Francie a makronky, nerozlučná dvojice!

Francie a makronky, nerozlučná dvojice!

Na začátku tohoto článku uvádím, že cestujeme přes homeexchange.com. To znamená, že na se na těchto stránkách "spárujeme" s cizinci, kteří pak bydlí u nás v bytě, zatímco my bydlíme v tom jejich. Víc se na toto téma nebudu rozepisovat, byť vím, kolik dotazů vždycky vyvolá. Případně tu máte kontakty na mě, kde je Vám zodpovím.

Nicméně proč to píšu - na takovýchto cestách využíváme lokálních potravin (prozatím ve valné míře proklatě lepších a chutnějších, než u nás) a vaříme si pochoutky "doma". O to méně navštívíme restaurací. Z toho důvodu jsem se zde rozhodla soustředit hlavně na zákusky a sladkosti, kterými Francie vyniká. Na pečení při cestování fakt nedáme a hlavně kde jinde najdete snad každých pár metrů pâtisserie, čili cukrárnu? V Paříži, přece!

Nejprve jsem si říkala, jak je možné, že jsou Francouzky tak hubené. Každou rodilou Francouzku prozradily extrémně hubené nohy. Přitom tolik sladkostí, kterých se Vám nabízí na každém druhém kroku, to mi nešlo do hlavy.... Již druhý den se to však vysvětlilo - sladké už nemůžete ani vidět. :) Nicméně to nic nemění na tom, že přistoupujete-li k těmto "prohřeškům" střízlivě, exkluzivně si pochutnáte. Kde jinde, než ve Francii, tak pojďme na to, ale pěkně popořadě. Nejprve Vám sem nasázím pár restaurací, abychom si dezert dali pěkně na konec. To však nic nezmění na tom, že si na konci článku budete muset s největší pravděpodobností píchnout inzulín.

Jestli běžně nesnídáte, hamba Vám! :) Věřím ale, že ve Francii se na snídani bude těšít každý. Co takhle klasickou francouzskou, a to croissant namáčený v kávě? Rozhodnete-li se pro máslo s marmeládou, nezapomeňte, že máslo bude nejspíš solené a marmeláda jedna z nejlepších, co jste kdy ochutnali. Na ty jsou opravdu machři!

teplé a křupavé, mňam!

teplé a křupavé, mňam!

Konkrétně v Paříži nejčastěji narazíte na restaurace s klasickou francouzskou kuchyní (překvapivě), čínské fast foody, italské a thajské restaurace, americké hamburgrárny. Snad v každém průvodci se dočtete, že neochutnat telecí hlavu (foto níže), či kohouta na víně by byl hřích. S tím souhlasím. Jestli si tu na něčem pošmáknete, rozhodně je to hovězí a "lepší" masa na jakýkoli způsob. A nejen to, o Francii se se ví, že její kuchyně je excelentní a zpracuje se tu k dokonalé lahodě i to, co jiné národy v kuchyni nenapadne ani využívat (vnitřnosti atd.).

 

 

Co se týká čínských fast foodu, tak si představte naši "čínu" s teplým pultem, kde si můžete namixovat menu jak se Vám zlíbí. S tím rozdílem, že chuťově jsou tyto "číny" mnohem lepší, než u nás. Jedná se o poměrně levnou variantu občerstvení, kdy 100 g vyjde zhruba do 3 Eur (vyjma krevet, které stojí do 6 Eur/100 g). Na rozdíl od běžných restaucí, kde Vás oběd vyjde od 18 Eur výše. Nás oběd v "číně" pro dva vyšel na 12 Eur, což byl nejlevnější oběd, co jsme tu měli. A ještě ke všemu velice chutný. 

Dle doporučení domácích jsme se také vydali do rodinné restaurace La Cave à Jazz na Rue Lepic v Montmartre. Nechci nijak standardizovat, ale Francouzi jsou k cizincům velice odtažití, a to jsme zde poznávali od první chvíle. V této restauraci však došlo k milé změně. Obsluha byla velice příjemná a dokonce anglicky hovořící, což je ve FR jev častý asi jako výskyt šafránu. Dalším překvapením byla velikost porce. Sem jděte jedině hladoví! Kdybychom věděli, co nás čeká, začneme a skončíme předkrmem. A jestli se dostanete dál, než k předkrmu, upozorňuji, že brambory jako příloha zde chutnají božsky.

