whoopie pies

image.jpg

 

To si takhle listuju cukrářským časopisem a čtu "formy na whoopies". Co to, sakra, je? A o dva dny později jsem už věděla - další kousek do sbírky netradičního vánočního cukroví. Jedná se o velice oblíbené "koláčky" v nové Anglii. Ač název koláčky pro nás nebude asi úplně ono. Těžko říct, k čemu je přirovnat... Já jim říkám "hůpíky" a basta. 

Ingredience: 250 g hladké mouky, lžička sody, 1/4 lžičky soli, 5 lžíc hořkého kakaa, 200 g cukru, 1 vejce, 125 ml oleje, 1 lžičku vanilkového extraktu, 185 ml mléka.

Na krém: 120 ml mléka, 2 a 1/2 lžíce hladké mouky, 110 g másla, 100 g cukru, špetka soli.

Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte si plech pečícím papírem, případně si připravte šablonou na makronky jako já (není nutné). Smíchejte v míse mouku, sodu, sůl, kakao a cukr. Dejte bokem a ve vedlejší misce smíchejte celé vejce, olej, vanilkový extrakt a mléko. Tady se mi opět osvědčil ten prťavý šlehač mléka z Ikei, o kterém jsem si donedávna myslela, že je fakt na nic. Při pečení se ale ukázal jako velký pomocník. Tuto směs posléze vmíchejte do sypké směsi a těsto máte hotové.

Teď se asi trošku potrápíte, těsto je poněkud lepivé. Vemte si dvě malé lžičky a pomocí nich dávejte na plech malé "kupičky" těsta. Vězte, že čím menší, tím lepší. Uvidíte sami, že z nevzhledných tvarů se Vám na plechu udělá hezký kopeček, ale ten pak díky sodě poměrně nabobtná, tak bude lepší mít jednohubky, než koláčky. Až budete mít hotovo (vyjde Vám to na několik plechů), pečte cca po 15 minut. Nechte hůpíky na plechu chvíli zchládnout, než je z něj vyskládáte.

Mezitím si můžete připravovat krém. V menším rendlíku za stálého ohřevu a míchání vařte mléko s moukou, až získáte kašičku, takovou jíšku. Poté ji odložte a nechte zchladit. Následovně nejlépe v mixéru smíchejte máslo, cukr a sůl. Přidejte kašičku a mixujte dobrých 20 minut. Já chápu, že v tom předvánočním shonu máte jiné představy o klidném víkendu, ale je to pro dobro krému (a Vašich elektráren :). Každopádně pak můžete lepit hůpíky. S krémem opravdu nešetřete (já jsem pak dodatečně dodávala), on pak ztuhne a hůpíky budou dobře držet.

Sice jsem to osobně nezkoušela, ale stejně tak je můžete obalit v marcipánu, či polít čokoládou a posypat třeba nějakým cukrářským zdobením. A ještě jedna všetečná, jak už se u mě stává zvykem - právě jsem zjistila, že po týdnu jsou tyhle hůpíky mnohem lepší, než po pár dnech od výroby. Fakt k sežrání, kdo vydrží, nebude litovat :)

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on December 9, 2014 .

kokosové kuličky

Kokosové kuličky se sem dostaly úplně náhodou. Zbyly mi bílky po výrobě vaječného likéru a říkala jsem si, že by si zasloužily něco lepšího. Myšlenka dala myšlenku a za chvíli jsem v čokoládě máčela tyhle kokosový mňamky.

Ingredience: 3 bílky, 200 g mletého kokosu, 100 g krupicového cukru, (mandle, čokoláda, ozdoba).

Postup je opravdu lehoučký. Rozehřejte si troubu na 180 °C, v misce smíchejte veškeré ingredience a míchejte tak dlouho, dokud se Vám neucelí v těsto, ze kterého pak budete moct vytvořit kuličky. Pro ty, co si to chtějí "ztížit", můžete do kuliček vbalit oříšek, třeba oloupanou mandli. Naskládejte je na plech a nahoru můžete dát nějakou cukrářskou dekoraci. Ehm, třeba ty stříbrné kuličky jako já, které se Vám v troubě mírně roztečou :). Jako fakt se snažím, abyste mi u toho nezívali, takže po tom, co je dáte na cca 15 minut do trouby, můžete si připravit čokoládu.

Potřebujete jí fakt málo, takže buď vytáhnete ze spíže sáček s čokoládou od Dr. Oetker a tento sáček necháte rozpustit v hnci s vodou, kterou přivedete k varu NEBO vytáhnete z mrazáku čokoládu, která Vám zbyla z minula NEBO si v rendlíku rozpustíte pár dílků hořké čokolády na vaření spolu s lžící másla (osladit můžete a nemusíte), přičemž rendlík postavíte do pánve s vodou (čili čoko v parní lázni) a můžete se pustit do namáčení kuliček. Ty nechte oschnout na pečícím papíře a poté je třeba dejte do papírových minikošíčků.

No jasně, já vím, některým zbyly žloutky. Takže tady najdete recept na zmiňovaný vaječný likér: http://www.spoluustolu.cz/ostatni/2014/12/7/vajecny-liker

Posted on December 7, 2014 .

lamington - australský piškotový dezert

Recept pro druhou adventní neděli přidávám s předstihem, ať se můžete v klidu připravit. A taky mám dnes narozeniny, tak by to chtělo něco sladkého. Sladkým se sice cpu pořád (a hodlám v tom pokračovat, dokud mě láska ke sportu a příznivý věk neopustí :), ale zrovna dnes se u toho nemusím tvářit provinile, a to se počítá! :))

Snažím se pro Vás čerpat inspiraci v zahraničních receptech a nejinak tomu bylo i s tímto dezertem. Téhle australské klasiky jsem se v průběhu pečení trochu zalekla, ale záhy se ukázalo, že naprosto zbytečně. Je to prostě "brnkačka". A čeká Vás nová, nezvyklá chuť. Piškotové kostky máčené v čokoládě a obalené v kokosu jsou prostě proklatě dobré!

Těsto: 340 g hladké mouky, 2 lžíce pečícího prášku, 1/4 lžičky soli, 225 g másla, 250 g cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu (tresti), 4 velká vejce, 240 ml mléka. 

Čokoláda: 160 ml mléka, 40 g másla, 1 lžička vanilkového extraktu (tresti), 500 g krystal cukru, 60 g hořkého kakaa na vaření.

A také marmeládu na potření a strouhaný kokos na obalení (mně stačilo jedno balení o 200 g). 

Opět začněte tím, že si předehřejete troubu na 160 °C a připravíte si plech/y. Buď dva malé (23 x 33 cm) anebo jeden velký zhruba tak odpovídající těm dvěma malým. Vyložte je pečícím papírem, případně vymažte a vysypte moukou.

Ve větší míse míchejte mouku, pečící prášek a sůl, a to minimálně po 30 sekund, aby se sypká směs dobře promíchala.

Do mixéru dejte máslo spolu s cukrem a puste jej na minimálně 3 minuty. Dobu nepodceňujte, má to vliv na texturu korpusu. Posléze přidejte do mixéru vanilkovou tresť, promixněte ji a pak po jednom vmixujte vajíčka. Až máte toto hotovo, vmixujte cca polovinu sypké směsi, pak máslo a pak mléko. Nevím, nakolik máte zdatný mixér, ale abyste si ho nestrhli, doporučuji pak směs z mixéru nalít ke zbytku sypké směsi a umíchat těsto ručně. Krásně stmelené těsto vylijte do plechu/ů a dejte péct. Hlídejte barvu korpusu a až bude zlatavá (cca po 30 minutách), zkoušejte jej špejlí.

Pekli-li jste na 1 velký plech, korpus rozdělte na poloviny, v opačném případě pak na sebe jen korpusy položíte. Každopádně polovinu korpusu pořádně namažte marmeládou. Rozhodně se neupejpejte jako já, určitě to větší vrstvu snese. Promazané korpusy rozkrájejte na malé čtverečky - klidně na menší, než vidíte na foto. Teď už jako lamingtonový mazák můžu radit :)

A můžete se pustit do přípravy čokolády. V menším hrnci si rozehřejte máslo a mléko, dokud se máslo zcela nerozpustí. Sundejte hrnec z plotny a vmíchejte vanilkovou tresť, cukr a kakao. Míchejte do úplného stmelení. Poté je třeba čokoládu ještě provařit ve vodní lázni. Já jsem to vyřešila jako obvykle - napustila jsem větší pánev vodou a hrnec s čokoládou do ní postavila. Nelekejte se, že je čokoláda řídká, spolupracovat s Vámi bude výtečně (to je přesně ten moment, co mě vyděsil, jak uvádím výše. Stejně jako jsem si myslela, že promazané kostičky mi nebudou držet pohromadě - omyl). Do vedlejší mísy si nasypte kokos a připravte se na obalování kostiček.

