lamington - australský piškotový dezert

Recept pro druhou adventní neděli přidávám s předstihem, ať se můžete v klidu připravit. A taky mám dnes narozeniny, tak by to chtělo něco sladkého. Sladkým se sice cpu pořád (a hodlám v tom pokračovat, dokud mě láska ke sportu a příznivý věk neopustí :), ale zrovna dnes se u toho nemusím tvářit provinile, a to se počítá! :))

Snažím se pro Vás čerpat inspiraci v zahraničních receptech a nejinak tomu bylo i s tímto dezertem. Téhle australské klasiky jsem se v průběhu pečení trochu zalekla, ale záhy se ukázalo, že naprosto zbytečně. Je to prostě "brnkačka". A čeká Vás nová, nezvyklá chuť. Piškotové kostky máčené v čokoládě a obalené v kokosu jsou prostě proklatě dobré!

Těsto: 340 g hladké mouky, 2 lžíce pečícího prášku, 1/4 lžičky soli, 225 g másla, 250 g cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu (tresti), 4 velká vejce, 240 ml mléka. 

Čokoláda: 160 ml mléka, 40 g másla, 1 lžička vanilkového extraktu (tresti), 500 g krystal cukru, 60 g hořkého kakaa na vaření.

A také marmeládu na potření a strouhaný kokos na obalení (mně stačilo jedno balení o 200 g). 

Opět začněte tím, že si předehřejete troubu na 160 °C a připravíte si plech/y. Buď dva malé (23 x 33 cm) anebo jeden velký zhruba tak odpovídající těm dvěma malým. Vyložte je pečícím papírem, případně vymažte a vysypte moukou.

Ve větší míse míchejte mouku, pečící prášek a sůl, a to minimálně po 30 sekund, aby se sypká směs dobře promíchala.

Do mixéru dejte máslo spolu s cukrem a puste jej na minimálně 3 minuty. Dobu nepodceňujte, má to vliv na texturu korpusu. Posléze přidejte do mixéru vanilkovou tresť, promixněte ji a pak po jednom vmixujte vajíčka. Až máte toto hotovo, vmixujte cca polovinu sypké směsi, pak máslo a pak mléko. Nevím, nakolik máte zdatný mixér, ale abyste si ho nestrhli, doporučuji pak směs z mixéru nalít ke zbytku sypké směsi a umíchat těsto ručně. Krásně stmelené těsto vylijte do plechu/ů a dejte péct. Hlídejte barvu korpusu a až bude zlatavá (cca po 30 minutách), zkoušejte jej špejlí.

Pekli-li jste na 1 velký plech, korpus rozdělte na poloviny, v opačném případě pak na sebe jen korpusy položíte. Každopádně polovinu korpusu pořádně namažte marmeládou. Rozhodně se neupejpejte jako já, určitě to větší vrstvu snese. Promazané korpusy rozkrájejte na malé čtverečky - klidně na menší, než vidíte na foto. Teď už jako lamingtonový mazák můžu radit :)

A můžete se pustit do přípravy čokolády. V menším hrnci si rozehřejte máslo a mléko, dokud se máslo zcela nerozpustí. Sundejte hrnec z plotny a vmíchejte vanilkovou tresť, cukr a kakao. Míchejte do úplného stmelení. Poté je třeba čokoládu ještě provařit ve vodní lázni. Já jsem to vyřešila jako obvykle - napustila jsem větší pánev vodou a hrnec s čokoládou do ní postavila. Nelekejte se, že je čokoláda řídká, spolupracovat s Vámi bude výtečně (to je přesně ten moment, co mě vyděsil, jak uvádím výše. Stejně jako jsem si myslela, že promazané kostičky mi nebudou držet pohromadě - omyl). Do vedlejší mísy si nasypte kokos a připravte se na obalování kostiček.

Kostičky máčejte v čokoládě pomocí vidliček (nenapichovat, nabírat). Dezertíky hned nasáknou čokoládou (mně nekapala, zbytečně netekla) a úplně bez problémů je obalíte v kokosu. Ten se Vám postupně od čokolády trochu obarví, ale klidně obalujte dál, občas dle potřeby přisypte kokos nový. Dezertíky jsem pokládala na plech vyložený pečícím papírem a pak jsem je jen přenesla do chladu, aby čoko ztuhla - stačilo 15 minut. A druhý den v práci se mi na ně vrhli kolegové a jen se po nich zaprášilo. Podtrženo, shrnuto, doporučuje je 20 z 20 bankérů :).

A teď, když jste se dělali s kostičkama, tak ještě musím prásknout, že tento dezert lze udělat i jako dort. Ale prostě není nad to, když si můžete sáhnout po "jednohubce".

meruňková, i trocha višňové :)

meruňková, i trocha višňové :)

Posted on December 4, 2014 .