kavárna Vítkov s Prahou na dlani

Koukat se na Hradčany je nádhera. Ovšem koukat se na žižkovskou periferii, to je moje srdcovka! Když jsem ještě ke všemu objevila v horním patře památníku na Žižkovském vrchu (Vítkově) Café Vítkov, která nabízí excelentní výhled tařka na 3/4 Prahy, měla u mě vyhráno. Upřímně řečeno, káva zde nepatří k nejlepším, ale to si díky výjimečnému prostředí, které se Vám tu nabízí, jen tak neuvědomíte. A pak, nabídka je samozřejmě širší. Zkuste třeba víno.

Kavárnu mám nejraději v zimě, kdy si popíjím teplý nápoj, válím se na sedačce a dívám se na zasněženou Prahu. V létě zase můžete využít terasu. A tu mimochodem po celý rok mohou využívat i kuřáci, jinak je kavárna nekuřácká. I se Vám tu díky stabilní wifi bude dobře pracovat, obzvlášť, ochutnáte-li některý z dezertů denní nabídky, které tu nabízejí. Obsluha je tu příjemná a nedokážu přesně říct, čím to je, ale tady už jsme vyřešili důležitých věcí! :)

Určitě si na Žižkov udělejte vycházku, zdejší atmosféra Vás pohtlí.

http://www.cafevitkov.cz  U Památníku 1900, Praha 3

http://www.cafevitkov.cz  U Památníku 1900, Praha 3

letní terasa z pohledu do kavárny

letní terasa z pohledu do kavárny

v létě zde přibude posezení

v létě zde přibude posezení

jeden z výhledů

jeden z výhledů

Posted on May 6, 2014 .

sisters bistro, o několik tříd lepší chlebíčky

Dlouhá 39, Praha 1

Dlouhá 39, Praha 1

Nehledejte tu však hordy majonézy, bramborového salátu a podobných zvěrstev. Ve zdejší chlebíčkárně si vyberete z množství kreativních chlebíčků. Když jsem zahlédla ten s řepovou pastou, kozím sýrem a ořechy, moje neláska k chlebíčkům byla ta tam. Nebo ten s makrelou? S krevetou? S tatarákem? Celerový? Či mnoho jiných... Ať tak, či onak, základem je čerstvý kváskový chléb. K tomu všemu je v bistru dobré posezení a ještě lepší obsluha.

Už jednou jsem se zmiňovala, že jen nerada zaháním hlad v ulicích. Burgery, bagety, párky v rohlíku, to fakt ne. Když jsem ale objevila bistro Sisters v pasáži v Dlouhé na Praze 1, zajásala jsem a milovníci chlebíčku zajásají dvojnásob. Jedná se o bistro, kde po mnoha letech povýšili chlebíčky.  

Kde také jinde, než v Čechách, kde se zrodil obložený chlebíček? Holt někdo má lorda Sandwiche, my Jana Paukerta, který stojí za našimi chlebíčky. A Hana Michopulu stojí za jejich modernizací. Mimochodem jí vděčíme nejen za tohle bistro, ale i za farmářské trhy v Praze. O tom však zase jindy.

Tady se nebojím "přibrzdit", když jsem hladová a představa oslav s těmito chlebíčky je ihned lákavější. Půjdete-li tedy v centrum Prahy kolem, určitě některý z nich ochutnejte. Stejně tak zde najdete polévky i dobré nápoje.

 

Posted on May 3, 2014 .

tentokráté v Prostějově U Koníčka

http://www.penzionukonicka.cz

http://www.penzionukonicka.cz

Víkend jsme trávili v Prostějově a při té příležitosti jsme navštívili Penzion a restauraci U Koníčka na Plumlovské. Z webových stránek jsem věděla, že interiér vypadá velice dobře a taky, že ano. Sotva jsme vešli, kochali jsme se vším, každým koutem, detailem, který byl kolem nás. Podařilo se zde velice jemně a elegantně smísit tradiční folklorní design s modernem. Jednoduše nádhera!

Poněkud ledová sprška přišla po otevření jídelního lístku. Prostě hospodská klasika, což mě trošku zamrzelo. Po dechu jsme zalapali v momentě, kdy nám bylo vysvětleno, co je to plumlovský řízek. Takže, vážení, plátek krkovičky v trojobalu, na něm volské oko, salám, párek, nastrouhaný sýr, to vše pocákané kečupem spolu s klasickou zeleninovou oblohou. Ovšem záhy jsme zjistili, že se potýkáme s tradičním prostějovským jídlem (což jsem dosud netušila), které si udržuje svoji tradici již přes 40 let. Uf...