Kostičky máčejte v čokoládě pomocí vidliček (nenapichovat, nabírat). Dezertíky hned nasáknou čokoládou (mně nekapala, zbytečně netekla) a úplně bez problémů je obalíte v kokosu. Ten se Vám postupně od čokolády trochu obarví, ale klidně obalujte dál, občas dle potřeby přisypte kokos nový. Dezertíky jsem pokládala na plech vyložený pečícím papírem a pak jsem je jen přenesla do chladu, aby čoko ztuhla - stačilo 15 minut. A druhý den v práci se mi na ně vrhli kolegové a jen se po nich zaprášilo. Podtrženo, shrnuto, doporučuje je 20 z 20 bankérů :).

A teď, když jste se dělali s kostičkama, tak ještě musím prásknout, že tento dezert lze udělat i jako dort. Ale prostě není nad to, když si můžete sáhnout po "jednohubce".

meruňková, i trocha višňové :)

meruňková, i trocha višňové :)

Posted on December 4, 2014 .

slaný karamel (fudge)

První adventní neděle, hurá! Vyrobit adventní věnec. Splněno. Vyzdobit domácnost. Splněno. Dát si svařák. Několikrát splněno. Upéct cukroví. Zahájeno! :)

Rohlíčky, perníčky, košíčky, úly, na to máme recepty od babiček a maminek, nicméně kdo by chtěl zkusit něco méně tradičního, třeba najde inspiraci zde. Začnu slaným (fudge) karamelem. 

Ingredience na 1 várku (plech 20x20 cm, 1 cm vysoký karamel): 1 (karamelové) salko, hrnek tmavého cukru, 1/3 hrnku javorového/agávového sirupu, 200 g bílé čokolády, 125 g másla, lžičku solných vloček nebo hrubé soli.

Nejprve si připravte plech. Vyložte jej pečícím papírem, který nechte přes strany vyčnívat, ať pak lépe dostanete karamel z plechu. Z toho samého důvodu kápněte pod papír i trochu oleje a zbylé boky vymažte máslem.

Do hrnce dejte salko, máslo, cukr, sirup a začněte vařit na mírném plameni tak dlouho, dokud se vše nerozpustí, ovšem bez varu! Míchejte metlí, ne varečkou. Jakmile se směs hladce stmelí, zvyšte plamen, uveďte ji do varu a vařte tak dlouho, dokud se směs úplně v pohodě nezačne oddělovat od stěny hrnce - díky salku. Trpělivost se Vám v tomto případě vyplatí. A opatrně, karamel bude prskat, tak ať se nespálíte a nekňučíte bolestí jako já. Fakt to pekelně pálí.

Poté odstavte hrnec z plotny a vmíchejte na kousky rozlámanou čokoládu, ihned se Vám rozpustí. V tento momentě byste měli karamel nalít na plech, ale rychle tuhne, takže je to vcelku prekérka. S tím se tedy takhle nemořte. Zapněte znovu sporák, pořádně karamel míchejte metlí a až bude opět tekutý, pomocí stěrky jej nalijte na nachystaný plech. Rychle jej stěrkou rozprostřete do rohů a uhlaďte povrch. Karamel posypte solí a jestli chcete, aby v něm lépe držela, mírně ji zatlačte lžící. Stejně tak chcete-li karamel sladký, tak ho prostě nesolte. Třeba to vyřešte dvěma várkami jako já, viz foto. Karamel nechte min. 6 hodin zchladit v lednici, pak jej nakrájejte na malé čtverečky a máte hotovo.

Přidám ještě pár všetečných - pro některé zbytečně, pro jiné ne: až jej budete krájet, raději pořádně ztuhlý. Půjde to sice hůř, ale na povolenějším karamelu by Vám zůstávaly otisky prstů. Ze stejného důvodu je pak lepší udržovat jej v chladu stále. Budete-li jej pak skladovat například v dóze naskládané na sobě, jednotlivá patra prokládejte alobalem, nikoli ubrouskem - opět kvůli otiskům. Až je pak budete servírovat na stůl, budou to krásné kostičky.

Posted on November 30, 2014 .

dort kolibřík (hummingbird cake)

image.jpg

Světem aktuálně hýbe hummingbird cake mánie, a to bych Vás jen nerada připravila. Tento v překladu "kolibří dort" není v Čechách moc známý. Troufám si říct, že skoro vůbec. Je specifický tím, že se do korpusu přidává tropické ovoce, nejčastěji banán a ananas. Traduje se, že díky ovoci dostal název po kolibřících, kteří se živí sladkým nektarem. Původní recept prý pochází z Karibiku ku konci 60. let, taktéž známý jako Doctor bird cake. Kolem roku 1968 se dostal z Jamaiky do USA, kde se pak tento dort stal velice populárním.

Upekla jsem jej ve verzi naked, tedy s krémem pouze mezi patry, nikoli i kolem dortu. Takže jsme tímto skončili u hambatého kolibřího dortu :)

Na korpus: 250 ml (olivového) oleje, 350 g hladké mouky, 1 lžička mleté skořice, 300 g hnědého cukru, 2 lžičky kypřícího prášku, špetka soli, 3 banány, 400 g ananasu, 2 velká vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 50 g (pekanových) oříšků.

Na krém: 300 g mascarpone (jiného sýru podobného typu), 160 g másla, 150 g cukru moučka, kůra z 1 citronu/pomeranče.

Na ozdobu: 50 g (pekanových) ořechů, jedlé květy, cokoli...

Nejprve předehřejte troubu na 180 C, pečící formu o cca 22 cm vyložte papírem a boky vymažte.

Prosejte mouku s kypřícím práškem a skořicí, pak vmíchejte cukr a sůl. Vidličkou rozmačkejte banány do kaše a dobře okrájený ananas umixujte. Ovoce smíchejte s olejem, vajíčky a vanilkovým extraktem. Obě směsi, ovocnou i sypkou, spojte v těsto a úplně nakonec vmíchejte nasekané oříšky.

Do formy vlijte pouze polovinu těsta, korupusy je třeba péct jednotlivě, neprořezávají se. Pečte cca 50 min. Jakmile dort chytne barvu, buďte ve střehu, ať jej nespálíte. Zkoušet jej špejlí je poměrně matoucí, neboť bude stále upatlaná od ovoce. Určitě troubu během pečení neotevírejte, korpus by Vám spadnul. Prostě se opravdu řiďte tou barvou anebo svými zkušenostmi. :) Takto upečte oba díly.  

Veškeré suroviny na krém smíchejte (máslo nechte předtím co nejvíce rozpustit při pokojové teplotě). Já už jsem byla nedočkavá, tak jsem malé máslové hroudičky v krému vyřešila tím, že jsem jej prohnala mixérem. První vrstvu krému udělejte silnější, ať Vám pak krém vyleze přes okraj, jakoby přetékal. Horní vrstvou pak už jen stačí překrýt korpus, anebo ji také nechte přetékat, záleží na Vás. A můžete zdobit. Já jsem zvolila jedlé květiny. Bohužel bílé stejně jako krém, tak moc nevynikají, ale když si umanete sehnat jedlé květy den před pečením, nelze si moc vymýšlet :)

image.jpg
image.jpg
image.jpg
sypkou směs smíchejte s ovocnou

sypkou směs smíchejte s ovocnou

nakonec přidejte ořechy

nakonec přidejte ořechy

image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on October 25, 2014 .

italský krémový dort

image.jpg

Minulý měsíc jsem googlila, jak asi tak vypadá italský svatební dort (jo, i to se Vám v životě může stát :). Že nedám dopustit na italskou kuchyni, to už na mých stránkách zřejmě šlo pochytit. O to větší šok jsem měla, že italský svatební dort je jen takové obyčejné krémové nic. Fakt jsem z toho byla zklamaná. Nicméně mi to několik dní nešlo z hlavy, až dospěla jsem k závěru, že to přece nemůže být jen tak. Našla jsem na něj nespočet receptů, vybrala ten nejtradičnější a pustila se do díla. A už když jsem dělala korpus, začínalo mi být jasné, k jaké křivdě došlo. Fakt nemám potřebu ochutnávat těsto, ale tohle vonělo tak, že jsem vzala lžíci a prostě ho otestovala! A když byl dort hotový? Zpropadení Italové, zase se nemýlili!!!

