půlky cherry rajčátek. Jakmile máte hotovo, přeložte okraje těsta přes koláč a trochu je založte dospod. To se teda teď hůř popisuje, než dělá, takže raději mrkněte na foto. Koláč ještě potřete zbylým, vidličkou rozšlehaným, vejcem a dejte péct na cca 30 minut. Opět připomínám, že záleží na Vaší troubě, takže občas koukněte, zda už nebo ještě chvíli :))

Posted on December 6, 2015 .

cuketový salát s koprem

Já už fakt nevím, kde se ty cukety pořád berou. Je listopad a od léta se mi nepodařilo otevřít lednici, aniž by tam nebyla! Dostávám ji prostě od všech. Dobrá zpráva je, že zatím mi tahle zelenina furt chutná, tak mě elán neustále s ní něco vymýšlet, neopouští. Třeba tohle byl fakt íííízy píííízy salát, ale zase jsem si pochutnala, takže za mě palec nahoru :)

Ingredience: 200 g cukety, pár snítek čerstvého kopru, 1 stroužek česneku, 1/2 červené cibule, 1 bílý jogurt, 1/2 lžíče šťávy z citronu, sůl, pepř.

Skoro tu není co dodat. Prostě si na malé kousky nakrájejte cuketu zbavenou slupky, česnek nalisujte, cibuli nakrájejte na kroužky. To vše zamíchejte s jogurtem, přidejte citornovou šťávu, nasekaný čerstvý kopr a dochuťte solí a pepřem. Mňam! Rychlé, snadné, prostě nejlepší řešení, když si máte dělat svačinu jen sami pro sebe. :)

Posted on November 19, 2015 .

zapečený fenykl se sýrem

Fenykl na trzích za 10 Kč/kus! No tak to teda koukám, normálně se jeho cena horko těžko škrábe kolem 30 Kč. Aspoň teda tam, kam chodím nakupovat já... Takže s radostí hned 3 kousky popadnu, protože už dlouho mám v hlavě jeden receptík, ale pořád ne a ne koupit ten stěžejní fenykl. Přitom je to ten z receptů, co jsou vmžiku hotový a nevyžadují moc úsilí. Vlastně je to pro Vás jen takový jednoduchý návod, co si počít s fenyklem, pokud na něj nejste zvyklí. Takže jsem ho vyfasovala i s cirka metrovou natí, která mi parádně trčela z plátěné tašky. Cestou domů z trhu na mě dost lidí zvědavě koukalo, co to nesu, ale to mě neodradilo nenavštívit takhle ještě pár obchodů, kam jsem stejně chtěla jít. Poslední jsem vzala útokem čistírnu oděvů, kde už jim to nedalo a zeptali se mě, co to mám v tašce. Vysvětlila jsem, že ne mrkev, ale fenykl, aby mi ty bodré ženy na oplátku začaly vysvětlovat, že ten je dobrý proti "prdíkům".  No, tak ty mi teda daly! :D Ještě jsem se pokusila rozšířit jejich povědomí o fenyklu jako chutné příloze k masu atd., ale nevím, nakolik jsem pochodila... :) Každopádně jsem se pobavila, protože tohle jsem si dřív do kontextu s fenyklem fakt nedávala, leč o čaji pro děti samozřejmě vím. :D

Ingredience: 3 bulvy fenyklu, 50 g parmezánu (jiného sýru), lžíce másla, rozmarýn, sůl a pepř.

Fenykl nejdříve omyjeme a rozřízneme podélně. Takto jej dáme vařit do osolené vody na cca 15 minut. Nemusí být zcela měkký, stejně ještě půjde do trouby. Troubu si nastavte na 220 °C. Každopádně po uvaření je necháme pořádně okapat a ještě na chvíli je necháme schnout na ubrousku. Potvrdilo se mi, že je fajn tohle nepodcenit, protože pak byste ten fenykl měli zbytečně vodnatý. 

Vymažte máslem zapékací mísu, dejte do ní fenykly rozkrojenou stranou nahoru, potřete je zbylým máslem, osolte, opepřete, posypte bylinkami a nakonec sýrem. Se solí a pepřem se nebojte, oni docela snesou. :) Pečte tak dlouho, dokud se Vám sýr nerozteče a nezezlátne.

Posted on November 4, 2015 .

hruškové chutney

Na výrobu chutney (čti čatný) se těšíme každý podzim jako malá děcka. Loni jsme vařili švestkové a když jsme na našem dvoře nasbírali špendlíky, hnedle bylo jasné, co bude následovat - špendlíkové. Chutney je, řekněme, taková kořeněná marmeláda, která je výtečná zejména k sýrům. Chutí je žíhaná, sladko-kořeněná. Mňam, to musíte prostě ochutnat. Takže si to jen představte - lahodné víno, výtečné sýry a nyní to můžete doladit touhle skvělou "majdou" k sýrům. Začnete jedním letmým namočením sýru a končíte plnou lžící ke každé sýrové kostičce. Věřte mi, už jsem hostila pár návštěvníků, kteří mi nevědomky ujídali chutney přímo lžičkou. :)

Ingredience: 1/2 kg hrušek, 1 jablko, 1/2 cibule, 1/2 hrníčku rozinek, 1/2 hrníčku cukru, 1 hrníček jablečného octu, 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička oleje, 1 lžička viného octu, sůl dle chuti.

