salát s grepem a ztraceným vejcem

prostě paráda. Formičky nechám plavat ve vodě, jakmile přichází k varu, vyklepnu do nich vajíčka a zatímco se v nich pěkně vytváří ztracená vejce, já si dělám, co chci. :)

prostě paráda. Formičky nechám plavat ve vodě, jakmile přichází k varu, vyklepnu do nich vajíčka a zatímco se v nich pěkně vytváří ztracená vejce, já si dělám, co chci. :)

Přesně tohle je ten typ jídla, kdy podle Kocourova výrazu vidím, že má na talíři kombinaci, které moc nevěří. Jakože "grep v salátu?!", jak mi posléze přiznal. Jenže na někom to testovat musím a když dá těmto jídlům zelenou, jdou na blog. A tenhle uspěl na plné čáře. O tom, jak dlouho pak chodím s nosem nahoru si povíme jindy... :)

Záměrně nebudu uvádět množství, protože si myslím, že v tomto případě to není třeba. Budete potřebovat: rukolu, ředkvičky, červený grep, směs semínek, vejce a ocet.

Rukolu omyjte, ředkvičky nakrájejte, stejně jako grep a salát posypte semínky. Ovšem to ztracené vejce... Já jsem si přivezla vychytávku z Ameriky, takže se mi dělá samo. Vy si však nachystejte naběračku, vymažte ji olejem a dejte vařit vodu, do které přilijte ocet (cca 60 ml na půl litru). Nenechejte ji však přijít zcela k varu. Jakmile uvidíte, že se začínají dělat maličké bublinky, vyklepněte vejce do naběračky (držím palce a přeju zdar) a ponořte ji do vody. V klidu čekejte, až se vejce začne vařit. Jakmile nabude ucelené formy, opatrně jej lžičkou vyjměte z naběračky do vody. Dejmu mu pak tak 4 minutky při ztlumeném plameni. Kdyby voda začala plně vřít, vejce to poškodí. Samozřejmě záleží zcela na Vás, jaké vejce k salátu chcete. Uznávám, že největší fušku si dáte zrovna se ztraceným. :)

Posted on April 27, 2015 .

domácí paštika

Právě koukáte na domácí paštiku, která má vždy fenomenální úspěch. Kolik jsme si za ni již zasloužili chvály a uznání! Teď však přišel čas prozradit Vám, že za touhle ohromující chutí je takřka minimum práce... Ač jedná se o Kocourovu specialitu, tak bych to nerada zjednodušovala. :))

Ingredience: 1 menší šalotka, 3 lžíce olivového oleje, 250 g kuřecích jater, 1 sklenka suchého vína (počítám s tím, že si z ní trochu loknete), 50 g ančoviček, 50 g másla, 50 g kapary, sůl, pepř a to nejlepší pečivo, co v okolí seženete.

Cibuli si nakrájejte najemno, játra na kostičky. Kapary i ančovičky klidně nechte vcelku, ač my jsme tak neučinili - mixér to zvládne.

Cibuli lehce osmahněte na oleji a přidejte játra. Po pár minutách přilijte víno (zbytek si nechte, nééé, že ho zdoláte dřív, než paštiku! :) a míchejte, dokud nebudou játra téměř hotová. Osolte, opepřete dle chuti a opět průběžně po dobu 5 minut směs občas promíchněte.

Jakmile je hotovo, vše spolu s kapary a ančovičkami narvěte hlava nehlava do mixéru a udělejte si tu nejkrémovější paštiku ever. Krásně ji uhlaďte do misky, či jiné nádoby a dejte zchladit.

A kdo sehnal výtečné pečivo a odolal vínu, má parádní výhlídky na večer :).

Posted on February 10, 2015 .

želé kostky s alkoholem

Jestli chcete překvapit na silvestrovské párty, s těmito želé kostkami máte jistotu, že se tak stane. Testovali jsme je 3x a vždy vzbudily velký zájem. 

Sestávají z Vašeho oblíbeného drinku v jiné podobě, než jste zvyklí - ať už se jedná o vodku s džusem, mojito, caipirinhu, rum s colou, cuba libre.... Prostě cokoli! Ale dávejte si pozor, hodíte do sebe pár nevinných kostiček a můžete se válet pod stolem. Co kostka, to panák, dalo by se říct.