Ingredience na korpus: 1 hrníček podmáslí, 1 lžička pečící sody, 1 necelý hrníček cukru, ½ hrníčku másla, ½ hrníčku oleje, 1 lžička vanilkové extraktu, 4 vajíčka, 2 hrníčky hladké mouky, 1,5 hrníčku strouhaného kokosu, 1 hrníček pekanových oříšků (můžou být jakékoli).

Ingredience na krém: 400 g sýrového krému (mascarpone, ricotta, philadephia…), 1 necelý hrníček másla, 1,5 hrníčku moučkového cukru, pár kapek vanilkového extraktu, hrníček pekanových oříšků (můžou být jakékoli).

Opět začněte předehřátím trouby na 160 °C a vyložením dortové formy běžné velikosti pečícím papírem, boky formy vymažte. A máslo rovnou vyndejte z lednice, ať povolí, seč to jde.

Korpus: Smíchejte ve větší misce podmáslí se sodou a odložte směs bokem, ať může soda v klidu působit. Směs nabude, tak s tím počítejte :). V další míse smíchejte cukr, máslo, olej a po jednom přidávejte a zamíchávejte žloutky. Posléze smíchejte tuto směs střídavě se směsí se sodou a s moukou. Na závěr přimíchejte lžičku vanilkového extraktu.

Vyšlehejte sníh ze zbylých bílků a ten opatrně promíchejte do směsi. Nakonec přidejte kokos, těsto nalijte do formy a nechte cca hodinu péct. Doporučuji zase těsto roztáhnout z prostředku do okrajů, ať Vám neudělá kopeček, který byste pak museli odřezávat.

Na krém nespěchejte, korpus Vám stejně bude muset vychládnout anebo se rozhodnete jako já a dort doděláte následující den. Každopádně zde přijde moment, kdy je dobré mít máslo co nejvíce pokojové teploty.

Krém: Nejprve rozmixovujte oříšky. Mixér omyjte a pak v něm smíchejte sýr, máslo, cukr a pár kapek extraktu. Zkoušela jsem nahradit extrakt vanilkovým luskem, bohužel bezúspěšně. Nemělo to tu sílu a chuť, která by korespondovala s tímhle dortem. Takže opravdu použijte extrakt.

Vychladlý dort prořízněte a promažte. Zbylým krémem pomažte dort a hořejšek posypte nasekanými oříšky. Počítejte s tím, že dort bude velmi křehký, je třeba pracovat s ním opatrně. Jakmile budete mít hotovo, dejte jej ztuhnout do lednice. Opět nejlepší bude druhý a následující den. Každopádně je to zcela nová chuť a úspěch sklidil tak velký, že to přebilo veškerou chválu mých předchozích dortů. Tak jej určitě vyzkoušejte!

Pánejo, málem jsem Vám zapomněla říct, že příště hodlám rozkrojený korpus pokapat pár kapkami rumu. No, možná víc, než pár.  :)

A k tomu ještě jedna všetečná - v případě, že má tento dortík opravdu svatební poslání, je vyšší, mnohdy několikapatrový a krémem natřený tak precizně, že je to až k nevíře.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
bezprostředně po upečení

bezprostředně po upečení

korpus krásně rovný po vychladnutí

korpus krásně rovný po vychladnutí

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on September 29, 2014 .

domácí flapjacky

 

Že nevíte, o co jde? Nenechte se zmýlit! Jsou to ty proklatě drahý tyčinky, co si kupujete na sváču. Pistáciový, brusinkový, oříškový, čokoládový... Tak tomu teď odzvonilo. Jde to mnohem levněji a určitě poctivěji. Každopádně upozorňuju, že flapjacky jsou kalorická bombička. Takže co s tím? Upečte, ochutnejte, rozdejte. Kdo nezvládne odolat, nechť dvakrát oběhne barák. Houk!

Budete potřebovat: 450 g omytých a vypeckovaných švestek, 1/2 lžíce perníkového koření, 150 g muscovado cukru (kdo nemá, poradí si jinak), 350 g másla (já Vám to říkala!), 300 g ovesných vloček, 140 g hladké mouky, 50 g lískových ořísků, 3 lžíce javorového nebo agávového sirupu, špetku soli.

Než se pustíte do díla, nachystejte si plech 20 x 20 cm. Dno vyložte papírem, boky vytřete máslem. A taky předehřejte troubu na 190 °C.

image.jpg
image.jpg
image.jpg
švestková směs

švestková směs

Nejprve doporučuji opracovat oříšky stejně jako v případě přípravy dezertu panforte. Tzn. rozprostřete je na plech a při těch 190 °C je dejte na pár minutek do trouby. Jakmile jim popraská slupka, vyjměte je, nechte zchládnout a pak třením oříšků v dlaních slupky odstraňte. Troubu ztlumte na 170 °C.

Oříšky nasekejte v mixéru. Následovně v něm nasekejte i švestky. V míse smíchejte nasekané švestky, koření, 50 g cukru, špetku soli a nechte proležet.

Ve větší pánvi si mezitím rozehřejte máslo. Do něj pak nasypte smíchané vločky s moukou, nasekanými oříšky, zbytkem cukru a sirupem. Míchejte za stálého ohřevu tak dlouho až docílíte celistvé hmoty. Následovně polovinu této hmoty udusejte na dno plechu. Na to dejte všechnu švestkovou směs a opět ji přikryjte zbylou vločkovou směsí. Vše pořádně udusejte, a to poctivě až do okrajů. A hurá do trouby, stačit bude necelá hodinka.

Počítejte s tím, že po té hodince bude směs stále pobublávající. Důležité pro moment dopečení je tedy nespálit je. K tomu, aby flapjacky držely pohromadě je ještě třeba nechat je zcela vychládnout. Když jsem je dělala prvně, skoro jsem si myslela, že se nezdařily. Byly křehké, moc mi nedržely pohromadě. Nicméně o to radostnější bylo zjištění následující den, že mají výstavní konzistenci. Holt jsem byla nedočkavá a první kousky jsem nakrájela ještě za tepla. Tak to zkuste vydržet, případně lednice to jistí.

zvěrstvóóóóó :)

zvěrstvóóóóó :)

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Posted on September 18, 2014 .

poklad ze Sieny? Panforte!

image.jpg

 

Kocour dobré dva roky furt mluvil o nějakém italském dezertu, který mu kdysi moc chutnal. Nakoukával do každé italské restaurace, jestli ho tam nebudou mít a došlo to tak daleko, že si po čase dokonce i vzpomněl, jak se jmenoval – PANFORTE. Leč nikde nebyl...

Rozhodla jsem se tedy, že mu jej zkusím upéct na naše výročí. Trochu mi nepřálo, že uspokojivý český recept nikde a já jsem ani nevěděla, jak má správně chutnat. Tak jsem zapátrala a našla italský recept na tradiční sienský panforte a jala se překladu, abych měla jistotu, že můj kejk bude co nejpodobnější tomu „kdysi“. Ta muka, že se mi nepovede a nebudu mít pro Kocoura překvapení už nikdy nechci zažít :D. Díkybohu se ukázalo, že italská kuchyně opět nezklamala a držela se hesla, že v jednoduchosti je síla. Tady ho máte.

Bude potřeba: ½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku lískových oříšků, ½ hrnku mandlí, ½ hrnku cukru, ¼ hrnku kakaa na vaření, hrnek kandované citronové a pomerančové kůry, 3 lžíce medu, ½ lžíce perníkového koření, ½ lžíce skořice + cukr a skořici na posypání.