Nakrájejte si cibuli na drobno, nastrouhejte si zázvor a máte-li velké rozinky, můžete je překrájet. Hrušky a jablko zbavte slupky a nakrájejte je na malinké kousíčky. Rozehřejte si na pánvi olej a osmažte na něm cibuli do hněda; k ní posléze přidejte vše vyjma vinného octu. Tj. hrušky, jablko, rozinky, cukr, jablečný ocet, zázvor, skořici, hřebíček, pepř, lehce osolte a směs pořádně promíchejte. Za občasného míchání vařte chutney cca hodinu, možná i déle. Zkrátka tak, aby jablka a hrušky zcela změkly. Poté můžete chutney rozmixovat ručním mixérem a naplnit jím připravené vyvařené skleničky.

Budete-li chutney průběžně ochutnávat, mějte na paměti, že při vaření a záhy po uvaření má opravdu roztodivnou chuť. Nepanikařte a pokud možno, držte se postupu. Závěrem jen, pokud se Vám chutney bude zdát moc sladké, vmíchejte do něj lžicku vinného octu. Jakmile se chutney ve skleničkách odleží, čeká Vás překvapivá kombinace výtečné chuti.

Chutney uchovávejte v chladu (lednice, spíž) a spotřebujte do pár týdnů. Tak dlouho ale nemá šanci :))

na fotce jablečný vinný ocet, ups... :)

na fotce jablečný vinný ocet, ups... :)

Posted on October 13, 2015 .

cuketové lodičky

Uznávám, že s tímto receptíkem nepřicházím v nejcuketovější sezóně, ale věřím, že Vám ještě nějaká ta cuketa zbyla. Respektive už je to nějaký ten pátek, co jsme si na těhle lodičkách pochutnávali; to bylo přímo přecuketováno. Vzpomínám, že původně jsem na ně ten salám nechtěla použít, ale v lednici na mě koukalo pár posledních koleček choriza, vedle lednice pak koukal Kocour a bylo jasno, že vegetariánská verze z toho nebude. Lodičky jsme si namáčeli do bílého řeckého jogurtu, ale stejně tak dobře Vám poslouží jakýkoli jiný bílý jogurt nebo zakysaná smetana. Na to, jak strašně jednoduchý pokrm to je, byla to opravdu dobrota a po x běžných receptech s cuketou také příjemná změna. Tak hurá na to :).

Ingredience: menší cuketa, 50 g tvrdého sýru ke strouhání (eidam, parmezán...), pár koleček kvalitního salámu (chorizo...), olivový olej, sůl, pepř, bylinky (bazalka, rozmarýn, medvědí česnek... ), potažmo bílý jogurt.

Rozehřejte si troubu na 150 °C a vyložte plech pečícím papírem. Cuketu i se slupkou nákrájejte na proužky, viz foto. Posléze si přichystejte zbytek věcí - nastrouhejte sýr, nasekejte bylinky, nakrájejte salám na tenké a krátké proužky.

Cuketové proužky naskládejte vedle sebe, pomažte olejem, osolte, opepřete, posypte bylinkami a naklájeným salámem. Přeskládejte je na plech a dejte péct na cca 15 minutek. Po této době je posypte nastrouhaným sýrem a ještě je na pár minut nechte péct. Jakmile se Vám sýr rozpeče, máte hotovo. Pak už záleží na Vás, zda lodičky sníte takto, nebo si je budete namáčet v lehce popepřeném jogurtu, či smetaně.

Posted on September 24, 2015 .

tropický koktejl

Hurá, budou zase tropy! Všude do omletí opakuju, že teploty 35+ je pro mě naprosto nejlepší počasí! Málokdo věří, ještě méně z Vás pak souhlasí :). Ale to nechejme stranou, spíše se shodneme, že v takových parnech není moc chuť na hutná jídla. Najdete zde již pár receptů na smoothie, které povětšinou sestává též z bílého jogurtu/sójového nebo mandlového mléka atd. Tohle je však jen ovocný koktejl s ledem. A s bylinkami, pravda. Asi první věc, co mne napadla, když jsem tento koktejl udělala bylo, že jeho barva teda není žádná výhra v loterii. Holt avokádo se na barvu neptá :D. Co naplat, chuťově je to prostě skvělá kombinace.

Ingredience: 2 broskve, avokádo, banán, 100 g hroznového vína, pár lístků bazalky, ledové kostky.

Zcela jednoduše vše nakrájejte na malé kousky, hroznové víno vypeckujte a zbytek už za Vás udělá mixér. Koktejl to bude dost hustý, ale protože to má být osvěžující nápoj do parného léta, nebojte přidat do mixéru ledu, seč se Vám zlíbí. Tenhle recept není žádný extra objev, berte jej jako inspiraci, kdybyste si chtěli osvěžit rutinní jídelníček, případně opravdu řešili, za co vyměnit běžný oběd, či svačinu. Věřím však, že této vitamínové bombě málokdo odolá. :)

DSC_1248.JPG
Posted on August 24, 2015 .

lehký cuketový salát

Musím se přiznat, že do letoška jsem cuketám nijak neholdovala. Maximálně jsem je tak grilovala, či z nich dělala frittatu. Chyba! A proč se tak stalo? Protože... Moje máma rezignovaně nad letošní úrodou tvrdí, že cukety jsou plevel a rve mi jich do tašky, seč se jich tam jen vejde. Tak asi tolik... :D Samozřejmě bez ohledu na to, že já si pak lámu hlavu, co si jen s tolika cuketami počít?? To způsobilo, že jsem si cuketu dost oblíbila. Raději pozděj, než nikdy. Leč trochu tuším, že kdo má zahradu nebo někoho takového v okolí, je také statečně zásoben a čelí stejné výzvě. Takže nechť je Vám tento receptík inspirací, stejně jako předchozí cuketové mini pizzy. A tenhle salát je speciálně "žravý", jak se ukázalo :)).

