domací baklava

Na to, že bych zkusila upéct domácí baklavu, jsem pomýšlela už dlouho. Prostě to byla taková osobní výzva. Tento pekelně dobrej dezert hojně oblíbenej kupříkladu v Řecku, Turecku, či na Balkáně, mi prostě nedal spát. Potíž byla v tom, že sestává s teňunkých plátků těsta, který bych přirovnala tloušťkou k papíru, a to jsem věděla, že je teda to poslední, s čím by se mi chtělo dělat. Už vůbec ne jen tak, takže jako záminku jsem měla - až bude mít někdo narozeniny. Tak už! :) Těsto bych použila listový, ač se to nemá (leč může), což o to, ale nervy mám jenom jedny. Díky tomu jsem se ale dopátrala, že těsto na domácí baklavu se prodává! Seženete ho, pokud teda budete mít štěstí, pod názvem FILO těsto. Jedná se o balení, které sestává z mnoha tenkých plátků těsta. Koho by toto těsto zaujalo, ale neměl zrovna pomyšlení na sladký, zvesala ho může stejně tak použít třeba na nějaký rafinovaný slaný taštičky, koláče, knedlíčky, cokoli... Zkrátka byste z něj fakt měli něco zkusit. :) 

Jenže ono sehnat takový filo těsto nebyla zádná brnkačka. Osobně jsem ho koupila přes internet v toppotravinách, kde mi ho připravili k vyzvednutí do druhýho dne. Hm, a teď jim dělám reklamu, aniž bych mrkla. Jenže co na plat, prostě jsem ho tady sehnala a zkušenost mám s nima dobrou, nehledě na to, že těsto stejně tak doručí, nemusíte si ho vyzvedávat osobně. Pak byste ho taky měli sehnat v řeckých obchůdcích.

Připravte se ale na to, že domácí baklava je finančně a manuálně trošku náročnější... Těsto o cca 450 g vyjde na nějakých 250 Kč, k tomu půl kila ořechů, máslo, med a už teď v tom lítáte až po ušiška. Každopádně minimálně za experiment to stojí, protože dezert je to prostě famózní!!! A ač vyjde dráž, náležitě vám to vrátí - je to kalorická bomba! :D

Ingredience: 450 g těsta, 500 g ořechů (vlašských, nesolených pistácíí, mandlí...), 250 g másla, 100 g cukru, 170 g medu, šťáva z 1 citronu, 1 lžička skořice, 3/4 hrníčku vody, čistá utěrka na přikrytí těsta.

Pokud se Vám podařilo sehnat filo těsto, vytáhněte ho zabalené cca hodinu předem z lednice, ať má pokojovou teplotu. Jako první se pusťte do výroby sirupu, který je pro baklavu tak charakteristický. V malém kastrůlku smíchejte cukr, med, citronovou šťávu a cca 1/5 běžného hrníčku vody. Vím, že dávkování po hrníčkách nemáte rádi, ale teď si s tím hlavu nelamte, stejně možná ještě budete přilívat vodu. Tuto směs přiveďte za stálého míchání k varu, posléze zeslabte sporák na minimum a vařte po 4 minuty (míchejte naopak co nejméně). Takto uvařený sirup bude řidký, je to prostě sirup. Pokud se Vám nepozdává, klidně jej v průběhu vaření maličko dolijte vodou. A klid, je to JENOM sirup, žádná věda. :)

V druhém kroku dejte máslo do misky a rozpustěte ho v mikrovlnce, aby bylo tekuté, ne však vařící. Dejte jej bokem, zatímco si připravíte ořechovou směs. Jednoduše nasypte připravené ořechy do mixéru pod sekáček a párkrát promixněte. Jde o to, aby ořechy byly nasekány na hrubo, nikoli skoro na padrť. Zkrátka tak na hrubo, jak jen pak půjde tento dezert krájet. Nakonec jen smíchejte ořechy se lžičkou mleté skořice. Vážení, tohle taky ještě není žádná věda, takže opětovně klid, jestli jste se v úvodu vystrašili náročností receptu :D. Prostě jenom nasekáte ořechy, houk!

Hurá na těsto.... Tady přichází trocha přemýšlení. Těsto je dražší, takže by bylo fajn, kdybyste měli co nejmíň odřezku a pokud možno, spotřebovali ho do posledního drobečku. Pláty těsta budete totiž skládat na sebe, přičemž si můžete těsto nastříhat podle potřeby dle velikosti plechu - tak se to opravdu běžně dělá. Rozbalte ho tedy z krabice, nikoli z fólie, mrkněte, jak je velký a promyslete si, zda upečete dva plechy baklavy, čili těsto roztřihnete napůl, anebo na jeden velký plech s tím, že těsto jen malinko střihnete a ostříhané okraje holt vyskládáte jako některou z prostředních vrstev, protože tam se to ztratí. Jakmile máte promyšleno, nachystejte si čistou utěrku, rozbalte a rozložte těsto a dejte se do stříhání. Těsto ihned přikryjte utěrkou a mějte ho pod ní po celou dobu! Jak je tenké, velice rychle korá a staly by se Vám z něj takové tvrdé neflexibilní pláty. Tak, teď máte za sebou to nejkomplikovanější, předehřejte si troubu na 160 °C a můžete začít...

Nachystaný plech potřete rozpuštěným máslem s tím, že absolutně každou vrstvu těsto budete potírat máslem a úplně nejvíc tu poslední/horní, přičemž vrstvení je následující: 

7 - 10x těsto

1/3 ořechů

3x těsto

1/3 ořechů

3x těsto

1/3 ořechů

7x těsto.

Pokud v průběhu uvidíte, že Vám to takto nevychází, opět klid, prostě někde uberete/přidáte, nejlíp prostřed - spodní vrstva by měla být silnější, aby měl dezert dobrý podklad a horní zase, aby se krásně upeklo (nevrásnilo) a lépe se to pak krájelo. Jakmile máte hotovo, ještě syrový dezert nakrájejte. Abyste docílili správného řezu, tak nejdříve párkrát dle Vašeho uvážení na šířku a posléze na uhlopříčku, viz fota. Takto dejte dezert na cca 1 hod a 15 minut péct. Respektive, jakmile uvidíte, že balkava je zlatavě hnědá, přišel její čas. Po upečení ji teprve políváte sirupem! Jen si vzpomenu, jak horká baklava krásně křupala, když jsem ji polévala, hned bych zpucla tu, co mám zamrazenou. Ano, baklava je ideální na zamrazení. Když už se s ní děláte, tak ať je víc muziky. Jednak ji teda můžete zamrazit (šoupla jsem ji do mrazáku i s plechem), případně Vám vydrží v lednici týden až dva. Ač to pochybuju, do druhého dne bude beztak snězená, je boží!!!!

Tak držím palce, ať si taky tak božsky pochutnáte! :)))

filo těsto

filo těsto

ty plátky jsou fakt strašně tenký! :O

ty plátky jsou fakt strašně tenký! :O

vemte to normálně nůžkama...

vemte to normálně nůžkama...

mažte jako o život :)))

mažte jako o život :)))

hurá na sirup

hurá na sirup

ořechy nesolené, prosím!

ořechy nesolené, prosím!

nezapomeňte na skořici

nezapomeňte na skořici

přikrývat, hlavně přikrývat... Jo, já vím, že tohle je plína a ne utěrka... A co jako? :D

přikrývat, hlavně přikrývat... Jo, já vím, že tohle je plína a ne utěrka... A co jako? :D

mažte každou vrstvu těsta

mažte každou vrstvu těsta

1/3 ořechů

1/3 ořechů

nejsilněji potřete máslem poslední vrstvu

nejsilněji potřete máslem poslední vrstvu

připravte se na krájení

připravte se na krájení

nejprve na šířku

nejprve na šířku

pak na uhlopříčku

pak na uhlopříčku

a je to, jste baklava mástři! :)

a je to, jste baklava mástři! :)

těsně po upečení

těsně po upečení

a konečně ten kýžený sirup, mňam!

a konečně ten kýžený sirup, mňam!

