richard's kitchen, Praha 2

image.jpg

Loni v létě jsem pro jednu restauraci pomáhala sestavit meníčko a k tomu jsem vyfasovala na pomoc Richarda, sympatickýho týpka od skupiny Ambiente. Tak ten to teda rozseknul! Přesně věděl, co s čím spojit, aby se zpracovaly zásoby jídla do posledního puntíku, aby to bylo fakt dobrý... Tsee, ono to taky bylo dost kreativní! Stejně tak věděl, kdy co hosté budou preferovat k jídlu, co je zbytečný a co by ocenili... A miliony dalších postřehů, který jsem si zapisovala div ne těsnopisem, aby mi nic neuniklo. I o dětské krupici mluvil tak, že jsem na ni měla dobrej týden chuť. Richard si totiž toužil otevřít svoji vlastní restauraci a dle mě na to měl zkuěenosti excelentní. Vlastně víte co, mimochodem byl to on, kdo mě přivedl na myšlenku podomácku přepuštěnýho másla, protože prý jen blázen by za to platil ty peníze, který za to chtěj v obchodech, když je to snadný jako facka. O něco později můj post o přepuštěným másle totálně překonal veškerý moje dosavadní statistiky, když na facebooku zaujal deseti tisíce čtenářů... No prostě setkání s Richardem bylo fakt inspirativní, ale od té doby jsme se už neviděli. O to větší radost jsem měla, když jsem nedávno jela Vyšehradskou a najednou vidím "Richard's Kitchen"! Mně hned bylo jasný, čí je to restaurace!!! Tak tohle mi udělalo neskutečnou radost! Popadla jsem Kocoura za límec a utíkali jsme na oběd k Richardovi. Což on vlastně ani neví, protože jsem tam byli o víkendu, zatímco Richard je osobně v restauraci od pondělí do pátku, a to do úmoru, jak jsme se mohli dozvědět.

Jako první mě zaujal interiér, ten je fakt cool. Jednoduchej, moderní, příjemnej a osobitej (najdete tam i nástěnku s Ríšovýma fotkama, když byl malej :). Pak mě dost potěšilo, že jsem si nemusela vybírat z jídelního lístku. Ten byl sice lákavej, fakt že jo, ale prostě když nejíte pečivo, těstoviny ani rýží, či brambory, máte poměrně problém všude. Tady mi však vyjmenovali, co mají v kuchyni, popřemýšleli jsme, co dobrýho se z toho může uvařit a záhy jsme se cpali totálně skvělým hamburgrem. Teda, jak se to vezme, spíše totálně skvělým hamburgrovým masem na zeleninovým salátu, pěkně se sýrem a slaninkou. Kocour si pochvaloval pivo Letiny, já jsem si pochutnala na super kávě. Snad bych ještě ráda dodala, že jsem byla velice nadšená z obsluhy. O víkendech tu pracuje místo Ríši jeho bývalý tchán. Ríšo, sorry, že to sem píšu, ale prozradil nám to :D. A tenhle sympaťák leta pracoval v Barceloně v gastronomii. To usuzuju, že je důvodem, proč se s Váma tak příjemně zapovídá, ani nemrknete, věnuje se dětem, zatímco rodiče jí, stíhá dění na place... No prostě žádnej morous, jak jsme většinou zvyklí.

A už s tou chválou končím, slibuju. Negativa žádný psát nebudu, protože já mám takovou radost, že to Ríšovi vyšlo a fakt má můj respekt! Já vlastně žádný negativa ani nenašla. Tomuhle podniku držím palce i na nohou a budu moc ráda, když se tam zajdete podívat a pomůžete takto Richardovi plnit jeho sen - mít úspěšnou restauraci.

P.s.: Taky byste měli vědět, že Ríša je velkej sympaťák už od pohledu, mrkněte: http://richardskitchen.cz

P.s.: Ríšo, to koukáš to? Hele, ať Ti to fakt jde, fakt Ti fandíme!!!

image.jpg
image.jpg
Posted on October 2, 2016 .

vinCaffé, Praha

Blahníkova 610/3, Praha 3 - Žižkov, rezerve: +420 775 760 951

Blahníkova 610/3, Praha 3 - Žižkov, rezerve: +420 775 760 951

Kolik víkendů jsme jen strávili přemýšlením, kam bychom vyrazili do kavárny/vinárny, kde bychom mohli pracovat na noťasech, nebo jen tak číst si knihu a bylo by nám tam fajn, nejlíp na Žižkově.... Moc, strasně moc! Tak jak je, sakra, možný, že jsme neobjevili Vincaffé v Blahníkové, který je tu už prý 6 let a máme ho skoro u baráku?! Takže já se tímto stydím, protože tohle super místo splňuje všechno, po čem jsme tak marně pátrali. Neomlouvá nás ani to, že tato vinárna/kavárna je z venku poměrně nevýrazná...

Abych byla přesná, Vincaffé si našlo nás! Přichomýtli jsme sem na pozvání v době, kdy tu sympatická majitelka Karolína "testovala" dobroty na grilu, které se budou servírovat na minidyzajnu právě ve VinCaffé už příští sobotu 16. dubna 2016. Vážení, zkrátím to - tahle ženská připravila takový kreativní dobroty, že jsme fakt žasli. Tím jsem lehce odbočila - leč jak se to vezme, nebude dlouho trvat a budou se servírovat ve Vincaffé. Možná ty samý, možná ne, ale po téhle ochutnávce nemáme o Karolínině kuchařském umu sebemenší pochybnost.

Každopádně jsme měli čas popovídat si s Karolínou, jak k vinárně přišla a jak to v ní funguje. Mimochodem, Karolína bloguje pro změnu o kávě, takže Vás asi nepřekvapí, že se tak stalo při jedné z nejlepších káv, co jsme v poslední době pili. Italská káva La Genovese to byla, pište si :). Záhy jsme popíjeli víno, které dováží z Moravy od ověřených vinařů, kam jezdí osobně. Nerada píšu recenzi, pokud fakt necítím, že jsem z toho nebo onoho podniku nadšená a tady jsem vlastně ani o nic takového ani nebyla Karolínou požádaná, ale.... JE TO TAM FAKT BOŽÍ! 

Interiér je fajn, najdete tu i milý posezení na klidném žižkovském dvoře, káva je excelentní, víno nejen moravské je svěží, dortíky mňamózní, dětský koutek tu taky je, na quiche, panini, pianide (italská plněná pšeničná chlebová placka) a polévkách si můžete pošmáknout a jak říkám, brzy i na dalších dobrotách! A co takhle snídaně? Třeba taková pohodová sobotní?

Jediný, co bych k tomu měla, je opravdu ten exteriér. Nejsem si jistá, zda bych sem zamířila, i kdybych VinCaffé zmerčila. Jakože jsem musela, protože jsem kolem šli nesčetněkrát... Tak se nedejte a zajděte si je testnout.

A jestli se Vám tedy tenhle článek zdá příliš "přeslazenej", počtěte si na VinCaffé jiný recenze, ale bacha - budou stejně nadšený! :)

image.jpg
image.jpg
vína moravská, francouzská, španělská, italská...

vína moravská, francouzská, španělská, italská...

