bezový sirup

louhování

louhování

původně to byla světlá šťáva, cukr ji naprosto zbarvil

původně to byla světlá šťáva, cukr ji naprosto zbarvil

V rámci zpracování sezónního ovoce/zeleniny/bylin přišel na řadu černý bez a s ním vize bezového sirupu. Právě si z něj popíjím šťávu a musím se pochválit. :) Takže jdeme na něj:

Cca 35 bezových květů, 2 citrony (míň/víc, dle toho, jak chcete, aby byl sirup osvěžující), 600 g cukru s melasou, 60 - 80 g citronové kyseliny, 2 l vody.

Nejprve dejte vařit cca 2 litry vody spolu s kyselinou. Po přejití varem nechte vodu vychládnout. Omyjte studenou vodou bezové květy, přičemž se pokuste o minimální ztrátu pylu, který dotváří chuť. Citrony nakrájejte na kolečka. 2 ks jsou už spíše pro osvěžující sirup, méně např. pro děti. Květy spolu s citrony dejte do vychládlé vody s kyselinou a nechte luhovat po 24 hodin.

Následující den přelijte tekutinu přes čistou utěrku, abyste získali samotnou šťávu. Přisypte do ní cukr a opět přiveďte k varu. Poté již můžete sirup nalít do lahví, které uložte na chladné místo dnem vzhůru. Sirup by Vám měl vydržet cca rok, po otevření jej však co nejdříve spotřebujte. 

Posted on June 23, 2014 .