Posted on August 17, 2016 .

rozmarýnové sušenky bez mouky a cukru

image.jpg

Kdo z vás zkoušel můj recept na banánový dezert bez mouky, nejspíš vám zbyla ta proklatě drahá mandlová "mouka". Pokud jste si ji teda nevyráběli sami z mandlí v přiměřeným množství. Abych vám vytáhla trn z paty, co s ní (za předpokladu, že se vám nechce péct makronky :), přicházím s dalším receptem obsahujícím mandlovku a budete fakt koukat, jaká je to "brnkačka". Jsem ostuda, že zveřejňuju něco tak lehkýho, ale věřím, že to oceníte :). A pak, vezmeme-li v potaz, že do těchto sušenek nepřijde klasická mouka ani cukr a k tomu jsou pečené v troubě, skoro si troufám říct, že jsou řešením pro ty z vás, kteří jste si zakázali sladkosti a slanosti, abyste se dostali v létě do plavek. Ehm, předpokládám, že je nebudete jíst po kilech... :D Představa, že jím klasický brambůrky nebo sušenky se mi fakt příčí, těmahle jsem se cpala jedna radost. Není nad to, když víte, co v nich je a že nejsou nezdavý :)

Ingredience: 230 g mandlové mouky, 1 vrchovatou lžička soli, 3 lžičky oblíbeného sušeného koření (rozmarýn, kmín, tymián...), 2 lžíce vody, 1 bílek, 1 lžička kokosového oleje, 1/4 lžičky rozpuštěného kokosového tuku, pečící papír.

Začneme klasicky - předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte si plech pečícím papírem.

Vše suché (mouka, sůl, koření) smíchejte dohromady, v druhé misce naopak vše mokré (voda, bílek, olej a tuk). Pak už jen vmícháte mokrou směs do suchého a začnete hníst těsto. To bude docela mastné, ale bude se vám s ním dobře pracovat. Jakmile budete mít hotovo, těsto dejte na plát pečícího papíru, přes něj položte druhý a takto jej vyválejte válečkem do tenkéto plátu. Sundejte horní papír a pak si nejlíp poradíte kráječem na pizzu, ale stejně tak s klasickým nožem, až budete krájet těsto na malý čtverečky. Jak velký je na vás, klidně cca 4 x 4 cm. Každopádně není potřeba tyto čtverečky od sebe oddělovat, to až po upečení. Jen pak vezměte těsto i s pečícím papírem tak, jak je, položte jej na plech a dejte péct na cca 10 minut. Po tomto čase vypněte troubu, ale sušenky v ní nechte ještě dalších cca 10 minut "dojít". Celkově by vám množství těsta mělo vyjít na jeden větší plech. Co se pečení týká, záleží také na velikosti sušenek a tloušťce těsta, tak na to občas mrkněte :).

vše suché

vše suché

bílek a olivový olej

bílek a olivový olej

k tomu kokosový tuk a voda

k tomu kokosový tuk a voda

mokrou směs vmíchat do suché

mokrou směs vmíchat do suché

2. odstranit horní papír a zarovnat okraje

2. odstranit horní papír a zarovnat okraje

3. nakrájet na sušenky a neoddělovat

3. nakrájet na sušenky a neoddělovat

1. vyválet mezi pečícíma papírama

1. vyválet mezi pečícíma papírama

4. dát péct celý plát sušenek, oddělit po upečení

4. dát péct celý plát sušenek, oddělit po upečení

Posted on April 30, 2016 .

celozrnný hruškový koláč

Asi Vás nepřekvapí, že tohle zase není jen tak nějaký tuctový koláč, ale! Je ze zcela celozrnné mouky a vlastně by se dalo říct, že je to plno hrušek s trochou koláče. :) Snad jediná potíž spjatá s tímto dezertem je v postupu - v průběhu pečení ho musíte vytáhnout z trouby a posypat mandlema, což při té vůni hrušek je jen horko těžko zvládnutelný vrátit ho zpět do k dopečení. No to ucítíte sami, až se do něj pustíte. Každopádně odoláte-li, máte se na co těšit. Já bych si ho uměla představit i za tepla s vanilkovou zmrzlinou, ale tahle varianta se u nás nekonala, protože plavky velí jasně, chjo! :( Tak či onak, jíst tento lehký svěží koláč u kávy a kochat se jarní přírodou, je prostě skvělý relax! :)

Ingredience: 3 menší hrušky, 120 g másla pokojové teploty, 50 g celozrnné mouky, 110 g cukru, 2 L vejce, 100 g nasekaných mandlí, 50 g mandlových plátků, 1/2 lžičky prášku do pečiva.

Nejdříve si připravte formu na koláč tím, že dno vyložíte pečícím papírem a boky formy vymažete máslem, také předehřejte troubu na 190 °C.

Poté, pokud máte mandle jen vcelku jako já, rozsekejte je v mixéru. Rozsekané mandle si pak nechte stranou a v mixéru rozmixujte máslo s cukrem do ucelené hmoty. Do této směsi přidejte jedno vejce po druhém a vmixujte je. Pak už jen ručně pomocí stěrky nebo vařečky vmíchejte mouku, prášek do pečiva a nakonec ony rozsekané mandle. Těsto vylijte do koláčové formy a připravte si hrušky. Okrájejte slupku, vyjměte jadřince a nakrájené na plátky je poklaďte na koláč. Vůbec se nebojte dělat silnější plátky. Tenhle koláč je přece o tom, aby byl extra hruškový, těsta je v něm opravdu pomálu. Takto jej dejte do trouby na cca 20 minut. Po tomto čase koláč vyjměte a posypte plátkami mandlí. Cítíte tu vůni? To je něco! :) Koláč vraťte ještě na cca 10 - 15 minut k dopečení, zda je už hotový zkontrolujte špejlí. A máte hotovo! Kdo chce, ještě ho posněžte moučkovým cukrem a hurá do něj. Trošku Vám ho závidím, hned bych si dala znovu!

Posted on April 15, 2016 .

banánový dezert bez mouky a cukru

Minulou sobotu jsem si udělala den RAW (bezmasá jídla upravená max. ve 40 °C), v neděli pro změnu PALEO (velice zjednodušeně až nepřesně řečeno - průmyslově neupravená jídla, aneb jím, co si "nasbírám/ulovím")... A tohle je přesně ten moment, kdy se mě dost lidí ptá, jak to ten můj chlap se mnou vydrží??? Na svoji obranu bych ráda uvedla, že zdravější jídelníček se dodržuje mnohem snadněji, když je Vám servírován až pod nos, obzvlášť, když se to dá jíst :D. K tomu přidávám, že RAW den obsahoval i návštěvu RAW cukrárny, tak snad to ten můj Kocour snáší dobře :)).

Z mého nedělního tvoření Vám představuju tenhle banánový dezert. Krmila jsem jím statečně každého, kdo se jen mihl v mém okolí. A ti si pochutnávali, chválili ho a když se dozvěděli, že je bez mouky a cukru, nevěřili. Už jsem se naučila, že když řeknu předem "je to zdravý/dietní" atd., moc nepochodím. Takže si vychutnám pochvaly a až pak jdu s pravdou ven. :D

Abych byla přesná, tenhle dezert je bez obilné mouky. Jak jsem dřív uváděla, mandlová mouka, kterou jsem v tomto receptu použila, není z nejlevnějších. Je ale vhodná i na pečení makronek, sušenek, případně sienek a mnoha dalšího. Také si ji můžete vyrobit sami namletím mandlových ořechů na prášek. Zde ale doporučuju malé pohledání na internetu, jak na to.

Ingredience: 250 g mandlové mouky, 2 větší banány, 3 vejce, 1/4 hrníčku vlašských ořechů, 75 g bílého plnotučného jogurtu, 1/4 hrníčku medu, 1 lžička jedlé sody, 3/4 lžičky soli, 1 a 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, (kokosový) tuk na vymazání pečící nádoby.

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si pečící formu (nejlíp na biskupský chlebíček) kokosovým tukem. Ač spíš doporučuju na dno vložit pečící papír a vymazat jen okraje.

Samotný postup je poměrně jednoduchý. Vše suché vyjma vlašských ořechů (mouka, soda, sůl, skořice, muškát. oříšek) smíchejte v míse dohromady. V druhé míse pomocí tyčového mixéru umíchejte vše "mokré" vyjma tuku (nakouskované banány, celá vejce, med lehce povolený v mikrovlnce, jogurt). Posléze mokrou směs vmíchejte do suché a přidejte nasekané vlašské ořechy. S těmi jsem si poradila tak, že jsem je dala do mikrotenového sáčku a naklepala je jako řízky :). Už se mi zkrátka nechtělo používat stolní mixér. Těsto nalijte do vymazané formy a dejte jej péct na cca hodinu. Ke konci dezert zkontrolujte špejlí, přičemž berte v potaz, že těsto bude hnědé, nikoli však připálené (protože banány :), tak se nelekejte.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on March 13, 2016 .

jogurtová celozrnná bábovka

image.jpg
image.jpg

Přiznám se, že tuhle bábovku jsem pekla dvakrát, než jsem byla spokojená a mohla jít na blog. Abych nemlžila, první bábovce bylo vyčiněno, že je málo sladká, vlastně vůbec, a dost hutná. Tak vážení, už je sladká akorát a křehká!