A tohle je ryzí provokace, abyste věděli, jak jsme si na dobrotách od Karolíny pochutnali a taky, co Vás tu čeká na minidyzajn marketu příští sobotu :). A vůbec, občas jim mrkněte do meníčka, zda tam tyhle a podobný dobroty na nás už nečekají :).

image.jpg
falafel sendvič, co zmizel šmahem :)

falafel sendvič, co zmizel šmahem :)

portobello s mozzarellou

portobello s mozzarellou

bramborové placky s povidly a s jablky

bramborové placky s povidly a s jablky

kuřecí v jogurtu s tymiánem a hovězí na špejli

kuřecí v jogurtu s tymiánem a hovězí na špejli

grilovaná zelenina

grilovaná zelenina

Posted on April 6, 2016 .

restaurace Field, Praha

srnčí, mandle, tvaroh, uzený veloute

srnčí, mandle, tvaroh, uzený veloute

Pokaždé, když jsem byla ve Fieldu, fotila jsem snad všechno, co mi položili na stůl, protože jsem byla doslova paf z toho, jakým způsobem tam servírují jídlo. Sice jsem si časem postupně zvykla, ale pravdou je, že mi "rozhodili" sandál vždycky něčím novým. Nesčetněkrát jsem odpovídala, že si to jídlo rozhodně nefotím na blog, ale jen tak. Později jsem přemýšlela, že bych přece jen o Fieldu něco napsala, protože na něj fakt nedám dopustit. Jenže co??? To je přesně ten tip restaurací, kam jdete vždycky na jistotu. Jak napsat doporučení restaurace, kde je obsluha skvělá, jídlo ještě skvělejší, interiér naprosto příjemný a cítím se tam naprosto skvěle? To je vlastně všechno, co bych k tomu řekla, tahle restaurace doporučení opravdu nepotřebuje. Rozhodla jsem se Vám o ní ale přece jen napsat už proto, abyste se o ní dozvěděli, pokud se tak ještě nestalo, a zamířili do ní. 

Field je v prvé řadě restaurace velice sofistikovaná. Jídla zde servírují tak kreativně, že dle mého bychom zde žasli i nad krupičnou kaši a bez mrknutí oka za ni zaplatili jako za kaviár. Nebo jste snad už někde dostali jídlo naservírované na mechu nebo na kosti? Přiznám se, že zde mám také ráda velikost porcí. Hravě tak projdu od předkrmu, přes hlavní jídlo až po dezert, to vše se sklenkou prosecca, posléze kvalitního vína anebo výborného koktejlu. Nejlépe koprového, mňam! Mám ráda, když z restaurace odcházím s lehkostí, příjemně nasycená a moje chuťový buňky řvou blahem. V tomhle mi tu rozumí :).

Jak říkám, těžko se píše recenze, když je podnik tak výborný, že neudělá chybu. Včera se tak ovšem stalo, tak si hned můžete udělat obrázek, jaký je zde přístup k hostům... Objednala jsem si jako hlavní chod bažanta a bylo mi přineseno srnčí. A výsledek? V mžiku mi bylo nabídnuto, ať si sním srnčí s tím, že nám bude přinesen ještě bažant, abychom ho také ochutnali a zda ho chceme rovnou dvakrát jako omluvu? Bleskurychle jsme jim odpustili už za jednu porci.

Myslím, že mnohem víc už řeknou fotky. Sice jsem je pořizovala mobilem za kvapu, než se pustíme do jídla, kterýmu nešlo odolat, ale i tak ten pohled ještě teď stojí za to... :))

Asi je vám už jasný, že v restauraci na takové úrovni si sáhnete hlouběji do kapsy. To ano, ovšem tohle si to zaslouží! Kupříkladu i takový název Field není jen tak. Jak jsme se mohli dozvědět, filozofie podniku je servírovat jídla sezónní v surové podobě a s autentickou chutí. Jednoduchý, leč naprosto promyšlený interiér, ve kterém tu a tam spatříte různé ná/stroje z pole, Vám určitě k tomu všemu dodá na pohodě a relaxu. Žádná naškrobenost, vyjma jídla na talíři, které svojí chutí dosahuje neskutečnýho luxusu, se tu zkrátka nenosí. Tady prostě budete ve své kůži... :)

couvert

couvert

řepa, tvaroh, zauzená petržel, višňovice

řepa, tvaroh, zauzená petržel, višňovice

ryba dne, slávky, hrách, noky

ryba dne, slávky, hrách, noky

brzlík, mořský ježek, česnek, slunečnice

brzlík, mořský ježek, česnek, slunečnice

image.jpg
nugát, bílý jogurt, tonka, fazole

nugát, bílý jogurt, tonka, fazole

image.jpg
můj oblíbený koprový koktejl

můj oblíbený koprový koktejl

Field Restaurant, U milosrdných 12, 110 00 Praha 1

 

 

couvert - jednohubky na mechu

couvert - jednohubky na mechu

couvert na krvi z divočáka servírovaný na kosti

couvert na krvi z divočáka servírovaný na kosti

image.jpg
jehněčí, květák, datle, bryndza

jehněčí, květák, datle, bryndza

bažant, kaštan, houby, kakaové boby

bažant, kaštan, houby, kakaové boby

další koktejlový oblíbenec :)

další koktejlový oblíbenec :)

http://www.fieldrestaurant.cz/cz/

http://www.fieldrestaurant.cz/cz/

milá pozornost podniku na závěr - čokoládové pralinky

milá pozornost podniku na závěr - čokoládové pralinky

Posted on February 23, 2016 .

swiss cheese, Písnice

Je to už týden, co jsem se vrátila z dovolené a stále se nemůžu plně navrátit do všedních dnů. Neustále jsem myšlenkama v Toskánsku, kde o kvalitní víno a jídlo rozhodně nebyla nouze. O to příznivější bylo objevení Swiss Cheese v Písnici. Já vím, Itálie versus Švýcarsko... Nicméně mám na mysli skutečnost, že jsem zde narazila na skvělé sýry a víno, což mě nesmírně potěšilo. Přec jen moje chuťové pohárky v poslední době zažívaly doslova extázi a díky tomuhle obchůdku si to mohly prodloužit. :) Velice rychle jsem si tu vzpomněla, že když mě v létě navštívil můj švýcarský spolužák ze školy v Anglii, kladl mi na srdce, že musím vyzkoušet švýcarské víno. Sýr mi rovnou přivezl, to mi nebylo třeba zdůrazňovat. Mimochodem věděli jste, že 95 % produkce švýcarských vín zkonzumují přímo Švýcaři? To jsem se pak mohla divit, že jsem na ně moc nenarazila. 

Obchůdek Swiss Cheese vlastní sympatická Barbara, rozená Švýcarka s perfektní češtinou. Najdete zde nejen sýry, ale i zmiňované víno, uzeniny, mléčné produkty, káva, čokoláda, mnohé laskominy... Vše samozřejmě švýcarské.

Co se sýrů týká, asi největší překvapení se mi dostalo se sýrem SPORTOVEC a EMENTÁL. Takový Sportovec má jen 15 % tuku a přitom chutná doslova božsky. U Ementálu jsem nevěděla, že je to ryze švýcarský sýr, byť ho dělá kdekdo. Nezbylo tak Švýcarům, než si přivlastnit název Emmental AOP, díky čemuž tedy pravý švýcarský ementál poznáte.

Ovšem naprosto dávám palec nahoru sýru Willys Jersey Blue. Tenhle "plesnivák" to vyhrál na plné čáre. Jako mnoho jiných produktů se mnou putoval domů a v momentě, kdy jsem si jej dala s bílým hroznovým vínem, bylo mi jasné, že se do reality všedních dnů zase jen tak brzy nedostanu. Jo, já si to jídlo umím užít, i kdyby ho být jen drobek. V tomhle případě díkybohu nebyl. :)

Kromě sýrů, vína, které je vážně dobré, musím ještě ocenit jogurty a tvarohy. Jogurt bílý, kokosový, kávový, tvaroh švestkový... Tyhle šly se mnou domů a nezbývá mi, než je doporučit. Více jsem ze sortimentu sice neměla, nicméně je mi jasné, jak by to dopadlo. Nejspíš naprosto stejně chutně. Zde bych na sebe práskla, že se právě cpu švestkovým tvarohem, zatímco vyťukávám tenhle post :D.