Rozehřejte si troubu na 190 °C a nachystejte si předem dortovou formu o cca 20 cm (vyložte pečícím papírem/vymažte), pak dejte do trouby na cca 5 - 10 minut lískové oříšky. Krásně jim popraská slupka a Vy je lehce oloupete. Mandle mezitím nechte přejít varem v malém kastrůlku a také Vám půjdou lehce oloupat. V případě mandlí určitě brzy získáte loupací gryf, kdy ji přimáčknete dvěma prsty, mandle vystřelí a budou oloupané záhy :). Oloupané ořechy pak rozmixujte - spíše nahrubo. Troubu mezitím ztlumte na 150 °C.

suroviny

suroviny

popraskané lískáče

popraskané lískáče

image.jpg

Vedle v míse si smíchejte mouku, kakao, ořechy, kůru, perníkové koření a skořici. Na pánev dejte med a cukr. Dle receptu se uvádí, že na pánvi je třeba dosáhnout teploty 115 °C a tuto směs smíchat se sypkou směsí. Toto byl, pravda, trochu boj. Ač jsem dosáhla 115 °C poctivě odměřených teploměrem na steaky, nakonec jsem za stálého ohřevu přisypala na pánev sypkou směs a jala se tyto směsi smíchat teplota neteplota. Správně se má pánev odstavit z plotny, ale med rychle tuhne, tak to bylo za těchto podmínek neproveditelné. Je totiž důležité, aby byl med tekutý/rozehřátý. Jakmile Vám ztuhne, směs neumícháte. Snažte se, aby se směsi spojily, seč to jen půjde a Vám se posléze podařilo směs umačkat tak, aby držela pohromadě. Vzniklou hmotu udusejte do formy. Panforte má být nizoučký, tak si určitě nedělejte hlavu s tím, že je hmoty málo a dejte jej péct na 150 °C po dobu zhruba půl hodiny.

Po vytáhnutí z trouby bude panforte velice křehký, nakládejte s ním opatrně. Je třeba jej vyndat z formy, otočit dnem vzhůru a odstranit z něj pečící papír. Já jsem sundala okraj formy, na kejk přiložila talíř a otočila jej. Pak jej nechte vychladnout, ztuhne Vám a již nebude křehký, právě naopak. 

image.jpg
image.jpg
image.jpg

A protože jsem díky hledání receptu chytrá jako rádio, tak vím, že panforte byl původně kořeněný chléb, který vznikl v Sieně. První písemný recept byl dohledán cca v 1. století n. l. a díky množství koření byl považován za afrodiziakum. Původně byl však pečen s jablky, tak moc dlouho nevydržel. I přesto se stal velice populárním a začal se hojně exportovat i do jiných zemí. 

Za královny Margherity byla za účelem jejího příjezdu do Savoy pozměněna receptura, a to tak, že se  jablka vyměnila za kandované ovoce a přidal se marcipán. Vznikla tak obdoba původního panforte s názvem “white panforte”, či “panforte Margherita”.

Nejhojnější je však dnes kombinace obou, a to s kandovaným ovocem, avšak bez marcipánu. V mnohých receptech jsem narazila i na to, že se přidávají fíky (např. recept dle Nigella, J. Oliver). Tak, či onak, Kocour se nemýlil, jeho chuť je nezapomenutelná!

po vytažení z trouby jsem se bála, že se rozpadne...

po vytažení z trouby jsem se bála, že se rozpadne...

po vychladnutí však ztuhnul do konzistence tureckého medu

po vychladnutí však ztuhnul do konzistence tureckého medu

Posted on September 4, 2014 .

far dezert

Mít blog o jídle je super!!! Tak to jste četli už asi desekrát. Dostávám zajímavé recepty, milé maily, ovoce a zeleninu ze zahrádky, exotické plodiny z cest, Vaše ochutnávky a v neposlední řadě přiznávám, až se chlubím, že za mnou chodíte pro vařící/pečící rady. Ovšem posledně jsem přijela ke svojí kamarádce Kačence, a ta si pro mě připravila pečení s mojí asistencí, abych rovnou měla nový post na blog. Tak tady je - tradiční bretaňský FAR DEZERT dle francouzské receptury.

kačenka s far dezertem osobně :)

kačenka s far dezertem osobně :)

Ingredience: 1 l plnotučného (farmářského) mléka, 130 g másla, 1 špetka (soleného) másla, 250 g polohrubé mouky, 200 g (sušených) švestek, 3 lžíce tmavého rumu, 6 vajec, 200 g cukr krupice, 2 vanilkové cukry.

Nejprve uvařte mléko, přičemž nezapomneňte důkladně míchat, ať se nepřipálí a až projde varem, nechte jej chvilinku odstát. Posléze v něm rozpuštěte máslo, přidejte sůl a rum. Tuto směs si dejte bokem a mezitím ve velké míse po 10 minut šlehejte vejce s cukry. Měly by úplně zbělat. Do vyšlehané směsi přidejte mléčnou směs a metličkou prošlehávejte cca 3 minuty. Až je hotovo, přidávejte mouku a opět promíchávejte po 3 minuty.

nechte mléko projít varem

nechte mléko projít varem

vajíčka s cukry

vajíčka s cukry

a ještě mouka

a ještě mouka

švestky rozprostřené na dně plechu

švestky rozprostřené na dně plechu

Nechte směs opět odpočinout a mezitím si předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C a vyložte plech pečícím papírem, nebo jej vymažte. Na plech si rozprostřete švestky, těsto ještě jednou závěrem promíchejte a přelijte jím švestky. Tento dezert se peče cca 80 minut s tím, že po prvních 20 minutách se teplota sníží o 20 °C. Sami pak uvidíte, že se Vám vytvořily dvě poněkud rozdílné vrstvy.

O tomto tradičním bretaňském dezertu jsem do příjezdu ke Kačence neměla ani ponětí, tak jsem googlila a vygooglila. Můžete jej péct na plechu, ještě lépe v dortové formě. Může být světlejší, tmavší, je třeba jej při různé výšce hlídat, aby byl upečený tak akorát. To, že však chutná výtečně, jsem googlit nemusela. Prostě je to tak a Vy víte, že bych Vám sem nic nevýtečného nedala. :)

a může se péct

a může se péct

Posted on August 28, 2014 .

brownies s třešněmi

Kvalitní čokoláda, třešně naložené v alkoholu... Co s tím? Brownies!

Budete potřebovat: 200 g kvalitní čokolády (min. 60 %), 120 g třešní/višní naložených v alkoholu, 60 g nasekaných oříšků, 100 g hladké mouky, 200 g třtinového nerafinovaného cukru, 1 lžičku pečícího prášku, 75 g hořkého kakaa, 175 g másla, 4 vejce.  A kdo nemá naložené třešně, tak přidá trochu alkoholu, ať to má šmrnc :))

potřebné suroviny bez oříšků

potřebné suroviny bez oříšků

vodní lázeň

vodní lázeň

oříšky včíl

oříšky včíl

a do trouby!

a do trouby!

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a vyložte papírem/vymažte plech a rozměrech 20 x 30 cm.

Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem. V trochu větším rendlíku, než já, ať to pak vše nemusíte přemisťovat do většího. Nasekejte si oříšky a ty pak spolu s třešněmi přimíchejte do čokoládové, zcela rozpuštěné, směsi. Pořádně promíchejte a odstavte z ohně.

Ve vedlejší míse si smíchejte všechny sypké suroviny. Sypkou směs vmíchejte do čokoládové. Jakmile vše dobře promícháte, rozklepněte do směsi vajíčka a opět míchejte, až se směs excelentně spojí. Nalijte ji na plech a dejte péct na 20 minut. Dávejte pozor, abyste brownies nepřepekli - správně mají být na povrchu křupavé a uvnitř mazlavé. Zkoušejte špejlí už cca po 15 minutách a jakmile ji vytáhnete neumazanou, brownies rychle vyjměte z trouby.

Nechte jej půl hodiny zchládnout a pak jej vyklopte dnem vzhůru. Nakrájejte na kousky 3 x 3 cm, kdo chce, pocukruje a můžete se pustit do mlsání :)

akorát dopečeno

akorát dopečeno

ani jsme to nestihli dát na talíř

ani jsme to nestihli dát na talíř

Posted on August 24, 2014 .

cheesecake s květinou

Použila jsem větší formu, aby byl dortík nižší a květina tam nebyla jak pěst na oko. Jinak doporučuji formu o cca 20 - 22 cm  .

Použila jsem větší formu, aby byl dortík nižší a květina tam nebyla jak pěst na oko. Jinak doporučuji formu o cca 20 - 22 cm.