Ingredience na 1 porci: 250 g cukety, 45 g feta sýru, 20 g vlašských ořechů, balsamiko dle chuti, lístky máty

Jak už z fotek můžete vidět, připravit si tuhle dobrotu nebude žádná věda. Cuketu jsem nejprve zbavila slupky a pak nakrájela na tenké plátky, to vše pomocí škrabky na brambory. Nekrájejte ji však na dlouhé plátky, raději kratší, aby se dobře jedla. Můžete si ji krásně naskládat do hlubokého talíře, posypat nadroleným feta sýrem, oříšky, zakápnout balsamikem a ozdobit mátovými lístky. Toť vše. Můžu Vás ubezpečit, že kombinace těchto chutí je naprosto překvapující. Samozřejmě v dobrém slova smyslu. Věřím tedy, že si tento salátek oblíbíte :).

Posted on August 20, 2015 .

citrusový sorbet

letní osvěžující sorbet v plné kráse

letní osvěžující sorbet v plné kráse

potřebné suroviny, sladidla možná nebudete ani potřebovat

potřebné suroviny, sladidla možná nebudete ani potřebovat

Až teď jsem si uvědomila, že jsem se Vám nepochlubila s receptem na sorbet. Zrovna s tím sorbetem, bez kterého si neumím představit léto! 

Zvolila jsem ze všech možných druhů sorbetů právě citrusový, protože je na přípravu rychlý, nenáročný, levný a kohokoli jím pohostíte, určitě sklidíte úspěch. Přičtu-li k tomu, že sorbet je mnohem zdravější, než třeba zmrzlina, můžete s ním bez výčitek prožít celé léto. V neposlední řadě skvěle osvěží, takže mi něco říká, že byste jej měli minimálně vyzkoušet. Hlavně u tohoto receptíku nepotřebujete žádný sorbetovač a já nevím co, vystačíte si s tím, co již doma určitě máte.

A co že je to ten sorbet? Když to hodně shrnu, je to vlastně zmrzlá (nejen) citrusová šťáva, chcete-li džus, která je v závěru rozdrcená/rozmixovaná v lahodnou ovocnou kaši. 

Budete-li kupovat citrusy na sorbet, dost záleží na tom, jak jsou šťavnaté. Z toho důvodu Vám nejsem schopná říct, kolik džusu z nich pak budete mít. Každopádně doporučuji koupit pomeranče určené přímo na džusové šťávy, leč s obyčejnými také dobře pochodíte. A ještě jedna rada - džus neřeďte vodou, aby ho bylo více, ztratíte na chuti. Recept najdete níže, tak hurá na to! :)

Ingredience: 1 kg pomerančů/grepů, 1 limetka, cukr dle chuti (možná nebudete třeba). Do sorbetu pro dospělé lze přilít alkhol.

Nejprve z citrusů vymačkejte všechnu šťávu, co to jen půjde a přitom si dávejte pozor, aby se Vám do takto vzniklého džusu nedostaly pecky, a to i ty nejmenší. Dle foto můžete vidět, že s pomocí kuchyňského robota to jde jedna radost. Jakmile budete mít hotovo, ochutnejte, abyste zjistili, zda je potřeba přislazovat, či nikoli. 

Kdo chce osvěžující sorbet, sladit nebude a nechá ho mírně kyselejším. Komu se zdá džus příliš sladký, přidá šťávu z limetky. Ostatní nechť dosladí dle chuti, přičemž cukr rozmíchají tak, až se zcela rozpustí. Jednou jsme zkoušeli dosladit sorbet medem, ale ten při mrznutí dělá trošku neplechu, takže sorbetovým začátečníkům jej nedoporučuji.

A ještě jedna všetečná pro dospěláky - přesně v této fázi můžete do džusu přilít i alkohol. Bílý rum, vodka, slivovice... cokoli. Ale nepřežeňte to :) 

Jakmile máte základ na sorbet hotový, nalijte je do nádob, či forem (které se Vám vlezou do mrazáku), kde bude moct být na nízko, viz foto pod. Tyto nádoby přikryjte potravinářskou fólií a dejte na dobrých 5 hodin do mrazáku.  Nenecháváme sorbet zcela zmrznout na kostku ledu, protože je pak třeba jej rozdrtit, tak ať se pak nesedřete. Z toho důvodu jej zamrazujeme v nízkých vrstvách.

Po této době je třeba sorbet rozdrtit v nejjemnější "kaši", co to půjde, případně rovnou dát do mixéru pod sekáček. Jakmile máte sorbetovou kaši, máte hotovo. Můžete jej ozdobit mátovými lístky a uchovávat v mrazáku (konzistence již zůstane) . Tak snad si jej také oblíbíte jako já. A užívejte si léto! :)

zafreshovat a dát do mrazáku

zafreshovat a dát do mrazáku

rozmixovaný výše, rozdrcený vidličkou níže (změna barvy přilítím alkoholu :)

rozmixovaný výše, rozdrcený vidličkou níže (změna barvy přilítím alkoholu :)

Posted on August 3, 2015 .

cuketové mini pizzy

Další recepty z blogu s cuketou:        frittata        cukety plněné tuňákem

Cuketa kam se podíváš! Píše máma, ať se zastavím pro cuketu. V lednici mám dvě, v poslední době jsem porůznu zpracovala tři... Nicméně dost dalších receptů mám ještě v merku, takže si pro ni samozřejmě jedu.