Až si říkám, kde jen najít nějakou slabinu, kterou bych Vám zde popsala... Tak snad kromě toho, že je tento obchůdek poměrně z ruky (jenže to zase jistí e-shop, který Barbara provozuje), tak snad už jen vyšší ceny. Za 3 sýry, přičemž každý měl kolem cca 100 g a výše vyčtené mléčné výrobky jsem platila přes 500 Kč. No jo, jenže chcete-li kvalitu, tak si holt připlatíte, a to tady naprosto platí.

Pokud byste si švýcarských sýrů chtěli užít dosytosti, je tu ještě nabídka fondue. Buď Vám (a menší skupince přátel) mohou být připraveny a servírovány přímo na místě anebo si můžete půjčit sadu na fondue, přičemž si troufám tvrdit, že byste si na majitelce lehko vyžádali parádní švýcarský recept na sýrové fondue. Sýr tu samozřejmě můžete hned zakoupit, jak jinak... Mimochodem všimli jste si těch propracovaných cedulek k sýrům? Tolik informací včetně QR kódu jsem snad ještě neviděla...

Snad jen poslední tečka - až budete stát ve frontě, můžete si zahrát o slevu, či jinou výhodu. Velice snadno tak učiníte na interaktivním displaji přímo u pokladny.

malá ukázka z nabídky

malá ukázka z nabídky

pište si: Libušská 15, Praha 4. www.swisscheese.cz

pište si: Libušská 15, Praha 4. www.swisscheese.cz

majitelka Barbara, která vše ochotně vysvětlí

majitelka Barbara, která vše ochotně vysvětlí

mého srdce šampion!

mého srdce šampion!

mňam!

mňam!

posezení nahoře

posezení nahoře

fondue dle pravého švýcarského receptu

fondue dle pravého švýcarského receptu

v nabídce najdete i tvrdý alkohol. Tomuhle říkám "slivovice pro ženy" :)

v nabídce najdete i tvrdý alkohol. Tomuhle říkám "slivovice pro ženy" :)

lahodné bílé víno

lahodné bílé víno

nabídka laskomin

nabídka laskomin

Posted on September 22, 2015 .

pizza Coloseum, Praha

steak z tuňáka

steak z tuňáka

hovězí líčka

hovězí líčka

Je to už poměrně dávno, co jsem občas navštívila Pizzu Coloseum. Upřímně, žádná hitparáda, takže ještě nedávno bych mohla říct, že jsem tam leta nebyla a ani by mě nenapadlo tam jít. Dost jsem tedy prskala, když mě sestra táhla do Colosea na I. P. Pavlova, nicméně času jsme neměly nazbyt, tak jsem se tomu neubránila. Před ní jsem to samozřejmě na sobě nedala znát, ale jedno jsem musela uznat - bylo to tam nějaké jiné, lepší. Ovšem tohle bylo předloni a averze je averze, zavítala jsem tam opět shodou okolností zase až letos, tentokrát do Myslbeku. Měsíc na to jsem to byla já, kdo si do Colosea vedl strávníky, pro změnu Na Poříčí. A teď už mi to nedá a musím se s Vámi podělit, že v Coloseu je to takový... jakože fakt dobrý! Zdá se, že Coloseum nejspíš vyrazilo "do boje" za novou image.

Zatímco dříve mi Coloseum přišlo spíše české, než italské, tentokrát tomu bylo jinak. Kupříkladu telecí plátky v kombinaci s tuňákovou pomazánkou jakožto překrm nás nadchnul nejvíce. Tuto kombinaci jsme totiž měli pouze v židovské čtvrti v Římě, leč pravda, chuťově vytříbenější, ale přesto za toto Coloseu deset bodů z deseti. Dále taková mozzarella di bufala nás nenechala bez uznalé pochvaly nad talířem. Telecí líčka se lahodně rozpadala na jazyku a steak z Anguse byla tak jemný a skvěle připravený, že jsem byla překvapená - to jsem si při prvním pohledu na něj fakt nemyslela. Ač jsem fotky sesbírala z několika návštěv Colosea, stačí na ně mrknout a hned vím. Steak z tuňáka? Skvělý! Objednali jsme si jej rare a skutečně byl uvnitř skvěle rare, přitom na povrchu ideálně opečený do hloubky cca půl cm, čili byl velmi šťavnatý. Tiramisu jednoduše mňam a mascarpone s čerstvými jahodami? Jakbysmet, tady není co zkazit. Kdybych toto všechno měla sníst sama, tak puknu, ale vzhledem k tomu, že Kocourovi a sestře ujídám z talíře vcelku běžně (v rámci recenzí, samozřejmě :), toto všechno jsem poctivě otestovala.

spaghetti con gamberi

spaghetti con gamberi

Nicméně problém mám trochu s jídelním lístkem. Je totiž velice obsáhlý a připomíná mi spíše noviny, kam se snažili nacpat výčet všech dobrot, na které jsou v Coloseu pravděpodobně hrdí a chtějí je do posledního dopřát svým zákazníkům. Ovšem vybrat si z tohoto přehršelu jídel je fakt kumšt. Já věřím, že suroviny jsou kvalitní a od dobrých dodavatelů, ale jsem prostě pro jednoduché jídelní lístky. Jednak mi šetří čas a dál mi dávají pocit, že suroviny se v kuchyni "točí" a nikoli, že čekají na případného zájemce v mrazáku apod. 

A pak voda - kohoutkovou prostě nedostanete. Houk! Polemizování o tom, proč tomu tak je tu nechám být, chápu... Já ji mám však raději, než balenou, takže používám jeden fígl, který tu, jako v mnohých jiných restauracích, prošel. Tak tedy "prosím kohoutkovou vodu za celu balené" a měla jsem ji na stole. :)

A do třetice jeden "vrtoch", ale pro rodiče nejspíš pochopitelný - vcelku problém hodný vytočení obsluhy nám vyvstal z momentu, kdy jsme chtěli jednu porci polévky naservírovat ve dvou talířích. Ač slečna odcházela se slovy, že nám polévku dá do jednoho talíře a druhý prázdný, ať si s tím poradíme, jak chceme, neboť na toto nejsou zvyklí, nakonec jsme ji dostali ve dvou talířích. Nestandardní požadavek, já vím, ale jinde by nehnuli brvou... Tak to jen tak na okraj.

Tak či onak, Coloseum doporučuju. Jestli ho znáte nechvalně z dřívějška, budete-li mít příležitost, zajděte to tam "oťuknout" dnes. Zhruba pro představu - určitě bych se nebála mít tam pracovní schůzku, "lepší" rande, dokonce ani výročí. Začněte proseccem, parádně si pochutnejte, zalijte to limoncellem a nemůžete pochybit. A mimochodem, za zkoušku stojí i polední meníčka, která jsou také chuťově pestrá a cenově přátelštější.

Více na: http://www.pizzacoloseum.cz/cz

restované krevety s česnekem

restované krevety s česnekem

grilovaný kozí sýr s medem a ořechy

grilovaný kozí sýr s medem a ořechy

mozzarella di Bufala

mozzarella di Bufala

plátky telecí kýty z Angusu

plátky telecí kýty z Angusu

salát s grilovanými krevetami

salát s grilovanými krevetami

marinovaný, křehčený steak z Angusu 

marinovaný, křehčený steak z Angusu 

výtečné tiramisu

výtečné tiramisu

mascarpone s čerstvými jahodami

mascarpone s čerstvými jahodami

předkrm je samozřejmostí 

předkrm je samozřejmostí 

Posted on June 12, 2015 .

restaurace Na Konci, Lochkov

V poslední době mám v oblibě neustále googlit restaurace poblíž míst, kam jedeme na výlet, pročítat recenze a jídelní lístky předem a trávit tím snad víc času, než samotným plánem výletu. Až jsem přemýšlela, jestli nemám nějakou novou gastro úchylku, ale na svoji obranu bych ráda uvedla, že mi jde jen o to se fakt dobře najíst, když už nemusím vařit. Tohle jsem se naučila praktikovat v New Yorku a asi jsem v tom dobrá, protože od té doby odcházím z každé restaurace naprosto blažená.