Každopádně jsme si objednali u velmi milé obsluhy kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a grilovaný kuřecí plátek s opékanou zeleninou. Ač jsme zde tou dobou (14 hod) byli tařka sami, na jídlo jsme čekali notnou chvíli. Udělali jsme však jedině dobře, že jsme si objednali bez přílohy, neboť porce byla tak veliká, že jsme ji sotva snědli. Nicméně to důležité - vývar byl silný, plátek velice šťavnatý, zelenina výborná, dokonce s balsamicem, a byť tak jednoduché jídlo, příjemně jsme si pochutnali, což jsme v rámci již zmiňovaného jídelníčku nečekali.

V závěru jsme tedy odcházeli spokojení. Dobře jsme se najedli, z interiéru jsme byli okouzlení a co se jídelníčku týká, vaří se prostě to, co místním chutná a co je v kraji zdejším uvyklé... S tím se smiřte. Takže až budete mít na prostějovsku hlad, návštěvu spíše doporučujeme.

A ještě něco - vážně nás pak mrzelo, že jsme nezkusili plumlovák, protože doteď neustále přemýšlíme, jak něco takového může vypadat, natož chutnat... Tak třeba příště u Páclů :)

Posted on April 28, 2014 .

mamacoffee

Nejde mi do hlavy, že už jsem Vás dávno nenahnala do mamacoffee. Na téhle výborné kávičce "ujíždíme" už několik let a vcelku mě překvapuje, kolik lidí v okolí stále nemá ponětí, co je to mamacoffee. Pravda, tyhle kavárny nerostou jako houby po dešti, o to však očekávejte větší důraz na kvalitu. Pobočky můžete najít v Praze v Londýnské, Vodičkové, Čechové, Sokolovské, Betlémské, ve Veletržním paláci a na nám. Jiřího z Poděbrad.

Je dost možné, že na Vás budou tyto kavárničky poněkud více indie, ale když to překonáte, ochutnáte jednu z nejlepších káv ve svém životě. Čestné pionýrské! Mamacoffee je první pražírnou bio fairtrade kávy v Čechách a není pochyb, že tahle kávička je vybírána velice poctivě. Majitel mamacoffee, který plantáže osobně objíždí, by určitě měl mnohé co vyprávět.
A nejen to, v mamacoffee seženete i lahodné občerstvení (dokonce produkty z jejich pekárny), limonády, vína, čaje apod., takže pohodovou atmosféru, která je zaručena, ocení i nekafaři. A také nekuřáci, neb kouření jest zakázáno.

Tuhletu výbornou kávu si však můžete připravit i doma. My už ji vlastně ani nikde jinde nekupujeme. Máte-li mokka kávovar (bez něj nelze žít!), můžete si vybrat dle svého gusta kávu balenou po 50 g, 100 g... Doporučuji menší množství. Jednak si můžete dříve přijít pro čerstvě mletou a dále tak vyzkoušet více druhů. Navíc budete mít zaručeno, že každá návštěva, která k Vám přijde, bude chtít tu "vaši kávu" - to bychom Vám zase mohli vyprávět my. Mimochodem, mokka kávovar můžete v mamacoffee zakoupit taky. A berte v potaz, zda máte indukci, či nikoli, ať nedopadnete jako my s naším prvním mokka kávovarem :)).

A ještě něco, takový espresso machiatto, to je moje srdcovka!!!

http://www.mamacoffee.cz

http://www.mamacoffee.cz

nám. Jiřího z Poděbrad

nám. Jiřího z Poděbrad

Posted on April 24, 2014 .

co místo pečiva?

Asi rok nazpět jsem řešila, čím nahradit pečivo (protože bread makes you fat, jak už víte). Samozřejmě, že si ho občas dám, ale je to pro mě spíše sváteční záležitost. Nicméně jsem v rámci tohoto svého úkolu pročetla etikety snad na všech kekrech, fitness chlebíčcích, pekařských výrobcích apod., které jsem kde našla. A nakonec se mi podařilo najít favorita. Jsou jím WASA FIBRE, ty zcela obyčejné, modré. Žadné sport, original, break, delikatess, sesam... Jednak obsahují v porovnání s jinými málo sacharidů, a to 48 g, dále 13 g bílkovin a 24 g vlákniny na 100 g (a to je hodně solidní :). To jsou ty nejlepší poměry, na jaké jsem narazila. Dobrá zpráva je, že jsou ještě ke všemu velice chutné.