Chtěla jsem dort s květinou. Vymyslela jsem si, jak by měl tento dort vypadat a pustila se do díla. Vznikl tak dvoubarevný cheesecake s růží. S cheesecaky si můžete vyhrát do padnutí, ale já bych Vám ráda předala recept na základní cheesecake a zbytek je na Vaší fantazii. Tady ho máte:

Na korpus budete potřebovat cca 170 g (bebe sušenek), 50 g rozpuštěného másla (v pokojové teplotě), 3 špetky skořice (pořídíte-li neskořicové sušenky).

Na náplň je třeba 800 g sýru (philladelphia, ricotta, tvaroh, mascarpone, jejich kombinace), 3 celá vejce, 200 g moučkového cukru, kůru a pár kapek ze dvou citronů, vanilkový lusk. 

Nejprve si připravte formu s vyjímatelným dnem. Spodek vyložte papírem, který do formy uzavřete a kolem formy ho otrhejte (viz obrázek); boky vymažte máslem. Sušenky rozdrťte v mixéru a promíchejte s máslem. Teď přichází chvíle, kdy někdo dá korpus vytuhnout na chvíli do mrazáku, anebo jej zapeče. S mrazákem je to ok, hodláte-li péct, tak cca 10 – 15 minut při 140 °C a pak nechte korpus zcela vychladnout. Ale proč byste to dělali? Leda máte plný mrazák... :)

co je třeba..  .

co je třeba...

instalace pečícího papíru

instalace pečícího papíru

nezapomeňte na vanilku!

nezapomeňte na vanilku!

Během toho si v míse smíchejte sýry s cukrem, vejci, citronovou kúrou, pár citronovými kapkami a vanilkou (lusk rozřízněte podélně a vanilku vyškrábejte nožem). Budete-li mít takové sýry, které se budou hůř promíchávat, klidně celou směs dejte do mixéru, či promixujte ručně. Ale rovnou s vajíčky, ať je směs řidší a nezavaříte si mixér. Směs dejte na vychladlý korpus a s formou párkrát jemně “třískněte” o stůl. Vyjedou Vám z něj vzduchové bubliny, které na povrchu prasknou a směs se zacelí. Dort Vám pak nebude dělat neplechu v troubě a bude vzhlednější. Dejte ho péct na hodinu při 180 °C. Někdo jej také peče 15 minut při 180 °C, zbytek při 160 °C, aby byl prostředek méně tuhý. Záleží na Vás… Každopádně dort nechejte pořádně a pomalu vychladnout. Nejlépe ještě v troubě při pootevřených dvířkách.

Hodláte-li mít dortík dvoubarevný jako já, připravenou náplň si rozdělte na dva díly a jeden díl obarvěte. Práškovou barvu sypte do směsi pomálu, hodně barví. Raději přidávat, než mít jinou barvičku. Řádně promíchejte a připravte si dvě velké lžíce (lépe naběračky, mááástři nechť si připraví naběračky na omáčky :). Doprostřed korpusu po lžících střídavě nalévejte náplně. Je na Vás, kterou začnete, já volila bílou. Nebojte se v průběhu s formou malinko zatřást, ať se Vám směs lépe rozlévá do okrajů. A klid, nezradí Vás, kolečka zůstanou. Občas se mi podařilo kápnout jednu barvu do druhé, tak jsem vzala čajovou lžičku a přemázla to původní barvou, viz fotka 1.

přemázlé kapky

přemázlé kapky

Ještě Vám prozradím moje peripetie s květinou. Řešila jsem, aby v dortu neuvadla, tak jsem si v květinářství pořídila ampulku, která se napichuje na stonky, aby měly vodu. Tu jsem zeshora uřízla tak, aby malinko vyčnívala z dortu (věděla jsem, že budu polévat želatinou). Ampuli jsem zarazila do upečeného a vychladlého dortu, růži jsem navlékla do víčka a nasadila do ampule, kam jsem předtím dala trochu vody (stříkačkou, co má synovec na hraní, přiznám se :).

Normálně se na cheesecake dává ještě poleva (smetanová, ovocná, čoko...), ale já jí nechtěla zakrývat ty spirálky, tak jsem jej polila želatinou (příprava dle návodu) a dort nechala opět vychladnout. Rozhodně do poslední chvíle nesundávejte okraje formy, ať dort v klidu vytuhne a nepřiděláte si práci. Až vytuhnul, opatrně jsem oddělala formu (tenkým nožem jsem dortík ořízla těsně kolem formy, ať ho nepotrhám), ovázala jsem jej mašlí a nedělní dezert byl hotový.

O tom, jak jsem se během pečení dala do úklidu a na dort zapomněla, proto popraskal, si povíme jindy... :)

O tom, jak jsem se během pečení dala do úklidu a na dort zapomněla, proto popraskal, si povíme jindy... :)

Popraskání jsem vyřešila perličkami. Holt je třeba poradit si za všech okolností :))

Popraskání jsem vyřešila perličkami. Holt je třeba poradit si za všech okolností :))

Posted on August 20, 2014 .

řepový dort

Miluju řepu a rozhodla jsem se ji letos nacpat do všeho, kam to jen půjde. Existuje již mrkvový dort, tak proč ne řepový? A protože se zadařilo, tak Vám tu představuju řepový dort.  

Ingredience: 100 g nasekaných (nej vlašských) ořechů; 380 g nastrouhané řepy; 280 g hladké (žitné/špaldové) mouky; 1 lžička jedné sody; 1,5 lžičky prášku do pečiva; 0,5 lžičky soli; 0,5 lžičky mletého muškátového oříšku; 1,5 lžičky mleté skořice; 4 vejce; 200 g cukru krupice (já dala 160 g, ale pokud jste zvyklí sladit, dejte klidně až 200 g); 240 ml rostlinného oleje.

Na polevu: 250 g pomazánkového másla; 50 g másla; 130 g moučkového cukru; vanilkový lusk, citronová kůra z 1 citronu.

Postup není nijak složitý, tak začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C a nachystáte dortovou formu (na dno pečící papír, boky vymazat máslem a vysypat hladkou mouku či strouhankou). Dortík můžete stejně tak udělat na menší plech nebo nacpat do muffinů.

Ořechy rozsekejte v mixéru a dejte si je bokem. Okrájejte a nastrouhejte řepu, přičemž pozor na oblečení, šťáva bude pravděpodobně všude. K tomu také doporučuji igelitové rukavice (mají je v sámoškách u pečiva :). Poté ve větší nádobě smíchejte mouku, sodu, pečící prášek, řepu, sůl a skořici. V mixéru (po ořeších netřeba mýt) prošlehejte vejce s cukrem, pak přidejte olej. Obě směsi smíchejte a nakonec přidejte ořechy. Pokud chcete, můžete trochu vanilky dát již do těsta. Dortík dejte na hodinu péct s tím, že ke konci jej zkoušejte špejlí a jakmile ji vytáhnete čistou, máte upečeno. Během pečení však nezahálejte a připravte si polevu.

Poleva: Nechte maximálně povolit máslo, ať Vám v krému nedělá nevzhledné hroudičky. Pak jej smíchejte s pomazánkovým máslem (opravdu!), s cukrem, vyškrábejte do něj vanilku z lusku a přidejte nastrouhanou kúru z jednoho citronu (klidně i pár citronových kapek). Směs řádně promíchejte, potřete dort a dejte ho vychladit do lednice. Cca za hodinu můžete servírovat.

Zjistili jsme však, že druhý den dort chutná lépe a třetí den je úplně nejlepší. Budete-li jej péct k nějaké příležitosti, nebojte se tak učinit klidně o den dva dříve. Dortík vydrží, po pár dnech se chutě proloží a je fakt boží :).

Jinak mrkvový dort včetně polevy povětšinou obsahuje cca o polovinu více cukru, než kolik jsme použila zde. Testovala jsem jej tedy na 5 lidech, zda je dostatečně sladký a prý ano. Takže jásám, že je zase kde ten cukr ubírat :)). Poleva byla určitě sladká a co se korpusu týká, tak můžete cukru, jak uvádím, přidat.

suroviny na dort, nikoli polevu

suroviny na dort, nikoli polevu

úžasná barvička!