Běžně jakmile neplesám nad svým výtvorem napoprvé, málokdy mu dám ještě šanci. Tohle ale byla jiná. Jestli mouku, tak jedině celozrnnou, kozího jogurtu a cottage sýru se můžu ujíst, tak to přece musím dát dohromady. Jééé, a k tomu domácí vajíčka od tety Ireny... Prostě mi to nedalo a konal se pokus číslo dvě. Co taky při sobotě, než upéct něco dobrýho?

Ingredience: 230 g másla pokojové teploty, 200 g bílého jogurtu/cottage sýru, či mix obojího, 160 g cukru, 6 vajec L, špetka soli, 450 g celozrnné mouky.

Pro úplnost - použila jsem 1/3 žitné mouky a 2/3 špaldové, 1/3 cukru muscovado a 2/3 třtinového. To však jen proto, abych vypotřebovala zbytky z komory. Sice to byla dobrá kombinace, ale moc bych to nepřeháněla, jeden druh mouky i cukru stačí.

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Pak si smíchejte jogurt/cottage (buď jedno nebo druhé, případně v jakém poměru se vám zlíbí) s máslem. Můžete si pomoct ručním mixérem, ale velice opatrně, ať to nepřešleháte. Jo, a cottage vám udělá v těstě malý hrudečky, tak se tím neznepokojujte, na bábovce se to neprojeví. Do směsi pak už ručně vmíchejte cukr a posléze jedno vejce po druhém. Prosyjte mouku se solí a postupně ji také vmíchávejte do těsta. Jakmile docílíte uceleného těsta, máte skoro hotovo. Nalijte jej do vymazáné formy a dejte péct min. na hodinu. Průběžně ji kontrolujte špejlí a v momentě, kdy ji vytáhnete čistou, máte už opravdu hotovo. Bábovku vyklopte, nechte zchládnout a můžete servírovat.

Mimochodem, když ji ten můj Kocour řekl, že by si ji dal se šlehačkou, málem mě odvezli. Tak já se tu dvakrát dělám s bábovkou, aby byla co nejzdravější a on takhle. Ale prásknu vám to na něj, třeba pro inspiraci.... Co myslíte, stejně jsem mu k tomu tu šlehačku servírovala :D

Ještě bych ráda malinko objasnila pojem "celozrnná", což znamená, že mouka je trošku hrubší, protože je umletá z celých zrn obilí, nikoli zbavených slupky a klíčku. To se dělá u obyčejné bílé mouky, aby byla jemná, déle trvanlivá, se schopností nakynout a pečivo bylo nadýchané. Bohužel právě ve slupce a klíčku je nejvíce vitamínů. Tvrdím, že bílá je mletá z "odpadu" zrn. Proto je celozrnná mouka mnohem zdravější. Buchty jsou pak trošku hutnější, ale na to si hnedle zvyknete. Dávejte si však pozor na vícezrnné pečivo. To neznamená, že je z celozrnné mouky, avšak že je třeba jen posypáno nějakými zrníčky. Mnohdy se taky míchá celozrnná mouka s bílou, aby pečivo nebylo tak hutné. To už však záleží na Vás, pořád je to menší zlo, než pečivo ze zcela bílé mouky :).

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
cottage s jogurtem dělá neplechu...

cottage s jogurtem dělá neplechu...

... mouka to spraví :)

... mouka to spraví :)

image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on February 7, 2016 .

mandlové sienky

image.jpg

Z jedné věci jsem poměrně vyřízená, a to, když objevím skvělý zahraniční recept, který fakt nevím, jak pak přeložit do čestiny. Samotný překlad původního názvu je totiž poměrně často k ničemu. Takže mandlové... Ale co? Pracovní název byl "puťky", což uznávám, že není úplně lákavý. Tvar tentokrát taky nepomohl, takže jsem byla poměrně dlouho v pasti. Vzdala jsem to, a protože tohle cukroví je prý původně ze Sieny, vznikly z toho sienky a basta. Ještě bych ráda upřesnila, že je můžete dělat mnohem větší, případně trochu větší, ale já jsem si říkala, že už mi cukroví leze i ušima, tak z toho udělám takové mini cukrovíčko, co potěší, ale nezahltí.

image.jpg

Bylo by fajn Vás taky předem upozornit, že recept je z mandlové mouky, která je poměrně drahá. Říkala jsem si ale, že ty z Vás, které pečou makronky, ji doma určitě mají a ty ostatní by se mohly inspirovat, jak s mandlovou moukou začít. Mám však malou radu, jak za ni aspoň maličko ušetřit penízky. Jestli vzpomínáte, nedávno jsem byla doma po operaci kolene a krátila jsem si čas tím, že jsem přes internet objednávala snad i neobjednatelný. Při té příležitosti jsem natrefila na stránku www.plnapenezenka.cz, přes kterou jsem nakupovala na svých oblíbených e-shopech s tím, že se mi z utracených peněz nějaké to procento vždy vrátí na můj účet, který jsem si zřídila na peněžence. Protože jsem takto nakoupila asi 90 % vánočních dárků, usmívá se na mě už dobrých 500 Kč, které si můžu nechat kdykoli poslat na svůj bankovní účet. Ale k věci, proč to říkám... Když přes stránky peněženky najdete internetový obchod www.hospodynkam.cz, sezenete tam onu mandlovou mouku plus x věcí na pečení a za nákup se Vám vrátí až 5 % z utracené částky. A máte po běhání po obchodech. Tak snad jsem Vám to usnadnila natolik, že nyní Vás tento receptík neodradí. Navíc sienky jsou fakt dobrota!

Ingredience: 2 bílky, pár kapek citronové šťávy, 200 + 200 g cukru moučka, 200 g mandlové mouky, 1 vanilkový lusk, kůra z 1 pomeranče, pár kapek mandlové tresti.

Vyšlehejte bílky spolu s citronovou šťávou a do sněhu pak opatrně vmíchejte 200 g cukru moučka. Následovně mandlovou mouku, kůru z pomeranče a vanilku vyškábanou z lusku. Vše průběžně dobře, ale jemně promíchejte v ucelené těsto, které pak dejte min. na 4 hodiny uležet do lednice, nejlépe samozřejmě přes noc. Upozorňuju, že těsto bude velice jemné, nelekejte se.

Jakmile se těsto uleží, rozehřejte si troubu na 160 °C, vyložte si plech pečícím papírem a posypte si pracovní plochu zbylým moučkovým cukrem. Těsto opatrně vyjměte z misky, dejte na vál a uválejte ve váleček. Jak velký, záleží na Vás. Když se bude těsto lepit, ještě ho podsypte cukrem. Jak jsem uváděla, volila jsem menší kousky, aby to bylo mini cukrovíčko a navíc Vám v troubě ještě trochu naběhnou. Váleček potom krájejte třeba na cca 1 cm široké kousíčky, které řádně obalte v cukru a skládejte na plech. Pečte po cca 20 minut, pak nechte cukroví zchládnout a máte hotovo. :)

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
před upečením

před upečením

po upečení

po upečení

image.jpg
Posted on December 20, 2015 .

super čokoládová kolečka

image.jpg
image.jpg

To bylo něco pro mě. Tolik čokolády, co padlo do tohoto cukroví, jsem už dlouho u nás doma neviděla pohromadě. Pak se snadno stalo, že během dělání těsta jsem to těsto ujídala a záhy přišel moment, kdy jsme nad miskou stáli oba a cpali se syrovým těstem. Prostě bylo dobrý, no... Kolik by teda normálně bylo z jedné várky kousků tohoto cukroví, to Vám fakt nepovím. Každopádně jsme se docela unáhlili, protože po upečení tyhle sušenky chutnaly mnohem líp. Naše smůla... Apeluju na Vás, moc se tím těstem necpěte a počkejte si :). Snad ještě pro úplnost uvádím, že tenhle receptík je inspirovaný italskými frangelico crinkles, takže se může stát, že už víte, o čem je řeč...

Ingredience: 200 g hladké (celozrnné) mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 340 g kvalitní čokolády (80 % a více), 70 g másla pokojové teploty, 2 vejce vel. L, 100 g (třtinového) cukru, 1/4 hrníčku smetany na šlehání, 6 lžic mandlového rumu, cca 1 hrnek cukr moučka na vyválení, 1 vanilkový lusk.