Posledně se tak stalo v restauraci Na Konci při cestě z Karlštejna. Tady si mě naprosto získali. Takže, prosím Vás, DALI MI KOHOUTKOVOU VODU BEZ ŘEČÍ a PROHLEDALI VŠECHNY FILETY, ABY NAŠLI TEN NEJ PRO MOJI POLOVIČNÍ PORCI. Jinde by mi na obojí nejspíš řekli "ne", a to připomínám, že za kohoutkovou vodu klidně zaplatím jako za balenou. A vůbec, dostali jsme pozornost podniku, po domácím chlebu z pece jsme div nemluvili slastí a z talířů jsme si jedli navzájem, abychom se neošidili o dobrotu toho druhého. Cokoli nám na stole docházelo, hned byl u nás velice příjemný personál a nic nebylo problém. A ty chutě! V bříšku jako v nebíčku. Tak asi tolik.

A jakože s tím filetem mně fakt dostali. Aby číšnice s kuchařem hledali malý filet, který by mohli použít pro poloviční porci, to se mi stalo prvně - ačkoli jsem byla ochotná si hnedle vybrat jiné jídlo vhodnější pro poloviční porci.

Pro cenovou představu - denní menu za 100 Kč, jinak polévky 90 Kč, předkrmy do 200 Kč, hlavní jídla do 300 Kč, dezerty kolem 100 Kč.

Já na tuhle restauraci fakt nedám dopustit. Jak mně tam jen bylo příjemně... Konec. Konec recenze. A basta! :)

hráškový krém se sušenou šunkou

hráškový krém se sušenou šunkou

pozornost podniku, tak se nechte překvapit :)

pozornost podniku, tak se nechte překvapit :)

pečená vepřová pluma se škvarkovými plackami a glazírovanými žampiony se šalotkou

pečená vepřová pluma se škvarkovými plackami a glazírovanými žampiony se šalotkou

pečený filet z mořského vlka s caponatou a polentou

pečený filet z mořského vlka s caponatou a polentou

ke Slivenci 36, 154 00 Praha - Lochkov

ke Slivenci 36, 154 00 Praha - Lochkov

interiér 

interiér 

Posted on May 12, 2015 .

el Barrio de Ángel na Smícháči

"místní" vinmeláda a chimichurri k masu, s domácím pečivem

"místní" vinmeláda a chimichurri k masu, s domácím pečivem

Abych Vám sem napsala o restauraci, musí mě něčím opravdu zaujmout. Sedím po různých restauracích často, tak by se mi snadno mohlo stát, že nebudu dělat nic jiného. :) Takže to už musí být "něco", ať už pozitivního, či negativního.

Posledně se mi tak stalo v restauraci El Barrio na pražském Smíchově. Jezdila jsem kolem ní leta, aniž bych jí věnovala pozornost. Teď se však stalo, že mě do ní zavála náhoda a když jsem viděla, jak příjemný má interiér a hlavně, že ve výloze mají chladničku s pořádnýma flákotama masa a sýrů, nechápala jsem, že dosud nevzbudila moji pozornost, když jsem toto mohla vidět už z ulice?

Nicméně po počátečním nadšení přišla notná dávka skeptičnosti. Jídelní lístek lákal každým řádkem, ať už rozmanitým výběrem tapas, cevichi (kyselý salát z bílých ryb), salámů, sýrů, salátů, ryb, kvalitních mas, grilovaných steaků "churassco"; ale ty ceny? Všichni u stolu jsme se shodli, že jsou podstatně nižší, než jsme čekali. Tak jsem znejistěla, zda neodejdu zklamaná. Upřesňuji, že součástí restaurace je i rychlé občerstvení a obchůdek, přičemž i zde byly ceny opravdu nižší, než jsme v podobných restauracích zvyklí.

Netrvalo však dlouho, abych zjistila, že zdejší kuchaři opravdu ví, co Vám servírují, o mase Vám budou povídat téměř celý jeho příběh, zatímco Vám jej budou připravovat na grilu a také budou znát odpověď snad na všechny všetečné dotazy. Když jsem slyšela, že hovězí je nejlépe připravovat bez předchozího nakládání a pouze s pepřem a mořskou solí, tento podnik měl u mě vyhráno. Přesně takhle kvalitní hovězí zbožňuju. K tomu výborné červené víno a ke spokojenosti mi nechybělo nic.

Dozvěděla jsem se však, že restaurace umístěná ve spodní části podniku je zprovozněna poměrně nedávno. Do té doby fungovala jen horní část s občerstvením a prodejnou. Doufám tedy, že tento drive není počáteční, ale vydrží. Případně vám to tu ještě za nějaký čas "oťuknu".

A kdo budete mít cestu kolem, můžete využít i take away v podobě burgrů z domácího pečiva, s masem dle výběru a ledovým salátem.

Posted on February 2, 2015 .

což takhle dát si brunch? V Amandine!

café Amandine, Na Moráni 19, Praha 2

café Amandine, Na Moráni 19, Praha 2

Jak už jsem psala dříve, pro ty, co neví, brunch (branč) je jídlo nahrazující snídani i oběd. Prostě skvělá varianta, je-li na snídani pozdě a s obědem se Vám nechce dělat. Brunch vzniknul původně jako oslava různých příležitostí - svatba, Valentýn, svátky.... Zkrátka jakýkoli důvod, proč si beze spěchu vychutnávat výtečné dobroty klidně po několik hodin a příjemně si u toho popovídat s lidmi, co jsou Vám nejbližší.

Můžete si vychutnat vajíčka na různé způsoby, omelety, toasty, jogurty s müsli, croissanty, lívanečky naslano i nasladko, stejně tak palačinky, domácí pečivo, francouzské marmelády, ovoce, různé dezerty... Anebo ještě jinak - anglický brunch, řecký brunch, francouzský brunch... příjemně zakončený decí bublinek...

Brunche zbožňuju a ať už jsem na nich byla kdekoli, nedám dopustit na Café Amandine na Moráni. O víkendech se servírují až do 14 hod, tak si můžete v klidu pospat a pak vyrazit. Počítejte s cenou cca 300,- Kč na osobu. Třeba na vejce benedikt, čerstvý pomerančový džus, francouzskou bagetu s různými francouzskými marmeládičkami, zázvorový čaj, dezert a kávu, a to mluvím o základním brunchi pro jednu osobu.

A jestli se Vám nechce z tepla domova, či máte Amandine z ruky, udělejte si brunch sami. Mám-li doma nocující návštěvy, sejdeme se dopoledne v kuchyni, vyskládám téměř vše z lednice (po náležité předchozí přípravě) a každý si hoduje dle svého uvážení. Stalo se to příjemným zvykem, třeba se necháte inspirovat i tímto.

lívanečky s uzeným lososem a kaviárem

lívanečky s uzeným lososem a kaviárem

vejce benedikt

vejce benedikt

Posted on November 18, 2014 .

café Fara, Klentnice

http://www.cafefara.cz/

http://www.cafefara.cz/

Café Fara v Klentnicích na jižní Moravě je velice proslulou restaurací. Slýchali jsme o ní stále častěji, tak nám to nedalo a vyrazili jsme. První věc, která nás překvapila bylo, že jsme si museli vystát frontu, neboť jsme neměli rezervaci. Ta se mimochodem doporučuje dobrých 14 dní předem. Tak to se v Čechách moc nevidí. Co se samotné Fary týká, můžete volit mezi restaurací, kavárnou a ubytováním. Za zmínku jistě stojí ještě originální muzeum kávovarů, které je součástí kavárny a ze kterého jsem byla fakt v úžasu. K nevíře, jaké druhy kávovarů vůbec kdy existovaly!