úžasná barvička!

vanilkový lusk rozkrojte podélně a vyškrábejte nožem

vanilkový lusk rozkrojte podélně a vyškrábejte nožem

Bude-li poleva hodně řídká, dejte ji na chvíli do lednice

Bude-li poleva hodně řídká, dejte ji na chvíli do lednice

Posted on August 8, 2014 .

muffiny bez mouky

Už dlouho mě lákalo upéct něco bez mouky, cukru, prostě co nejvíce zdravé, tak tu máme můj první pokus, který se vydařil. 

Ingredience na 6 muffinů: 250 g jakýchkoli oříšků (použila jsem kešu, para, pekanové), 4 lžíce medu, 100 g brusinek.

Rozehřejte troubu na 180 °C a mezitím si v mixéru nasekejte oříšky spolu s medem. Ten doporučuji dávat postupně. Jednak medy jsou různě sladké, tak ať to nepřesladíte a pak také průběžně mrkněte, zda Vám směs už drží pohromadě.

Pak promíchejte tuto směs s brusinkami. Půjde to ztěžka a nepůjde-li jinak, udusejte na dno košíčků trochu směsi, zasypte brusinkami, dejte další vrstvu směsi a klidně košíček posypte zase brusinkami. Nebojte se směs udusávat pomocí lžičky.

Muffiny dejte do plně rozehřáté trouby na půl hodiny. Jen, aby pustily šťávu a med a směs se dobře spojila. Pak stáhněte troubu na 50 °C a muffiny sušte. Klidně 4 hodiny a déle. Já jsem si nastavila časovač na troubě a šla spát, ať se mám ráno na co těšit.

vše, co potřebujete

vše, co potřebujete

Nenechte se však limitovat jen výše uvedeným. Stejně tak místo medu může použít fíky, či to nakombinovat. Do směsi můžete přidat vločky; brusinky vyměnit za jiné ovoce; med za agávový či javorový sirup... Nemáte muffinové košíčky? Udělejte ze směsi třeba (müsli) tyčinky. Je to jen na Vás, prostě no stress. :)

Posted on August 2, 2014 .

moje úplně první dorty, aneb doba dávná před blogem

prasátka v bahně

prasátka v bahně

Podařilo se mi najít fotky mých prvních dortů, jupí. To jest doba před blogem, proto i fotečky jsou dost amatérské.

Ač se nemusí zdát, dortíky jsou svojí přípravou ty lehčí, tak třeba se Vám budou hodit jako inspirace.

Korpus i náplně najdete na mém blogu níže, kde je článek "dort potahovaný fondánem". Tak už to vezmu jen velmi stručně.

Co se týká prasátkového dortu, tenkrát jsem ho promázla stracciatellovým krémem. Promazaný korupus jsem omázla marmeládou, abych na něj mohla lepit přepůlené Kit-kat tyčinky (tyčinky z plátu nelámejte, ale oddělujte nožem), které přečnívaly přes okraj (kvůli čoko). Na korpus jsem naskládala překrájená marcipánová prasátka. Zakoupila jsem dvě, ale přeříznutím vytvořily dojem čtyř. Pak jsem si udělala čokoládu (rozpustěte čokoládu na vaření spolu s máslem ve vodní lázni) a prasátka jsem zalila. Záměrně jsem je i trochu pokapala čokoškou, aby byla "špinavá od bahna". Dort jsem převázala stužkou a bylo hotovo.

Druhý dort jsem dělala hned vzápětí. Kocour měl mít narozeniny a hořce jsem litovala, že jsem se ho kdy zeptala, jaký dort by rád. "PRSA", zněla odpověď. No, to jsem si dala! Ovšem až bylo hotovo, usoudila jsem, že mohlo být mnohem hůř. A tak se stalo, že jsem prvně v životě pracovala s fondánem.

Nejprve jsem upekla dort ve tvaru srdce. Korpus jsem ale musela okrájet. Zaoblila jsem hrany a udělala větší průřez mezi oblouky. Dort jsem prořízla, promazala, potřela máslovým krémem (nechala jsem povolit máslo a promíchala jsem ho se třtinovým cukrem, ale stejně tak můžete pod fondán použít silnější vrstvu marmelády) a potáhla fondánem. Fondán totiž nesmí přijít do styku se šlehačkou a já jsem měla promazáno pařížským krémem, který jej obsahoval - proto ten máslový krém. Kompletní postup, jak na dort potahovaný fondánem, opět naleznete níže na blogu.

Nejvíce úsměvné pro mě bylo, že jsem fondán musela uhladit. Kroužila jsem dlaněma po dortu dobrých dvacet minut, aby byl fondán jako fík. Uf, to byla prekérka. Vypadalo to blbě, zní to ještě hůř :D. Přes všechny velkolepé plány jsem se rozhodla, že si s podprsenkou nijak hrát nebudu a udělala jsem lehký náznak pomocí zeleného fondánu. Poté už jen zbývalo "pohrát" si s dvorcema, což měly-li být souměrné, nebylo také zrovna na chvíli. Nakonec už jsem jen dodala to nekompromisní číslo a bylo taktéž hotovo.

Dnes už se na tyto dortíky dívám kritickým okem, ale vezmu-li v potaz, že to byly moje úplně první výtvory a chutnaly přímo božsky, zasloužily si postnout. :)

takhle parádně jsem uhladila fondán

takhle parádně jsem uhladila fondán

Posted on July 18, 2014 .

meruňkový koláč s ricottou

Na Moravě jsme natrhali meruňky, sestra dovezla kozí ricottu z farmy, kolegyňka přivalila domácí listové těsto a druhá domácí marmeládu, také z meruněk. Není nad to, když se věci na výborný koláč z poctivých surovin sejdou samy od sebe. Tolik ukázka, jak to dopadá, když se proflákne, že máte blog o jídle :)).

Já přidala vejce a mohlo se péct. Že jste to Vy, tak můžete přidat i cukr.

Nejprve jsem si rozehřála troubu na 180 °C a pak jsem velice jednoduše vyválela na podmoučené ploše listové těsto. Jakmile mi vznikl plát větší, než forma, přenesla jsem jej na ni, upravila do formy a ořezala okraje. Určitě nedělejte plát tenší, než 0,5 cm, ať Vám koláč pěkně drží pohromadě a nerozmáčí se od náplně. Tuto vrstvu jsem místy propíchala vidličkou a pomazala marmeládou, na kterou jsem naskládala vypeckované meruňky po půlkách.

V misce jsem si smíchala ricottu se 1 žloutkem (máte-li menší vejce, dejte klidně 2). Nemáte-li celých 400 g ricotty, lze doplnit tvarohem. Jste-li zvyklí sladit, oslaďte dle chuti třeba třtinovým cukrem. Jak vidíte, není to žádná věda :). Směs naneste na meruňky, uhlaďte a může vyválet další plát listového těsta. Přeneste jej na koláč, prsty umačkejte těsto u okrajů a zbytek opětovně odkrajte. Ze zbytků těsta můžete udělat mřížku. Opět propíchejte vidličkou, aby se Vám koláč přespříliš nenafoukl a zbylým bílkem jej potřete. Tím, že nebudete potírat celým vejcem, koláč bude světlejší, ale jinak by Vám bílky zbyly, což je škoda. Až koláč chytne barvu, je upečeno. Respektive, listové těsto bude upečeno za chvíli, ale koláč jsem nechala v troubě déle, ať se mi hezky propeče náplň. Cca po půl hodině buďtě tedy ve střehu.

Posted on July 10, 2014 .

dortík mascarpone al limone

Jestli už se Vám zajedl cheesecake, mám tu pro Vás nového favorita – osvěžující dortík MASCARPONE AL LIMONE. Recept na něj mi dala kolegyňka, která k němu dodala i citrony, které mi natrhala na Sicílii. Tak z toho jsem div nelekla blahem :).

Základ pro korpus je stejný jako u cheesecake – 200 g sušenek (nejlépe máslové BeBe) a 125 g másla. Rozehřejte si předem troubu na 200 °C. Sušenky rozdrťte na jemno. Ale vězte, že mnohem líp to za Vás zvládne mixér, takže je klidně hoďte do mixéru pod sekáček. Máslo mezitím nechte povolit a posléze vytvořte z rozdrcených sušenek a másla směs. Upěchujte ji do pečící formy, kterou není třeba díky máslu vymazávat. Korpus pečte cca 10 – 15 minut. Nemusí Vám zcela držet pohromadě jako kámen, to dokoná další vrsta dortu.