Nejčastěji je mám k snídani - s cottage sýrem, lososem, avokádem, cherry rajčaty, prosciuttem, mozzarelou, mortadelou, salátovou okurkou, řepou, rukolou... Tařka s čímkoli. Aneb co bych pro sebe neudělala, se snídaní si vyhraju :). Navíc namáznu-li si plátek cottagem večer a dám jej přikrytý potravinářskou fólií do lednice, ráno je krásně vláčný, nikoli křupavý.

Stejně tak jsem se je naučila nosit v kabelce. Pár plátků, rozumnějte, netahám s sebou kufr. Kdykoli mě přepadne mlsná, nebo hlad, velice snadno se tak vyvaruju tomu, že někde po cestě kupuju "prasárničku", kterou bych jinak jen nerada jedla.

A dělám-li svačinky, obložím plátek, který přikryju druhým, zabalím a hurá na výlet. Pak aspoň nefrfňám u horského "hladového okýnka", že nechci smažák ani párek v rohlíku.

A ještě tip pro ty, co by občas chtěli změnu -  wasu někdy prostřídám křehkými celozrnnými chlebíčky Bonavita Active, těmi oranžovými (balení po 250 g). A opět jen ty oranžové, ostatní už nejsou tak hodnotově vyvážené. Toliko poznatek z mého rok starého bádání :)

Posted on April 23, 2014 .

šmakoun, mlsání bez následků

image.jpg

Jestli hledáte někoho, kdo se předávkuje šmakounem, buďte mi v patách!
Speciálně toho meruňkového. Jak už jsem říkala, jsem hodně na sladké. A
právě šmakoun mi plně nahrazuje, že se sladkostmi nemůžu cpát, kdy se mi zachce.
Jedná se o dezertík z bílků, který obsahuje 0,3 g tuku na 100 g šmakouna.
Dále 8 g sacharidů, 14 g bílkovin a parádních 94 kcal na to samé množství.
Jeho výhoda je, že je velmi sladký a co se mě týká, velice dobrý.
Ač jej můžete i tepelně upravovat, jím jej syrový. Pravda, kdyby mi z něj
někdo naservíroval například koláč, naváhám ani minutu. Ovšem zatím vítězí
pohodlí jen tak si sáhnout do lednice.
Šmakouny naleznete v mnoha druzích - mexický, s hlívou ústričnou, přírodní... A i další produkty se šmakounem, např. uzeniny, štíhlé nudle, sekanou, pomazánky, saláty, pečivo...
Já ho kupuju v bio obchudcích, ale už se mi donesly zvěsti, že je k sehnání
i v Albertu. Tak si utíkejte "beztrestně" zamlast :)

Posted on April 20, 2014 .

stévia - sladící zázrak

Pro ty, co se se stévií ještě nesetkali upřesňuji, že se jedná o rostlinu, která je mnohem silnějším sladidlem, než běžný cukr a má 0 kalorií (hurá!). Přičteme-li jí k dobru, že také nemá žádné sacharidy (opět hurá!), je přírodním sladidlem, vhodná pro diabetiky a tvrdí se, že má léčivé účinky, skoro to vypadá na gastronomické terno. Díky těmto atributům je také hojně využívána například ve výrobě různých slazených nápojů. Coca-Cola a Jupík určitě vědí, o čem je řeč (jen doufám, že jejich produkty nepijete, a to myslím vážně :).

Dobrá zpráva je, že stévii můžete začít používat i Vy. V Čechách už je běžně k dostání, pořídíte ji nejčastěji ve stáncích s kořením. Nejvhodnější je k použití do nápojů a jogurtů.
Nebylo by to však jen tak, aby neměla i nějakou tu nevýhodu. Zejména skutečnost, že chutí připomíná lékořici, která se logicky znásobuje s použitým množstvím. Nejen z toho důvodu není snadné nahradit ji v cukrářských a pekařských výrobcích za běžný cukr.

Ovšem nevěste hlavu, musela jsem se o tom samozřejmě přesvědčit sama. Nejprve jsem dělala nepečený rebarborový dezert s piškoty a mascarpone, kdy jsem na použití stévie neshledala závadu. A to ani na její konzistenci - sušené plátky zvlhly a splynuly s dalšími ingrediencemi. Lékořicová chuť nijak nepronikala. Rozhodla jsem se tedy ještě pro mazanec. Místo 250 g cukru jsem použila 8 g stévie. Zde upozorňuji, že nejsme zvyklí sladit, čili hodláte-li zkusit péct se stévií, začněte na 10 - 12 g za 1/4 kg cukru. Těsto jsem dělala v hnětači, ten stévii rozporcoval na malinké kousíčky, které v těstě zanikly. V mazanci, na kterém jsme si pochutnali, tedy nebyly na překážku, opět ani chuťově. Záleží na Vás, zda si na ni zvyknete a jak ji budete používat, meze se, jak vidno, nekladou...