A teď zpátky k restauraci. Frontu máte za sebou do 15 – 20 minut, což není nic tak hrozného. Prostudujete si v klidu (nejen víkendové) meníčko, pokocháte se nádherným okolím… Mimochodem k tomu meníčku - udělalo mi radost, že zde vaří podle sezónnosti a menu je krátké, což jsem uvítala. Výběr z 5 hlavním chodů bohatě stačí.

K jídlu jsme si objednali rybí polévku s nudlemi, kančí variaci s dýňovým pyré a jehněčí maso s haluškami. Ocenili jsme zejména poctivou domácí chuť. Opravdu zde nebylo co vytknout. Mňam! Ještě bych ráda zdůraznila, že jsme si také velice pochutnali na jejich domácí řepové limonádě a jejich vlastním meruňkovém pivu. Toto jsme završili dezerty. Ehm, abychom si rozuměli, Kocour měl svátek, takže menu muselo být kompletní :). Zvolili jsme ovocný a makový řez. Tady nutno podotknout, že dezerty byly spíše průměrné. Ovšem! Kava exkluzívní!

Ještě přidávám pár postřehů – interiér byl velice vyvážený, mnoho doplňků bylo v rustikálním stylu, obzvláště splachování na záchodě nás fakt zaujalo :D. Obsluha byla milá a pohotová. Chvílemi, pravda, chaotická, ale tomu se nebylo co divit při tolika hostech. K tomu přičtěme krásný výhled do přírody, malebnost vesničky, ve které se Fara nachází a pak se nemůžeme divit, že se zde nejen stojí fronta, ale lidé se sem sjíždějí i z míst mimo republiku. Co se cen týká, ty jsou malinko vyšší, ale naprosto zasloužené. Jo, za mě Faru opravdu doporučuju!

Klentnice 166, 692 01 Klentnice

Klentnice 166, 692 01 Klentnice

rezervace kavárany: 519 321 755 

rezervace kavárany: 519 321 755 

rybí polévka

rybí polévka

kančí variace s dýňovým pyré

kančí variace s dýňovým pyré

jehněčí s haluškami

jehněčí s haluškami

muzeum kávovarů

muzeum kávovarů

Posted on October 20, 2014 .

francouzská pekárna le caveau

Náměstí Jiřího z Poděbrad 9 , Praha 3 Vinohrady

Náměstí Jiřího z Poděbrad 9 , Praha 3 Vinohrady

image.jpg
image.jpg

Nedávno jsem řešila, zda sekce "v obchodě" a "v restauraci" neutnu. A hned druhý den sedím v tak úžasné restauraci, že z toho mám zážitek ještě několik dnů a další den jím fíkový chleba tak výtečný, že jsme ho snědli na posezení celý! Sice budu potřebovat nový boty na běhání, ale tohle byl totální FOODPORN! Takže prostě neutnu. :)

A teď k věci - na Nám. Jiřího z Poděbrad v Praze letos otevřeli pod záštitou vinárny Le Caveau francouzskou pekárnu. Samozřejmě jsme si to nenechali uniknout a už od začátku "byli s nimi". Jednou se croissanty povedly, podruhé méně, pak byly stále vykoupeny, tu výtečnou bagetu tam za boha nemůžu už sehnat, protože je také neustále vyprodána a nyní fíkový chléb! O rustikálním chlebu a dalších dobrotách ani nemluvě. Vše se peče v peci přímo před Vámi a neustále tam zkouší péct nové a nové věci.

Je pro mě naprostý svátek zde nakupovat. Pečivo je teplé, křupavé a když projdu dveřma vedle do vinárny a přihodím k tomu ten nejlepší lanýžový sýr, co znám a lahev skvělého vína... Takhle se dá prostě žít! :))

odkaz na pekárnu: http://www.broz-d.cz/

odkaz na pekárnu: http://www.broz-d.cz/

Posted on October 7, 2014 .

konírna, wine food market

http://www.winemarket.cz

http://www.winemarket.cz

image.jpg
image.jpg

Wine food market na Smíchově je tak trochu naše srdcovka. Nejedna dobrota tam padla na naše první randíčka. Nicméně tak, či onak, těm vínům, sýrům, pečivu, dezertům, rybárně, restauraci ve vnitřní tržnici, nejde říct "ne". Přidejte neobvyklý, převelice krásný interiér a jste kompletně polapeni. K tomu nedávná vzrušující zpráva, že zde otevřeli i Konírnu, tedy zadní restauraci, kde se servíruje to nejskvělejší maso, které si jen umíte představit... Tam jsme museli hned vyrazit!

Mise byla jasná - mají tam fiorentinu! Pekelně kvalitní masíčko z býků, kteří se po staletí chovají v údolí Val di Chiana a maso mají tak jemné, že na jeho přípravu stačí necelých 10 minut!

Mně osobně spadla čelist hned při vstupu. To, co na mě čekalo v konírně! Za jiných okolností by mi interiér ve stylu stáje zněl kýčovitě. Ale tohle?! To prostě musíte vidět osobně! Za mě naprostý designový požitek. Každopádně se nás sešlo šest a shodli jsme se, že takhle dobře se nám už dlouho nikde neposedělo. Totální pohodička, naprosté uvolnění, velice sympatická obsluha (která nám dovolila přinést si jak víno, tak dezerty z vedlejší prodejny wine foodu, ale neříkejte to šéfovi :). Troufám si říct, že se cítíte skoro jako v cizí zemi, kde si užíváte dovolenou (poznatek jednoho z nás :).

A jídlo? Exkluzivní! Ať už steak z fiorentiny, z divočáka, k tomu dobré víno (přímo z Konírny, či od vedle), stejně tak ty proklatě dobré dezerty, které si ve wine foodu sami vyrábějí... Totální gastronomický ráj. A to jsem si dala pár dnů oddych, než napíšu recenzi, abych ty superlativy zkrotila... Rozbijte prasátko a vyražte :)

Strakonická 948/1 - Praha 5 Smíchov

Strakonická 948/1 - Praha 5 Smíchov

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on September 20, 2014 .

penzion Kokořín a chléb U Grobiána

Celý víkend jsme prozkoumávali Kokořínsko a opět jsme hledali, kde se dobře a kvalitně najíst. Budete-li tedy projíždět tímto krajem, jistojistě nic nezkazíte restaurací v Penzionu Kokořín. První věc, která mě zaujala, byl design jídelny. S tím si, jak vidno, majitelé dali záležet. Jednoduché, krásné, sladěné, radost posedět. Hned záhy mi udělalo radost samotné menu. Kreativní nabídka zdárně vyhýbající se klasice; k tomu netřeba nic dalšího říkat, rovnou jsem ho vyfotila.