Další cuketový výtvor jsou mini pizzy. Setkaly se doma s úspěchem, přičemž si nemyslím, že to bylo jen tím, že běžná pizza má v naší domácnosti stopku. :D Některé dokonce vypadaly jako smajlíky, takže předpokládám, že by se je při troše kreativity mohlo podařit naservírovat i dětem. Nehledě na to, že tyto pizzy jsou nenáročné na přípravu. Co tedy bude třeba?

Ingredience: 1 cuketa, 10 vrchovatých lžic domácího kečupu, 50 g (chorizo) salámu, 2 ks mozzarelly á 125 g (příp. eidam), cca 12 ks cherry rajčat a 10 oliv, olivový olej, sůl, pepř, oregáno.

Cuketu jsem nakrájela na kolečka o 0,5 cm a vyšlo mi jich celkem 30 ks. Z jedné strany jsem je potřela olejem, opepřila, osolila a ogrilovala. Nejlépe uděláte, ogrilujete-li si je v troubě. Stejně ji v závěru budete potřebovat, tak ať tyto jednoduché pizzošky nekomplikujete dvěma eletrickými spotřebiči. Já mám stolní gril, se kterým jsme fakt kamarádi, tak na něj samozřejmě sázím vše, co jde. Naskládejte tedy pizzy na plech vyložený pečícím papírem nepotřenou a neokořeněnou stranou dolů, po pár minutkách pod grilem je otočte, potřete a okořeňte i z druhé strany a dogrilujte.

Zatímco se grilují, nastrouhejte si sýr, nakrájejte rajčata na čtvrtky a olivy. Až budou cukety přiměřeně měkké (půjdou ještě jednou na gril/do trouby, není třeba, aby byly zcela měkké), potřete je z jedné strany domácím kečupem. Na každý takto potřený plátek přiložte plátek salámu, nasypte trochu sýru, na něj dejte rajčata, olivy a můžete pizzy ještě posypat oregánem, či solí a pepřem. A můžete opět grilovat. Po pár minutkách budete mít hotovo, však to poznáte sami.

A komu se nechce dělat s mini pizzami, tak si může cuketu nakrájet podélně a je to. :)

Posted on July 30, 2015 .

ovocné smoothie

A zase to smoothie. Je to prostě rychlovka, řešení svačiny a ještě dobrý pocit, jak zdravý vedu jídelníček. Nehledě na to, že smoothie opravdu zasytí. Je tu recept na zeleninové smoothie, tak teď ještě trocha té inspirace pro ovocné smoothie.

Ingredience: 2 hrušky, hrníček lesního ovoce (příp. rybízu), 170 bílý kozí jogurt, 3 špetky skořice, hrnek ledových kostek, potažmo 2 lžičky chia semínek.

Hrušky si prvně nakrájejte na malé kousky a jak už asi víte, prostě vše dejte do mixéru a je to. Hrušky - jogurt - lesní ovoce - skořice - led - chia semínka. To je celá věda, máte hotovo. 

Jen ten jogurt kupte, pokud možno, poctivý. Vím, že léto vybízí k různým dietám, ale kupovat si light jogurty, jogurty s nízkým obsahem tuku a podobné není nic, co by Vašemu tělu prospělo. Čím méně chemických zásahů do jídla, tím lépe. Dopřejte si kvalitu a kupte si pořádný tučný jogurt, který obsahuje pouze mléko a mléčné kultury - nic víc v jogurtu přece nepotřebujeme. Já kupříkladu v poslední době preferuji přímo z farem a za mě je určitě doporučuji. :)

jak vidno, chia semínka nebyly v plánu, ale nakonec jsem neodolala :)

jak vidno, chia semínka nebyly v plánu, ale nakonec jsem neodolala :)

Posted on July 22, 2015 .

melounová dieta s receptem na limošku

Věděli jste, že meloun je naprosto optimální, když chcete zhubnout? Kupříkladu ten vodní obsahuje z 90 % vodu (že by i řešení pitného režimu? :), má velice málo kalorií (33,45/100 g) a jeho obsah "přátelských" sacharidů Vás nasytí tak, že nemáte potřebu jíst tak často a ještě Vám ponechá energii na cvičení. Nehledě na jeho chuť, která Vám zažene nutkání jíst sladkosti. To vše je i poctivě otestováno na mě osobně. Při létě plném grilovaček si díky melounu udržuju svoji váhu. Tak hurá pro meloun, a to jakýkoli. :))) Nemusíte ho nutně jíst jako šílení, stačí jej zařadit jako malou svačinku a určitě si všimnete, že delší dobu nebudete mít hlad. Kdo by si chtěl dát očistnou kúru a přes den jíst převážně právě meloun, nemusím snad připomínat jeho projímací účinky... :))

Tak hurá na meloun! Teď už víte, kolik má benefitů :)

Samozřejmě, že nejlépe je jíst jej jen tak, ale abyste neřekli, že jsem Vás odbyla, dávám k dobru alespoň recept na superlehkou melounovou limonádu.

Ingredience: 750 g melounu bez pecek a slupky, 1,5 l vody (klidně perlivé), 1 citron, hrst máty, led.

Meloun prostě a jednoduše dejte do mixéru a rozmixujte. Do džbánku nalijjte vodu, dejte citron nakrájený na plátky, vmíchejte do něj melounový mix, mátové lístky a přidejte led. Co se množství ledu týká, já jsem použila dvě sklenice o 300 ml naplněné ledem. Komu se bude zdát limonáda málo sladká (což doufám, že ne, protože tím zde slovo "dieta" končí), rozmíchejte ještě ve vodě cukr dle potřeby, v opačném případě přidejte vodu či led.