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Pak si udělejte vodní lázeň (napustím pánev vodou a do ní posadím rendlík), rozpustěte v ní čokoládu spolu s máslem a odstavte z plotny. V další misce si vidličkou rozšlehejte vejce spolu s třtinovým cukrem, a to tak, až Vám vajíčka zesvětlají.

Smíchejte dohromady vychládlou čokoládu s rozšlehanými vajíčky, smetanu, likér, vanilku vyškrábanou z lusku. Toto pak jemně vmíchejte do mouky a vytvořte těsto, které bude potřeba dát minimálně na 3 hodiny do lednice, nejlépe přes noc.

Následovně si rozehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečícím papírem. Přichystejte si pracovní plochu, kterou bohatě posypte moučkovým cukrem. A teď přijde trochu rutinní práce - je třeba z dost tuhého těsta uválet prťavé kuličky, cca 1 cm velké. V tento moment jsem zapojila Kocoura a nenápadně se vzdálila, tak to můžete na svého manžela zkusit taky. Ten můj mě teda brzy prokoukl, ale ve štychu mě nenechal. Jakmile máte desítky těchto kuliček, tak vemte polévkovou lžíci a každou rozmáčkněte v kolečko. To pak obalte v moučkovém cukru a naskládejte na plech. Ač za mě můžu říct, že jsem posléze usoudila, že závěrečné obalení v cukru příště vynechám. Posuďte ale sami, každý je na sladkou chuť zvyklý jinak.

A hurá do trouby. Pečte každou várku po cca 15 minut, jen občas koukněte, zda je vše OK. Nechte vychladit na plechu a pak už můžete začít s ochutnávkou :)

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on December 17, 2015 .

vánoční ananasky

Tyto vánoční ananasky byl můj největší letošní experiment, protože tolik ananasu jsem snad ještě do ničeho nenarvala. A aby toho nebylo málo, ještě jsem to "řízla" mangovým tuzemákem. Kdo neví, to je nová edice tuzemáků od Božkova. Baví mě dávat při pečení alkohol, kam to jen jde a tohle mi přišlo jako super tropická záležitost. No, a v závěru právě z těhle ananasek, jak jsem je nazvala, vzešlo naše nejoblíbenější vánoční cukroví pro letošek. Opravdu příjemná to změna... Výborný byly i bez polevy, ta jim ale teprve dodala ten správnej šmrnc. Škoda každé ananasky, co jsme slupli bez ní. A že jich bylo... :)

Ingredience na těsto: 1/2 hrnku másla, 2 hrnky (celozrnné) mouky, 1 hrnek hnědého cukru, 1 hrnek nasekaného ananasu, 1 vejce pokojové teploty, 2 lžíce (mangového) tuzemáku, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky sody, 1/4 lžičky soli a kapku vanilkové tresti (nemusí být).

K tomu půl hrnku másla - použila jsem klasický hnědý Ikea hrníček a naplnila ho do půlky máslem pokojové teploty, seč to šlo.

Ingredience na polevu: 1 a 1/4 hrnku cukru moučka, 9 lžic (mangového) tuzemáku, 6 lžic ananasové šťávy, špetka soli.

Nejprve si rozehřejte troubu na 160 °C a vyložte si plech pečícím papírem. Poté si dejte do mixéru (nebo použijte ruční mixér) máslo spolu s cukrem a po vyšlehání přidejte ještě celé vejce. K tomu přidejte ananas zcela bez šťávy, tuzemák a tresť (ta neni potřeba). Jakmile toto poctivě umixujete, ve vedlejší míse si smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Obě směsi pak smíchejte dohromady a máte těsto hotové.

Prvně jsem zkusila použít šablonu na pečení, aby se pak ukázalo, že bez ní, s pomocí pečícího papíru, vypadají ananasky mnohem líp. Takže se nenechte mást, žádnou šablonu nepotřebujete. Vemte si tedy 2 lžičky a pomocí nich dělejte na plech "kupičky". Těsto Vám určitě vyjde na víc plechů. Takto připravené je pečte cca 30 minut, samozřejmě na to ke konci mrkněte, ať je nepřipálíte.

Mezitím si můžete udělat polevu. Všechny suroviny smíchejte dohromady s tím, že jak tuzemák, tak šťávu přidávejte postupně, abyste si mohli regulovat hustotu polevy. Zkrátka, aby nebyla moc řídká.

Po upečení nechte ananasky vychladnout a potom je polijte (poctivě nebo ledabyle jako já :) polevou. Nechte ji zaschnout a máte tuhle dobrotu hotovou :). Chuťově jsou velice svěží, zkrátka ovocné :). 

Posted on December 14, 2015 .

italské cantuccini

Není to tak dlouho, co mě popadla pečící a vařící múza. Může za to pár momentů věnovaných vzpomínkám na naše letošní dovolené s nápadem, že všechno, co nám tam fakt chutnalo, zkusím doma uvařit nebo upéct. Takže americké bagely, telecí ossibuchi, tyhle cantuccini a další a další, ale ať nepředbíhám. Vlastně těma bagelama jsem právě předběhla... :D

Řekla bych, že všeobecně v Itálii jsou cantuccini (čti kantučíny) jedna z prvních věcí (no, dobře, po zmrzlině :D), na kterou narazíte. Neprve jsem si říkala, co na tom ti Italové mají. Byly v každé kavárně, prodávaly se v každém obchodě, každý je nám nabízel... Netrvalo ale dlouho a skončili jsme v jedné italské domácnosti na večeři, kde nám dle očekávání tyhle sušenky nabídli, ovšem s griotkou. A v ten moment jsem těm zpropadeným sušenkám propadla! Samozřejmě, že jsme se domů vraceli s několika balíky cantuccini, které padly do pár dnů. Věděla jsem, že jsou v dostání i v Čechách, a to poměrně bez obtíží, jen ta cena mi přišla poněkud šílená. Vlastně ještě šílenější, když jsem si na ně našla recept. Za pár desítek minut se můžete cpát cantuccini k prasknutí. Tak pojďme na to... Mimochodem když jsem tyhle sušenky donesla na návštěvu ke Kocourovým rodičům, rozzářili se nad nimi se slovy "vánoční pumprnikle"! Tohle jsem teda slyšela prvně, ale dost možná, že Vy ne... :))

Ingredience: 250 g hladké mouky, 1/2 hrníčku cukru, 2 vejce, 1 lžíce medu, 1 lžička pečícího prášku, 1 lžička citronové kúry, 120 g mandlí, 1 lžíce amaretta, případně 1/2 lžičky mandlové tresti.

Předehřejte si troubu na 180 °C a vše sypké si smíchejte v misce dohromady. V hrníčku rozšlehejte vidličkou vejce, přilejte je do sypké směsi, stejně jako med, amaretto, případně tresť. Tuto směs umíchejte v krásně ucelené těsto. Jakmile se tak zadaří, přidejte mandle a opět je dobře vpracujte. Z těsta udělejte dva válečky. Poměrně nízké, poměrně placaté. Berte v potaz, že nejspíš neodoláte namáčení v amarettu, tak ať se Vám do těch malých skleniček dobře vejdou :)).

Dejte je péct na cca 50 minut a poté je vyjměte z trouby, nechte cca 10 minut vychládnout a tyto válečky překrájejte na jednotlivé sušenky, cca 1 cm široké. Naskládejte je zpět na pečící papír a dejte ještě dopéct do trouby, na cca 10 - 15 minut. Jakmile začnou zlátnout, je čas začít rozlévat amaretto. :) 

Je jedno, jaké použijete oříšky, je jedno, jestli máte citronovou nebo pomerančovou kúru, ale rozhodně není jedno, z kolika várek je budete péct, jedna je totiž málo :D

máčet je do amaretta? Totální slast! :)

máčet je do amaretta? Totální slast! :)

Posted on November 12, 2015 .

jahodovo-citronové napoleonky

Uznávám, že dělat z listového těsta jablečný závin je nyní to nejvděčnější. Nedá moc námahy a jablka jsou aktuálně všude, kam se jen podivám. Leč s tím bych dlouho doma nepochodila, tak bylo potřeba přijít se změnou. Vzpomněla jsem si na jeden dezert Mille-Feuille z Paříže, který jsem tam několikrát měla a usoudila, že by to mohla být inspirace, jak to skvělé domácí listové těsto, co mám, upotřebit. U nás bych tento dezert přirovnala k napoleonkám, odtud jsem vzala název. Původní dezert jsem malinko odlehčila, čemuž odpovídá i úleva v přípravě, tak doufám, že to oceníte. Pořád si dávám za cíl, že bych Vás/mě ráda držela v kuchyni co nejméně :)).

