vánoční ananasky

Tyto vánoční ananasky byl můj největší letošní experiment, protože tolik ananasu jsem snad ještě do ničeho nenarvala. A aby toho nebylo málo, ještě jsem to "řízla" mangovým tuzemákem. Kdo neví, to je nová edice tuzemáků od Božkova. Baví mě dávat při pečení alkohol, kam to jen jde a tohle mi přišlo jako super tropická záležitost. No, a v závěru právě z těhle ananasek, jak jsem je nazvala, vzešlo naše nejoblíbenější vánoční cukroví pro letošek. Opravdu příjemná to změna... Výborný byly i bez polevy, ta jim ale teprve dodala ten správnej šmrnc. Škoda každé ananasky, co jsme slupli bez ní. A že jich bylo... :)

Ingredience na těsto: 1/2 hrnku másla, 2 hrnky (celozrnné) mouky, 1 hrnek hnědého cukru, 1 hrnek nasekaného ananasu, 1 vejce pokojové teploty, 2 lžíce (mangového) tuzemáku, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky sody, 1/4 lžičky soli a kapku vanilkové tresti (nemusí být).

K tomu půl hrnku másla - použila jsem klasický hnědý Ikea hrníček a naplnila ho do půlky máslem pokojové teploty, seč to šlo.

Ingredience na polevu: 1 a 1/4 hrnku cukru moučka, 9 lžic (mangového) tuzemáku, 6 lžic ananasové šťávy, špetka soli.

Nejprve si rozehřejte troubu na 160 °C a vyložte si plech pečícím papírem. Poté si dejte do mixéru (nebo použijte ruční mixér) máslo spolu s cukrem a po vyšlehání přidejte ještě celé vejce. K tomu přidejte ananas zcela bez šťávy, tuzemák a tresť (ta neni potřeba). Jakmile toto poctivě umixujete, ve vedlejší míse si smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Obě směsi pak smíchejte dohromady a máte těsto hotové.

Prvně jsem zkusila použít šablonu na pečení, aby se pak ukázalo, že bez ní, s pomocí pečícího papíru, vypadají ananasky mnohem líp. Takže se nenechte mást, žádnou šablonu nepotřebujete. Vemte si tedy 2 lžičky a pomocí nich dělejte na plech "kupičky". Těsto Vám určitě vyjde na víc plechů. Takto připravené je pečte cca 30 minut, samozřejmě na to ke konci mrkněte, ať je nepřipálíte.

Mezitím si můžete udělat polevu. Všechny suroviny smíchejte dohromady s tím, že jak tuzemák, tak šťávu přidávejte postupně, abyste si mohli regulovat hustotu polevy. Zkrátka, aby nebyla moc řídká.

Po upečení nechte ananasky vychladnout a potom je polijte (poctivě nebo ledabyle jako já :) polevou. Nechte ji zaschnout a máte tuhle dobrotu hotovou :). Chuťově jsou velice svěží, zkrátka ovocné :). 

Posted on December 14, 2015 .