Mimochodem, když mátové lístky před použitím do čaje/limonády promnete v prstech, budou v nápoji mnohem aromatičtější. Tolik k fungující radě od mojí maminky :). 

Posted on July 10, 2015 .

grilované artyčoky

ingredience

ingredience

nevídaná lahoda!

nevídaná lahoda!

Zkuste dát na gril pro změnu něco jiného. Rozhodně ne místo skvělé flákoty masa, nýbrž jako lahodný překrm, či jen tak pro osvěžení zajetého "repertoáru". Věřím, že takové artyčoky nejsou ve Vašich jídelníčcích běžná věc, proto budu ráda, když je opravdu zkusíte. Minimálně sehnat, neboť to asi nebude nejjednoduší. Zatímco v běžných supermarketech jsou k dostání za vcelku přemrštěnou cenu, já je kupuju ve svém oblíbeném ovozelu na Ječné v Praze za velice přátelskou cenu. Já vím, v Praze, to není tip pro každého, ale i kdyby to ušetřilo námahu jen pár z Vás, stojí to za zmínku. Také byste měli vědět, že artyčoky, tato doslova královská pochoutka, obsahují velké množství prospěšných látek a vitamínů. Proč královská? Protože byly v tomto smyslu zobrázovány už v malbách ze starověkého Egypta a již dáááávno se staly oblíbenou součástí mnohých kulturních jídelníčků.

Nejpreferovanější jsou lahodná hořko sladká srdíčka, která jsou uprostřed ve spodní části artyčoku. Vezmeme-li v potaz, že artyčok je vlastně bodlák, je docela prekérka se k nim dostat. Co na plat, jejich chuť Vám vynahradí vynaloženou námahu. Čili, chcete-li mít z artyčoku srdíčka, která jsou výtečná grilovaná, naložená nebo kupříkladu pečená (s masem), do salátů atd., počítejte s notnou dávkou odpadu. Tentokrát si však drahocenný artyčok užijeme povícero, a to grilovaný takřka v celku. A nebojte, na srdíčka taky dojde.

Ingregience: 3 artyčoky, stroužek česneku, 50 g tvrdého sýru Gran Moravia (popř. parmezánu), 2 větvičky rozmarýnu, olivový olej, sůl, pepř a kuchyňské nůžky.

Nejprve uřízněte stonky, ale velice opatrně, protože zakrojíte-li víc, odřezáváte si to nejchutnější - srdíčko. Stejně tak odkrojte trochu hlavičky, abyste odstranili nepotřebné listy. Posléze nejlépe nůžkama ostříhejte lístky artyčoků, a to naopak co nejvíce to půjde. Dokonce klidně ještě víc, než tu vidíte na foto. Listy jsou tvrdé a neugrilují se tak, aby se Vám dobře jedly. K tomu dobře míněná rada - při stříhání postupujte od spodních lístků směrem nahoru. Jakmile máte dokonáno, takto připravené artyčoky dejte hlavičkou dolů na dobrých 25 minut podusit nad vodní lázní.

Zatímto se artyčoky dusí, připravte si věci na směs - sůl, pepř, nastrouhejte sýr, nalisujte česnek, nasekejte rozmarýn. Ovšem ještě ji nedělejte, to si nechte, až budete artyčoky grilovat. Kdyby Vám mezitím vychládla, už se s ní tahle dobrota nebude tak dobře polévat. Dušené artyčoky přeřízněte svisle na půlky. Zde opět jedna dobře míněná rada - otočte si artyčok hlavičkou dolů a rozkrojte jej od spodní části směrem k horní, neboť tak učiníte po směru listů a půjde to jedna radost. Přepůlené artyčoky potřete olivovým olejem a dejte překrojenou stranou na gril.

Zatímco budou cca 5 - 7 minut na grilu, připravte směs. Na pánvi rozpustěte máslo a k němu přidejte vše ostatní (sýr, česnek, rozmarýn, dochuťte solí a pepřem). Hotovo máte vmižku, takže jakmile ugrilujete artyčoky, polijte je touto směsí a nechte si chutnat.

Recept to není nijak složitý, poznáte sami. Jen Vám tu detailně popisuji vše možné, na co byste určitě přišli sami, abyste si ušetřili čas. Ještě dodávám, že artyčok by správně neměl mít nahnědlé listy, kupujte pouze zelené. Já je jen nechala déle v lednici a pak to takhle dopadlo. Nu což, když se stane, listy stejně stříháte.

odkrojený spodek i hlavička

odkrojený spodek i hlavička

listy ostříhejte bez obav více

listy ostříhejte bez obav více

duste jako knedlíky :)

duste jako knedlíky :)

příprava na směs

příprava na směs

směs, neboli máslová omáčka

směs, neboli máslová omáčka

otočte spodkem nahoru a překrojte na půlky

otočte spodkem nahoru a překrojte na půlky

hurá na gril, pak už neotáčet

hurá na gril, pak už neotáčet

Posted on July 8, 2015 .

osvěžující letní smoothie

Co může být v létě lepší svačinka, než smoothie? Zasytí, klidně i k prasknutí, a to bez výčitek. Obzvlášť v létě smoothuju jako divá. V těchto horkách se mi nechce jíst nic těžkého, takže takové smoothie je pro mě naprosto optimální řešení. K tomu přičtěme vysoký obsah vlákniny, vitamínů, žádné nezdravé tuky... Tohle by měli prodávat místo zmrzlin, smažáků a jiných neřeští na každém koupališti! :))

Navíc, na smoothie není nic těžkého; do mixéru můžete doslova naházet jakou zeleninu a ovoce chcete, k tomu jogurt, mandlové mléko... A protože tohle převážně zeleninové smoothie mi proklatě chutná, nabízím Vám ho jako inspiraci. Jak už jsem psala (nejspíš tedy na facebooku), tak bych Vás teď přes léto nerada držela v kuchyni, když můžete venku chytat bronz. Z toho důvodu jsem recept ještě více ulehčila zeleninovou šťávou, abychom nesháněli celer a nestrouhali jablko. Ale komu by se chtělo, žádný problém.