Dodnes si vzpomínám, jak jsem kupovala svoji první stévii a ptala se, jak ji používat. Paní mi poradila, že do všeho, klidně i do pudingu. Užasla jsem, že to přece není možný, vždyť v něm budu mít kousky jako například majoránky. Prý si zvyknu... A měla pravdu. Tak snad si taky zvyknete, její přidané hodnoty za to stojí :)

Posted on April 18, 2014 .

avokádo místo másla

Avokádo

Avokádo

Kupujete-li avokáda za účelem náhražky másla, vybírejte ta nejměkčí. Je ale třeba věnovat pozornost tomu, aby byla přezrálá, nikoli shnilá. Nejste-li si jisti, kupte raději tvrdší. Nedozrálá avokáda používáme nakrájená na malé kostičky do salátů, případně počkáme, až nám "dojdou" a používáme je místo másla/dresingu/majonézy. Buď je mažeme na chléb, kekry nebo na tortilly, které pak obložíme zeleninou, masem, sýrem... 

Dnes bych Vám chtěla doporučit avokádo, a to trochu jinak, než jste zvyklí - pokud jste :). My používáme avokádo zejména místo másla. Tento skvělý fígl odkoukaný od protinožců není vůbec k zahození. U avokáda najdete mnoho důvodů, proč jej zařadit do jídelníčku:

1. Jedná se o nejvhodnější ovoce při dietě - ač má přes 200 kcal/100 g, obsahuje rostlinné tuky, které se neukládají do tělesných tuků.

2. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek...

3. Nasytí Vás na delší dobu.

4. A jak víme od Australanů, jsou másla, která Váš cholesterol snižují. A to je právě tohle. 

5. A mnoho, mnoho dalšího... :)

A chcete-li avokádo přímo po australsku postup je následující: opečený toast, namazat silně avokádem a silně popepřit. Bon appétit!

Posted on April 16, 2014 .

proklatě dobré sushi v Hanilu

Určitě se nenechte zmást poněkud levným interiérem, neboť se v něm servíruje to nejlepší sushi, které jsme kdy v Praze jedli. A že jsme ho snědli! Sami poznáte, že ryby jsou čerstvé a potraviny kvalitní - to vše díky vysokému obratu tohoto japonsko/korejského podniku. Majitelé (starší korejský pár), kteří jsou na place téměř každý den, neboť si přes rok berou jen několik málo dnů dovolené, na kvalitu spolehlivě dohlížejí. Ceny na první pohled nejsou nízké, ovšem velikost porcí ryb a znamenitá chuť Vás o jejich oprávněnosti přesvědčí. Samozřejmostí je předkrm a ovocná pozornost na konec.

Slávikova 24, Praha 3,  http://www.hanil.cz/

Slávikova 24, Praha 3, http://www.hanil.cz/

Kvůli této restauraci s dlouholetou tradicí se vyplatí brouzdit uličkami Žižkova. A náš tip? Butterfish!

Posted on April 15, 2014 .

bílý jogurt s ječmenem

Ač se ze všech sil snažím eliminovat množství mléčných výrobků, tenhle bílý jogurt s ječmenem si obhájil svoje místo. Jestli Vám ječmen v jogurtu, a ještě ke všemu v bílém, nezní dvakrát dobře, vězte, že je neradno jej podceňovat. V minimlékárně Cibochových dobře ví, co dělají! Přidali trochu skořice a už lámou řebříčky oblíbenosti. Koupíte jej například v Gruntu a bio obchůdcích.

Posted on April 14, 2014 .

home kitchen

Na tuhle malou restauraci jsem chválu slyšela už dříve. Když jsem ale nedávno hledala v centru, kde si dám oběd, vzpomněla jsem si na ni a zjistila, že nás dělí cca 200 metrů. A těch kladných recenzí, co jsem k ní našla! Sotva jsem vstoupila, byla jsem naprosto paf z interiéru. Ač sezení je prouze pro 12 osob, zadařilo se, že měli zrovna volný stůl. Bylo teprve po 11. hodině a na stůl u protější zdi se pomaloučku kladlo polední menu v podobě malých vzorků obědů. Vybrala jsem si pečený lilek s kozím sýrem a granátovým jablkem, moje kamarádka Kačenka zvolila halušky s brynzou. Než nám příjemná obsluha donesla oběd, popíjely jsme výtečné červené víno, pochutnávaly si na zdejším pečeném chlebu s olivovo-rozmarýnovým olejem a shodly se, že sedíme na opravdu vyjímečném místě. A samotné jídlo? Z něj jsme nadšením ani nemluvily. Velice mne potěšilo, že porce jsou menší a jídlo si můžete vychutnat, nikoli se jím přejíst a zkazit si tak tento nádherný gurmánský zážitek. Za mne určitě doporučuji, takto unesená z restaurace jsem dlouho nebyla!