Na tu budete potřebovat: 2x 250g mascarpone, 4 žloutky, 4 lžíce třtinového cukru, šťávu ze 2 – 3 citronů, ze kterých jsme ostrouhali kůru (budeme ji ještě potřebovat). Žloutky rozmíchejte s cukrem a přidejte v průběhu citronovou šťávu. Až je pořádně promícháno a rozmícháno, přidejte mascarpone a opět smíchejte v jednotnou směs. Naneste ji na vychladlý korpus a dejte chladit do lednice. Aby byl dortík dobře vytuhlý, podávejte jej nejlépe druhý den. Ale tímhle Vaše práce ještě nekončí, dortík se ještě bude polévat sirupem.

Pro sirup si připravte zbylou nastrouhanou kůru z citronů, 3 lžíce cukru a 1 dcl vody. Cukr nechte rozehřát v kastrůlku, pak přidejte kůru a nakonec zalijte vodou. Svaříme a vaříme tak dlouho, dokud sirup nezhoustne. Tady prosím o trpělivost, a to klidně i v rozsahu 30 - 40 minut. Nebudete-li mít na to nervy, holt bude tekutější, ale pořád dobrý :)

Sirupem polévejte jednotlivé porce až při servírování, ozdobte lístkem máty a může se pustit do mlsání! Mezitím můžete mít sirup v uzaviratelné nádobě.

Já jsem při výrobě trochu zaexperimentovala s mými novými dezerovými formičkami. Prstence nemají dno, tak jsem je nakládala na malý plech a postupovala naprosto stejně, jako je uvedeno výše. Až mi dezertíky ztuhly, pomocí tlačítka jsem je vyjmula. Držely parádně a ještě příjemně překvapily strávníky. Takže taky varianta, jak dortík pojmout.

potřebné suroviny

potřebné suroviny

příprava korpusu

příprava korpusu

upečené korpusy

upečené korpusy

příprava krému

příprava krému

a je skoro hotovo!

a je skoro hotovo!

příprava sirupu

příprava sirupu

Posted on July 1, 2014 .

tiramisu, kterému nelze říct "ne"

vše, co budete potřebovat

vše, co budete potřebovat

vše opatrně vmíchejte lžící

vše opatrně vmíchejte lžící

Věděli jste, že recept na tiramisu je velice jednoduchý? Tento italský dezert připravíte za pár minutek. Jeho nevýhoda však je, že ho s největší pravděpodobností pak sníte ještě rychleji :)

Budete potřebovat balení cukrářských piškotů, 2 balíčky mascarpone (cca 500 g), 2 vejce, 2 lžíce třtinového cukru, pár lžic amaretta, čerstvě uvařenou silnou kávu, hořké kakao na závěrečné posypání.

Už dříve jsem na blogu uváděla, že italská kuchyně je velice jednoduchá. Najdete samozřejmě mnoho dalších ingrediencí, které byste do tiramisu mohli přidat, ale toto je italský recept, kdy v jednoduchosti je síla. Tedy chuť :)

Nejprve si uvařte kávu. Já jsem opět využila moka kávovar, což je v tomto případě ideální. Kdo nemá, doporučuji třeba "turka", s rozpustnou moc parády nenaděláte. Kávu si po uvaření nalijte do hlubokého talíře a zatímco bude chládnout, rozdělte si bílky od žloutků.

Bílky vyšlehejte v tuhý sníh a do nádoby ke žloutkům nejprve přidejte cukr a lžící, či vařečkou, je opatrně zamíchejte. Až se směs spojí, přidejte mascarpone a opět lehce promíchejte. Na závěr velice jemně vmíchejte ušlehaný sníh tak, abyste docílili ucelené hmoty.

Do kávy přilijte 3 lžíce amaretta (a víte co? Klidně víc! :) a nachystejte si nádobu na tiramisu, případně dezertové misky. Piškot vždy namočte v kávě (tak, aby se káva dostala do celého piškotu a uvnitř nebyly suché, ale zároveň tak, aby se Vám nerozmočily) a položte na dno nádoby. V receptech zpravidla čtu, že je vhodné namáčet je jen z jedné strany, aby se nerozpadaly, ale poctivě máčím obě, amaretta nikdy není dost. Navíc se mi ještě nikdy oproti varování nerozpadly. Naskládané piškoty pokryjte vrstou směsi a opět na ni naskládejte namáčené piškoty. Opakujte tak dloho, dokud máte potřebný materiál s tím, že horní vstvou má zůstat směs z mascarpone, kterou na závěr posypete kakaem na vaření. Nejlépe přes sítko. Hotový dezert dejte vytuhnout do lednice a úplně nejlepší bude následující den, až se chutě rozloží.

Ještě jedna rada, jak tento dezert pro "dospěláky" předělat pro děti, které kávu ani amaretto neocení. Udělejte jej s jahodami, které poklaďte vždy mezi piškoty a směs. Ale to už jsme od této lahodné italské záležitosti hóóódně odbočili, tak to nikde neříkejte... :))

začněte namáčenými piškoty

začněte namáčenými piškoty

pokračujte vrstvou krému

pokračujte vrstvou krému

volit můžete větší misku

volit můžete větší misku

nebo dezertové formičky

nebo dezertové formičky

Posted on June 16, 2014 .

dort potahovaný fondánem

Těsto na korpus si rozetřete od prostřed do krajů, udělá kopeček, tak ať je co nejmenší.

Těsto na korpus si rozetřete od prostřed do krajů, udělá kopeček, tak ať je co nejmenší.

Několik dortů potahovaných fondánem jsem již dělala, ale práce na nich vždy trvala kolem 7 hodin, což mi bralo elán psát takto vyčerpávající post. Ale už jdu do toho! Jednak se mi zdárně doba potřebná k vyhotovení dortu s každým dalším kusem krátí a pak jsem se rozhodla pro "zkratku" v návodu na korpus a krém. Snad dočtete až do konce, i tak je to informací až až :)

Co se týká korpusu, osvědčil se mi tento z top receptů: http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olejovy-korpus-na-dort/. Je jednoduchý a velice chutný. Navíc si myslím, že pro základ dortu není třeba ničeho náročnějšího, záleží zejména na krému a kreativitě.

Krém vybírám vždy od paní Zorky: http://www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy.html. Když jsem dělala první dort, dlouuuuuho jsem hledala vhodné recepty na krémy a řekla bych, že s touto stránkou si vystačím ještě pekelně dlouho.

Puf, tolik ke zkratce a teď přicházím na řadu já. Tentokráté jsem dělala dort "beruška", na který jsem potřebovala menší, ale o to vyšší korpus. Protože jsem doma neměla potřebnou velikost formy, korpus jsem upekla v hrnci. Na spodek jsem vystřihla kolečko z pečícího papíru a boky jsem vymazala olejem. Během přípravy těsta na korpus jsem rozehřála troubu na 160 °C a až byla rozehřátá, nechala jsem korpus péct při této teplotě necelých 10 minut. Poté jsem teplotu stáhla na 150 °C a dopékal se necelou hodinku. Po upečení jsem jej nechala trochu zchládnout a okraje korpusu jsem od hrnce oddělila kovovou špejlí, kterou jsem předtím zkoušela, zda už je korpus hotový. Tím, že byl korpus olejový, dostala jsem jej z hrnce velice snadno.

Avšak zatímco se mi pekl korpus, obarvovala jsem fondán (koupíte např. na http://dortisimo.cz/eshop/), známý také jako white icing, na černou a červenou barvu. Už dávno vím, že u máločeho si namakáte ruce tak, jako u této činnosti, takže vstříc pevným pažím! Fondánová hmota je velice pevná až tvrdá a čím déle ji hnětete, tím povolnějším se stává (ne, tohle není citát z červené knihovny :). Nicméně dostalo se mi pak tipu, že fondán lze na cca 15 sekund rozehřát v mikrovlnce a hned se s ním lépe pracuje (nezapomeňte ale podsypávat). Tak to příště otestuju.

Černé jsem docílila tím, že jsem si fondán nejdříve obarvila kakaem na pečení. Barvy jsem měla práškové (seženete např. v drogeriích, stejně tak existují i gelové a tekuté). Modrou a hnědou jsem střídavě sypala přímo na fondán a zapracovávala jsem je tak dlouho, až jsem dosáhla cílené barvy. Dobré je nechat barvený fondán chvílemi odstát, trošku se ještě dobarví, tak abyste věděli, na čem jste. Každopádně v obou případech doporučuji používat lékařské nebo igelitové rukavice, ať nemáte barevné ruce, jde to poněkud hůř smýt. Já samozřejmě neměla ani jedno, tak jsem si obalila u černého fondánu prsty v potravinářské folii a u červeného, který už byl pracnější, jsem si navlékla na ruce igelitové sáčky. 