Ingredience: 250 g mrkve, 200 g (cherry) rajčat, 170 g bílého jogurtu, 200 ml UGO šťáva jablko a celer, 5 lístků bazalky, hrnek ledových kostek.

Mrkev nastrouhejte, rajčata nakrájejte a hurá do mixování. Do mixéru přidejte postupně všechno - rajčata, jogurt, šťávu, mrkev, bazalku a led, díky kterému máte tuhle super svačinku ihned ke konzumaci, prostě žádné chlazení v lednici. Tak si to léto krásně užívejte! 

Posted on July 4, 2015 .

domácí müsli tyčinky, granola bar

DSC_0538.JPG

Musím se přiznat, že těmahle tyčinka jsem si udělala obrovskou radost. Byly totiž výýýýýtečné a u nás doma se staly naprostým favoritem. Recept není nijak složitý a náklady na tyčinky jsou v porovnání s kupovanými nízké. Já samotná jsem pak ocenila, že mají naprosto stejnou konzistenci jako ty kupované, avšak chuťově jsou mnohem lepší, přičemž benefitem je, že vím, co se v tyčinkách opravdu nachází a že jsou z kvalitních surovin. Zde Vám představuji základní verzi s brusinkami a rozinkami, ovšem máte-li nějaké oblíbené ořísky, kokosové lupínky, kandované ovoce, čokoládové kousky... nebojte se to použít. Počítejte však s tím, že i když budete mít plný plech tyčinek, zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. No nic, dopíšu tenhle post a jdu na ně :)).

Ingredience: 2 hrníčky sypaných müsli vloček, 1 hrníček pufované rýže, 1/4 hrníčku rozinek, 1/4 hrníčku brusinek, 1/4 hrníčku medu, 1/4 hrníčku cukru, 60 g másla + na vymazání formy, 1/2 lžičky vanilky.

Začněte tím, že si máslem vymažete zapékací formu o velikosti  cca 20x30 cm, případně použijte pečící papír. Posléze smíchejte v misce vločky, pufovanou rýži, rozinky, brusinky. V rendlíku rozehřejte máslo s medem, cukrem a vanilkou. Jakmile směs začne bublat, vařte ji jen už po 2 minuty. Ne déle! Pak směs nalijte k té sypké a vařečkou míchejte, míchejte, až vše pořádně promícháte. Tuto hmotu pořádně udusejte do zapékací formy, třeba lžící. Výška by měla být tak ten cm až dva. Müsli dejte ztuhnout do lednice a pak ji můžete krájet na tyčinky. Teď v létě doporučuju nechávat tyčinky v lednici.

Posted on July 1, 2015 .

zeleninový koláč spirála

Konečně léto! Moje závislost na zelenině a ovoci má galeje. Bez skorpulí přiznám, že denně sním přes kilo ovoce a zeleniny a absolutně mě neunavuje vymýšlet, kam všude toto můžu nacpat. Jedním z mnoha případů je i tento koláč. S ním jsem si udělala opravdu radost. Lehký, chutný, jednoduchý, kreativní... Radost pohledět, natož pak jíst :).

Ingredience: salátová okurka, 4 mrkve, cuketa, petržel, 200 ml zakysané smetany, 2 mozzarelly, listové těsto, sůl, pepř, muškátový oříšek, mletá paprika, olivový olej.

Nejprve jsem si nakrájela zeleninu podélně na proužky pomocí škrabky. Máte-li jakýkoli jiný přístroj, který by Vám s tím pomohl, určitě jej použijte. Stejně tak nůž, nemáte-li škrabku. Posléze jsem si zapnula troubu na 190 °C a pustila se do tvarování listového těsta do formy. Ač jsem měla zakoupené listové těsto ve tvaru obdélníku a už rovnou s pečícím papírem, přesto jsem jej do posledního milimetru napasovala do kulaté formy - i s tím papírem, samozřejmě. To je přesně ten moment, kdy si říkám, že nůžky v kuchyni jsou opravdu veleužitečná věc. Jakmile jsem měla takto nachystanou formu s těstem, udělala jsem ještě sýrovou náplň.

Mozzarellu nakrájíte na malé kousky, potažmo rovnou nasekáte. Jakmile ji dáte do smetany, začne se pomalu rozpouštět. Přidejte k ní ještě sůl, pepř, mletou papriku, přistrouhejte muškátový oříšek. Obzvláště té soli, pepře a papriky se opravdu nebojte. Mozzarella je chuťově mdlá (holt nejsme v Itálii, ale v Čechách), takže dost snese. Posléze pomocí vidličky směs promíchávejte tak, až se mozzarella zcela rozpustí. Do této směsi si stejně tak můžete přidat i své oblíbené bylinky.

Sýrovou směs jsem nalila na těsto a začala jsem od okrajů skládat proužky zeleniny. Samozřejmě, že budou různě vysoké a koláč bude takový "nesrovnaný", ale opět jsem vzala nůžky a srovnala ho. Když jsme u těch nůžek, bez nich sti to neumím v kuchyni vůbec představit. Stříhám dokonce pečivo. Vážně! Takový rohlík naporcovaný na jednohubky je hotový jedna radost. Bylinky, uzeniny, sýry, ovoce, ryby... V tomto jsem takový malý Asiat (ti používají snad jen nůžky). Nejednu návštěvu jsem uvedla v údiv nad mým nůžkovým počinem :). Ale zpátky ke koláči....