Ingredience: 1 listové těsto, 2 citrony, hrnek jahod (stejně tak rybíz, kiwi, borůvky, maliny, ostružiny...), 2 vejce vel. S, 220 ml smetany ke šlehání, 1/3 hrníčku cukr, moučkový cukr na posypání.

Předehřejte si troubu na 190 °C. Vyválejte si na podmoučené ploše listové těsto do výšky cca 4 - 5 mm. Nakrájejte jej na čtverečky, či obdélníčky (pro představu cca 6 x 6 cm nebo 10 x 5 cm), naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na cca 15 minut. Občas na ně mrkněte, záleží, jaký tvar a výšku těsta jste zvolili. Poté nechte tyto polštářky na chvíli vychládnout, abyste je záhy mohli zoubkovaným nožem rozkrojit podélně. Tento postup má tu výhodu, že snadněji docílíte stejného tvaru napoleonek ke slepení. Půlky naskládejte zpět na plech vnitřní stranou nahoru a nechte je cca ještě 5 minut dopéct. (Stejně tak můžete těsto vyválet na extra tenký plát a nemusíte polštářky pak rozkrojovat - záleží na Vás :).

Zatímco se Vám peče korpus, můžete si připravit náplň. Nastrouhejte si kúru z citronů a vymačkejte z nich šťávu. V rendlíku pak smíchejte kúru, šťávu a cukr a za občasného míchání směs přiveďte k varu. V mezičase si v další misce rozšlehejte vajíčka. Tomuto věnujte více času - až Vám zesvětlají. Jakmile je směs v rendlíku vroucí, pomalinku ji vmíchejte do vajíček, a to za pořádného míchání metličkou. Náplň pak opět vraťte do rendlíku a vařte za stálého míchání cca 3 minuty. Následovně ji nechte na slabším plameni dalších 10 minut, přičemž náplň občas promíchněte. Jakmile je hotovo, přikryjte rendlík potravinovou fólií a dejte náplň zchladit na pokojovou teplotu.

Po zchlazení ještě vyšlehejte smetanu tak, aby Vám odstávaly špičky na šlehačích a do smetany opatrně na několikrát vmíchejte citronovou náplň. Co se náplně týká, máte hotovo. Dejte ji do cukrářského nebo obyčejného sáčku a můžete se pustit do finále. Na jednu půlku polšťářku nandejte krém, nakrájené ovoce a přiklopte druhou půlkou. Takto naplňte všechny napoleonky. Pak je jen stačí posypat moučkovým cukrem a hurá do nich!

Ještě Vám prozradím sladké tajemství - když si hotový krém nepoložíte na rozehřátou plotýnku jako já, zaručuji Vám mnohem hustější krém :D :D :D 

Posted on October 9, 2015 .

chlazený čokoladový dezert s avokádem a kokosem

A je tu další osvěžení, tentokrát sladké. Původně jsem myslela, že z tohoto dezertu udělám zmrzlinu, ale použité suroviny okamžitě zmrzly na kostu ledu, se kterou docela dlouho nebylo k hnutí. Ukázalo se však, že uchovávat tuto dobrotu v lednici je mnohem lepší- je ihned po ruce a k snědku. Nehledě na to, že domácí zmrzliny mám v mrazáku poměrně dost, takže toto byla velice příjemná změna. Přirovnala bych to k čokoladovému mousse (tj. dezert z čokoládové pěny). Kdo by chtěl ještě zdravější variantu, nechť vynechá javorový sirup. Mimochodem opět přicházím s tak lehkým a rychlým receptem, že to skoro nestojí za řeč :D. Ale ta chuť pak ano, tak se na to pojďme podívat... :)

Ingredience: 1 avokádo, plechovka kokosového mléka, 5 lžic kokosových lupínků/strouhaného kokosu, 10 lžic kakaa, 10 lžic javorového sirupu, lžíce kokosového oleje.

Nejprve rozmixujte avokádo s kakaem, kokosovým olejem a javorovým sirupem. Ve vedlejší nádobě pak šlehejte po dobu cca 5 minut kokosové mléko, tím docílíte, že zhoustne. Pak už jen zbývá kakaovou směs a kokosové lupínky vmíchat do kokosového mléka a máte hotovo. Můžete ozdobit lístky máty. Nechci se opakovat, ale já jsem Vám to říkala - je to extra snadný recept :).

vmíchejte kakaovou směs

vmíchejte kakaovou směs

nezapomeňte přidat kokosové lupínky nebo strouhaný kokos

nezapomeňte přidat kokosové lupínky nebo strouhaný kokos

Posted on August 11, 2015 .

lívance bez mouky

Tyhle lívance jsou moje spása! Snažím se vyhýbat sladkému, ale chuť na něj se sem tam objeví. Takto jsem se trápila dobré dva dny, než jsem si vzpomněla na borůvky v lednici a pak už byl jen krůček k těmto lívancům. Domácí vajíčka jsem měla a banány mi do chvíle přivezl internetový obchod. Takhle, nejsem až tak líná, aby mě obtěžovalo dělat normální lívance, natož chodit do obchodu pro banány, ale zrovna se belhám o berlích, tak se mi dočasně komplikuje situace a takhle se mi složí tašky s nákupem až v kuchyni. Mimochodem tento recept je zároveň i paleo. To znamená, že potraviny na něj nebyly chemicky zpracované, když to hoooooodně zjednoduším, a řadí se mezi tělu prospěšné. To jsem to tedy opravdu hodně zjednodušila. :) Tak tedy k ingrediencím.

Ingredience pro 10 lívanečků: 3 banány, 6 celých vajec, 100 g borůvek, 2 špetky skořice, máslo na smažení.

Kdo chce lívanečků více, tak na 1 banán připadají 2 vejce. Banán si nalámejte na kousky a ty rozmačkejte pomocí vidličky, co nejvíce to půjde. Do banánu poté zamíchejte celá vejce. Přiznám se, že jsem po chvíli míchání a rozmačkávání vidličkou vzala šlehač mléčné pěny z Ikei a taky to bylo řešení. Tolik pro ty, kdo jej mají. Pak už jen zamíchejte skořici, rozehřejte máslo na pánvi a můžete se pustit do smažení. Jakmile nandáte těsto na pánev, hned na něj přidejte ještě borůvky, aby se krásně ponořily do těsta. Lívanečky osmažte z obou stran. Stejně tak můžete toto těsto použít na palačinky.

Já jsem je pak servírovala s bílým řeckým jogurtem a zbylými borůvkami. Mňam!

kdo nemá pánev na lívanečky, holt si musí poradit jinak...

kdo nemá pánev na lívanečky, holt si musí poradit jinak...

z obou stran borůvky neborůvky

z obou stran borůvky neborůvky

Posted on July 24, 2015 .

nutellová žemlovka

V New Yorku jsem byla u vytržení, jak tam "frčí" žemlovka. Na tento bread cake narazíte opravdu dost často, což nás samozřejmě přivedlo na otázku, kdy jsme naposled měli žemlovku. Nevzpomněli jsme si, a to byla výzva k nápravě. Jenže žemlovka... To zní trochu nudně. Ovšem s nutellou a pudinkovým přelivem, to už je jiná! Nebo s vanilkovou zmrzlinou? K tomu oříšky a jste polapeni. Tak schválně. :)

Ingredience do menší zapékací mísy, příprava cca 10 - 15 minut, pečení 40 minut.

Žemlovka: 5 rohlíků (ještě lépe croissantů), 150 g nutelly, 4 větší vejce, cca 500 ml 12% smetany na vaření, 3/4 hrníčku muscovado cukru, hrst ořechů (pekanové, vlašské, lískové... jakékoli), 5 kapek vanilkové tresti (není třeba), lžička soli a cukr moučka na posypání.

Pudink: 600 ml mléka, sáček vanilkového pudinku.

Troubu si předehřejte na 180 °C. Rohlíky nejprve podélně rozkrojte a namažte nutellou dle libosti. Potom je nakrájejte na kolečka, vyložte jimi nevymazanou zapékací mísu a posypte je ořechy. Ve vedlejší míse smíchejte celá vejce, smetanu, cukr, sůl, potažmo vanilkovou tresť a vyšlehejte metličkou. Touto směsí zalijte rohlíky a dejte je do trouby přikryté alobalem. Takto je pečte po 30 minut, posléze sundejte alobal a dopečte ještě po 10 minut.