Postup je velice jednoduchý, takže kostky nechť připraví chlapi, než se namalujeme na párty :)

Ingredience - sáček želé prášku na 300 ml tekutiny (kdo je zvyklý na želé pláty, stejně tak může být) a 300 ml Vašeho oblíbeného drinku (například 200 ml čerstvé pomerančové šťávy a 100 ml vodky nebo 200 ml coly a 100 ml rumu, odvážlivci samozřejmě půl na půl :), cukr.

A pak už jen postupujte podle návodu na sáčku od želé. Tj. nalijte drink do rendlíku, vsypte želatinový prášek, lžíci cukru, přiveďte k varu (není nutné, pokud uvidíte, že želé houstne), povařte 1 minutu a nalijte jej do nějaké větší nádoby, aby bylo tak cca 1 - 1,5 cm vysoké. Dejte do chladu a za pár minutek ho můžete nakrájet na ďábelsky zrádné kostičky.

Počítejte s tím, že barva želé se samozřejmě odvíjí od vybraného alkoholu. A kdo si chce vyhrát, může jej nalít do tvořítek na led, do každého "okýnka" vhodit nějakou dobrotu (kousíček ovoce, cokoli), meze se Vaší fantazii prostě nekladou. Je to Vaše párty!

Trošku prekérka je, že jsem tyhle kostičky ani jednou nestihla vyfotit nakrájené, takže na poslední párty jsem přemlouvala účastníky, ať mi udělají foto. Takže kdyby se Vám něco na té fotce nepozdávalo, jsem už notně okostičkovaná :D. 

Posted on December 29, 2014 .

domácí vaječný likér

před podáváním protřepat :)

před podáváním protřepat :)

Co by to bylo za Vánoce bez likéru? Ač jsem se doma setkala s názorem, že likér je pro důchodce a budeme ho dělat až na starý kolena, nakonec jsem se nedala a výsledek je ten, že vstáváme s likérem, usínáme s likérem a už je jasné, že jeho množství bylo zákeřně podceněno.

Letošní plán byl jasný, avšak jako obvykle se zvrhnul. Čili byl použit základní, nicméně velice lahodný recept a pak přišlo na experimenty. Testoval se se skořicí, vanilkou, perníkovým kořením, muškátovým oříškem, kávou a dokonce chilli. U nás vyhrála káva! Chilli byla zajímavá kombinace, avšak po pár locích bylo jasné, že zas takoví gurmáni nejsme.

Budete potřebovat: 1 plechovku salka (tj. kondenzované mléko), 1/4 l rumu, 3 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru.... A s těmi zbylými bílky si taky poradíme! :)

Nejprve ušlehejte žloutky spolu s vanilkovým cukrem. Do této pěny přidejte salko a opět po několik minut šlehejte. Pak přilijte rum, mírně prošlehněte a máte hotovo. Buď Vám bude stačit tato klasika a jen likér necháte na pár hodin uležet v lednici anebo v sobě probudíte alchymistu a pustíte se do experimentů. Čili si vezmete panákovou skleničku a budete zjišťovat, co Vám z výčtu výše bude nejvíce chutnat. V momentě, kdy jsme do "ochutnávkové" skleničky přidali kávu a likér zamíchali, bylo jasno, že známe vítěze. Vám doporučuji rozpustnou. My, co ujíždíme na mokka kávovaru, tak máme jen kávu hrubšího namletí.

A kdo ví, třeba zrovna Vám nejvíce zachutná kombinace vanilky a skořice... Každopádně před podáváním vždy protřepte a úplně nejlepší bude likér druhý den. Trošku prekérka, že třetího dne se pravděpodobně nedožije :).

A co s těmi bílky? Velice jednochudé kokosové kuličky. Máte je za pár minutek a co se Vánoc týká, hnedle máte další cukroví: http://www.spoluustolu.cz/sladke/2014/12/7/kokosove-kulicky

Posted on December 7, 2014 .

cuketová frittata

Fakt mi dalo zabrat, jestli cuketová frittata patří do snídaní, či nikoli. Já bych ji na snídani brala, ale nevydržela bych čekat - příprava je jednoduchá, ale její pečení zabere přes půl hodiny. Takže ji máte zde.

Frittata je původně italský pokrm, který bych charakterizovala jako něco mezi omeletou a quichem (kiš = slaný koláč), ovšem bez těsta. A chuť? Po frittatě se můžu umlátit, tak asi tolik...