Až se navečeříte, stačí jen sejít dolů do suterénu, kde je příjemný bar s živou hudbou.

adresa: 11 rue Lepic, Paris                 web: http://autourdemidi.fr

zapečení sněci jako předkrm

zapečení sněci jako předkrm

telecí hlava, opět předkrm Takhle to opravdu vypadá. Mňam!

telecí hlava, opět předkrm Takhle to opravdu vypadá. Mňam!

telecí

telecí

jehněčí

jehněčí

Další restaurací k doporučení je Le Solferíno na Saint Germain. Potkáte ji v blízkosti muzea d'Orsey. Ač jídlo nevypadá extra naservírovaně, chuť vše přebije. Salát byl čerstvý, chléb křupavý a sýr prostě francouzský, takže výborný. Dále jsme ochutnali hovězí ragú s bramborem a opět jsme si výborně pochutnali. K tomu není co dodat.

adresa: 262 Boulevard St-Germain, Paris                         web: http://lesolferino.fr

nanápadná rohová restaurace

nanápadná rohová restaurace

salát s kozím sýrem

salát s kozím sýrem

výtečné hovězí ragú

výtečné hovězí ragú

Chcete-li však navštívit poněkud slavnostnější restauraci, čehož jsme využili hned první večer, doporučujeme například restauraci L' Écaille De La Macotte, opět poblíž Montmartre. Pravá francouzská atmosféra tu sálá z každého koutu. Také jsou tu převážně místní. V nabídce naleznete mořské plody a ryby, ústřice můžete vybírat snad z dvaceti druhů.

Čistě pro představu, za 2x 6 ks ústřic, jeden dezert a "levnější" láhev vína zde necháte 100 Eur. Můžete však ochutnat i jejich denní nabídku, což představuje obrovské plato různých mořských potvůrek, čímž se nebudete omezovat pouze na jeden druh dle menu. Obsluha je zde poměrně nepřívětivá. Ne však natolik, abyste si tento zážitek pokazili.

http://www.la-mascotte-montmartre.com/l-ecaille/              adresa: 52 Rue des Abbesses, Paris      

předkrm je samozřejmostí

předkrm je samozřejmostí

tohle jsou oficiálně první ústřice, které mi chutnaly. Jupííí

tohle jsou oficiálně první ústřice, které mi chutnaly. Jupííí

a teď ten slíbený dezert

Nejprve bych ráda představila cukrárnu ANGELINA, kterou najdete na Rue de Rivoli. Nachází se kousíček od Louvre, takže jakmile se pokocháte uměním, doporučuji zajít právě sem. Na začátku roku mi byly z Paříže dovezeny makronky právě odsud. Na krabičce stálo Angelina a já jsem již po prvním zakousnutí věděla, že cukrárna Angelina musí být výjimečná. A taky, že ano! Že jsme museli stát frontu před cukrárnou mě pak ani nepřekvapilo. A když jsem viděla její interiér, tato úchvatná představa byla dokonána. Můžete sem zajít třeba i na nesladkou snídani. A zbytek už si zjistěte sami :)

bez fronty to nejspíš nepůjde

bez fronty to nejspíš nepůjde

www.angelina-paris.fr 

www.angelina-paris.fr 

226 Rue de Rivoli, Paris

226 Rue de Rivoli, Paris

 

Jak jistě víte, ve Francii vládnou makronky. U nás Čechách už se pomaloučku také objevují, ale ještě ne ve velkém. Já osobně jsem se jich svého času mohla ujíst. Zkuste v Praze třeba ty v PAUL (že by francouzská značka? Ano! :), nechystáte-li se za naše hranice.

Zde se to makronkami jen hemží, seženete je tu dokonce i v chladničkách v supermarketech, kde jim však chybí ta správná atmosféra. Určitě je ochutnejte v ulicích.

Tady je ukázka, co Vás ve FR čeká na každém kroku...