Mezitím si můžete připravit pudink na polití. Připravte jej podle návodu s tím, že přidáte více mléka, aby byl pudink tekutý a mohli jste jím žemlovku polévat. Na sáček pudinku tedy budete potřebovat min. 600 ml mléka. Gurmáni nechť si na studenou žemlovku pudink klidně ohřejí. 

Mimochodem úspěšně otestováno na dětech i dospělých. :))

Posted on June 2, 2015 .

matýskovy cupcaky

Nedávno jsme slavili rovnou troje narozeniny. Dort už se ode mne očekává bez mrknutí oka, nicméně tentokrát jsem to pojala trošku jinak. Hostila jsem cupcaky (kapkejky), takovým malým dortíkem pro každého. Protože nejmenší slavil 5 let, o designu bylo hnedle jasno. Až na to modré barvivo by se dalo říct, že recept je jako stvořený pro to, aby ruku k dílu mohly přiložit i děti. Obzvlášť, co se jednoduchosti týká.

Pro ty, kterým se slovo "cupcaky" ještě nevžilo, tak se jedná o muffiny, které jsou zdobené. Většinou nějakým krémem, svatební fondánem, různými ozdobami jako lentilky, čokoládovými vločkami... Fantazii se meze nekladou. 

Ingredience na muffiny - cca 18 ks: 200 g hladké mouky, 3 větší banány, 75 g másla, 100 g třtinového cukru, 1 lžička jedlé sody, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 

Ingredience na ozdobu: 400 g mascarpone, 80 g rozpuštěného másla (při pokojové teplotě), 200 g cukr moučky, malé kulaté sušenky, lentilky, modré gelové barvivo, potravinářský fix.

Předehřejte si troubu na 180 °C. V míse smíchejte mouku, sodu, pečící prášek a sůl. V mixéru umixujte třtinový cukr, vejce, máslo a banány (ty předtím nejlépe rozlámejte na malé kousky). K této směsi vmixujte sypkou a jakmile se směsi prolnou, máte hotové těsto. Košíčky na muffiny jím naplňujte zhruba do půlky. Zatímco se muffiny budou cca půl hodiny péct, připravte si zdobící krém. Nezapomeňte však muffiny zkoušet špejlí. Jakmile ji vytáhnete čistou, máte je upečené.

Mascarpone smíchejte spolu s máslem a cukrem. Máslo musí být rozpuštěné při pokojové teplotě, neboť když nebude, udělá Vám v krému hroudičky. Ano, přesně jako to vidíte u mě na fotkách - když se spěchá, tak se spěchá. :) Jakmile máte umícháno, přidejte malinko potravinářského barviva. Ač se to na první pohled nezdá, barví pekelně, tak raději pak přidejte, než abyste jej dali do krému zbytečně hodně - přec jen není nejzdravější. Dávejte pozor, abyste se neobarvili, barvu z rukou jen tak nesmyjete.

Trošku peklíčko jsem měla s těmi oplatky. Sehnat malé kulaté se mi moc nedařilo. Nakonec jsem koupila v Ikei slepované sušenky jablečnou polevou. Takže jsem pak ostrým nožem sušenky od sebe oddělovala a polevu stírala. Sušenky jsem pak ještě krájela na půl. Některé sušenky se při tom zlomily, tak doporučuji větší zásobu. Co se barviva a potravinářského fixu týká, to bude ještě větší prekérka. Bohužel se budete muset mrknout po nějakém specializovaném obchodě.

Jakmile muffiny chládnou a zdobící krém je umíchán, ještě namalujte na lentilky oči pomocí fixu. Krém dejte do zdobícího sáčku (odvážlivci do mikrotenového) a pustit se do díla. Pak jen přitisknete lentilky a sušenku. A ještě jedna všetečná - v lednici Vám lentilky začnou ztrácet barvu, takže zdobit tyto cupcaky předem spíše nedoporučuji. Učiňte tak na poslední chvíli.

Posted on May 27, 2015 .

ovocný krambl (crumble)

Aktuálně můj neoblíbenější dezert? Jednoznačně crumble, po našem krambl! Pouze ovoce, křupavá drobenka a jako bonus zmrzlina nebo horký puding. Tímhle bych se cpala pořád! Nejen já, už jsem tuhle delikatesu dost proslavila ve svém okolí... A co se přípravy týká, máte za 15 minut hotovo!

Ingredience na porci pro dva: 200 g ovoce (jahod, rybízu, lesního ovoce, jablek, švestek, rebarbory, mix... cokoli, co Vám chutná), 10 lžic třtinového cukru, lžíce vody, pár kapek citronu, 2 lžíce hladké žitné mouky, 1/2 hrníčku müsli a 25 g másla.... Kdo chce crumble více, tak násobí, není zde co pokazit :))). A jalbka, či švestky klidně svařte i se skořicí.

Zkoušela jsem mnoho variant drobenky - čistě drobenku, s přidáním müsli nebo jsem ji dokonce vyměnila za strouhanku, ale výše uvedená kombinace s müsli je prostě nejlepší. 

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C, dle potřeby nakrájte ovoce na menší kousky. Pak ho svařte v rendlíku se 6 lžíci cukru, lžící vody a zakápněte trochou citronové šťávy. Vařte cca 10 minut, aby Vám pustilo šťávu. Zatímco ovoce občasně promíchnete vařečkou, udělejte si drobenku. Smíchejte máslo, müsli, 4 lžíce cukru, mouku a pomocí prstů prolněte tyto ingredience ve výstavní drobenku.

Jakmile máte ovoce svařeno, vše z rendlíku přelijte do zapékací mísy. Nechte malinko vychládnout a poklaďte na něj drobenku. Nemusíte ji rozprostřít až do okrajů, stejně tak jí nemusí být mnoho - je fajn, když necháte ovoce trochu prosáknou u okrajů. Minimálně na oko je to fakt lákavé. Jakmile máte dokonáno, dejte krambl na 30 - 35 minut péct.

A kdo chce své chuťové pohárky přivést totálně do extáze, nechť pak připraví k servírování horký vanilkový puding. Ne však podle obalu, nýbrž zůstaneme-li u dvou porcí kramblu, tak na 300 ml mléka Vám stačí půl sáčku pudingu. Vůbec nejlíp uděláte, když budete studený krambl polévat teplým pudingem. Tak lžíci a hurá na to!


Posted on April 25, 2015 .

nejčokoládovější dort

Až jsem se při pečení tohoto dortíku bála, zda jsem to s tou čokoládou nepřehnala. Nakonec se tak nestalo a nám všem chutnal tak moc, že dostal zelenou a jde na blog. Jo, příjemně se překvapit, to já umím :). Připravte se tedy na ten nejčokoládovější zážitek.

Ingredience:

Korpus: 200 g kvalitní čokolády (já jsem měla 60 a 80%), 200 g másla, 1 lžíce instantní kávy, 170 g hladké mouky, 1 lžíci kypřícího prášku, 1/4 lžičky jedlé sody, 150 g muscovado cukru, 100 g třtinového cukru (nenechte se zmást foto, prostě doma nebyl :), 25 g kakaa na vaření, 3 vejce, 75 g podmáslí (tj. 5 lžic), čokoládové hobliny (takže čokošku a struhadlo).

Poleva: 200 g kvalitní čokolády, 280 ml šlehačky ke šlehání, 2 lžíce třtinového cukru. Marmeláda, případně ovoce na promazání.

Nejprve si máslem vymažte dortovou formu o 20 cm, případně dno vyložte pečícím papírem a předehřejte si troubu na 160 C.

Nalámejte čokoládu na kousky a spolu s máslem a instantní kávou ji rozpusťte ve vodní lázni. Jak už znáte, nejlíp uděláte, když vše dáte do menšího hrnce, který postavíte do pánve s vodou.

Zatímco se čokoláda vaří, smíchejte ve větší míse mouku, kypřící prášek, sodu, muscovado cukr, třtinový cukr a kakao na vaření. Ve vedlejší nádobě smíchejte celá vejce spolu s podmáslím (alespoň, co to půjde).

Nyní k suché směsi přilijte vaječnou směs a jakmile je vše dobře prolnuto, přimíchejte čokoládovou směs. Dá vám to fušku, ale pokuste se umíchat co nejjemnější těsto. To pak nalijte do formy a dejte péct na cca 1,5 hodiny. Po hodině však už korpus hlídejte pomocí špejle. Než jej dáte do trouby, můžete těsto roztáhnout od středu do okrajů, aby se vám neudělal uprostřed kopeček a nemuseli jste dort seřezávat.