Kokořín 12, 277 23 Kokořín

Kokořín 12, 277 23 Kokořín

nakládané filety ze pstruhů

nakládané filety ze pstruhů

plněná pralinka z křepelky

plněná pralinka z křepelky

polévka ze sumce

polévka ze sumce

Trošku prekérka byla, pravda, s obsluhou. Paní, seč se snažila, jak mohla, nepůsobila vstřícným dojmem. Chtěli jsme sedět venku na zahrádce, ale už nám to nachystala vevnitř, tak jsme se museli přesunout apod. Byla bych opravdu překvapená, kdyby byla majitelkou. A další, velice důležitá věc – rozhodně nedoporučuji nic jiného, než výběr z menu. Ostatní služby bohužel naprosto nekorespondují s vytříbenou kuchyní. Ubytování je velice obyčejné a ke snídani máte na výběr z míchaných vajíček, hemenexu a cudně obloženého talíře. Kdybyste se chtěli pozdržet na dvě noci, druhý den už budete mít snídani nachystanou bez možnosti výběru. Žádné müsli, jogurty, mléko, ovoce, zelenina, cokoli jiného. Pevně však věříme, že penzion prochází postupnou rekonstrukcí a brzy bude i ubytování krásné a hodné takovéto restauraci.

Ovšem, budete-li se chtít někde naobědvat, či navečeřet, určitě si zde převelice pochutnáte, místní kuchař je mistrem v oboru! 

francouzská kachna tažená v sádle

francouzská kachna tažená v sádle

řízek z kačeřích prsíček v levandulové strouhance

řízek z kačeřích prsíček v levandulové strouhance

sumec s koprovými brambory

sumec s koprovými brambory

A až budete odjíždět, přibrzděte u Restaurace a penzionu U Grobiána vedle v Lenoře 12, kde každý pátek pečou chléb přímo v jeskynní kamenné peci. Jednak je výtečný, poctivý a vydrží Vám v dobré stavu i týden. Pokud ho tedy nesníte dřív. :) A přijedete-li rovnou v pátek mezi 11. – 17. hod, můžete si ho upéct sami!

Posted on August 13, 2014 .

restaurace V Pohodě, Konstantinovy Lázně

Penzion V Pohodě, Lázeňská 83, 349 52 Konstantinovy Lázně

Penzion V Pohodě, Lázeňská 83, 349 52 Konstantinovy Lázně

Zavítáte-li do Konstantinových Lázní, velice ráda bych Vám doporučila restauraci v Penzionu V Pohodě. Nejen díky chutnému a poctivému jídlu, tak čtete dál.

Hotový poklad jsem objevila v obsluze (nebo snad i majitelce?). Tahle úžasná ženská běhá po place tak, že to nestíháte ani pozorovat a stále při dobré náladě. Nicméně posléze zjistíte, že její přidanou hodnotou je něco, co se dnes ještě jen tak nevidí. Rozmluví Vám Coca-Colu s tím, že Vám osobně udělá domácí citronovou limonádu; když vývar, tak pocitivý, 15 hodin vyvařovaný; když maso, tak jedině od řezníka a dezerty peče místní paní, takže domácí! Takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Jo, a pánové, je to fakt kočka :)

Mimochodem my jsme ochutnali mrkvový dort a byť jsem jich měla za poslední leta nespočet a sama jej občas upeču, tenhle přebil vše dosud ochutnané. Bylo v něm tolik mrkve (o to méně těsta, jupí), že chutnal takřka jako “raw”, ale přesto velice příjemně dezertově.

A pak třeba pečené brambory. Ty bych si nikde neobjednala, ovšem po té chvále, co se na ně nesla u našeho stolu, jsem neodolala a ochutnala z vedlejšího talíře. Lahoda! A tak se Vám tu rovnou přiznám, že z dalšího talíře jsem otestovala smažený sýr (věc v našem jídelníčku naprosto zapovězená, vážně :). Výborný!

Určitě tedy při návštěvě Konstantinek zamiřte rovnou sem, ať máte jistotu a nezískáte naprosto odpudivý gurmánský zážitek jako například my v nedaleké restauraci U Krkovičky.

poctivý kachní vývar

poctivý kachní vývar

telecí ragú

telecí ragú

pražma. Ty bylinky byly exkluzivní!

pražma. Ty bylinky byly exkluzivní!

kachní prsa na portském víně

kachní prsa na portském víně

http://www.penzionvpohode.cz/

http://www.penzionvpohode.cz/

Posted on July 30, 2014 .

na věčnosti, Znojmo

Kdo má na jižní Moravě fritézu, může si otevřít restauraci. S tímto názorem jsem smutně odjížděla z mé milované jižní Moravy. Nechcete-li jíst českou klasiku, máte smůlu anebo Vás to bude stát převelké úsilí.

Poměrně fušku jsme si dali ve Znojmě, kde jste obešli 8 (!) restaurací, než jsem se vůbec najedli. Vážení, kdybyste zavítali do Znojma, přináším Vám velice přínosnou radu, kam zajít na jídlo a neňufat při tom litry přepáleného oleje. Jedná se o (vegetariánskou) restauraci, galerii a kavárnu Na Věčnosti. Tady jsme po tom všem, co jsme obešli, byli jako v ráji.

Nejprve bych ráda zmínila velice příjemnou obsluhu. Ten chlápek znal odpovědi na všechny naše všetečné dotazy, co jsme měli k jídlu, byl restaurací velice zainteresován a jeho entuziasmus nás přesvědčil, že neodejdeme zklamaní, a to jsme ještě nejedli. Hlavně zde prodávají domácí limonádu, která je opravdu domácí a vyrábí ji přímo v restauraci. A protože byla bezová, kterou jsem nedávno také vyráběla, dle chuti o tom nebylo pochyb. Než nám donesli jídlo, velice příjemně mne zaujalo dětské menu. Tohle byla nejkreativnější nabídka dětských jídel, co jsem kdy viděla!

Objednali jsme si PAD THAI a gratinovaný kozí sýr se salátem. Neboť jsme nedávno byli v Thajsku, kde je PAD THAI místní mana, neopomněli jsme to zmínit. Výsledkem bylo, že PAD THAI byl velice chutný, silněji pálivý, a to máme rádi. Bohužel v Čechách je neradno podávat příliš pálivé, tak si pikantnosti málokde užijeme. Ne však zde. A sýr se salátem? Paráda! Fíky, řepa, vlašské ořechy... Pochutnali jsme si jako už dlouho ne! :) A na radost z toho všeho jsme si objednali ještě řepovo-čokoládový koláč, který byl lahodnou tečkou za tímto vyvedeným gurmánským zážitkem.

Škoda jen, že tu bathátovou polévku ještě neměli dovařenou, abychom to měli komplet. Každopádně DOPORUČUJEME, takováto restaurace je ve zdejším kraji nevídaná. Ať se snažím, seč se snažím, nemám co vytknout. Je to přesně to, kde bych jedla několikrát týdně, kdyby byla pražská.

Velká Mikulášská 463/11, 669 02 Znojmo

Velká Mikulášská 463/11, 669 02 Znojmo

http://www.navecnosti.cz

http://www.navecnosti.cz

Posted on July 13, 2014 .

němčický Vigvam

pstruh na bylinkách

pstruh na bylinkách

Po víkendovém výletě se tu s Vámi podělím o zážitek z Restaurace/penzionu Vigvam v Němčicích u Kolína.

První věc, kterou bych ráda vypíchla je, že jsme s sebou měli dítě, které nám bylo zabaveno ihned po příjezdu animátorkou, která se mu po celou dobu věnovala. Skákací hrad, pirátská loď, minizoo... Takže jsme si dali kýty nahoru a celou dobu o něm skoro vůbec nevěděli, a to se sakra počítá! :)

Pak moji pozornost odvedla nabídka melounového freshe. To byla jasná volba. Já jsem teď trochu zatížená na různé freshe a domácí nápoje, takže jsem s napětím čekala, co mi bude přineseno. A tak mi byla přinesena notně naředěná melounová šťáva. Už jsem poučená a nejsem tedy líná zeptat se obsluhy na cokoli, co se týká jídla a pití, které mi servírují. Na dotaz, z čeho tento fresh je, mi bylo odpovězeno, že pouze z melounové šťávy. Zaprotestovala jsem, že tam jasně mám mátu, led a určitě je to i naředěné vodou. Velice neochotně tedy připustili, že je to “trochu” naředěné. To bychom měli. Nu což, fresh byl dobrý i tak, ale stejně se mi pokusili zatlouct, že to není 100% fresh.