Posted on April 13, 2014 .

petite france

O této pekárně již dávno víme, že pečivo je poctivě pečené přes noc z těch nejlepších surovin s notnou dávkou francouzské příměsi. Žádné rozmrazované polotovary! Kamenný obchod nenajdete, ale o to lepší atomosféru můžete zažít při nákupu na farmářských trzích na Jířáku, Kulaťáku, Náplavce a v Karlíně. Hmmmm, slyšíte ty šansony? Ne? Tak utíkejte například pro chléb z kukuřičné mouky nebo pro ten s ořechy a nezapomeňte na bagetu!

Posted on April 13, 2014 .

antonínovo pekařství

Laubova 4, Praha 3,  http://www.antoninovopekarstvi.cz/

Toto vcelku nedávno otevřené pekařství nás zprvu moc nenadchlo. Jednak se nám "zadařilo" koupit nedopečený chléb a také jsem byli nemile překvapeni cenami. Když jsem však minulou neděli zatoužila po krásně čerstvém, voňavém a nejlépe ještě teplém pečivu k snídani, rozhodla  se popátrat, kde se mi něčeho takového dostane. Skoro už s hrůzou, že nikde, narazila jsem na velké množství velice kladných recenzí na Antonínovy sádlové rohlíky. Vyrazila jsem tedy napravit své mínění na toto pekařství a nadšením nad rohlíky jásám ještě dnes. Domů jsem je přinesla opravdu ještě teplé, křupavé a s domácím máslem a kakaem jsme snídaní doslova kochali. A možná, že zavzpomínáte na dětství stejně jako my... 

image.jpg

V létě si u Antonína můžete koupit točenou zmrzku. Malá vydá za velkou a kočárkovou nedostane jen tak někdo. :) A nezapomeňte na posýpku!

26/6 2014 - Musím tento post dopsat, nelze jinak. Od posledně se změnilo asi tolik, že v tomto pekařství nakupujeme několikrát týdně. Prostě už to mají "na háku", drobné nedostatky byly odstraněny.

Antonínovy rohlíky, Josefovy rohlíky, Antonínův chléb, ledový čaj... Jakmile zdoláte frontu, které se zde jen tak nevyhnete, můžete posedět před pekařstvím a třeba příjemně při kávičce a koláči posnídat.

Začínám mít na tomhle pekařství asi závislost... :)

Posted on April 13, 2014 .

nová kavárna na Žižkově

photo (1).JPG

Výborně, i na bohem zapomenutém Olšanském náměstí se nám objevují osvícené podniky. Caffee imrvére, jaksi associated with mamacoffe, alespoň designem a kávou. Otevřeli dnes, držíme palce.

Posted on April 10, 2014 .

co takhle vegana? Vyjímečně, samozřejmě...

Začnu restarací Loving Hut, která provozuje i kiosky v obchoďácích (například Galerie Nové Butovice, OC Nový Smíchov), které využívám několikrát týdně. Samoobslužný pult s veganskou stravou a k tomu výběr ze stálého menu - moje záchrana, když nemám oběd důsledně připravený z domu. Jídlo si můžete nabrat rovnou do přenosných boxů a v klidu si jej sníst doma, či v práci.

Proti masu nic nemám, naopak mě jeho dlouhodobá absence dovádí k nepříčetnosti. To však nic nemění na tom, že vegana je lehká, dobře stravitelná a skvělě vyplňuje "díru" v jídelníčku. A nejen v něm, ale i v tom horním patře obchoďáku. Za mě určitě doporučuju. Ovšem pozor, způsobuje závislost, jídlo je velice chutné a pestré.

Momentálně stojí 22 Kč/100 g, večer je levněji. Musíte však počítat s tím, že večerní "fresh" není tak úplně dopolední "fresh". Nabrat si můžete, co se Vám zlíbí, já zde přidávám k dobru moje poslední dva obědy.

Londýnské 216/35, Praha 2,  http://lovinghut.cz/

Londýnské 216/35, Praha 2, http://lovinghut.cz/

Posted on April 10, 2014 .