Zatímco se dort peče, můžete si připravit polevu. V hrnci rozpuštěte čokoládu spolu s šlehačkou ke šlehání a cukrem. Přiveďte k varu, odstavte z plotny a nechte za občasného promíchnutí ztuhnout tak, abyste mohli potřít dort.

Ten, jakmile je upečen, nechte jej vychládnout a vyklopte z formy. Prořízněte, promažte marmeládou, případně přidejte ovoce a dejte se do polévání. Buďte opatrní, těsto je křehké! Můžete udělat tzv. hambatý dort, tj. čokoládu necháte jen přetéct jak přes spodní, tak i horní vrstvu korpusu. Další varianta je celý dort potřít čokoládou a ozdobit jej velkými hoblinami čokolády na horní ploše. Případně, jako já, dort omažte čoko a celý obalte v malých hoblinách.

Každopádně jsem se do toho tak "obula", že jsem ke konci zapomněla fotit, což mě, přiznvám, trošku mrzí. Nakonec jsem jej ještě ozdobila mochyněmi, ale to už záleží jen na vás...

suchá směs

suchá směs

čokoška ve vodní lázni

čokoška ve vodní lázni

Posted on February 27, 2015 .

red velvet cake

DSC_0639.JPG

Sotva skončily vánoční svátky plné sladkostí, bez oddechu navazuji na narozeninový maraton, který právě v mém okolí začíná. Alespoň mám důvod zkoušet nové dortíky, aniž bych řešila věčné foodblogerské "kdo to jen bude všechno jíst?".

Občas se mi stane, že při pečení či vaření překvapím sama sebe a můžete slyšet mé "wow". U red velvet caku jsem byla jako Alenka v říši divů. Těsto bylo velice tuhé, upečený korpus však velice jemný a o takové barvě se mi ani nezdálo. Tipovala jsem, že bude spíše červenohnědý. WOW!

Ingredience na korpus: 2 a 1/2 hrníčku hladké mouky, 1 hrníček cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička soli, 1 lžička hořkého kakaa, 1 a 1/2 hrníčku oleje, 1 hrníček podmáslí (pokojová teplota), 2 velká vejce (pokojová teplota), 2 lžíce červeného gelového barviva (ne práškové, bylo by v takovém množství hořké!), 1 lžička bílého vinného octu, 1 necelá lžička vanilkové tresti + kdo chce, tak ještě hrníček oříšků na obalení dortu (vlašské, pekanové, pistácie...).

Na krém: 350 - 400 g mascarpone (či philadelphie, riccoty, pomazánkového másla...), 2 a 1/2 hrníčku cukru, 1 hrníček másla.

Postup: Předehřejte si troubu na 180 C, připravte si formu o 18 cm na šířku a vyložte její dno pečícím papírem. Jedna všetečná: nevím, jak to přesně děláte, ale má-li oddělávací dno, tak přes něj dejte papír, dno přivřete do formy a okolní papír otrhejte. Není třeba stříhat kolečko z papíru atd. Boky netřeba vymazávat.

V misce smíchejte mouku, cukr, sůl, sodu a kakao. V další větší míse si smíchejte olej, podmáslí, celá vejce, barvivo, ocet a tresť. Zde není od věci vzít si igelitové rukavice nebo obalit si je ubrouskem, ať nejste od barvy. Do této směsi posléze vmíchávejte suchou směs až docílíte jednotného těsta. Díky oleji se těsto bude krásně odlepovat od boků mísy. Počítejte s tím, že bude ke konci velice tuhé a dát jej do formy nebude tak snadné. Já jsem pekla korpus na 3x, tj. každé patro zvlášť. Do formy jsem jej dala pomocí naběračky a lžíce. Pečte po 25 minut a zkoušejte špejlí. Hlavně jej nespalte!

Mezitím si připravte krém tak, že všechny ingredience smícháte. Je dobré mít máslo co nejvíce při pokojové teplotě, či rozpuštěné. Já ho nakonec dala na chvíli do mikrovlnky.

Jakmile máte upečené a vychladnuté korpusy, promažte je krémem. Nejlépe tak uděláte stěrkou. A klidně dortík promázněte mnohem víc, než já. Nejsem moc na krémy, takže mi pak docela zbyl. Až všechna patra promažete a naskládáte na sebe, pusťte se do pomazání celého dortu. Velice si usnadníte práci, když si připravíte sklenici s vodou, ve které štěrku vždy namočíte (průběžně ji čistěte od krému) a krém budete nanášet mokrou špachtlí. Jinak se Vám bude lepit.

Až máte dort pomazaný, rozsekejte si v mixéru oříšky a dort jimi obalte. Hořejšek jsem posypala a na boky jsem vždy "připlácla" hrst oříšků. Nic náročného, nebojte se toho. Krém není nijak tuhý, proto budete-li s dortem manipulovat, podebírejte ho dvěma velkými noži, abyste si neponičili nanesený krém.

Nejlépe je upéct si jej a nachystat den předem. Nestíháte-li jako já, dejte jej na chvíli do mrazáku (10 - 15 minutek), ať ztuhne a můžete servírovat. A samozřejmě druhý a třetí den, když se chutě proloží, je prostě úplně k sežrání! :)

Posted on January 18, 2015 .

skleněné cukroví

Tohle cukroví mi udělalo fakt radost, protože do poslední chvíle jsem jsem napjatě čekala, zda se vydaří přesně tak, jak si představuju. Ale zadařilo, vychytala jsem ho do posledního detailu a Vám už můžu naservírovat receptík, který má zaručeno, že se povede. Osobně tomuto cukroví říkám skleněnky, ale název jsem trochu změnila, ať pak mé stránky zbytečně nenavštěvují uživatelé omamných látek hledající zcela jiné informace.

Chutí připomíná linecké, avšak náplň je vytvořena z bonbonů, které se v troubě proměnily barevná sklíčka. Takže nebojte se, přes svůj název je uvítají zejména děti.

Ingredience: 1/2 hrníčku másla, 1/3 hrníčku cukru, 1 vejce, 2 hrníčky hladké mouky, 1/4 lžičky soli, 3/4 lžičky kypřícího prášku, 2 balíčky bonbonů (např. bonpari apod.), vejce na potření cukroví.

Nejprve v mixéru udělejte z másla a cukru krém, mixujte min. 2 minuty. Poté přidejte celé vejce a pokračujte v mixování po další minutu. Vedle v misce si smíchejte mouku, sůl a kypřící prášek. Tuto sypkou směs přidejte do krému a vypracujte v těsto. Rozdělte si jej potom na dvě poloviny, pečlive je zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit. Kdybyste si chtěli výrobu tohoto cukroví rozfázovat, těsto Vám vydrží v lednici cca 2 dny, déle už za něj neručím.

Zatímco se těsto chladí, rozdělte si bonbony dle barev. Potom každou barvu zvlášť dejte do sáčku a rozsekejte. Chtěla jsem si ušetřit tuto práci v mixéru, ale výsledkem byl mléčný prášek, což úplně nebyl výsledek, po kterém jsem toužila. Nicméně zjistila jsem, že stačí jednou klepnout do každého bonbonu a je hotovo.

Začněte s vyválením první poloviny těsta. Čiňte tak přes potravinářskou fólii, jinak se s Váma nebude moc kamarádit. Nezapomeňte pořádně podmoučit, ze začátku se Vám těsto bude trochu lepit a bude jemné. Jakmile však absorbuje dodatečnou mouku, půjde to jako po másle. Vyválejte silnější plát, cca 4 - 5 mm. Vykrojte větší tvary a z nich ještě prostředek, který odstraňte, abyste pak do něj mohli dát nasekané bonbony. Budou-li se Vám vykrojené tvary deformovat, prostřední část odstraňujte až na plechu - vcelku Vám budou lépe držet při dávání na plech. Kdykoli budete moct, těsto dejte zase do lednice. S další várkou vytáhněte druhou polovinu a tak to prostřídávejte.

Vykrojené tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem, nejlépe pomocí příborového nože. Poté pomocí lžičky dejte do každého tvaru trochu bonbonů. Tak, aby se po roztečení dostalo do všech koutů, ale zase tak, aby Vám nepřetékalo přes okraje. Hm, jak to jen lépe popsat... Zkrátka, aby bonbonů nebyla vyšší vrstva, než těsta. Také si dávejte pozor, aby nebyly na okrajích cukroví, pak by Vám ho zabarvilo. Budete-li chtít cukroví pověsit, protože vypadá moc hezky, může-li přes něj prosvítat světlo, nezapomeňte si udělat dírku na provázek.