Ingredience: 1 větší cuketa, větší stroužek česneku, 4 celá vejce, 2 bílky, lžička soli, lžička pepře, lžička rozmarýnu (klidně drceného),  70 g nastrouhaného parmezánu, lžičku olivového oleje na smažení.

Nejprve nakrájejte česnek a cuketu na plátky, v misce si rozšlehejte vajíčka i s bílky se solí, pepřem a rozmarýnem. Pak si na pánvi rozehřejte olej a orestujte česnek tak, aby Vám nezhnědnul. Přidejte cuketu a smažte ji, dokud nebude zcela měkká. Po změknutí ji zalijte vajíčky a místy do směsi "rýpněte" vařečkou, abyste ji odlepili od dna pánvičky - ovšem velice jemně, ať z toho neuděláte smaženici. Záhy ztlumte sporák na minimum, posypte směs parmezánem, pánev přikryjte pokličkou a nechte dopéct. Bude to trvat cca 30 minut. Frittata se krásně dopeče - spodek nebude spálený, toho se neobávejte, na povrchu bude naopak krásně vláčná. Díky oleji pak krásně sklouzne na talíř a můžete se do ní s chutí pustit. Garantuji Vám, že dlouho nevydrží.

Posted on November 22, 2014 .

pečená jablka s müsli

image.jpg

Mám tu pro Vás receptík jako dělaný pro chladné podzimní večery, tedy plněná pečená jablíčka. Nemám tušení, jak jste na tom Vy, ale já aktuálně dostávám jablka z různých zahrad od různých přátel, takže zásoby mám poměrně statečné. Záměrně uvádím "poměrně", neboť je to moje nejoblíbenější ovoce, spořádám jich několik denně. Vlastně jen při psaní tohoto receptu padla dvě. Holt mi to nedá... :)

Za sebe také můžu říct, že co se podzimu týká, mám jej naprosto jasně spojený s chutí jablek a skořice. Vybírám tak vonné svíčky, čaje, ovesné kaše, müsli tyčinky... Prostě cokoli se mi v této variantě nabízí. Tato jablíčka jsem dělala k jednomu sychravému večeru, který byl tímto hnedle snesitelnější. Doufám, že z nich budete taky takto nadšení.

Potřebné suroviny pro dvě jablka: 50 g müsli, 4 špetky skořice, 15 g másla, javorový/agávový sirup, kandované ovoce, rozinky, voda na podlití. Pak samozřejmě cokoli, co Vám chutná v müsli, anebo rovnou použijte Vaši oblíbenou müsli směs. A kdo nechce jablka podlévat vodou, může použít jablečný džus nebo červené víno.

Nejprve si rozehřejte troubu na 180 °C a nachystejte si máslo, ať trochu povolí. Pak vydlabejte z jablek jadřince a vemte to pěkně ze široka, ať se Vám do jablek vejde více müsli.

V misce si smíchejte všechny suroviny, co jste si nachystali na müsli směs, včetně sirupu. Záměrně Vám neříkám množství všeho, přece nebudete vážit rozinky. Prostě od oka a dle chuti :). Kdyby máslo ještě nebylo zcela povolené, klidně dejde celou misku na chvilinečku do mikrovlnky, ať to dobře promícháte.

Naplňte jablka, podlijte je vodou/džusem/vínem a ještě je polijte sirupem. Dejte péct na cca 50 minut a dobrota je hotová. 

image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on October 9, 2014 .

grilované fíky s mascarpone

image.jpg

Taky jste si všimli, že se tu teď rozmohl prodej fíků? Dřív je koupit byla vcelku náročná mise, dnes se náročná mise na ně nenarazit. Hledala jsem, co zajímavého bych s nimi mohla udělat (když už jich mám v lednici plnou mísu :). Tak se připravte, budeme dělat grilované fíky s mascarpone.

Ingredience pro 4 porce: 12 fíků, ¼ hrníčku tmavého medu, 2 snýtky rozmarýnu, 250 g mascarpone (ricotty, philadelphie…), 1 lžíce rumu, kůra z 1 citronu.