Pak jsme si objednali hlavní jídlo. Mně zaujal pstruh na bylinkách, kterého si můžete sami vylovit z místní sádky. Vzhledem k tomu, že jsem chtěla jíst v dohledné době a ne bůhví kdy, nechala jsem to na personálu. Kocour zvolil baby kuřátko se zelím a hranolky si nechal vyměnit za ratatouille (směs zeleniny vařené na víně).

Pstruh – 65 Kč/100 g (jeden má kolem 100 – 150 g)

Kuřátko – 180 Kč

Ratatouille – 65 Kč

Já jsem byla ze pstruha velice nadšená. Byl to jeden z nejchutněji připravených, co jsem v poslední době měla. Kuřátko bylo dobré, zeleninová příloha spíše průměrná. V ratatouille byla některá zelenina tušší, jiná velice měkká a poměrně dost oleje. Zelný salát byl velice obyčejný, ale proč ne? A v pivu byl ke všemu nešťastně skleněný střep. Ještě dodávám, že ceny jsou zde poměrně vysoké. Shodli jsme se, že mohou zabránit tomu, aby si zákazníci více objednávali a déle poseděli. Například cena průměrného dezertu sahající ke stokoruně mi přijde poněkud neúměrná.

Na závěr nám předložili účet k placení, kde nám naúčtovali i hranolky v ceně 45 Kč, které jsme neměli. Když jsme to reklamovali, bylo nám navráceno 20 Kč s tím, že by jim to pak nesedělo v kuchyně. Hm, tak tedy oukej, tohle jsme už fakt řešit nehodlali.

Z mého pohledu je to průměrná, nikoli špatná restaurace. Jen mi přijde škoda, že tohle místo má velký potenciál, za kterým jistě stojí dobrý nápad, bohužel nevyužitý. Chybí jen malinko k tomu, aby se stalo výjimečným, prostředí k tomu primo vybízí. Trochu kreativity do jídelníčku ve smyslu jednodušší a zdravější stravy, udělat něco s tou šílenou betonovou plochou, která se naskýtá před restaurací a poskytovat služby s větší precizností. K tomu by nebylo od věci přehodnotit ceny...

Mimochodem, do Vigvamu můžete přijet i dětským vláčkem, více na http://zeleznicka.bloudil.cz/stranka/26-vigvam-nemcice.html.

baby kuřátko se zelím

baby kuřátko se zelím

Posted on July 9, 2014 .

mé oblíbené zelinářství

Nedá mi to a musím tu profláknout zelinářství, kde velice ráda nakupuju. Jednak tam seženu to, co jinde přes sebevětší úsilí ne a pak tam s přehledem narazím na ovoce, či zeleninu, kterou ani pořádně neznám. Tento nenápadný obchůdek najdete v Praze na Ječné 17 u Karlova náměstí (v blízkosti zastávek Štěpánská).

Až jej budete hledat, dá Vám to malinko fušku, ale věřím, že budete ze sortimentu nadšení stejně jako já. Je umístěn ve dvoře, tak jsem Vám raději vyfotila, jak se do něj dostat. :)

Sháním-li fenykl, datle, fíky, baby banány, granátová jablka, kaki, mladé kokosy, rajčata a melouny všeho druhu, čerstvý špenát, mochyni, tamarillo, longan, bylinky a mnoho, mnoho jiného, tady vždy pochodím.

Když jsme se například vrátili z Říma, kde je naprostá slast jíst místní rajčata, dlouho jsme pátrali po takových, jež jim budou chuťově podobná. A ejhle, z rajčat "buvolí srdce", které jsem zde pořídila, jsme byli úplně odvaření. Tak až půjdete kolem, určitě mrkněte, co mají zrovna ve dvoře. Sortiment se tu mění, třeba také objevíte něco zcela nového. :)

Ječná 17, Praha

Ječná 17, Praha

Posted on June 26, 2014 .

tohle že je domácí?!?!?!

V návaznosti na nedávný článek o tom, jak čeští (a samozřejmě i jiní) prodejci propagují své produkty pod přívlastky „domácí, staročeský" apod. bych tu s Váma ráda rozdýchala včerejší zážitek.

Prodejcům většinou dávám zabrat otázkami typu: „Kolik je v tom masa?“, „Co to obsahuje?“, „Jak to vyrábíte?“ a už jsem se jednou i zarazila těsně předtím, než jsem se zeptala „A fotku těch slepic ve výběhu máte?“. A pak jednou povolím ve svém pídění se po kvalitě a dopadnu jako teď v cukrárně Kavárnička v Tróji, Praha 8, kde jsem si objednala „domácí“ ledový jahodový čaj a pak už jsem znechucením ani neměla slov a náladu cokoli řešit.

Jeho „domácí“ základ spočíval v tom, že paní udělala šťávu z jahodového YO sirupu, hodila do ní tři přemrazené jahody, trochu ledu a velice poskromnu mátových lístečků. Takže z domácího ledového čaje jsem v rázu měla klasickou přeslazenou šťávu, kterou udělá i malé dítě. Kouzlo lahodného domácího čaje bylo ta tam. Z toho jsem byla tak paf, že jsem se nezmohla na odpor, "čaj" jsme tam nechali a šli.

Čili tu na Vás apeluji, pokud Vám na tom samozřejmě záleží, abyste se neostýchali informovat o složení a přípravě toho, co hodláte zakoupit, případně u nákupu trochu popřemýšlejte. V tomto případě jde o prkotinu, ale vzteky mi jde pára z nosu ještě dnes, jak někdo může prodávat takovou "prasárnu" pod pojmem domácí?! Dnes bohužel tyto přívlastky pomáhají prodávat i to nejošmelenější, o co bychom normálně ani nezakopli.

image.jpg

Tedy - domácí  limonády/čaje ze sirupu, domácí  koláče z mrazáku, tradiční staročeský  kebab (?!), farmářská zelenina/ovoce z Alberta, případně "pravé italské a francouzské" z ryze neitalských a nefrancouzských surovin apod. tak úplně nebude ono. :))

Posted on June 24, 2014 .

trocha zrní neuškodí

Ráda bych Vám doporučila špaldu, kterou běžně používáme jako přílohu k jídlům. Je zpestřením jídelníčku a protože se snažíme eliminovat brambory, přišla velice vhod.

Jedná se o obilninu ořechové chuti, která je botahá na vlákninu, bílkoviny (nejvíce ze všech obilnin), minerály a je snadno vstřebatelná. Tvrdí se, že má příznivý vliv na imunitu a určitě je vhodná při zažívacích problémech.

Kdysi dávno jsem ji přinesla domů na zkoušku. Ryze pro sebe, aby mi Kocour nefrfňal, čím ho to krmím. Následující den se ale ptal, zda ještě máme to zrní, které objevil v lednici. Že si ho smíchal se zelím ve sladkokyselém nálevu a dal si ho k hovězímu steaku. A hned jsme tu měli další variantu přílohy. Opravdu nám chutná oběma.

Kdybyste ji kupovali, věnujte pozornost přípravě. Tu, co jsem Vám zde vyfotila, bylo třeba na 12 hodin namočit do vody a pak přes hodinu vařit. Máte-li papiňák, není to na překážku, ale můžete koupit i takovou, kterou máte za 20 minut uvařenou.

Jako příloha je vhodná k masu, rybám, se zeleninou... Hojně se také využívá jako špaldoto (rizoto, akorát místo rýže špalda).