Plech dejte péct do trouby na cca na 9 minut při 190 stupních, určitě ne déle. Těsto bude světlé, tak abyste to nepřipálili v domnění, že ještě není hotovo. Cukroví ihned po vytažení z trouby potřete rozšlehaným vejcem. Pouze okraje, dostane-li se Vám vejce do horkých bonbonů, ihned se uvaří. Pak je nechte na plechu zchládnout, určitě je nepřemisťujte. Bonbony budou totiž nejprve tekuté, tak ať Vám nevytečou. A kdyby Vám v průběhu došly bonbony, tak prostě udělejte pár kousků bez sklíček, dospěláci to jistě uvítají.

Posted on December 20, 2014 .

italské cannoli

Další, v pořadí šestý recept na vánoční cukroví jsou mafiánské cannoli (kanoly). Proč mafiánské? Každý, kdo je viděl/ochutnal, tak si hned vzpomněl na film Kmotr. A v momentě, kdy jsem je plnila krémem, naším bytem se rozezněl soundtrack z tohoto filmu. Žádná náhoda, ale Kocourovo přičinění. Věta "Leave the gun, take the canoli" je prostě legendární.Tak neváhejte a určitě jej zkuste :)

Ingredience na kanoly: 2 hrníčky hladké mouky, lžíce krystal cukru, 1/4 lžičky soli, 2 lžíce másla, 1 žloutek, 1/2 hrníčku bílého vína, 1 vejce na lepení kanolí. Formičky na kanoly!

Ingredience na krém: 2 hrníčky ricotty, 3/4 hrníčku cukru, 1 lžička mleté skořice, 1/4 hrníčku smetany ke šlehání, 1/4 hrníčku čokoládových hoblinek, kůra z 1 citronu

+ olej na smažení a moučkový cukr na závěrečné posypání.

Nejprve zbavte ricottu přebytečné vody. Nejlépe přes sítko a nechte ji okapat a trochu oschnout, zatímco budete dělat kanoly.

V misce smíchejte mouku, cukr a sůl. Dále rukama zapracujte máslo rozkrájené na malé kousky a až docílíte uceleného těsta, zapracujte do něj ještě žloutek a víno. Vzniklé těsto pečlivě zabalte do potravinářské fólie a než si uděláte náplň, dejte jej zchladit do lednice.

Náplň: Promíchejte riccotu a přidejte do ní cukr a skořici. Smetanu vyšlehejte v krém a poté ji jemně vmíchejte do ricotty. Přidejte čokoládové hobliny, kůru z citronu (lépe více, než méně), promíchejte, dejte ztuhnout do lednice na půl hodiny až hodinu a můžete se pustit do smažení kanolí.

Těsto si na válu rozválejte v nízký plát, přičemž nezapomeňte podmoučit, jinak se bude lepit. Poté okrajem sklenice, či jiným vykrajovátkem vykrájejte kolečka. V původním receptu se psalo, že jich bude 24. Tohle je přesně něco, co se mi u receptů nikdy nezadařilo, ovšem tentokrát - tratratrááááá, 24! :) Budou-li kolečka malá a nepůjdou obtočit kolem formičky, ještě je trochu rozválejte válečkem jako já. Určitě si však nejprve přichystejte kolečka z celého těsta.

Poté na pánvi rozpalte olej a do malého hrníčku si rozšlehejte celé vejce - budete jím lepit kanoly kolem formiček, konkrétně v místě, kde se těsto překrývá, viz foto. Jednotlivá kolečka pak omotávejte kolem formiček s tím, že je v místě překrytí promáznete rozšlehaným vejcem. Při smažení jsem záhy získala grif - na pánev jsem dala 3 kanoly (více formiček jsem neměla), po minutce jsem je otočila nalevo, po další napravo a pak jsem jen koukla, zda ještě potřebují někde dosmažit a když ne, putovaly na talíř. Jinak samotné formičky není třeba natírat olejem, kanoly snadno sundáte. Při obracení jsem používala konce lžíc a při sundávání lžíce samotné. Kanoly jsou poměrně křehké, tak na ně moc netlačte. Z pánve jsem je dávala na ubrousek, abych odsála přebytečný olej. 

Jakmile máte dosmaženo a kanoly vychládly, můžete je začít plnit, přičemž doporučuji plnit je až těsně před spotřebou. Zbylý krém si mezitím nechte v lednici. Krém jsem dala do obyčejného sáčku, ustřihla mu špičku a kanole z obou stran naplnila krémem. Pak jsme je ještě pro všechny případy dala na chvíli do lednice a když na ně přišlo, byly vmžiku pryč. Tahle nepřímá úměra čas výroby ca čas snězení však potěší... Tak si pochutnejte i Vy! :)

Posted on December 17, 2014 .

florentýnky

U francouzských receptů jsem měla vcelku trable s jejich crème fraîche, které dávají snad do všeho. Jednak je málo dostupný a pak poměrně drahý. Jedná se o zakysaný mléčný výrobek, původem z Francie, jak jinak. Princip výroby spočívá v tom, že se do smetany nasadí mléčné bakterie, díky kterým crème fraîche získá na své typické chuti a konzistenci. Dost receptů jsem kvůli tomu odložila, než jsem zjistila, že se v mojí kuchyni neudálo nic lehčího, než tento krém vyrobit. Návodů jsem přečetla bezpočet a štěstí přálo, že ten zcela nejjednodušší postup se ukázal tím nejlepším. Takže jdeme na to a hned ho testneme ve florentýnkách, které byly prohlášeny za "nej" z mých dosavadních vánočních výtvorů. Je mi jasné, že za to může právě zmiňované crème fraîche.

Crème fraîche: 100 ml šlehačky ke šlehání, 1 lžíce podmáslí. Šlehačku vylijete do misky, k ní přidejte lžíci podmáslí. Zamíchejte (nic neolizujte, pracujte zcela sterilně), přikryjte potravinářskou fólií a nechte v pokojové teplotě mimo průvan a chlad po dobu cca 24 hodin. Mezitím směs zkysne a v misce se Vám udělá malá farma bacílků, která Vám tuto směs promění v lahodný krém. Dobrá zpráva je, že co Vám zbyde, to můžete naservírovat třeba s vanilkovou zmrzlinou, dezertem, či jen tak sníst, a to by šlo :))). Tento krém pak můžete uchovávat i několik dní v lednici.

Ingredience pro florentýnky: 2 lžíce másla, 75 g cukru, 2 lžíce mouky, 75 ml crème fraîche, 50 g mandlových plátků, 2 lžíce kandované ovocné kůry, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 50 g sušených třešní, 150 g kvalitní čokolády.

Začneme klasicky - předehřejte si troubu na 180 stupňů. V rendlíku si za stálého ohřevu smíchejte máslo, cukr a mouku, dokud se Vám máslo a cukr nerozpustí. Přidejte crème fraîche a opatrně smíchejte. Poté přidejte mandle, kandovanou kůru, zázvor, třešně a vše umíchejte v ucelenou směs. A těsto je hotovo, fakt! :)

Na plech vyložený pečícím papírem posléze dělejte "hromádky" směsi v rozestupu, protože se Vám trochu roztečou do stran. Pečte je cca 15 minut, dokud nezezlátnou, načež je nechte zchládnout na plechu. Rada z praxe pro ty, kterým se hromádky spojí: vemte vykrajovátko ve tvaru kolečka a po upečení florentýnky prostě vykrojte.

Až jsou florentýnky vychládlé, rozpusťte ve vodní lázni čokoládu. Nic víc, pouze dobrou a kvalitní čoko. Jak už znáte z předchozích receptů, opět jsem nalila pánev vodou a do ní postavila malý rendlík s čokoládou. V ní jsem máčela pomocí vidličky florentýnky, konkrétní jejich spodní část. Pak jsem je omáčenou stranou nahoru skládala opět na plech vyložený pečícím papírem, aby čoko ztuhla. A protože jsem si vědoma, jakým fofrem florentýnky zmizely, rovnou Vám doporučuju dělat je ze dvou várek. Úplně do nás skákaly samy :)

image.jpg
image.jpg
image.jpg
hurá, mám své vlastní crème fraîche! Druhý den jsem koukala, jaký zázrak se zadařil a byla na sebe fakt hrdá. Ehm, skoro za nic, já vím :)))

hurá, mám své vlastní crème fraîche! Druhý den jsem koukala, jaký zázrak se zadařil a byla na sebe fakt hrdá. Ehm, skoro za nic, já vím :)))

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on December 14, 2014 .