Nejprve si rozkrájejte fíky na poloviny, nachystejte plech vyložený pečícím papírem a zapněte troubu na gril středního stupně. Na pánvi rozehřejte med, do kterého natrhejte lístečky rozmarýnu a přiveďte k varu. Doporučuju od pánve mezitím neodcházet, ať jej nepřipálíte. Nechte jej provařit tak cca po dvě minuty, páven odstavte z plotny a pak v medu namáčejte fíky naříznutou stranou a skládejte je na plech – opět naříznutou stranou dolů. Můžete si k tomu vzít vidličku, ale já jsem to v pohodě zvládla rukama. Medem, který mi na pánvi zbyl, jsem fíky ještě polila. Plech s fíky dejte pod gril na cca 3/4 hodiny. Dost Vám pustí šťávu, k tomu povolí med, tak se nelekejte případné potopy na plechu.

Než budou fíky ugrilovány, připravte si krém. Smíchejte mascarpone se lžící medu, rumem a citronovou kůrou. Já jsem tak učinila rovnou v pánvi od medu. Směs dejte vychladit do lednice.

Fíky se podávají teplé a jí se nejlépe opět rukama. Je to velice zajímavý desert, tak dobrou chuť!

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
lahoda, mizely před očima :)

lahoda, mizely před očima :)

Posted on September 25, 2014 .

křenová pomazánka

Že prý je křen podceňovaný na to, kolik má přínosů. Obzvlášť teď v období chřipek. Hm, tak tedy budeme mít křen! Za zuřivého pláče strouhala jsem jej na pomazánku tak odhodlaně, že by to vydalo na kila pomazánek. Tak se stalo, že mimo plán vznikla i křenová omáčka, brutálně pálivá. Čili pro vyvarování se chřipky jsem letošní podzim udělala maximum. A teď k té pomazánce.

Budete potřebovat: cca 200 g bílého jogurtu, 30 g křenu (potažmo uberte, je to koňská dávka :), 50 g strouhaného tvrdého sýru, chilli papričku, sůl, pepř a lžičku plnotučné hořčice.

Křen a sýr nastrouhejte a obojí smíchejte s bílým jogurtem a horčicí. Poté dochuťte papričkou, solí a pepřem. Uváděné množství křenu je fakt pro extra ozdravnou pomazánku v případě, že seženete tak silný křen jako já. Ale je to pro zdraví, a to se počítá! Případně ji ještě zjemněte strouhaným sýrem.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on September 23, 2014 .

zeleninová pomazánka

image.jpg

Jak jsem slibovala, čekají Vás teď pomazánky. Tato je zeleninová, konkrétně z mrkve a okurky. A opět velice lehoučká na přípravu.

Budete potřebovat: hrníček nastrouhané mrkve, hrníček nastrouhané salátové okurky, nadrobno nakrájenou cibuli (jestli chcete veselou pomazánku, tak červenou), lžíci citronové šťávy, lžíci nasekaného čerstvého kopru, jeden bílý jogurt, a to je vše. Žádný pepř, či sůl není potřeba.

Vlastně není ani potřeba zdlouhavě popisovat postup. Prostě vše smíchejte a máte hotovo. Pomazánka je to velice svěží a chutná, takže se Vám může stát, že se nachytáte, jak jí jíte rovnou lžící. Nu což, na to, že je to pomazánka, je to ta z dietnějších :)

image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on September 15, 2014 .

pomazánka z řepy a křenu

Dostala jsem velmi milý úkol - sestavit recepty na pomazánky, které se budou servírovat na jóga víkendu v Brdech (více na http://www.atmajoga.cz/). Rozhodla jsem se, že to budou trošku nezvyklé pomazánky, tak se máte postupně na co těšit.

Jestli jste si ale mysleli, že tu řepu už nemám kam nacpat, mýlili jste se! Jedna z nich je řepová s křenem. Recept je to velmi jednoduchý a účastníky chválený, tak hurá na to!

Budete potřebovat: 4 ks řepy, 3 lžíce nastrouhaného křenu, lžíce tymiánu, 1 bílý jogurt, mletý kmín, 2 špetky soli.

image.jpg
image.jpg

Dříve jsem řepu nejprve zbavila slupky a pak jsem ji nakrájenou na menší díly vařila do změknutí. Nyní už vím, že je lepší řepu uvařit vcelku i se slupkou, která jde pak krásně stáhnout. Samozřejmě zcela nejlépe v papiňáku, protože v hrnci ji můžete vařit hravě přes hodinu, než změkne. 

