cheesecake s květinou

Použila jsem větší formu, aby byl dortík nižší a květina tam nebyla jak pěst na oko. Jinak doporučuji formu o cca 20 - 22 cm.

Použila jsem větší formu, aby byl dortík nižší a květina tam nebyla jak pěst na oko. Jinak doporučuji formu o cca 20 - 22 cm.

Chtěla jsem dort s květinou. Vymyslela jsem si, jak by měl tento dort vypadat a pustila se do díla. Vznikl tak dvoubarevný cheesecake s růží. S cheesecaky si můžete vyhrát do padnutí, ale já bych Vám ráda předala recept na základní cheesecake a zbytek je na Vaší fantazii. Tady ho máte:

Na korpus budete potřebovat cca 170 g (bebe sušenek), 50 g rozpuštěného másla (v pokojové teplotě), 3 špetky skořice (pořídíte-li neskořicové sušenky).

Na náplň je třeba 800 g sýru (philladelphia, ricotta, tvaroh, mascarpone, jejich kombinace), 3 celá vejce, 200 g moučkového cukru, kůru a pár kapek ze dvou citronů, vanilkový lusk. 

Nejprve si připravte formu s vyjímatelným dnem. Spodek vyložte papírem, který do formy uzavřete a kolem formy ho otrhejte (viz obrázek); boky vymažte máslem. Sušenky rozdrťte v mixéru a promíchejte s máslem. Teď přichází chvíle, kdy někdo dá korpus vytuhnout na chvíli do mrazáku, anebo jej zapeče. S mrazákem je to ok, hodláte-li péct, tak cca 10 – 15 minut při 140 °C a pak nechte korpus zcela vychladnout. Ale proč byste to dělali? Leda máte plný mrazák... :)

co je třeba...

co je třeba...

instalace pečícího papíru

instalace pečícího papíru

nezapomeňte na vanilku!

nezapomeňte na vanilku!

Během toho si v míse smíchejte sýry s cukrem, vejci, citronovou kúrou, pár citronovými kapkami a vanilkou (lusk rozřízněte podélně a vanilku vyškrábejte nožem). Budete-li mít takové sýry, které se budou hůř promíchávat, klidně celou směs dejte do mixéru, či promixujte ručně. Ale rovnou s vajíčky, ať je směs řidší a nezavaříte si mixér. Směs dejte na vychladlý korpus a s formou párkrát jemně “třískněte” o stůl. Vyjedou Vám z něj vzduchové bubliny, které na povrchu prasknou a směs se zacelí. Dort Vám pak nebude dělat neplechu v troubě a bude vzhlednější. Dejte ho péct na hodinu při 180 °C. Někdo jej také peče 15 minut při 180 °C, zbytek při 160 °C, aby byl prostředek méně tuhý. Záleží na Vás… Každopádně dort nechejte pořádně a pomalu vychladnout. Nejlépe ještě v troubě při pootevřených dvířkách.

Hodláte-li mít dortík dvoubarevný jako já, připravenou náplň si rozdělte na dva díly a jeden díl obarvěte. Práškovou barvu sypte do směsi pomálu, hodně barví. Raději přidávat, než mít jinou barvičku. Řádně promíchejte a připravte si dvě velké lžíce (lépe naběračky, mááástři nechť si připraví naběračky na omáčky :). Doprostřed korpusu po lžících střídavě nalévejte náplně. Je na Vás, kterou začnete, já volila bílou. Nebojte se v průběhu s formou malinko zatřást, ať se Vám směs lépe rozlévá do okrajů. A klid, nezradí Vás, kolečka zůstanou. Občas se mi podařilo kápnout jednu barvu do druhé, tak jsem vzala čajovou lžičku a přemázla to původní barvou, viz fotka 1.

přemázlé kapky

přemázlé kapky

Ještě Vám prozradím moje peripetie s květinou. Řešila jsem, aby v dortu neuvadla, tak jsem si v květinářství pořídila ampulku, která se napichuje na stonky, aby měly vodu. Tu jsem zeshora uřízla tak, aby malinko vyčnívala z dortu (věděla jsem, že budu polévat želatinou). Ampuli jsem zarazila do upečeného a vychladlého dortu, růži jsem navlékla do víčka a nasadila do ampule, kam jsem předtím dala trochu vody (stříkačkou, co má synovec na hraní, přiznám se :).

Normálně se na cheesecake dává ještě poleva (smetanová, ovocná, čoko...), ale já jí nechtěla zakrývat ty spirálky, tak jsem jej polila želatinou (příprava dle návodu) a dort nechala opět vychladnout. Rozhodně do poslední chvíle nesundávejte okraje formy, ať dort v klidu vytuhne a nepřiděláte si práci. Až vytuhnul, opatrně jsem oddělala formu (tenkým nožem jsem dortík ořízla těsně kolem formy, ať ho nepotrhám), ovázala jsem jej mašlí a nedělní dezert byl hotový.

O tom, jak jsem se během pečení dala do úklidu a na dort zapomněla, proto popraskal, si povíme jindy... :)

O tom, jak jsem se během pečení dala do úklidu a na dort zapomněla, proto popraskal, si povíme jindy... :)

Popraskání jsem vyřešila perličkami. Holt je třeba poradit si za všech okolností :))

Popraskání jsem vyřešila perličkami. Holt je třeba poradit si za všech okolností :))

Posted on August 20, 2014 .