Posted on June 12, 2014 .

zahoďte bílý cukr, slaďte jinak

V týdnu jsem dělala "zdravý" nákup, tak jsem se hned rozhodla doporučit Vám tyto sladidla. Běžně nesladíme, takže pokud nepeču, cukr tařka nevyužívám. V opačném případě se vyhýbám bílému cukru a na řadu přicházejí jiná sladidla. Stévii už znáte z dřívějšího postu, ta je spíše pro ty, co mají opravdu přísný jídelníček. O stupeň příznivější sladidla jsou například tyto:

První je fair tradový třtinový cukr Muscovado s vysokým podílem melasy. Melasa, ač se v podstatě jedná o odpad při výrobě cukru, obsahuje velké množství prospěšných látek - vitamíny A, B, D, vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, fosfor... Mimo to je prý velice zdraví prospěšná. Samotná melasa není chuťově nic moc, ovšem zde je její podíl nakombinován tak, že se nemusíte ničeho obávat, cukr je to velice lahodný. Jedná se o tzv. vlhký cukr, protože je nerafinovaný. Seženete jej například v DM Drogerii. Je skvělý na pečení, do teple zpracovávaných pokrmů, i nápojů.

Mimochodem, Fair Trade znamená, že při celém procesu výroby nebylo využito dětské, či nucené práce a jeho koupí přispíváte na lepší životní podmínky chudých farmářů. Tenhle cukr mi skáče do košíku sám :)

------------------------------------------------------

Druhý je agávový sirup. Sečteno, podtrženo, skládá se z 80 % agáve a zbytek je pitná voda. A vezmeme-li v potaz, že z agáve se vyrábí tequilla, nemusím nic dalšího říkat a toto sladidlo už má určitě své fanoušky. Pro ty ostatní uvádím, že sladí lépe, než běžný cukr. Stačí ho tedy zhruba o polovinu méně a kalorie už nenabíhají takovým tempem. Má nízký glykemický index a je dobrý pro diabetiky. Sladí se jím například RAW dezerty.

Ovšem v poslední době se objevují negativní ohlasy - má hodně sacharidů (určitě vybírejte ten s nižším obsahem); tvrdí se, že pravý agávový sirup rozhodně není srovnatelný s tím, co se běžně prodává; má vysoký obsah fruktózy, která je dobrá, ne však ve sladidlech a není zcela bez bílého cukru, malý podíl v něm je. Tak co myslíte, na které straně stojí marketing? 

Každopádně jsem s to, že sladit jím bude v nejhorším případě srovnatelné s běžným cukrem, avšak jak jsem uvedla, potřebujete jej méně. Navíc mám averzi vůči bílému cukru, nepoužila jsem ho ani nepamatuju. Takže jak vidíte, nezanevřela jsem na něj.

Použít se dá na vafle/palačinky, do limonád, osladíte jím pečené dortíky, zmrzlinové poháry...

------------------------------------------------------

Posledním, který tu máte, je javorový sirup. Kanadský sirup vyráběný z mízy javorů je opět dobrou náhražkou bílého rafinovaného cukru. 

Jedná se o přírodní cukr a měl by být řidší. V opačném případě je moc zahuštěný a ten raději nekupujte. Také čím světlejší, tím kvalitnější (a dražší). Javorové sirupy jsou rozděleny dle kvality od A do D s tím, že D je nejméně kvalitní a používá se například do vaření. Ten, co tu mám, je zrovna skupina A, čili světlý, jemný, lehce karamelizovaný.

Tento sirup seženete nejčastěji v obchodech se zdravou výživou a je hojně využívaný k očistným kúrám a při detoxikaci organismu. Opět má vysoký poměr sacharidů, ale připomínám, že se tu bavíme o sladidlech, čili vybíráme to nejmenší zlo.

Je vhodný na dezerty, do jogurtů, na polévání pečiva, do nápojů i při vaření.

třtinový cukr s melasou a agávový sirup

třtinový cukr s melasou a agávový sirup

javorový sirup

javorový sirup

Posted on June 1, 2014 .

prostějovská Koliba U Tří králů

Třídní sraz mě opět zavál do Prostějova. Posledně jsem měla v merku restauraci Koliba U Tří králů, kam jsem se nedostala, tak jsem si ji tentokrát vynahradila. Na to, abych si dala plumlovský řízek, který stále zůstává mnou nedotčen, však ani teď nedošlo. A to mi věřte, že ho tu mají taky! Vybrala jsem si lososa s baby karotkami z víkendového menu.

Co mne při vstupu nejvíce zaujalo bylo, že je v Kolibě plno. Bylo kolem půl druhé odpoledne, což byl mírně poobědový čas a přesto. Kupříkladu posledně u Koníčka bylo tou dobu poměrně  vylidněno. Každopádně to byla první známka, že by to mohla být jedna z lepších restaurací v Prostějově.

Další věcí, která potěšila, byla velmi pohotová a pozorná obsluha. Čekání na lososa bylo trochu delší, čehož, jak jsem vycítila, si byla obsluha vědoma a náležitě se mi věnovala. Na place tedy kmitali neuvěřitelným tempem! 

Kolem krásně voněla klasická česká jídla, takže jsem si při čekání zaňufala knedlo-vepřo-zelo. Dále si tu také můžete krátit čas pozorováním interiéru, který je detailně propracovaný, v jednotném stylu, o čemž se přesvědčíte i na toaletách. V tomto směru se tu nic neponechalo náhodě. Mně osobně byl zdejší interiér velmi příjemný. Dřevo, keramika, chmel, tanky s pivem...

Zaráží mě však v Prostějova jedna věc, a tou jsou ceny jídel. Ač žijeme v Praze, jak u Koníčka, tak i v Kolibě jsme těma ciframa byli docela zaskočení. Nicméně respektuji, že cenová hladina v pohostinství je tu takto nastavena. Například můj losos byl za 179 Kč. Za jídlo si rádi připlatíme, ale musí mít přidanou hodnotu, ať už v chuti, službách, či prostředí, jinak k tomu neshledáváme důvod. V Prostějově ale není zbytí.

Se samotným lososem už to bylo trochu horší. Doslova mi plaval v másle (zřejmě od baby karotek) a jeho chuť byla poměrně nevýrazná. Když jsem jej dojedla, neměla jsem z jídla dobrý pocit a ocházela jsem pak s těžkým žaludkem. K tomu se přihodilo, že zákazník za mnou si stěžoval na kvalitu knedlíků. Doslova řekl "již jednou použité, takové flekaté". Obsluha této záležitosti náležitě politovala a zákazníkovi bylo doporučeno, ať příště reklamuje ihned a dostane se mu náhrady. Nicméně od ostatních stolů jsem slyšela chválu. I pán s knedlíkem je prý jinak vždy spokojen.

Ať už tuto restauraci navštívíte nebo ne, ponechám zcela na Vás. Ač jsem odcházela nespokojená, netroufám si ji po tomto jediném zážitku odsoudit. Obzvlášť, bylo-li tam tak plno, což bude mít zajisté svůj důvod. A třeba za návštěvu stojí právě rozmanitá nabídka tankových piv, vždyť je to i pivnice.

Za mě můžu říct jediné: obsluha jedna z nejlepších, jídlo podprůměrné, ceny nadprůměrné a interiér velice příjemný.

A k plumlováku si píšu na seznam, že chci příště vyzkoušet i piva z Koliby.  ;)

image.jpg

Koliba U Tří králů, Finská 8, Prostějov

Koliba U Tří králů, Finská 8, Prostějov

http://www.kolibautrikralu.cz

http://www.kolibautrikralu.cz

Posted on May 18, 2014 .