Uvařenou řepu nechte chvíli okapat, ať není pomazánka příliš vodnatá a pak vše vyjma jogurtu dejte do mixéru se sekáčkem. Tedy řepu, tymiánové lístečky, křen, kmín a sůl. Doporučuju vše kromě řepy dávkovat, ať můžete chuť pomazánky dovést k dokonalosti podle svého gusta. Obzvlášť opatrně s tím křenem, některý jsou fakt ďábelský :). Umixovanou směs pak jen smíchejte s jogurtem, případně ještě dosolte a máte hotovo :)

Pomazánka Vám pár dní vydrží a opět nejlepší je druhý den. Třeba s takovým slunečnicovým chlebem... Mňam!

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on September 12, 2014 .

švestkové chutney

Po tom, co Kocour triumfoval se špendlíkovým chutney, které jsme zpucli jako mávnutím kouzelného proutku, nemohlo to zůstat bez odezvy! A tak se teď zdárně cpeme mým švestkovým chutney. Pálivým ďábelsky, ale toho Vás ušetřím a dávku chilli Vám upravím :)

Budete potřebovat: 1 kg omytých a vypeckovaných švestek, 3 středně velké cibule, 100g nasekaných rozinek, 1 lžíci nastrouhaného zázvoru, 1 lžíci mletého kmínu, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžičku nasekané chilli papričky, 50 ml červeného vinného octu, 50 g nerafinovaného cukru, špetka soli.

Postup není nijak složitý. Cibuli nakrájejte najemno, omyté švestky přeřízněte podélně a vypeckujte. Poté vše vyjma cukru a soli dejte do velké pánve a vařte na mírném ohni až k varu. Švestky Vám brzdy pustí šťávu a průběžně se od nich bude oddělovat slupka. Tu jsem předem neloupala, přišlo mi snažší vytáhnout ji ze směsi, až se ze švestek sama uvolní. Takže vemte vidličku a hurá na to. Po cca 10 minutách varu přidejte cukr a sůl.

Zatímco se chutney bude vařit, převařte si sklenice i s víčkama. Doporučuji o menším obsahu, ať se Vám pak chutney nezkazí jen proto, že po nějakou dobu od otevření na něj nepřišlo.

Během vaření si dolaďujte chuť. Cukr, sůl, ocet, více chilli... cokoli dle Vašich chutí. Pamatujte však, že je lepší, když je chutney během vaření silnější chuti, tak se toho nebojte, protože pak se vše proleží a chutney zjemní. Až je hotovo a švestky jsou měkké (cca po hodině a více), směs promixujte ručním mixérem do kašovité konzistence a nechte opět přejít varem.

Sklenice poctivě osušte, naplňte chutney, otřete závit, pořádně utáhněte a dejte na chladné místo. Konzumovat doporučuji po cca 14 dnech a vydržet by Vám mohli tak půl roku. Což teda zrovna chutney u nás nemá šanci, tak těžko říct přesně... :)

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on September 10, 2014 .

domácí kečup

Domácí kečup jsme plánovali už dlouho, jen ta cesta na Moravu pro chutná a poctivá rajčata byla poměrně v nedohlednu. Ale už na to přišlo a kečup je tu! Žádný jablečný produkt s názvem "kečupová omáčka", který koupíte v sámošce. Leč upřímně, ono takový poctivý kečup není žádná brnkačka, co se nákladů versus tržní ceny týká, jak jsme mohli zjistit. Ale stojí to za to!

Ingredience pro 1 litr kučupu: 3 kg rajčat (postarších, vrásčitých), 4 velké stroužky česneku, pepř, sůl, vinný ocet, hrst bazalky, pár kapek citronové šťávy a kdo chce pálivý kečup, tak chilli papričky.

Omytá rajčata nařízněte na špičkách do malého kříže (viz recept na gazpacho) a nechte je přejít varem. Díky naříznutí se Vám lépe oloupou ze slupky. Oloupaná rajčata nakrájejte na malé dílky a dejte vařit do většího hrnce. My jsme použili rovnou papiňák. Přidejte česnek, vinný ocet, sůl a pepř dle chuti (to můžete v průběhu ladit) a hrst bazalky, případně chilli, kolik uznáte za vhodné. Nám se podařilo koupit na Moravě chilli tak pálivé, že naše kečupy nejsou pro každého. :)

Voda není třeba, rajčata pustí šťávu, jen je trošku našťouchejte. Dejte vařit na dobré 4 - 5 hodin dle toho, jaká hustota kečupu Vám vyhovuje. Směs se bude postupně vyvařovat. V papiňáku cca 2 hodiny, ale opatrně, hlídejte to. Jednak, ať se kečup nepřepálí a pak, ať dobře odhadnete vyhovující hustotu kečupu.