Zeleninu během skládání do formy opravdu hodně stlačte, aby se jí do koláče vešlo co nejvíce. V troubě se Vám totiž zpeče a je dobré, když koláč vypadá bohatě. Klidně ještě bohatěji, než ten můj tady na fotkách. Naskládanou zeleninu pak potřete olivovým olejem. Posléze ji ještě můžete posolit, popepřit, posypat chilli... cokoli. Jakmile máte hotovo, dejte jej péct na cca 50 minut. Každopádně občas mrkněte do trouby, jestli nemáte hotovo dříve, což poznáte podle zeleniny - nesmí se Vám připalovat. Toť vše a já doufám, že budete z koláče nadšení jako já. :)))

Posted on June 23, 2015 .

salát s granátovým jablkem

Nejednou jsem si zakoupila granátové jablko a popravdě s jeho přípravou bych se Vám nepochlubila - a že jsem na to šla různými způsoby. Nezbývalo, než trochu searchnout, jak nejlépe na něj. Takže Vám to tu teď ukážu krok po kroku a rovnou si uděláme salát. Pro ty, kdo se s tímto jablkem setkají prvně mám jedno varování: granátové jablko je velice šťavnaté a ať chcete nebo ne, šťáva z něj bude takřka všude. Níže se však dočtete fígl, který mi sem do komentářů poradila Zdenička. :)

Ingredience pro dva: menší listový salát, jablko, pomeranč, granátové jablko, 100 g nivy, bílý vinný ocet, pár oříšků, olivový olej.

Jedná se o jednoduchý salát, takže v tom nehledejme žádnou vědu. Nakrájejte si listový salát, pomeranč, nivu, nasekejte nožem oříšky a pusťte se do zpracování granátového jablka. Obyčejné jablko si nechejte nakonec, aby během přípravy nezhnědlo.

V případě granátového jablka postupujte dle fotek. Nejprve odkrojte jeho špičku a vydloubněte ten malý bílý prostředek. Na povrchu uvidíte bílé linie, které Vás navedou, v kterých místech podélně naříznout slupku. Stačí jen slupka, nemusíte zajíždět do dužiny. Pomocí prstů pak jablko otevřete, jak vidíte na obrázku. Jednotlivé dílky by Vám měly jít oddělit. A můžete se pustit do "vydlabávání semínek". Jak jsem již uváděla, kvůli šťavnatosti Vám hrozí, že si ušpiníte nejen oblečení, takže: vemte si misku s vodou a semínka z granátového jablka oddělte pod vodou. Výhoda je, že semínka Vám klesnou ke dnu a "odpad" bude plavat, tak to budete mít zase snažší. Já jsem bez této praktiky měla od šťávy i obličej, načež přišel domů Kocour a zhrozil se, že jsem od krve a je mi to jedno. To jen tak jedna úsměvná bokem. :)

Nakonec si nakrájejte na malé dílky obyčejné jablko. Salát ochutťe vinným octem, případně olivovým olejem (co máte doma a co máte raději), všechny suroviny naskládejte na listový salát a je hotovo. Za sebe můžu říct, že jsem byla chutí salátu příjemně překvapená. Jednak granátové jablko a nivu nemám v běžném jídelníčku, dále chutě byly krásně vyvážené. Mňam! :)

nakrájejte si salát

nakrájejte si salát

nakrájejte si pomeranč

nakrájejte si pomeranč

odřízněte špičku a vydloubněte bílý prostředek

odřízněte špičku a vydloubněte bílý prostředek

podle bílých línií nařízněte slupku

podle bílých línií nařízněte slupku

pak snadno rozdělíte jablko dle obrázku

pak snadno rozdělíte jablko dle obrázku

jablko si nakrájejte naposled, aby Vám mezitím nezhnědlo. Mimochodem na tenhle kráječ jablek z Ikei nedám dopustit :)

jablko si nakrájejte naposled, aby Vám mezitím nezhnědlo. Mimochodem na tenhle kráječ jablek z Ikei nedám dopustit :)

Posted on June 20, 2015 .

cukety plněné tuňákem

Plechovka tuňáka je nejdostupnější přísun bílkovin a tuku obsahuje tak málo, že se skoro nepočítá. Nejen z toho důvodu mám v komoře vždy dostatečnou zásobu. Nejraději mám ten ve vlastní šťávě, protože dieta je dieta, ale naučila jsem se využívat i ostatní varianty. Když mám na plánu recept, kde bych stejně musela použít olej, použiju prostě ten z tuňáka apod. Salátů jsem si z nich připravila už nepočítaně, ale tahle varianta byla velice příjemná změna v mém jídelníčku. 

Ingredience: 3 malé cukety (klidně i podélného tvaru), plechovka tuňáka, menší jablko, menší červená cibule, 50 g feta sýru, šťáva z půlky citronu; a nebyla bych to já, abych tam zase nevrzla čerstvý kopr.

Neprve si předehřejte troubu na 200 °C. Poté odřízněte vršek cuket, viz foto, a jestli jste si koupili podlouhlé cukety, tak je přeřízněte podélně na půlky. Poté lžící vydlabejte prostředky. Co s nimi? No přece je snězte! Anebo nasekejte a přidejte do směsi. Slijte olej z tuňáka a pomažte jím cukety jak uvnitř, tak po vnější straně. Dejte je péct na pečícím papíře po dobu cca 25 minut. Samozřejmě na ně občas mrkněte.