Nutno připomenout, že ve Francii, konkrétně v Paříži, je velmi draho. Dát si dezert po jídle si zde však málokdo odpustí. Doporučuji nedávat si jej v restauraci, ale vydat se do cukrárny. Jistojistě nebudete muset jít daleko a ještě poznáte další podnik. Minimálně proto, že ceny dezertů tu jsou o dvě třetiny nižší. Pro představu, například v restauraci za dezert zaplatíte 9 Eur, zatímco v cukrošce do 3 Eur a ještě čelíte větší nabídce.

cukrárna Aux Delices du Moulin kousíček od Moulin Rouge

cukrárna Aux Delices du Moulin kousíček od Moulin Rouge

146 Rue de Paris, Lille

146 Rue de Paris, Lille

http://www.auxdelicesdumoulin.fr

http://www.auxdelicesdumoulin.fr

Přec jen se nám tu podařilo najít něco, co naprosto přebilo dosud vítěznou chuť makronek. Že by tím, že jsme jich byli, a to i pouhým pohledem, přehlceni? Možná. Každopádně sněhové meringue nás na chvíli připravily o řeč. Když jsem hledala recept s vizí, že se jejich přípravy zhostím doma, dozvěděla jsem se, že se jedná o velice precizní přípravu z bílků a z korpusu na stejné bázi jsou vyráběny i makronky. A o nich už jsem věděla, že to rozhodně není brnkačka. Snad se mi zadaří! Nedělám si však naděje, že dosáhnu stejného výsledku jako v Aux Merveilleux de Fred, kteří mají výrobu této cukrářské many pod palcem.

Aux Merveilleu de Fred, 94 Rue Saint-Dominique, Paris

Aux Merveilleu de Fred, 94 Rue Saint-Dominique, Paris

http://www.auxmerveilleux.com/Paris-en

http://www.auxmerveilleux.com/Paris-en

nejen malé, střední, trochu větší, ale i dortíky

nejen malé, střední, trochu větší, ale i dortíky

veškerá výroba meringues probíhá před vašima očima

veškerá výroba meringues probíhá před vašima očima

Netrvalo dlouho a mohli jsme spatřit, co všechno je s korpusem na maringue možné. Neboť jsme byli v Paříži už třetí den, zdálo se mi naprosto nepředstavitelné, že něco takového spasu. Nemusíte sníst ani moc sladkého, ale když co chvíli koukáte do výlohy plné cukrovinek, stačí to k tomu, abyste měli pocit, že každou chvíli prasknete.

DSC_0500.JPG

Poslední jmenovitě doporučovanou je Chez Manon ve čtvrti Le Marais. Kouzlo této pekárny/cukrárny dokresluje samo dění ve čtvrti. Rušno v ulicích, pouliční flašinetáři, trhy s čerstvými surovinami, galerie a velké množství butiků s francouzskou módou. Radost Vám přináší už jen dívání se na to všechno. Tady jste v Paříži!

25 rue de Bretagne

25 rue de Bretagne

http://www.chez-manon-traiteur-paris.fr

http://www.chez-manon-traiteur-paris.fr

dezert caro caramel, vydařená volba!

dezert caro caramel, vydařená volba!

 

 

Jak už jsem v úvodu zmiňovala, je vyloučeno, abyste nepotkávali jednu cukrárnu za druhou. Vypisovat ty nejlepší by byla práce do konce života. Mého, tak to teda ne! Každopádně Vám sem aspoň dávám cukrářské postřehy z ulic, ať se máte na co těšit, případně se doma při pečení dokonce inspirovat.

všimněte si dávky alkoholu v levém zákusku :)

všimněte si dávky alkoholu v levém zákusku :)

cupcaky až oči přecházejí

cupcaky až oči přecházejí

druhů tartalette tu mají nepočítaně

druhů tartalette tu mají nepočítaně

 

 

Závěrem snad jen jeden tip. Sice nevěřím, že ochutnáte více, jak pár (konkrétně velmi málo) dezertů, ale kdyby náhodou, Francouzky nosí hodní díly oblečení (saka, svetry, bundy...) minimálně o tři čísla větší. Tak se přizpůsobte a ono už se to schová. :)) Francouzům prostě neodpářete, že jsou to gastronomičtí mistři, my jsme teď také na krutopřísné dietě.

pohodička při kávě a dezertu flan s výhledem na Pigalle

pohodička při kávě a dezertu flan s výhledem na Pigalle

creme brûlée

creme brûlée