Zatímco se Vám bude kečup vařit, vyvařte si sklenice spolu s víčky a pečlivě je osušte. Ke konci vaření přidejte do kečupu pár kapek citronu. To proto, že nebudete muset použít nějaké jiné zavařovací přísady a kečup bude o to poctivější. Nakonec horkou směs prošlehejte ručním šlehačem, opět do Vámi požadované konzistence. Já jsem si odlila neprošlehaný kečup do skleničky, abych jej měla spíše jako omáčku na těstoviny a teprve zbytek jsem prošlehala v jemný kečup. Okraje sklenic otřete, víčka pořádně utáhněte a sklenice dejte dnem vzhůru do dalšího dne odstát. A lupe-li Vám víčko, je to znak dobrého zavaření. Tak dobrou chuť!

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on August 31, 2014 .

chutney ze špendlíků a jablek

domácí chutney. Tuhle sklenici jsem měla vrátit kolegyni, donesla mi v ní domácí marmeládu. Promiň, Lado, neklapne to....:)

domácí chutney. Tuhle sklenici jsem měla vrátit kolegyni, donesla mi v ní domácí marmeládu. Promiň, Lado, neklapne to....:)

Každý rok nám na dvoře opadá obrovské množství špendlíků. Bugr všude a užitek žádný. Tak jsme popřemýšleli, co s tím. Napůl umem Kocoura, který se úkolu ujal a napůl dílem náhody, stali jsme se majiteli toho nejchutnějšího chutney (čatný), které jsme kdy jedli. To nás překvapilo víc, než jsme čekali... Během vaření se totiž slané a sladké chutě mísily tak, že jsme ve zdárný výsledek ani nevěřili. No jo, chutney začátečníci, teď už víme svý... :)

Chutney je něco jako marmeláda, která však není sladká, spíše kořeněná a používá se k sýrům, masům... Víno, sýry, grilovaní, bez chutney už ani ránu.

Potřebné ingredience pro cca 3/4 l chutney: 2 kg špendlíků; 4 středně velká jablka; 3 lžíce cukru (nejlépe nerafinovaného); cca 25 g zázvoru; 1 a půl lžíce vinného octu; 3 stroužky česneku; 2 středně velké cibule; 2 lžíce soli; čerstvě namletý pepř; 1 chilli paprička. Kdo chce, může přidat kari. Kdo rád jemnější, přidá jablka.

Nejdříve si vypeckujte špendlíky a s trochou vody je dejte vařit. Stačit budou tak 2 dcl. Pak se puste do přípravy dalších surovin a přidávejte je dle toho, jak je budete opracovávat. Ke konci se směs promixuje, takže jak suroviny krájet, s tím si hlavu fakt nelámejte. Z jablek odstraňte slupku a nakrájejte na drobné kostičky. Na jemno nastrouhejte zázvor a směs zamíchejte. Přidejte našprtaný česnek (tj. rozmačkaný ploskou nože) a nakrájenou cibuli. Stejně tak nakrájenou chilli papričku, cukr, sůl, pepř a ocet.

Vařte směs min. 2 hodiny na mírném ohni a za občasného míchání ji nechte pobublávat pod pokličkou. Počítejte s tím, že se chutě budou při vaření bít, což nás teda dost vyděsilo. Ze začátku se bude směs zdát pálivější, to ale odezní, jakmile se chutě proloží - nevzdávejte to, nepanikařte. Pro zjemnění můžete případně přidat více jablek. Během vaření si vyvařte sklenice i s uzávěry a pořádně je osušte.