Mezitím si nakrájejte na jemno cibuli, jablko, feta sýr. Toto všechno spolu s citronovou šťávou smíchejte s tuňákem. Koření nepotřebujete, jen chcete-li, přidejte ten kopr. Mně to s ním chutnalo více.

Jakmile jsou cukety měkké, naplňte je směsí a vraťte do trouby na cca 5 minut, to bude stačit. Vše krásně pustí šťávu, sýr se rozteče.... Hmmmm, dobrou chuť!

vydlabané v troubě

vydlabané v troubě

ingredience na náplň

ingredience na náplň

v troubě na dopečení náplně

v troubě na dopečení náplně

Posted on May 24, 2015 .

chřest se slaninou a vejcem

Po chřestu v prosciuttu přidávám chřestový salát, když už máme tu chřestovou sezónu. Tento salát není nic náročného a je chuťově zajímavý. Dělala jsem si jej k obědu, tak vím, o čem mluvím. :)

Ingredience: svazek chřestu, 1 vejce, lžička olivového oleje, lžička balsamika, lžíce hořčice, 50 g slaniny, sůl a pepř, případně kopr k ozdobení.

Koupíte-li bílý chřest, ten vždy oškrábejte škrabkou a odřízněte konce. Zbavíte ho tak vláken, která by Vám byla v pokrmu nepříjemná a nebude hořký. Koupíte-li zelený, pouze odřízněte konce. V obou případech zachovejte hlavičky. Ovšem není-li zelený chřest čerstvý, bude lepší jej také oškrábat. Dělejte tak vždy od hlavičky.

Připravený chřest nakrájejte na menší části a dejte vařit. Přímo ve varu jej pak vařte cca 3 minuty, přičemž průběžně zkoušejte, zda je již uvařený do měkka. Zároveň dejte vařit vejce dle libosti - na tvrdo 8 minut ve varu, na měkko 4 minuty ve varu. Slaninu si nakrájete na čtverečky a můžete ji zbavit tučného jako já. Osmahněte ji na pánvi, ale bez oleje, sama pustí tuk - i když jej z většiny odstraníte.

Uvařený chřest i usmaženou slaninu odstavte z plotny a ještě si umíchejte dresing. Smíchejte hořčici, olej a balsamiko. Mírně osolte a opepřete dle chuti. Uvařené vejce samozřejmě oloupejte a můžete se servírovat na talíř. Na chřest dejte slaninu, rozkrojené vejce, polijte dresinkem a ozdobte koprem. Dobrou chuť! 

Posted on May 16, 2015 .

cibulový koláč

A tak se mi stalo, že jsem za poslední týden koupila postupně 3 kg cibule. Tak jsem koumala, co s ní, až vykoumala. Prostě ji dám do koláče, vždyť smažená cibule je sladká. Těsto máme natrénováno z řeckého quiche (http://www.spoluustolu.cz/k-obedu/2015/1/15/recky-quiche), to je brnkačka, takže opět je tu recept, se kterým se vážně nenadřete. Chtěla jsem Vám tento koláč vyfotit i rozkrojený, ale donesla jsem ho na párty, kde se mi na něj všichni seběhli a byla jsem bez šance. Oni na rozdíl ode mě již cibulový koláč znali... Příště budu ve střehu, slibuju!

Ingredience pro náplň: 10 cibulí (klidně mix bílé a červené), 150 g másla, 6 lžíc medu, 6 lžic tmavého balsamika, pár snítek tymiánu.

Ingredience pro těsto: hrníček hladké mouky, 1/4 hrníčku vody, 1/4 hrníčku olivového oleje, špetka soli.

Začněme klasicky - předehřejte si troubu na 180 °C. Poté nakrájejte cibuli na čtvrtky/osminky, jak se Vám zlíbí. Rozehřejte na pánvi máslo a cibuli cca po 5 minut restujte. Posléze přidejte med a balsamiko, posypte trochou tymiánových lístků. Restujte dalších cca 5 minut. Cibule nemusí být zcela měkká, dopečete ji v troubě.

Během doby, co se cibule restuje, připravte si těsto. Mouku smíchejte se solí, olej s vodou a pak vše dohromady. Zpracujte to v jednotné těsto. Je to opravdu lehučké, snažší bych pro Vás těžko našla. Cibulovou směs po orestování můžete klidně nechat chládnout, než dokončíte těsto.

Pomocí prstů vytvarujte těsto do koláčové formy, tu nemusíte díky olivovému oleji vymazávat. Těsto bude velice tvárné, čili budete mít hnedle hotovo. Celou cibulovou směs z pánve přendejte do formy - včetně šťávy, posypte zbytkem tymiánu (lístky i větvičkami) a dejte péct. Budete péct cca 40 minut. Počítejte s tím, že koláč bude nasládlý, stejně jako osmažená cibule, k tomu med... Prostě opravdu dobrota! A donesete-li jej na párty, zmizí, ani nemrknete :)).

A ač jsem si myslela, že budu solit a pepřit, a proto tyto ingredience najdete na fotce, nakonec se tak nestalo. Směs mi chutnala bez koření a soli. Ovšem budete-li jiného názoru, je to Vaše vaření... :)

olej s vodou, mouku se solí, vše smíchat

olej s vodou, mouku se solí, vše smíchat

malá technická - cibule více, nenechte se zmást :)

malá technická - cibule více, nenechte se zmást :)

před pečením. Cibule by bylo víc, kdybych jí pořád nejedla :)

před pečením. Cibule by bylo víc, kdybych jí pořád nejedla :)

Posted on May 3, 2015 .