Červená už byla lepší. Koupila jsem jahodový odstín a přimíchavala tak dlouho, až jsem byla s barvou spokojená. Celé barvení mi zabralo asi dvě hodiny. Pro představu, černý fondán měl 45 g, červený 405 g. Práškové barvy se správně mají namíchat v trošce vody, pak nalévat do důlku, který ve fondánu vytvoříte a zapracovat. Záleží na Vás. Pamatujte ale, že s množstvím barviva fondán hořkne, tak opatrně! Průběžně ochutnávejte.

Upečený korpus jsem okrájela. Je velice důležité mít o dortu předem jasnou představu. Nechcete-li obyčejný kulatý dort, okrajování korpusu do požadovaného tvaru se nevyhnete. Berte v potaz, že krémem a další výplní se dort zvedne. Beruška byla poněkud snažší varianta, než ty předchozí. Stačilo mi okrájet horní hrany a z korpusu vytvořit malý kopeček. Buď nožem, anebo drobnosti odrolíte prsty. Po vytvarování korpusu jsem ho pomocí kráječe rozkrojila na 3 díly. Spodní dva jsem namázla rybízovou marmeládou. Tady upozorňuju, že je fajn si předem rozmyslet, kterou stranu je třeba namazat, ať se pak při skládání vrstev na sebe nedivíte. :)

Krém jsem dělala světlý pařížský (viz odkaz nahoře), akorát máslo se mi podařilo rozpustit v mikrovlnce zcela, což tak úplně nebylo dle plánu. Chvíli jsem ho nechala odstát a pak jsem jej i přesto metličkou vmíchala do vychlazeného základu a vzniklý krém jsem dala na chvíli do mrazáku, aby mi ztuhnul. Než se tak stalo, na marmeládou vymazaný korpus jsem naskládala lesní ovoce, též předtím zmrazené. Při výrobě dortů raději dávám na chvíli do mrazáku vše, co jde, aby se mi lépe pracovalo a nikde se nic neroztékalo. Doby, kdy jsem měla čokoládový krém až za ušima, mám díky tomu zdárně za sebou. Lesní ovoce dávám do dortů ráda, protože jeho kyselost rozrazí přílišnou sladkost, kterou dorty vynikají. Marmeládu pod ovoce také volím z kyselejšího ovoce, pak je chuť dortu velice vyvážená. Lahoda!

Na ovoce jsem natřela ztuhlý krém. Čili korpus, marmeláda, ovoce, krém, korpus... a vrstvíte. Až je hotovo, doporučuji zase na chvíli mrazák. Fondán nesmí přijít do styku se šlehačkou, poničil by se. Z toho důvodu je třeba dort před potažením ještě něčím potřít. Já jsem zrovna měla v krému šlehačku. I kdybyste ji neměli, je fajn jej něčím oplácat, aby dosáhl uceleného tvaru. Můžete tak učinit nejsnáž marmeládou bez kousků ovoce anebo máslovým krémem (necháte povolit máslo a pak přisypáváte cukr tak dlouho, až se Vám podaří vymíchat krém. Množství opět dle velikosti dortu, zde není problém hmotu přidělat).

K vyválení fondánu si vždy obalím váleček do potravinářské fólie, ať ho neobarvím. Zkraje dělá na fondánu varhánky, ale brzy se vyválí do hladka. Máte-li plastový, není třeba jej obalovat. K vyválení používám také silikonovou pečící podložku, se kterou můžete lépe pracovat, až budete fondán zvedat a dávat na dort. Podložku si posypte moučkovým cukrem, ať se Vám fondán nelepí. Snažte se vyválet co nejtenší vrstvu (kol 0,4 cm, ať se pak zase netrhá) a zároveň placku tak velkou, aby bohatě překryla celý dort (10 - 15 cm nad obvod dortu). Okraje ořežete, ať nezavazí a zbylé ohněte pod dort. Cokoli se Vám na fondán přimotá, nebude Vám odpuštěno. Cukr, smítko, záhyby je třeba pořádně rozválet, stejně tak "záplaty", když se Vám protrhl. Zde se i ukáže, zda jste dobře rozmíchali barvu nebo je hmota strakatá.

Poté fondán opatrně nadzvedněte z podložky a překryjte jím celý dort (je dobré mít jej na volné a precizně čisté ploše), třeba i pomocí válečku. Prsty, či dlaněmi jej tvarujte/vyhlaďte, případně ořezávejte. Žehličku, či jiné "hladítko" na fondán nemám a tuším, že Vy také ne. Je nutné, aby dobře na dortu seděl a byl utáhnutý, záležet si dejte hlavně na bocích. Zbylé okraje, připomínám, zahněte pod dort. Až budete mít dort potažený fondánem, sami poznáte, že teď se z dortu stala poněkud mobilnější záležitost. Drží pevně pohromadě, můžete jej snadno nadzvednout a další dozdobování, ať už figurkami, či vykrajovanými ornamenty, bude poněkdu snažší. Pokrytí dortu považuji za nejnáročnější proceduru.

Děláte-li několikapatrový dort, obtáhněte si fondánem každé patro zvlášť, pak je stavte na sebe a nejlépe propíchněte špejlí středem, aby byly stabilní. Drobné ozdoby drží samy od sebe. Ty ostatní lze přidělat pomocí vody (cukr obsažený ve fondánu Vás nenechá ve štychu), po domácku vytvořeným cukrovým lepidlem (voda a cukr), či jinými, tomu určenými, lepidly, ale to už si myslím, že nebude za potřebí. 

Ještě mne napadá - rozdíl mezi marcipánem a fondánem? Velice ve zkratce - fondán obsahuje velký podíl cukru, díky němuž může být sněhově bílý. Na rozdíl od marcipánu, který je převážně z mandlí. Fondán Vám také v závěru opět ztuhne a lépe drží, zejména modelované věci. Potahovat ovšem můžete obojím, třeba se rozhodněte dle toho, co Vám chutná více.

Uf, tak máme hotovo. Ať se daří a kreativitě zdar!

P.s.: Přímo tenhle dort zítra letí do Koree, tak držte berušce palce, ať v pořádku doletí a udělá tam tý malý cácoře radost.

Korpus upečený, fondán obarvený.

Korpus upečený, fondán obarvený.

Kráječ na korpus.

Kráječ na korpus.

Marmeláda pod fondán.

Marmeláda pod fondán.

Závěrečné zdobení

Závěrečné zdobení

A to bych nebyla já, aby mi nedošla baterka ve foťáku, čili jiná barva berušky je způsobená focením pomocí mobilu. Sakra, a já na tu červenou byla tak hrdá!

A to bych nebyla já, aby mi nedošla baterka ve foťáku, čili jiná barva berušky je způsobená focením pomocí mobilu. Sakra, a já na tu červenou byla tak hrdá!

Posted on June 3, 2014 .

palačinky s jahodami a javorovým sirupem

Klasické ráno - koukám do lednice a řeším, co z těch všech věcí půjde připravit. A tak konečně přišlo na měsíce slibované palačinky.

Na 4 palačinky budete potřebovat 100 g polohrubé mouky (já jsem zvolila celozrnou žitnou), 1 vejce, malou špetku soli, 20 g třtinového cukru (a klidně i méně), 250 ml mléka, máslo na usmažení. Všechny suroviny vyjma másla smícháte dohromady, při takovém menším množství stačí ručně metličkou. Pánev lehce vymáznete máslem a můžete se pustit do díla. Žádná věda! :)

Náplň: farmářský bílý jogurt (použila jsem ten z Gran Moravie), 250 g čerstvých jahod, trochu lískových oříšků a javorový sirup.

Jogurt lehce promixujte s jahodami, ale opatrně, čím déle budete mixovat, čím tekutější náplň bude. Oříšky nasekejte nožem a teď už máte vše, co potřebujete a zbytek už je jen na Vás a Vaší chuti. Javorový sirup je na závěrečné polití :)

Posted on May 26, 2014 .