Posléze směs rozmixujte ručním šlehačem. Nemusíte zcela na kaši, chutney může obsahovat i menší kousky. Pak ji ještě chvíli povařte. Dáváte-li směs do skleniček ještě horkou, máte hotovo. My jsme ji dávali do skleniček až druhý den (kdy jsme plně s úžasem uznali, že se chutney zadařilo), tak jsme pevně uzavřené sklenice ještě nechali prohnat varem. Každopádně tak či onak, otočte je dnem vzhůru a nechat odstát do druhého dne. Mezitím si utíkejte koupit láhev kvalitního vína a dobré sýry.

DSC_0248.JPG
Posted on August 18, 2014 .

domácí vajíčková pomazánka

O vejcích se píše leccos, já však na ně nedám dopustit. Rozhodně nejsem názoru, že jejich jediným přínosem je zvýšená hladina cholesterolu. Naopak, nutričně je hodnotím velice příznivě. Když ale vidím, jak jde na dračku vajíčková pomazánka, jímá mě hrůza, proč ji ničit majonézou. Udělejte ji tentokrát jinak.

Žádná věda - 3 vejce na tvrdo (ty prožeňte přes vykrajovátko na brambory, rozmačkejte vidličkou, dejte vše do mixéru, cokoli.... ), balení cottage sýru (případně bílý jogurt, či kombinace), na jemno nakrájenou malou cibuli, sůl, pepř dle chuti a míchejte a ochucujte tak dlouho, až bude pomazánka dle Vašeho gusta. Stejně tak můžete přidat lžičku plnotučné hořčice nebo nasekané bylinky. A samozřejmě ji před podáváním nechte zchladit v lednici.

To nejlehčí, co na blogu můžete najít, avšak s extra benefitem:

100 g majonézy Hellmann´s - 75 g tuku a 1 g bílkovin;

100 g cottage Pilos - 6 g tuku a 12 g bílkovin;

100 g bílého jogurtu Pilos - 3,1 g tuku a 4,9 g bílkovin.

Jak můžete sami vidět, i sebemenší změna má pro Váš jídelníček velký přínos. Tak na Vás apeluji, necpěte se zbytečně prasárničkama a u jídla přemýšlejte - děláte to pro sebe :).

Posted on August 5, 2014 .

opilé marmelády

marmeládu jsme nalili do skleniček pomocí pečícího papíru

marmeládu jsme nalili do skleniček pomocí pečícího papíru

Původně jsem chtěla dělat obyčejnou marmeládu, kterou jsem ani neměla v plánu postovat. To by se mi k výrobě ale nesměl přimotat Kocour, aby vše nedopadlo jinak. Proto mám jen pár foto. Uváděné množství je tak na 4 skleničky od jogurtu či přesnídávky (tj. 180 - 190 ml/á).

Bude třeba 1 kg vypeckovaných třešní, 450 g želírovacího cukru 2:1, vodu, 6 a více lžice slivovice, vanilkový lusk, citronovou šťávu, celou skořici a samozřejmě zavařovací sklenice.

Vypeckujte si kilo třešní. Tyto omyté a vypeckované třešně dejte spolu se 150 ml vody povařit do změknutí. Ony pustí š'távu, tak se nestrachujte, že je vody málo. Po změknutí přidejte šťávu z poloviny citronu a želírovací cukr. Dále skořici, vanilku z jednoho lusku a slivovici. Začali jsme 6 lžícemi, tuším, že jsme skončili u 10. Ale zase to nepřežeňte, ať je chuť spíše jemnější. Povařte cca 20 minut a pak marmeládou urychleně naplňte vyvařené zavařovací sklenice, hmota brzy tuhne. Ty pak co nejpevněji uzavřete (řádně očištěné okraje od marmelády) a postavte dnem vzhůru. Marmeláda to bude spíše tušší (mazat na chléb jde však dobře), tak případně můžete přidat více vody, či ubrat želírovacího cukru.

Mimochodem, nesehnala jsem na poslední chvíli malý zavařovačky, zato jogurty ve skle ano. Kdybyste dopadli jako já, přidávám tento tip. Stejně tak pochodíte s dětskými přesnídávkami.

Byla jsem líná pořádně odrhnout skleničky, tak mám na nich zbytek etiket, chjo. U meruňkových jsem se polepšila!

Byla jsem líná pořádně odrhnout skleničky, tak mám na nich zbytek etiket, chjo. U meruňkových jsem se polepšila!

Záhy přišla na řadu i meruňková marmeláda, tak ji přidávám také. Bylo použito: cca 1,5 kg vypeckovaných a omytých meruněk, 200 ml vody, gelfix, 10 lžic medu, 1,5 celého badyánu, 8 hřebíčků, 1,5 panáku poctivé domácí slivovice (to už jsme nešetřili :). To je základ, absolutně nesladký, vhodný k sýrům. Chcete-li s ní občas máznout chléb, či preferujete sladší chuť, přidejte při výrobě cukru dle chuti.

Meruňky dejte do většího hrnce s vodou, smíchejte gelfix se 2 lžícemi cukru a přimíchejte k meruňkám. Jestli ji chcete jemnou bez větších kusů ovoce, lehce ji pomixujte ručním mixérem. Přiveďte k varu a přidejte koření, slivovici a med. Koření doporučuji dát do sítka na čaj, ať ho pak nehoníte po celé marmeládě. Marmeláda bude řidší, čehož jsme po tuhé třešňové chtěli docílit. Nechte vařit déle, vyvaří se a zhoustne. Opět jí naplňte vyvařené sklenice, očistěte okraje od marmelády a co nejpevněji zavřete. Dejte je schladit dnem vzhůru.

Díky tomu, jak se nám běžné marmelády "zvrhly", poznali jsme, že fantazii se meze nekladou. Různý alkohol, zázvor, limetka, pomerančová kůra, koření... Co je libo. Výroba marmelády, která je teď navíc v kurzu, je velice lehká, proto neváhejte a využijte svůj um. Také připomínám, že marmelády lze použít k sýrům, až budete popíjet víno. Vážně, zkuste to :) 

A příště už bude marmoška bez gelfixu, či želírovacího cukru, tohle byla testovací várka. Slibuju! 

vlastnoručně natrhané, super!

vlastnoručně natrhané, super!

DSC_1229.jpg
Posted on July 20, 2014 .

bezový sirup

louhování

louhování

původně to byla světlá šťáva, cukr ji naprosto zbarvil

původně to byla světlá šťáva, cukr ji naprosto zbarvil

V rámci zpracování sezónního ovoce/zeleniny/bylin přišel na řadu černý bez a s ním vize bezového sirupu. Právě si z něj popíjím šťávu a musím se pochválit. :) Takže jdeme na něj:

Cca 35 bezových květů, 2 citrony (míň/víc, dle toho, jak chcete, aby byl sirup osvěžující), 600 g cukru s melasou, 60 - 80 g citronové kyseliny, 2 l vody.

Nejprve dejte vařit cca 2 litry vody spolu s kyselinou. Po přejití varem nechte vodu vychládnout. Omyjte studenou vodou bezové květy, přičemž se pokuste o minimální ztrátu pylu, který dotváří chuť. Citrony nakrájejte na kolečka. 2 ks jsou už spíše pro osvěžující sirup, méně např. pro děti. Květy spolu s citrony dejte do vychládlé vody s kyselinou a nechte luhovat po 24 hodin.

Následující den přelijte tekutinu přes čistou utěrku, abyste získali samotnou šťávu. Přisypte do ní cukr a opět přiveďte k varu. Poté již můžete sirup nalít do lahví, které uložte na chladné místo dnem vzhůru. Sirup by Vám měl vydržet cca rok, po otevření jej však co nejdříve spotřebujte. 

Posted on June 23, 2014 .

jednohubky caprese

Přináším Vám malý, maličkatý tip, vhodný zejména, čekáte-li návštěvu. Mozzarellu můžu na všelijaké způsoby a už si ani nevzpomenu, kde jsem přišla na to, že jsem caprese přenesla na jednohubky. Či kanapky, jak chcete. :) Dělám to tak už leta. Koupím lepší bagetu, či větší špaldový/jiný rohlík, nakrájené dílky natřu bazalkovým pestem, dám na něj plátek mozzarelly, rajčete a ozdobím bazalkou. Návštěvy jsou z těchto jednohubek stále nadšené a já jsem bez práce nad nějakou pomazánkou - a to by šlo.

Nečekáte-li návštěvu, bagetu ani neporcujte a udělejte si klidně svačinu jen tak pro sebe. :)

Posted on May 24, 2014 .

nacpěte děti ovocem

Velice laciný trik, jak přesvědčit děti, aby jedly i ovoce, které nemají rády, aneb žlutý meloun po zásahu vánočního vykrajovátka.

Posted on April 13, 2014 .